Na ostrovech znějí fotbalové hymny

14.06.2010 10:07 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Anglie teď žije fotbalovou horečkou díky mistrovství světa a projevilo se to i v hudebním žebříčku: singly vede "Shout For England" Dizzeeho Rascala a Jamese Cordena a uspělo i několik dalších fotbalových songů, včetně těch přes tucet let starých. Deskám dominovala novinka Christiny Aguilery "Bionic".
Dizzee Rascal & James Corden - Shout For England
© facebook interpreta
SINGLY - Podnikatel v televizním a hudebním byznysu Simon Cowell (znáte hlavně jako porotce talentových soutěží) už několikrát dokázal, že jeho nápady končí koupáním v bazénu plném peněz. I tentokrát jeho myšlenka měla úspěch: spojit rappera Dizzeeho Rascala a komediálního herce Jamese Cordena pro společnou neoficiální hymnu anglické fotbalové reprezentace pro mistrovství světa. A z úspěchu písně "Shout For England" se můžou nejen fotbalisté Anglie a jejich fanoušci, ale také děti z Great Ormond Street Hospital, kam poputují výdělky obou interpretů. Zvláštní, že o podílu Cowella a jeho spolupracovníků se nikdo nikde nezmiňuje. Inu, asi si prostě honorář nechá. Písnička mimochodem vznikla mash-upem "Shout" Tears For Fears a "No Dignity" Backstreet Boys.

Druhé místo patří také novince: rapper Tinie Tempah zaskóroval 85 tisíci staženími singlu "Frisky" s producentem/zpěvákem Labrinthem. Běžně by to s přehledem stačilo na vítězství, "Shout For England" si za čtyři dny ale stáhlo 110 tisíc lidí. Tinie Tempah už jednou hitparádu vedl, podařilo se to předchozímu hitu "Pass Out". Debutová deska "The Disc-Overy" má přijít ještě letos a, soudě dle aktuální popularity grime/hip hopu v UK (viz Dizzee nebo Roll Deep), to určitě nebude propadák. Na posledním stupínku vítězů je další fotbalová hymna, "Wavin' Flag" somálsko-kanadského zpěváka K'naana (minule číslo 16). Nedokážu rozklíčit, o jakou verzi písně se přesně jedná, zda je to ta původní verze z alba "Troubadour", nebo "The Celebration Mix" od Coca Coly, nebo snad ta s Davidem Guettou a will.i.amem nebo ještě jiná či se počítají všechny najednou?

Tinie Tempah feat. Labrinth - Frisky:

Jak vypadá zbytek žebříčku? Minule první David Guetta s "Gettin' Over You" spadl na čtyřku, razantněji dolů zamířili B.o.B a Jason Derülo. O jedno místo si naopak polepšil Eminem a do horní desítky se vrátil Usher, opustili ji Dizzee Rascal s "Dirtee Disco", Aggros Santos, N-Dubz, Sean Kingston a Justin Bieber i Iyaz. Na desítku z padesát trojky se dostala skladba "Three Lions" od Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds, což jsou dva komici a poprocková kapela. Opět se jedná o fotbalovou hymnu, tentokráte ale z Eura 96. Očividně je stále populární. Její 2010 předělávka s hostujícím Robbiem Williamsem a Russellem Brandem je dvacátá osmá.

Největší skoky se udály ale ještě hlouběji v žebříčku a opět v nich figuruje zelená tráva a míč. Bývalý fotbalový hráč a manažer Terry Venables ve spolupráci s novinami The Sun a britským královským filharmonickým orchestrem nahrál předělávku písně Elvise Presleyho "If I Can Dream" a z minulé 132. pozice vyskočil až na dvacet trojku. Formace Fat Les pro změnu s písní pro mistrovství světa ve fotbale v roce 1998 "Vindaloo" poskočila z 114. na 32. příčku. A letošní "Waka Waka (This Time For Africa)" Shakiry se posunula z místa 126. na místo třicáté osmé. Titul největšího skokana však nakonec nepřipadla fotbalové písničce, nýbrž Kelly Rowland a Davidovi Guettovi za "Commandera", který zaznamenal posun z 167. na 52. příčku.

Mimo Top 40 debutovaly hlavně singly z "Glee", ale také rapper Giggs s "Look What The Cat Dragged In" na padesát trojce a Stereophonics s "Local Boy In The Photograph" jako re-entry na šedesátce - jedná se o poctu minulý týden zesnulému Stuartu Cableovi, bývalému bubeníkovi skupiny. A jak jinak než fotbalová "Oh Africa" Akona a Keri Hilson ještě debutovala na devadesát dvojce.

    Top 10 - singly:
  1.  N Dizzee Rascal & James Corden - Shout For England
  2.  N Tinie Tempah feat. Labrinth - Frisky
  3. K'naan - Wavin' Flag
  4. David Guetta feat. Chris Willis, Fergie & LMFAO - Gettin' Over You
  5. Eminem - Not Afraid
  6. Usher feat. will.i.am - OMG
  7. Jason DeRülo - Ridin‘ Solo
  8. B.o.B feat. Bruno Mars - Nothin' On You
  9. Alicia Keys - Try Sleeping With A Broken Heart
  10. ▲ Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds - Three Lions

Christina Aguilera - Bionic
© facebook interpreta
DESKY - V deskách jsme naštěstí takový šrumec neměli a bude to mnohem stručnější. Nové album Christiny Aguilery "Bionic" je a bude velmi diskutované a celková kontroverze je jedna z nejlepších možných reklam. Po čtrnáctém místě naivně popového "Christina Aguilera", druhém místě agresivnějšího "Stripped" a prvním místě "Back To Basics" s prvky soulu nebo jazzu nakonec trendy dance-popové "Bionic" získává ve Velké Británii... PRVNÍ MÍSTO! Uvidíme, jestli jí to vyjde i v USA, kde bude muset bojovat proti otravným kvaziupírům z "Twilightu", respektive soundtracku z třetího dílu této ságy. Od nich má Christina v Británii pokoj, kompilace (to, co má značku "original soundtrack", "various artists" apod.) mají totiž svůj vlastní žebříček.

Na dvojku se vrací Alicia Keys, "The Element Of Freedom" je přitom v žebříčku už půl roku. Ještě déle tam je bublající Míša se svou šílenou láskou (číslo 3). O jedno místo spadli Glee, o pět míst Pendulum, posledně vítězný Jack Johnson je až šestý, dostala se před něj ještě Lady Gaga. Ještě větší úspěch zaznamenala hudba Glenna Millera, kterou jsme si představili minule, obě alba se seřadila za sebe na osmičku a devítku. Desítka patří Pixie Lott se starším albem "Turn It Up", které ale žene nahoru nový stejnojmenný singl.

Mohutné posuny se mezi alby neudály, novinek jsme se ale dočkali. Indie-popová americká kapela The Drums má svou eponymní debutovou desku na šestnáctce, výběrovka zpěváka Stevea Winwooda "Revolutions" je osmnáctá a na konci třetí desítky jsou Iyaz s "Replay" a The Who a Jimi Hendrix s kolekcemi největších hitů.

    Top 10 - alba:
  1.  N Christina Aguilera - Bionic
  2. Alicia Keys - The Element Of Freedom
  3. Michael Bublé - Crazy Love
  4. Glee: The Music, Volume 3: Showstoppers
  5. Lady GaGa - The Fame
  6. Jack Johnson - To The Sea
  7. Pendulum - Immersion
  8. RAF Squadronaires - In The Mood: The Glenn Miller Celebration
  9. Glenn Miller - The Very Best Of
  10. Pixie Lott - Turn It Up

Kompletní singlovou hitparádu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY