shop.musicserver.cz

Dave Matthews Band: Nejlepší z neznámých!

Vydáno: 12.04.2001 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Beldik | foto: facebook interpreta

"Everyday" od Dave Matthews Band je nejprodávanější album USA posledních týdnů. Proč je u nás nikdo nezná?

8/10

Dave Matthews Band - Everyday

Celkový čas: 50:58

Skladby: I Did It, When The World Ends, The Space Between, Dreams Of Our Fathers, So Right, If I Had It All, What You Are, Angel, Fool To Think, Sleep To Dream Her, Mother Father, Everyday

Kupte si nové album Dave Matthews Band Everyday za skvělých 500,- Kč na CD!

Američtí Dave Matthews Band. Záruka nejlepších koncertů, jaké můžete slyšet. Dva běloši a tři černoši z okolí města Charlottesville, Virginie. Akustická kytara Davea Matthewse (popř. elektrická, jak je tomu u přelomového a právě recenzovaného "Everyday"), basa (Stefan Lessard), saxofon (Leroi Moore - ten ale obsluhuje svými plícemi i flétnu a klarinet), housle (Boyd Tinsley), bicí (Carter Beauford). S tímhle složením se už dají dělat velké věci. Nevím ale přesně, co dnes psát. Mohou za to samotní DMB, protože takřka změnit styl, to se recenzentovi nedělá, a ještě horší je, když to udělá u nás ne příliš známý band. Tak nevím, kolik místa mám věnovat kulturní osvětě o světě předeverydayovém. Ale uvidím, jak se mi to podaří promíchat.

Nejprve svět DMB před "Everyday". Kapela si vytváří zcela osobitý melodický sound ve stylu Amerika potkává Afriku a utkávají se s celým světem. Klokotající směsku, ze které každou chvíli vypadne úchvatné sólo. Jejich desky působí dojmem jednoho velkého jamu. Ale přitom se v Americe jedná spíše o střední proud! Takový bych si u nás také nechal líbit. Ne nadarmo se bílý kapelník Dave Matthews narodil v Johannesburgu, kde si osvojil prazvláštní ale okouzlující hru na akustickou kytaru. Je v ní jazzovost i nervozita a odsekávanost. A k tomu ten jeho neobvyklý chvíli neklidně těkající hlas, vzlétající občas docela vysoko, i neklidně polykající slova, a který tak skvěle doplňuje nepředvídatelně ubíhající tok hudby.

Dave Matthews má hlasové nadání od pánaboha, ne že by byl jeho hlas vyloženě krásný, ale je originální, nabitý energií a pohrává si s melodiemi i slovy. Jsou chvíle kdy je tichý, melancholický, jindy zase až grungeově drsný (to zvláště platí o posledním studiovém albu "Before These Crowded Streets" - za výkony v některých písních by si vysloužil angažmá i u Sepultury). Ale i ostatní jsou skvělí muzikanti, o jejichž improvizačních schopnostech a chuti k jamování se dá mluvit pouze v superlativech. Za velkou louží je to skupina z nejuznávanějších, schopná vyprodat dva dny po sobě chicagský stadión pro více než sedmdesát tisíc diváků. Schopná sestřelit svým albem číslo jedna v americkém žebříčku prodejnosti.

Ale kdo ji zná u nás? Kdo ví, že když časopis Rolling Stone vyhlašoval před časem jednu z mnoha anket o nejlepší album, DMB se sice neumístili v první stovce, ale autor článku je neopomněl zmínit pro jejich úžasné koncerty. Pokud navíc sledujete současné žebříčky prodejnosti v Americe, víte, že okamžitě po vydání se "Everyday" umístilo na prvním místě se 732 tisíci prodaných nosičů během jednoho týdne! A to i přesto, že nové album nabízí zcela jiný pohled na skupinu, než na jaký jsme zvyklí.

"Everyday" je čtvrtým studiovým počinem DMB, ale už osmým celkově, pokud budeme počítat i EP a především záznamy koncertů, a od ostatních se hodně liší. A co se tedy změnilo? Je toho hodně. Určitě se změnilo duševní rozpoložení Davea Matthewse.
Dave Matthews
© Dave Matthews band
Stál takřka na vrcholu své hudební kariéry, finančně zajištěn na celý život, ale bez touhy něco konat. Utápěl se v depresích. S nahráváním nové desky nebyl spokojen. Potřebovalo to nějaké vykolejení ze stereotypu. A tím vykolejením, které poslalo téměř hotové album do šuplíku, byl producent Glen Ballard a elektrická kytara. Ten Ballard, který "udělal" Alanis Morissette. Nahradil starého známého Steva Lillywhitea (fanoušci U2 zbystří, ano - předchozí alba DMB produkoval ten samý člověk co alba U2!). A pokud třeba znáte rozdíly mezi Alaninými dvěma deskami, uděláte si obrázek, k jak velké změně mohlo dojít u DMB.

Přelomem bylo ono spočinutí elektrické kytary v náručí Dave Matthewse (on sám o tom říká: "Když jsme byli u Glena poprvé ve studiu, hrál jsem tradičně na akustickou kytaru. Pak jsem si všiml zvláštní kytary stojící v koutě. Ptal jsem se na ni a Glen mi jen řekl, ať si ji vezmu. Bylo to něco úžasného, dobrodružného! Přitom jsem si vždy myslel, že já a elektrická kytara, to nejde dohromady"). Zmizely tak dlouhé rozvláčné skladby nabouchané saxofonovými, kytarovými nebo houslovými sóly. DMB se podřídili určitému řádu a tak už "Everyday" nemá tak blízko ke koncertu jako měly desky předchozí. Žádné osmiminutové opusy. Všechno má tři a půl, maximálně čtyři minuty. Ale zase je to velmi hutné a výživné. Jak sklenice medu, ale rozhodně ne tak sladké. Některé písně jsou dynamické jako nikdy předtím. Díky elektrické kytaře zní DMB rockověji více než kdy jindy a prvky jazzu, folku, blues, world music či jiných žánru jsou mnohem méně patrné. Ale naštěstí i u této desky najdeme charakteristické rysy starých DMB. Jen nejsou tak patrné a skrývají se spíše v druhé části alba.

Už při první skladbě (a zároveň i pilotním singlu) "I Did It" útočí na vaše uši riff elektrické kytary. A Dave Matthews vemlouvavě zpívá: "Udělal jsem to, myslíš, že jsem zašel moc daleko?" Já myslím, že ne. První část desky je plná kytar s pearljamovským nádechem i vedderovského hlasu (třeba "I Did It", "So Right"), střídají se zde poměrně pravidelně rychlé kytarové pasáže s těmi melodičtějšími, ale je to celé moc předvídatelné, svázané bez dřívější spontaneity. Např. "The Space Between" nabourává až kýčový klávesový motiv. Všechny ty řeči o nutnosti vývoji skupin jsou sice pěkné, ale když jste v něčem výjimečný, půjdete zničehonic dělat něco jiného? Asi ne.

Určitý strukturální zlom najdeme v půlce desky. Mé oblíbené skladby začínají až s šestou "If I Had It All". Protože ty se už mnohem více blíží DMB z předešlých desek. Hitem je pro mě našláplá "What You Are", ve které se Matthews konečně opře do zpěvu od srdce. A ten zpěv je ze začátku hodně zvláštní, tak nějak orientálně zkreslený. A protože v redakci jsou i popaři, prozradím vám i jejich potenciální oblíbenkyni - chytlavou popovku "Angel" s pěkným kytarovým doprovodem. Mohla by to být věc, kterou by snesly české hitparády. Uvidíme. A ještě jednoho favorita mám. Křehkou věcičku "I Sleep To Dream Her". Procítěný zpěv Matthewse, příjemné aranžmá a krásný saxofon dotváří atmosféru opuštěnosti a tužeb. I hosty bychom na "Everyday" našli. Carlos Santana oplatil Matthewsovi jeho návštěvu na albu "Supernatural" v trochu klišovité latině "Mother Father" se stejně klišovitým textem o tom, proč je svět tak špatné místo pro život. Docela oblíbené Matthewsovo téma. A v závěrečné "Everyday", která začíná jako spirituál, se objevil i africký zpěvák Vusi Mahlasela.

Resumé: "Everyday" je velmi dobré album, ale přesto nedosahuje kvalit předchozích alb a především koncertů. Proto tajně doufám, že DMB jednou dorazí na koncert i k nám.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Dave Matthews Band - Everyday
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 50:58
Skladby: I Did It, When The World Ends, The Space Between, Dreams Of Our Fathers, So Right, If I Had It All, What You Are, Angel, Fool To Think, Sleep To Dream Her, Mother Father, Everyday


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert (17.04.2024 20:21)
- Fotogalerie: Návrat Dave Matthews Bandu ve fotografiích (17.04.2024 08:04)
- Nejvíc nej: Neuhasitelná pódiová energie aneb Pět skvělých živáků Dave Matthews Bandu (05.04.2024 08:00)
- Praha v dubnu 2024 přivítá Dave Matthews Band (19.09.2023 10:21)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Naživo: Dave Matthews Band v Praze hrál především sám pro sebe. Ale lidi u toho bavil taky (28.03.2019 22:25)
- Dave Matthews se vrací do Evropy. Zahraje i ve Foru Karlín (20.10.2018 14:14)
- Naživo: Dave Matthews & Tim Reynolds v Praze hráli tři hodiny (04.04.2017 00:28)
- V USA nejvíce letěli Maroon 5 a Dave Matthews Band (20.09.2012 18:23)
- Recenze: Káva pro chvíle pohody (12.09.2012 18:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu