shop.musicserver.cz

Recenze desky, kterou nikdo nechtěl

Vydáno: 15.06.2010 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Knockout" je čtvrté studiové album bubeníka Chinaski, respektive jeho alter-ega, příležitostného rappera Marpa. Propojení čistého popu a špinavého rapu je originální. Je to porno. Tedy jak pro koho. Kult lásky a nenávisti ale zpravidla vytváří silné osobnosti. A jak si v této kategorizaci stojí Marpo?

5/10

Marpo - Knockout

Vydáno: 18.4.2010
Celkový čas: 48:34

Skladby: Já sám a moje druhý já, Problém feat. LA The Craftzman, Hatters feat. Hard Target & Wohnout, Ticho, Možná feat. Dynasty, Knockout, Go So Hard feat. Brittany Holmes, Zahnaná do kouta feat. Karolína Majerníková, Představ si feat. Wohnout, Ať vidíš jak mi je, Ulice feat. Mason Caine, Já vs. já feat. LA The Craftzman

Vydavatel: Universal

Kdyby byl "Knockout", plnohodnotný nástupce "Rapstar", opravdu kvalitní deskou, vězte, že by se v redakci strhla mela o výsostní postavení recenzenta. Žádné rozbroje ovšem aktuální Marpův počin nezpůsobil. Po mnou prohrané sirkové loterii následovalo první znásilnění uší. Dojmy? Rape roztockého rappera je bezbolestný. Překvapivě nenásilný, méně překvapivě prázdný a nevěrohodný. Marpo je roztoužený panic, který tak moc chce, až z toho, co chce, nic není.

Díky mocné zastupitelské firmě měl "Knockout" na tuzemské poměry opravdu nevídané promo. Měl ambice stát se deskou, o které se bude mluvit i týdny po jejím vydání. Týdny jsou fuč a z naleštěných výloh posledních hudebních prodejen stříbrných artefaktů postupně zmizely kartónové poutače s krutopřísným pohledem bouchače z pražského předměstí.

Co si budeme nalhávat, Marpo si nenačasoval vydání alba právě nejvhodněji. Trh zaplavila jarní přílivová vlna Bigg Bossu ("2010", "Halucinace", "Epilog"), do které navíc po pěti letech vypustil svou lyrickou hráz Kato. Pro naplaveniny není v našem už tak dost špinavém a smrdutém rybníčku místo - pánové a dámy, podobné dedukce jsou mylné.

Dokázal to nedávný křest v LMB. Každý zboží má - visací terminologií - svýho kupce. Po třech předchozích albech už sice nevybroušený klenot Marpo zní tak nějak vypsaně, ale stále to stačí na to, aby se tento rapující bicák udržel na pozici fenoménu, ke kterému budou lidé (čti kidz a virtuální onanisté) obracet svůj zrak.

"Knockout" ale překvapivě není tak sebestředným albem, jak by se dalo po releasu pilotního singlu "Já sám a moje druhý já" očekávat. Dosud veleúspěšně utajované sklony ke skromnosti vynikly především v tracku "Ať vidíš jak mi je", kdy je Marpo srozumitelným a uvěřitelným vypravěčem kvalitního životního příběhu. Respekt.

Jenže obraz, který zanechal odvaz "Ulice" - mimochodem nejlepší podmaz alba hledej právě na jeho předposledním tracku -, je odrazem osobnosti Marpa v celé její nahotě. Nenapravitelný egomanický schizofrenik kydající verbální hnůj na Couliona a Hacka. Upřímně, měřit Jamese a Huga stejnou mírou jako Marpa je možný snad jen s přemírou kapitána v krevním řečišti. A nejsou to jen nepřejícné řeči, že Marpo v tomto souboji byl poraženým už před samotným vstupem do ringu. Vždyť co dokázali za ty roky na scéně oni? A co dokázal on?

"Knockout" není na ručník, není to fraška a rozhodně to není odfláknuté album. Potýká se jen se stejným neduhem jako Marpova předchozí díla. Jak jen uvěřit svému vrstevníkovi všechna ta životní moudra, ta klišé, kterými tak rád prokládá svou poezii? Jak porozumět vzletným obratům, které byly zcela synteticky vytvořeny, jen aby zakryly nulovou vypovídající hodnotu některých textů? A vůbec, proč Marpovi ty řádky pohádek věřit? Silné příběhy přece musejí vyprávět silné osobnosti.

Jako by si ta česká fokken kopie Ema se svými americkými bru' u mojita na Palmetto Beach řekla, že kde nepomůže EMO pózička, tedy útok na první signální všech teenz a fanz Rytmuse ("Zahnaná do kouta"), určitě zabere podobná šablona siláka, jaká uspěla už před lety v písni "Jsem" ("Knockout"). Má idea ve volném překladu znamená utopení posluchače vlnou trapnosti nesmyslně nadměrné koncentrace dobrých myšlenek, vyjádřených špatně zvolenými slovy.

A je tu ještě "Problém" aneb "Je tu pět rapperů a všichni rapujou tak stejně", což je Marpův snad životní track. Dokonale vystihuje malost češství i tuzemské scény. Právě za jistou míru sebereflexe si Marpo finální plus minus průměrné hodnocení zaslouží. "Knockout" je ve všech ohledech poctivé album, které ale i kvůli závěrečnému žalozpěvu s opravdu vypečeným názvem "Já vs. já" rádi odložíte do zapomnění.

NÁZORY
  • heh (d.crane, 15.06.2010 09:17) Reagovat

    marpova deska je kvalitní jako tato recenze... (autor sám se zde taknějak stylizuje do pozice velkého pána s nadhledem a já mu to věřim úplně stejně, jako panu otovi peřinovi nebo jak se ten vidle jmenuje... štěkáte do stejnýho vzduchoprázdna)

  • averze? (hanzo, 16.06.2010 11:01) Reagovat

    cet jsem minuly novinky a nabyl jsem z nich takovej pocit, ze tohle album jste tu na musicserveru predem potopili jeste nez vubec vyslo X) taky me napadla jedna parafraze s deskou, marpovi se tu v recenzi vytyka neautenticnost a synteticky temata jen naoko, a tenhle zvlastni clanek je pritom plnej dost zvlastnich osobnich invektiv ktery s hudbou jakoby ani nesouvisej, je to tu samy predmesti, rapujici biceps, nejaka pet let do outu zahrana fantazie o hajlovani..? (u marpa, kterej jako snad jedinej ceskej HH interpret spolupracuje asi dost aktivne s americanama a jezdi tour s cernochama). dalsi specifikum ceskejch rapovejch recenzi je zda se mi vecny nic nerikajici prumerny hodnoceni a neschopnost utvorit vecny shrnuti, srovnani pak trochu kulha. nejsem ortodoxni fanda, ale v cem je treba marpo technicky nebo tematicky tak moc horsi nez treba vladimir mi laicky unika. z recenze jsem se vlastne nedozvedel vubec nic o produkcni strance alba, zvuku, o masteru, o aranzich, o koncepci, nic delsiho z textu, jen nejaky pomerne afektovany averze autora k tomuhle cloveku, ktery nevyvracim ani nesdilim, ale predevsim nectu.

    • Re: averze? (Charles Bukowski, 16.06.2010 12:05) Reagovat

      ...pravda, clanek vice poukazuje na osobu Marpa nez na jeho muziku na tomto CD, coz u recenze neni zrovna dobre...o tom, ze je technicky slaby, jeho nektere pseudorymy jsou smesne a dalsich x veci, co se daji vytknout, neni pochyb...produkce si ale zaslouzily aspon odstavec, ptz ty podle me delaji tech 5/10 z tohodle CD..i kdyz ne vzdy jsou uplne vydarene...mozna, ze si tu sirku mohl vytahnout kolega, treba by se dokazal odprostit od Bigg Boss manie jako p.Benda...ovšem je pravda, že v mnoha věcech s recenzí nelze než souhlasit..

  • Recenze?! (Mike, 18.06.2010 16:37) Reagovat

    Tak tohle není recenze ani náhodou. Autor by se měl nad sebou vážně zamyslet, protože to, co tady předvádí je opravdu žalostné. Vaše urážky pane Benda vůči Marpovi už přesahují všechny meze.
    Už váš článek v Reportu byl velice přehnaný, takže uděláte lépe, když se k Marpovi nebudete už nikdy vyjadřovat. Je jasně vidět, že ho nemůžete vystát, nemůžete se smířit s jeho úspěchy, takže na otázku ''Co dokázal on?'' vám odpovím takto:
    Vydal 4 sólo desky, vyhrál soutěž Rap Fight, získal cenu ÓČKA, spolupracuje s americkými rappery černé pleti, takže vaše urážky jsou naprosto scestné. Byl bych docela rád, kdyby jste se začal zabývat sám sebou a nestaral se tolik o druhé.

    • Re: Recenze?! (dr.protector, 20.06.2010 10:44) Reagovat

      co čekáš od někoho, kdo vypadá jak ošklivější a teplejší verze sámera issy? :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Rozhovory: Marpo - Chtěl jsem se vším skončit, ale chytil jsem druhej dech (18.09.2023 17:00)
- Video: Marpo hoří jako "Pompeje" (30.06.2023 13:42)
- Video: Marpo oslavuje pět let s Lenny romantickou písní "Napořád" (06.03.2023 08:13)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Video: Marpo se ukazuje v popovém světle. "Jsem prostě takovej," tvrdí (05.02.2023 13:55)
- Video: Sebastian spojil síly s Marpem a je z toho nezapomenutelné "Nezapomínám" (17.01.2023 11:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu