shop.musicserver.cz
Prago Union - Dezorient Express

Myšlenkovej pochod bezzubýho básníka

Vydáno: 17.05.2010 00:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Pamatuju na Abdulova slova, se kterými jsem se plně ztotožnil, že Katova největší slabina je nevyrovnanost. Dokáže napsat dech beroucí text a stejně tak zplodit neskutečně vyjetej shit. Na albu "Dezorient Express" svou neřest hlas Prago Unionu odboural. Inteligentnější produkci jste od něj neslyšeli.

10/10

Prago Union - Dezorient Express

Vydáno: 4.5.2010
Celkový čas: 69:30

Skladby: Rapviem 2, Ántré, Dezorient Express, Myšlenkovej pochod, Hip Hop, Rozcvička, Funky stav, Zpatra, Kata Strofy, Hledám, Skládací, Bezedná noc, Krajní prostředek, Apropó, 1/4 Na prd, Furt to tak máme..., 4 5 6, Procházka parkem, Nadživotní, Nekronika, Hey!, Outro

Vydavatel: Parlophone

Shrňme si známá fakta: Předchozí album Prago Unionu "HDP" se stalo jednou z přelomových nahrávek v celých dějinách CZ/SK hip hopu. Svou upřímností, sarkasmem a lehce identifikovatelnou náladou totálně uhranulo tu intelektuálnější část tuzemské scény. A právě na ni cílí Kato i v roce 2010. Od vydání atmosférického debutu "HDP" uplynulo dlouhých pět let, během kterých ztratil Kato/Deph/Def další část svých ideálů plus přišel takřka o všechny zuby. Že Kato asi není úplně čistej, je fakt jistej, ale stejně je pořád lepší než kdokoliv jinej. Je to dost možná nejlepší vypravěč příběhů z pražskejch ulic vůbec.

Stejně jako postava německého Delaye je i český Kato ostatními rapery přehlížený a dosti podceňovaný. Ortodoxní mladé publikum nikdy nepřijalo "HDP" za své a nelze předpokládat, že by porozumělo ještě daleko propracovanějšímu a na pochopení složitějšímu následovníkovi. Zatímco na debutu zdobila Prago Union hitovost, tentokráte dostala na frak od koncepčnosti. Předností "Dezorient Expressu" je rozhodně jeho ucelenost.

Všichni fanoušci Coltchy, Dizzastar, Špatnýho Wliwu, Diwokýho Západu a dalších dávno neexistujících skupin tak mohou zavzpomínat na oldskůlové dětství tuzemského rapu. Naopak příznivci nových hiphopových norem a forem mohou brát "Dezorient Express" jako příležitost k sebevzdělání se v historii CZ/SK scény a seznámení se s tím, jak to tady fungovalo před érou Bigg Boss.

"Dezorient Express" je rozjetý vlak, vezoucí posluchače do minulosti. Katova jízda stojí za to prakticky po celých sedmdesát minut kata strof. Bez výhybek. Bez výjimek. Kato aka Doktor Slovo se opět zabývá rozličnými (a často ne právě hiphopovými) tématy, nevyhýbá se ani sociální kritice. Toiové jsou pro něj především pozéři, policisté i náckové. Jemná lyrika, rap o životě, kterej může bejt dost dobře můj nebo tvůj (ale je Katův), tedy stále ten originální chill-outovej jazzíček. Příběhy pražskejch ulic plus vtip je ostatně osvědčenej recept z minulýho alba. Co se hudebních po(d)kladů týče, Die Skuplu nahradil DJ Maro, změnu však výrazněji nepocítíte.

Stejně jako na "HDP" podšálek doslova přetéká stopami. Těžko si budete "Dezorient Express" pouštět na repeat, protože i jednou je toho všeho tak nějak moc. Předpokládám, že další album Prago Union vydá nejdřív za dalších pět let, takže přebytek materiálu (který si ovšem vyjma otřesného tracku "Hey!" drží naprosto vynikající úroveň) není na škodu. (Vzkaz pro škarohlídy: Pokud byste bývali rozdělili "HDP" na dvě desky, tak na "Dezorient Expressu" je třeba dělit čtyřmi, protože i kvarteto desek by se z materiálu spáchat rozhodně dalo...)

Většina tracků textově vychází z "HDP", což vám od začátku do konce připomínají některá již známá větná spojení z debutu. Katovi se podařilo posunout svou poezii o třídu výš. Takřka polovina "Dezorient Expressu" je (minimálně) na stejné úrovni jako největší pecky z "HDP" - "Zvýřátka" a "Pecka S Kurtem". Tentokráte vás bude štípat při Katových verbálních schopnostech především při "Myšlenkovým pochodu", "Z patra" a "Bezedných nocí". Fenomenální je track věnovaný DJ Alimu "Nadživotní" - zasvěcení vědí a ostatní vědět nepotřebují. Neodpustím si touto cestou poslat zdvižený prostředníček každýmu, kdo špiní svými tagy jeho RIPko na Těšnově...

Kato na křtu "Dezorient expressu" slíbil, že s novejma zubama nahrávku přerapuje. Myslím, že není třeba. Postaral se totiž o dosud nejlepší letošní hiphopové CZ/SK album.

NÁZORY
  • ... (telekom, 17.05.2010 00:22) Reagovat

    souhlasím, a to hip hop neposlouchám už tak čtyři roky, ale tohle album mě vrátilo zase trošku zpátky do dnů...

    • Re: ... (frankzane, 17.05.2010 00:45) Reagovat

      album. I kdyz se priznam, to sislani obcas rusilo. Ale to byla jen drobnost.

  • Deph/Kato... (Dan, 17.05.2010 00:40) Reagovat

    ...uměl své příběhy a myšlenky podávat s lehkostí sobě vlastní už v dobách Chaozzu, i když tehdá jeho texty samozřejmě nešly až tak do hloubky. Ovšem s přibývajícími léty a životními zkušenostmi jeho rap zraje jak víno. Upřímně řečeno mi tahle intelektuálnější a intimnější rovina CZ hiphopu (pro většinu mladší generace pravděpodobně "sračkoidní oldskůl") vyhovuje mnohem víc než často bezobsažné blábolení všelijakých "Bigg Bossů". Sečteno a podtrženo: deska objednána, recenze pochválena.

    • Re: Deph/Kato... (Mike S, 01.01.2011 21:22) Reagovat

      Velkej souhlas. Kato strčí do kapsy celej lejbl Big Boss jak nic. Je mi 17 a tenhle ''sračkoidní oldskůl'' je to, čemu říkám rap.

      • Re: Deph/Kato... (Dawe McKenzy, 21.01.2011 00:46) Reagovat

        Co to doprdele meleš? Bigg Boss je na dost dobrý úrovni a Kato si zase dělá svoje věci. Je vidět, že ti je 17. PS: určitě bych to nenazval "sračkoidní oldkůl" ty Gangsto!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Hotovo 20. Prago Union vyráží na narozeninové turné, slavit bude s Krotiteli Dechů (28.10.2022 07:42)
- Rozhovory: Kato (Prago Union) - Na desce jsem vždy, kým bych chtěl bejt (25.09.2022 12:15)
- Prago Union slaví dvacáté narozeniny deskou "Příduhned…" Brzy vyrazí na turné (26.08.2022 14:52)
- Nový singl "Marná" od Prago Union hlásí brzký příchod nové desky (07.08.2022 16:58)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu