shop.musicserver.cz
Elton John, O2 arena, Praha, 10.6.2010

Skvělá show dokonalého důchodce

Vydáno: 12.06.2010 08:01 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

Elton John se již velmi jistě blíží do důchodového věku. Vzhledem ke své bohaté kariéře se mohl už na všechno vykašlat a užívat si života, jenže takto to u těchhle lidí nefunguje. Stále je to táhne na koncertní pódia. Že je to pro fanouška jen a jen dobře, se mohli přesvědčit i návštěvníci pražského koncertu.

Live: Elton John

místo: O2 Arena, Praha
datum: 10. června 2010
setlist: Funeral For A Friend / Love Lies Bleeding, Saturday Night's Alright (For Fighting), Levon, Madman Across The Water,Tiny Dancer, Philadelphia Freedom, Goodbye Yellow Brick Road, Daniel, Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long, Long Time), I Guess That's Why They Call It The Blues, Sacrifice, Take Me To The Pilot, Something About The Way You Look Tonight, Don't Let The Sun Go Down On Me, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Candle In The Wind, Sad Songs (Say So Much), Bennie And The Jets, The Bitch Is Back, I'm Still Standing, Crocodile Rock
Přídavky: Circle Of Life, Your Song
Fotogalerie

Elton John, O2 arena, Praha, 10.6.2010
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Pro část návštěvníků ovšem koncert nezačal příliš dobře. V době, kdy měla show začínat, se ještě významná část publika tísnila před vstupy do O2 areny. Ačkoli jindy nadáváme na zpoždění, ve čtvrtek by se větší zdržení hodilo - Elton John totiž neměl předskokana a začínal asi jen deset minut po osmé. Je jasné, že velký podíl na tom mají samotní návštěvníci, kteří zkrátka měli přijít dříve, ovšem i správce O2 areny mohl u téměř vyprodaného koncertu s něčím takovým počítat a alespoň otevřít všechny možné vchody, a hlavně aktivovat více turniketů. Ve chvíli, kdy na cca šest bezpečnostních rámů fungují tři, si kladete otázku, kdo, čím a jestli vůbec přemýšlel.

Nutno ale podotknout, že opozdilci až o tolik nepřišli. Snad možná "Saturday Night's Alright (For Fighting)" je může mrzet, ale především v této první fázi koncertu se zvukař, od něhož jsem stál pár metrů, pral s intenzitou jednotlivých nástrojů. Dost často některý z nich přehlušily ostatní nebo nebylo samotnému Eltonovi dobře rozumět. Ani ostře řezavý zvuk jeho klavíru nebyl moc příjemný. Naštěstí se toto po prvních několika skladbách výrazně vylepšilo a zvukové nedostatky se pak už objevovaly jen zřídka.

Elton John, O2 arena, Praha, 10.6.2010
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Elton John vydal poslední studiové album před čtyřmi roky, a tak se toto turné neslo především na hitech, kterých má už tolik, že bylo nemožné je do dvouapůlhodinového koncertu vklínit všechny. Chyběly věci jako "Nikita", "Can You Feel The Love Tonight" nebo "I Want Love". Možná ze setlistu vypadly na úkor několika méně známých jako "Take Me To The Pilot" nebo dvojice z alba "Madman Across The Water". Rozhodně to ale nebylo na škodu. Těchto pár kousků totiž představilo nositele řádu britského impéria v trošku jiném světle a některé možná donutí fanoušky vrátit se ke starším deskám a jejich méně profláknutým písničkám. Podle toho, jak je zpěvák hrál, to za to stojí.

Onen několikrát zmiňovaný přechod k důchodovému věku nebyl na zpěvákovi prakticky znát. Možná se opět ještě víc zakulatil a za klavírem je takový klidnější, ale jinak je pořád rošťákem, který si umí užívat. Jen tu velkou show už přenechává mladším. Do Prahy přivezl velmi jednoduché pódium, s poměrně střídmým světelným parkem a světelnou stěnou, která byla nejčastěji laděná do třpytivé noční oblohy a jen sem tam na ní probíhala nějaká animace. Jeho letošní koncerty jsou zkrátka především o hudbě.

Elton John, O2 arena, Praha, 10.6.2010
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Za zády mu hrála kapela složená z muzikantů, kteří s ním hrají už nějaký ten rok, a není tedy divu, že vzájemná spolupráce je těmi lety vybroušená k dokonalosti. Co ovšem bylo tentokrát jinak, byl samotný Elton John. Že je skvělým pianistou, se pochopitelně ví už dávno, ale teprve teď šel v tomto svém umu ještě více do hloubky a těžil z něj daleko víc než při minulých koncertech. Naprosto fantasticky se vyžíval v malých detailech, doslova si pohrával s jednotlivými melodiemi a nezřídka k nim připojoval epilog či drobný prolog. Jeden z těch nejlepších, dotýkající se až klasické hudby předvedl v již zmíněné "Take Me To The Pilot", zatímco "Rocket Man" dostal na konci příchuť jazzu a vyvrcholil hrátkami s echem. Mimochodem, že měl být klavír a hra na něj tentokrát tím hlavním, dokládaly i dlouhotrvající záběry na klaviaturu jeho Yamahy na projekčních plátnech.

Elton John, O2 arena, Praha, 10.6.2010
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Při tom všem ale zůstal sám sebou a nedopracoval se k nějakému profesorskému projevu. Stále se hudbou výborně bavil a v úplném finále, kde zněly takové hitovky jako "Bitch Is Back", energií nabitá "I'm Still Standing" nebo nestárnoucí "Crocodile Rock", to i pořádně rozbalil. Člověk se tak musel divit, kde bere ve svém věku a po dvou hodinách bezchybného zpívání takovou svěžest, že si zopakoval i nohu na klavíru a lehký akrobatický prvek.

Nevím ovšem, zda ho trošku nezklamali diváci. Když tu byl před pěti lety, byl koncert celý na sezení, nicméně lidé z něj tehdy nakonec naprosto spontánně udělali docela slušnou party. Tentokrát, ačkoli se na ploše stálo, byla atmosféra daleko intimnější. Jakoby diváci víc poslouchali - během písniček se moc neprojevovali a v případě zcela zaplněných ochozů nemůže být o nějaké interakci ani řeč. Po každé písničce sice následoval patřičný potlesk, ale málokdo si během hraní zazpíval nebo se výrazněji projevil. Byla to velká škoda, protože z Eltona Johna samotného energie stále přímo sálala.

Vedle Eltona Johna brázdí světová pódia ještě poměrně dost dalších aktivních důchodců. Jen si to vemte - Rolling Stones, Tina Turner, Tom Jones a další. I když jsou na hudební scéně už desítky let, pořád nemají sebemenší problém zaplnit po celém světě haly jako je O2 arena. Prostě to svoje řemeslo zvládají bravurně, a navíc jsou i díky těm letům tak nějak nad věcí. Je na nich vidět, že je muzika baví stejně tak, jako je baví hrát pro lidi. A vůbec jim nevadí, že některé písničky hrají už po tisící. Snad nám ještě nějaký čas vydrží, aby i ta současná generace dozrála do takto dokonalého důchodového věku.

NÁZORY
  • respekt (marosh, 12.06.2010 11:25) Reagovat

    Hraje mi tu záznam pražského koncertu, který jsem si po jeho skončení koupil na flashce a znova a znova si musím připomínat, jak moc mě to překvapivě bavilo. Tenhle koncert byl o muzice a ne nějakých pozlátkách a kdybych měl klobouk, smeknu z respektu k tomuhle pánovi. Tihle důchodci mě opravdu baví :-)

    • Re: respekt (Billy, 12.06.2010 12:00) Reagovat

      Tak tak, souhlasim. Koncert byl skvělý! Mám jeho zhruba 20 koncertních CD z loňska a tohoto roku a můžu směle říct, že v Praze měl naprosto famózní formu. Jen škoda, že lidi to nedokázali víc ocenit, evidentně očekávali jenom rádiové hity :o( Ale připojuju se k tomu smeknout před ním klobouk, je to neuvěřitelné, jak po těch letech dokáže bavit lidi a hlavně sám sebe a kapelu.

    • Re: respekt (Petr, 12.06.2010 12:34) Reagovat

      Koncerrt výbornej, setlist skvělej, něco podobného sem čekal.. Zvuk velmi nadprůměrnej, apokud si odmyslím 3 kusy před přídavkama, kdy to zvukař klasicky vytahuje až do nesrozumitelnosti.. Přídavky už opět ok... Spokojenost, ale nejhorší na koncertu obecenstvo... Ale jsme prostě v čr. Kdy většina se jde podívat na Sacrifice a zbytek se stydí bavit...

    • Re: respekt (JindraN, 13.06.2010 03:14) Reagovat

      Tu flashku mám taky a dneska jsem si stáhla zbytek písniček. Co mě ale mate je to, že když si kliknu na vlastnosti, tak písničky které jsem teď stáhla, tj. 15 až 23 mají ve vlastnostech datum 10. 6., ale ty, které na flashce už byly mají ve vlastnostech datum 4. 1. Tak teď nevím, jestli mám mít radost z live záznamu, nebo jestli je těch prvních 14 malý podvůdek.

      Ale koncert výborný.

      • Re: respekt (Billy, 13.06.2010 09:26) Reagovat

        Já mám objednané 3 CD, kde jsou 2 CD koncert a 1 CD fotky. Nicméně mám doma 20 CD z ostatních koncertů z tohoto a minulého roku a o nějaký podvod se určitě nejedná, vždycky to sedí na ten koncert a je snadné to porovnat třeba s youtube záznamem atd...A pokud vím, tak 4.1. žádný koncert Elton neměl...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Vzniká dokument o Eltonu Johnovi (19.05.2022 15:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu