shop.musicserver.cz
James Cole - Halucinace ze třetího patra

James Cole má Halucinace

Vydáno: 12.05.2010 12:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Halucinace ze třetího patra" jsou fikce. Couliona zdobí agresivní dikce. Připravte se na přílet do řapeřího hnízda, "Halucinace" jsou ryze dekadentní jízda. A pokud máte rádi s/m nebo piss, je tu pro vás Rudolf Hnis (a taky pan Risto má tam svý místo).

9/10

James Cole - Halucinace ze třetího patra

Vydáno: 14.4.2010
Celkový čas: 46:20

Skladby: A tohle nám dělá pořád, Elektrickej proud, Milá přívětivá píseň o sraní, Já chci dál, Motivační píseň pro chlapce, kterého omrzel život, Jsem hráč, Jsem lhář (Stoupám jako dým), Strýček Risto, Modlitby a výstřely, Astronaut Koulien, Supermatro, Magické noci, Vzpoura strojů, Nech si ponožky kurvo, Rozviklaný vozík plný mrtvých krys (Žijeme v Americe), Halucinace ze třetího patra

Vydavatel: Bigg Boss

Nealbum "Halucinace ze třetího patra" hudebními idejemi a textovými motivy volně navazuje na desku Lucase S. "2010". Tam, kde Koule na Skunkwalkerově testamentu končí, s "Halucinacemi" začíná. Flow z kategorie dokonalé, nekompromisní tvrdost, syrovost ve všech směrech plus overgroundové texty, to jsou největší devizy nealba, na kterém James Cole definitivně přerostl měřítko tuzemského hip hopu a snad vůbec poprvé od dob Frekvence P.H.A.T. dokázal sám sobě, že už si vlastně nemusí vůbec nic dokazovat.

Zatímco produkce V518 a WWW oslovuje kromě tradičního hiphopového publika i tuzemskou kyberpunkovou e-scénu z Nyxu, "Halucinace" mají co říct CZ/SK undergroundu. Desky made by Bigg Boss mají ostatně atmosférou vždy blíže ke Krchovskýmu, Magorovi, Zajíčkovi nebo Mejlovi než k nějaké East/West side scéně za louží. "Halucinace" to potvrzují (a to nejen povedeným coverem "Magických nocí"). Jsou jako text komiksu, kterej si musíte v hlavě dokreslit sami. Cole vyhalucinoval cestu, vydat se po ní dál ale musí každej sám. Heslo D.I.Y. tak bylo bezezbytku (i když těch devíti nepoužitých - vyřazených - tracků mi je kua líto) naplněno.

Hodinový urban sound vytržený z kontextu jednotlivých šedých dní se kontaminuje díky kosmickým synťákům od posádky Kapitána Lásky (Risto Sokolovski a Yarda Helešic) s futuristickým digi-punkem. Ta atmosféra! To strhující tempo! Ty meziřádky! To čtení! To slyšení! Zařazení každé ze šestnácti písní má své opodstatnění. Každá jiná, přesto tvořící celek až mrazivě kompaktní.

Dělat anamnézu Koule podle jeho pravdou zneklidňujících beatnických/avantgardních/fekálních textů asi dost dobře nelze. Psychopatie a sociopatie zkrátka nejsou pro Jamese jen pojmy ze slovníku cizích slov. Dost ale bylo masírování koulího ega, poklonu si zaslouží taky Risto. Jeho precizní rap v "Nech si ponožky kurvo" je oslavou němectví. Ten dědek to má zkrátka v sobě a doufám, že se někdy v budoucnu dočkáme jeho sólovky. Protože to bude hell jak ze Styxu.

Filozofický spisy zahoďte. James Cole se prohulil do nirvány. Asi nikdy nebudu jeho fanatický fanoušek a adoraci Supercrooo přenechám na ortodoxních kšiltovkářích, ale jak bylo Pilským v diskuzi na Boombapu trefně poznamenáno, k ocenění "Halucinací" stačí mít mozek a uši.

Pohled Petra Doupala

Pokud byly předtím menší pochyby, teď už je to naprosto neotřesitelný fakt. James Cole je to nejlepší, co český hip hop má. A naštěstí je také tou nejaktivnější postavou, takže během roku a půl nás, nepočítaje fíčuringy, dostal "Orikoulí", "Kapitánem Láskou" a nyní i "Halucinacemi ze třetího patra". Sice u mě "Halucinace..." celkově nepřekonávájí Orikouli, některé okamžiky alba však značí naprostý vrchol tvorby z kotle Bigg Bossu. Sekvenci tří skladeb "Elektrickej proud", "Milá přívětivá píseň o sraní" a "Já chci dál" zbožňuji. Vtipné, trefné a zapamatovatelné texty a skvělé zpěvné refrény jsou vysoce návykové. Neskutečně mě mrzí, že nebudu moct jít na křest desky, ale snad naživo materiál z třetího patra ještě uslyším. Za skladbu "Jsem hráč" jsem Jamesovi velmi vděčný, budu ji pouštět svým rodičům a přítelkyním, aby pochopili, že i dospělý člověk může mít vztah ke hrám a že je to úplně normální zábava a dokonce rozhodně lepší než sledování "Ordinací v růžové zahradě". Mým posledním oblíbencem z desky je "Nech si ponožky kurvo", německé pasáže jsou fakt nářez. Proč bych však nedal 9/10 jak Lukáš? Zbytek alba je u mě napůl dobrý, napůl průměrný. Oproti pěti zmiňovaným bombám jsou prostě ty ostatní slabší. Přesto má však každá skladba své nesporné kvality, finální hodnocení by tak bylo jen o bodík nižší než Lukášovo.


NÁZORY
  • S hodnocením souhlasím (izmy, 13.05.2010 22:20) Reagovat

    Skutečně povedené album/mixtape.

  • nic proti drsnýmu hip-hopu pro mládež (tonda, 15.05.2010 16:28) Reagovat

    Nemám nic proti drsnýmu hip-hopu pro mládež, v určitým věku bych to taky poslouchal, ale srovnávat Colea s Magorem a Krchovským je jako srovnávat Halinu Pavlowskou s Milanem Kunderou. Prostě Magor i Krchovský používají vulgarismy, ale je vidět, že to jsou vzdělaní pánové, kteří o peozii něco vědí. Texty Jamese Colea (z předchozích počinů, ale dle názvů písní je jasné, že se nic nezměnilo) jsou prvoplánové rádobydrsné žvásty sestavované tak, aby se v tom našla mládež v kšiltovkách a padajících gatích. Jak říkám, ať si to klidně poslouchaj, ale prosím vás, nesnažte se z toho dělat umění, s Krchovským a Magorem to má společné jenom ty vulgarismy, nic víc. Když totiž Magor napíše: těžko se píše poezie, když vedle cucají se pyje, je to o něčem jiném, když víte, že v tom krimu opravdu byl a snažil se tam tvořit. James Cole by po prvním dnu v krimu volal mamince a brečel do telefonu.

    • Re: nic proti drsnýmu hip-hopu pro mládež (ehm, 15.05.2010 19:51) Reagovat

      James Cole opravdu není z těch, kteří píšou prvoplánovitě a cíleně pro nějakou okšiltěnou mládež. ;)

    • Re: nic proti drsnýmu hip-hopu pro mládež (Verv, 16.05.2010 11:54) Reagovat

      Zajímavý,jak z tracklistu dokážeš poznat všechno (od cílové skupiny,přes obsah textů až po povahu člověka). Příště možná neuškodí si to nejdřív poslechnout,než začneš hodnotit.

    • Re: nic proti drsnýmu hip-hopu pro mládež (nehoper, 16.05.2010 12:44) Reagovat

      Já si myslim, že kdyby Magor vyrůstal v tejhle době tak taky dělá třeba hip-hop a jenom proto by jeho věci měli nižší kvalitu? Vono to chce trochu nadhledu a nebrat srovnávání hned jako svatokrádež, když se o ní nejedná.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Video: James Cole ON AIR: Díky bohu, že už jsou začátky českého rapu za náma (26.02.2021 14:14)
- Publicistika: Český rap v roce 2020 (26.02.2021 08:00)
- Audio: James Cole v novém singlu jede jako "Bowie" (09.09.2020 12:11)
- Pipes And Pints vydávají klip a je to ploužák (11.07.2019 12:57)
- Video: James Cole a Hugo Toxxx ve skladbě "Arnold Leopard-Navrátil" opět spojili síly (21.08.2017 16:16)
- Vladimir 518 vyváží kompletní BiggBoss stáj na velkolepé turné (15.09.2015 12:58)
- Risto Sokolovski a James Cole nechají nahlédnout do své tvůrčí kuchyně (17.08.2015 14:12)
- Video: Dárek k Vánocům od Bigg Bossu? Společný singl "SLAP!" (24.12.2014 14:10)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu