shop.musicserver.cz
Deftones - Kdo by neměl rád sovy?

Deftones - Kdo by neměl rád sovy?

Vydáno: 23.06.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: deftones.cz

Kdysi se zhlédli v bílém poníkovi, momentálně jim učarovala bílá sova. Oni sami učarovali fanouškům po celém světě a bez nadsázky patřili ke klíčovým kapelám alternativní metalové hudby. Momentálně jsou prý ve velké pohodě a chystají se poprvé do Česka. Na drátě máme Franka z amerických Deftones.

Deftones
© deftones.cz
Začněme tím, co vaše fanoušky zajímá asi nejvíc - jak se daří Chimu?

Chi už je doma z nemocnice a pracují s ním skvělí lékaři, ale dělá jen malé pokroky. Má spánkové cykly, probouzí se a usíná, ale stále neodpovídá.

Na postu basáka jej dočasně nahradil Sergio Vega. Jak vám to spolu klape?

Se Sergiem jsme přátelé už od dob, kdy s námi jeho skupina Quicksand jela začátkem devadesátých let turné. Když si Chi asi před deseti lety zranil nohu a musel odjet z právě startujícího reunion tour Black Sabbath, Sergio za něj narychlo zaskočil. Není to tedy naše první spolupráce.

Takže vládne spokojenost?

Myslím, že ano. Poslechni si desku - všechno je v pohodě. Máme se výborně, děláme skvělou muziku, prostě pohoda.

Deftones
© deftones.cz
Deftones jsou považováni za průkopníky ve využívání samplů, gramofonů a podobných věcí v metalové muzice. To všechno je vlastně tvoje práce. Jak ses k tomu dostal?

Když jsem začínal, neměl jsem žádné vybavení, jenom pár desek. Snažil jsem se být kreativní a s kámošema jsme probírali nové postupy. Od té doby jsem se zlepšoval, začal jsem používat odlišné věci jako třeba kytarové pedály a časem jsem si mohl dovolit koupit klávesy a naučit se na ně hrát a něco skládat. Technologie se stále zlepšovala, takže jsem kromě míchání a samplování mohl začít zkoušet vytvářet i vlastní zvuky a myslím, že jsem se od té doby dost zlepšil. Obecně je ale v metalové nebo rockové muzice těžké najít si vlastní prostor pro tuhle tvorbu. Na nové desce mi hodně pomohl náš nový producent Nick Raskulinecz, který dokázal vycítit, kde budou moje zvukové stopy sedět nejlépe, a celkově to dost nakopnul.

Dlouhou dobu jste byli označováni jako nu-metalová skupina. Myslíš si, že tenhle styl už je skutečně mrtvý?

Já nevím, co si hudební časopisy a lidé myslí, ale řekl bych, že nu-metal byl mrtvý ještě dříve, než vůbec vznikl. Novináři rádi vymýšlejí nové škatulky a ještě raději je pak odepisují. Tohle musíš zkrátka vypustit. Důležité je být sám sebou. Vidíš to sám, někdo nás označuje jako rockovou skupinu, někdo jako metalovou - je docela těžké nás zařadit. Myslím, že "White Pony" musel celý nu-metal pořádně šokovat.

Deftones...

Deftones
... mají neotřesitelnou pověst a panuje kolem nich skoro až posvátná aura jedinečnosti. To vše si pětice z kalifornského Sacramenta vydobyla už v devadesátých letech svým odlišným a progresivním přístupem k muzice. Sestavu tvoří zpěvák Chino Moreno, kytarista Stephen Carpenter, basák Chi Cheng (v současné době za něj zaskakuje Sergio Vega), bubeník Abe Cunningham a Frank Delgado, věnující se klávesám, samplům a elektronice. Během dvadvaceti let vydali šest řadových desek, z nichž největšího úspěchu dosáhla "White Pony" z roku 2000, skladba "Elite" navíc získala Grammy. Deftones se kámoší s Korn, mají rádi skateboarding a kapelu The Cure. Ve čtvrtek 24. června vystoupí poprvé v Česku.

Odkazuje sovice sněžná z vašeho bookletu na něco konkrétního? Třeba jako "White Pony" na kokain?

Všichni za tím hledali koks, ale to vůbec nebyl ten správný smysl. Chtěli jsme utéct ze stáje, kde jsme byli uvázáni ze všemi ostatními kapelami, a být tím bílým poníkem - tím čistým a odlišným od všech ostatních. Další význam byl jen náhoda. Pokud jde o sovu, ta nic konkrétního nesymbolizuje.

A obdivuješ sovy jako živočišný druh?

No jasně! Kdo by neměl rád sovy? Ta grafika se nám moc líbí - kombinace jejího bělostného těla a temných očí je prostě uhrančivá.

Při poslechu "Diamond Eyes" jsem nenašel žádný výrazný posun oproti předchozí desce "Saturday Night Wrist". Spatřujete jej vy sami?

Určitě více soustředění, efektivity, méně promarněného času, více vyspělosti a více zábavy. Mnohem více zábavy!

Deftones
© deftones.cz
Na druhou stranu jste udělali velký progres ve vlastním zvuku. Myslím tím hlavně Stephanovy riffy, které syrovostí připomínají vaše kořeny. Byl to záměr?

Nevím, jestli šlo o záměr, ale spíš si myslím, že Stephan měl zkrátka velmi kreativní období. Na těch riffech makal až do sedření. Celá ta deska byla hotová v řádu týdnů, což u nás nebývalo zvykem a jenom to dokazuje, jak moc kreativní jsme byli. Všichni.

Teď mě zajímá nevydaný "Eros". Tvrdili jste, že jste jej uložili k ledu, jelikož vás umělecky nevystihoval. Jak to mám chápat?

Po té nehodě se událo mnoho změn a my jsme byli postaveni před mnoho otázek: "Máme čekat, až se Chi uzdraví? Nebo máme na jeho místo někoho najmout?" Nakonec přišel Sergio a my jsme usoudili, že je hloupost vydávat "Eros", když tu Chi není s námi.

"Diamond Eyes" zatím sklízí velmi kladné kritiky. Znamená to, že jste udělali správný krok?

Určitě ano! Tahle deska vystihuje, kde v tuto chvíli jsme a kdo právě teď jsme, a to včetně Sergia. Jak už jsem řekl, nedokážu si představit, že by vyšel "Eros" a Chi by u toho nemohl být.

Jak moc se tyto dvě nahrávky liší?

Nijak výrazně, obě znějí jako Deftones. Na každé desce bude ta naše dynamika, tvrdé skladby, jemnější skladby, elektronika...

Deftones
© deftones.cz
Osobně doufám, že "Eros" se jednoho dne přece jenom podívá ven...?

Myslím, že ano. Až přijde ten správný čas.

Teď trochu nostalgie: ty a Stephen máte letos čtyřicítku na krku. To by mohl být vhodný moment k ohlédnutí zpátky a nějakému shrnutí?

Jo, to asi jo (smích). Popravdě, na třicet už se necítím, ale i ve čtyřiceti si užíváme života a myslím, že se to odráží i na nové desce - pořád umíme nahrát dobrou desku.

Přesto mě zajímá, jestli bys ta dvě desetiletí Deftones dokázal nějak shrnout?

To nevím, už je to všechno tak dávno. Když jsme začínali, nikdy bych neřekl, že vydržíme tak dlouho. Ale zároveň jsem si nemyslel, že by to někdy mělo skončit. I přes všechny nesnáze, které nás potkaly, si myslím, že stále držíme a stoupáme na vrchol. Je to skvělé - tenhle prostor, tenhle čas, tahle skupina a to, co děláme. Je to vážně moc skvělé.

Zanedlouho zahrajete poprvé v Česku. Měli byste vědět, že tady máte velmi širokou fanouškovskou základnu. Každoročně se zde koná takzvaný Defest, kdy se sejde několik kapel, aby hrály vaše skladby. Co tomu říkáš?

Wow, to je úžasný. Cením si toho, že naši fanoušci něco takového dělají. Těším se na koncert v Česku, určitě to bude zábava.

NÁZORY
  • Diky! (Tomas Vymazal, 23.06.2010 10:34) Reagovat

    Diky za fajn rozhovor, vice takovych!

  • nice (kostkacz, 23.06.2010 19:44) Reagovat

    příjemný rozhovor, souhlasím s předchozím komentářem :)) doufám, že Deftones v ČR budou vystupovat častěji, rád bych si na ně zašel - zítra ovšem do Prahy nejedu kvůli nim, ale kvůli Serjovi Tankianovi, který hraje v Incheba aréně

  • Diamond Eyes (Vedros, 23.06.2010 22:00) Reagovat

    Rozhovor opravdu pěkný a nová deska také. Nevim jak to dělaj, že mají snad na každou desku tak skvělý ohlasy od kritiků. Na Diamond Eyes se mi líbí hlavně v textu zmíněné drsné kytarové riffy, opravdu potěší malý návrat do tvrdých začátků :).

  • ??? (Aima, 25.06.2010 11:48) Reagovat

    "Při poslechu "Diamond Eyes" jsem nenašel žádný výrazný posun oproti předchozí desce "Saturday Night Wrist". "

    WTF??

  • souhlas (Pode, 29.06.2010 15:58) Reagovat

    Já s tím posunem souhlasím. Zní to dost podobně jako Saturday N.W. ale tím myslím, že jsou tak obě desky naprosto skvělé:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Minirecenze: Numetalová mše za zemřelé - to je "Requiem Mass" od Korn (08.02.2023 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Korn vydají v únoru živák, který natočili v kostele (19.01.2023 09:32)
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- The Cure oslaví třicáté narozeniny "Wish" luxusní reedicí (30.07.2022 16:06)
- Video: Ozzy Osbourne je zpět. V klipu k singlu "Patient Number 9" ho zavřou do blázince (25.06.2022 18:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu