Retro's not dead!

01.05.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

A je to tu zase. Mladá kapela, která aspiruje na ocenění Objev roku. V garážovém podzemí Vees existují již déle než tisíc dní, na povrchu se ale tři bratři objevili až před pár týdny. Jejich debutové EP "Johny Moon" je zhudebněné zakouřené drogové doupě, které vás nasměruje na retrotrip do šedesátek.
7/10

Vees - Johny Moon EP

Skladby: Catch The Moon, Uncle John, Supernova, Annie On Trip, Catch The Moon (Moimir Papalescu Cigarette Lighter RMX), Supernova (Ventolin Times For Being Mad RMX)
Vydáno: 22.3.2010
Celkový čas: 23:23
Vydavatel: X Production
Co to je? Další britská kytarovka? "Ne, to je ta kapela z Camelu, co zní jak fúze White Stripes a Clash, víš ne?" To teda nevím. Nečtu NME. "To jsou ale Češi. Teda Jihočeši. Dříve VVV, dneska Vees. Hrajou retro rock'n'roll lehce švihlej indiepunkovou vlnou a Pavel Kučera je nazval kapelou budoucnosti."

Hm, už od dob Ultram:xu se traduje, že má Kučera na mladý kapely dost vyvinutej čich. "A taky že má. Zatím jsou Vees známý především v Budějicích, ale to se změní. Podívej se na Charlie Straight nebo Kazety, to taky přišla nejdřív lokální vlna a následně..." Hele, už to pustíš?

Tři bratři, kteří hrajou retro, jak se sluší a patří. To jsou Vees. "Johny Moon EP" má (vyjma závěrečného diskotékového remixu) magickou atmosféru a především u obou verzí "Catch The Moon" nelze šetřit superlativy.

Ruce Mirka Papeže aka Moimira Papalescu pozlatit! Jeho remix "Catch The Moon" zní, jako kdyby Kraftwerk začali na stará kolena hrát rock'n'roll. Pardubický Ralf Hütter bez kníru, zato s holou hlavou, si od Vees půjčil pár akordů plus hlavní pěvecký motiv a vytvořil e-retro song pro hudební fajnšmekry napříč generacemi.

Zpět k Vees. U některých hudebníků věk klame. Klukům je něco málo přes dvacet, přesto znějí absolutně vyhraně a zkušeně. Zpěv je přesvědčivý, bicí přesvědčivě přesný a basový linky, stejně tak kytarový sóla, jsou jednoduše světový. Až člověka přepadne smutek, že na Česko je tak výjimečných talentů škoda.

"Vidíš, já ti říkal, že jsou dobří." Ticho. Právě jsem se zamiloval.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY