shop.musicserver.cz

Pět důvodů proč neposlouchat rádio

Vydáno: 03.05.2010 05:00 v sekci Na okraj - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Naše rádia jsou za zenitem. Vůbec nedržíme krok se zbytkem světa, k tragickým prodejním výsledkům se tak čím dál razantněji přidávají i výsledky hranosti jednotlivých písní. Co bylo in před čtvrt či půl rokem jinde, je in teď u nás. Pojďme si společně rýpnout v pěti bodech do mainstreamových rádií.

Chytřejší z nás už na to hodili bobek a odmítli si nechat diktovat, co budou a v jakém pořadí poslouchat - stručně řečeno neposlouchají česká rádia. Ti, kteří tak stále činí, jsou buď ničitelé potencionality vlastního vkusu, nebo omluvitelně zatloukají nudu v autě a při práci. Ostatní posluchače nechápu. Proč? Zde je mých pět důvodů, proč hudební přijímač odnést do šrotu a konečně vytěsněním rádiových frekvencí uvolnit v mozku místo užitečnějším informacím.

1. FRESH JAKO SÝRY Z OLOMOUCE

Tvarůžky
Každé rádio, co ve sloganu mele něco o aktuálních hitech, by se mělo stydět a dostat pokutu za klamavou reklamu. Žádné, podotýkám žádné rádio není u nás aktuální. Ta v uvozovkách nejlepší jsou v aktuálnosti se zbytkem světa sotva padesátiprocentní. I naši slovenští bratia dokážou na hudební novinky zareagovat dříve než my. Bohužel. Jeden případ za všechny - Slováci mají nyní na šestnácté pozici song Christiny Aguilery "Not Myself Tonight", song, který vyšel 14. dubna! A my? My máme mezi novinkami hit od Shakiry, který vyšel v únoru. A jedeme dál. Dánská pěnice Aura Dione s hopsající písní "I Will Love You Monday" vedla německou chart během loňských Vánoc, naši východní sousedé na Němce navázali v lednu, my v dubnu. Trapas, co? Pak se může Libor Bouček během přímého přenosu z Brit Awards, což byl mimochodem velice vydařený a sympatický tah, divit, že kategorii Album roku vyhrála Florence And The Machine. Pro něho to bylo překvapení a téměř mu došla slova, zbytek Evropy uznale přitakal. A co myslíte, že je teď o dva a půl měsíce později jako novinka na našich rádiích? Jistě, "You’ve Got The Love" od téhle božské zrzky.

2. GAVARIŠ PA RUMUNSKI?

Teda, ne že bych měla něco proti Rumunům nebo ostatním státům ležícím na východ od nás, ale kdo není hluchý, si musel všimnout, že k nám z těchto luhů a hájů přes hranice vždycky přilétne kdejaký taneční hnůj. Časy europopu už nenávratně umřely, a když říkám nenávratně, tak to tak prostě je. Proč teda máme pořád potřebu tahat sem nějaké zmutované interprety typu Morandi nebo Code Red? Ano, vím. Sorry, omlouvám se všem, kteří tenhle typ muziky milují, ale víte, nejvíc k breku na těchhle interpretech je, že jim pšenka kvete jen u nás, v Bulharsku nebo na Ukrajině. Čím to asi panečku bude? Že by se nám chtěl někdo pomstít? Néééé. Že by za to mohly nějaké machinace, do kterých my nevidíme? Nééé. Můžete za to jenom a zase vy...

3. HALÓ TADY NOVÁKOVÁ, TA PÍSNIČKA JE MÁLO POZITIVNÍ

Telefon
...ale kdo by neodolal, kdyby vám někdo zavolal a řekl, že vám dá kilo, když mu uškudlíte dvacet minutek ze svého volného času. Věřím, že byste do toho někteří šli. Pak vám příjemný pán nebo paní pouští písničky a vy bodujete jako ve škole. Rádia do těchto průzkumů vráží hodně peněz, cílem je zřejmě najít žánr, který se posluchačům nejvíce líbí. A taky že už ho našli. Je to taneční hudba! A já vážně a upřímně pochybuju, že se všem lidem, kteří buď rádio poslouchají cíleně nebo jak říkám, při práci, líbí právě dance. V této telefonické hře tak uvízla třeba Kelly Clarkson. Ta je jinde ve světě ohromně populární, ale u nás vůbec. Rádia byla schopna mohutně akceptovat pouze její cajdák "Because Of You" z roku 2005, zbytek je na český éter údajně příliš negativní.

A co třeba The Killers? Jo, jasně, znáte přece "Human". Jejich nejhorší singl, který ve své kariéře vydali. Singl, kterým vběhli do náruče nejslizšímu mainstreamu s nejdementnějším popěvkem "Are we human or are we dancers?" Ale zná třeba někdo z čistě rádiových posluchačů od nich třeba "Mr. Brightside" nebo "Bones"? O tom dost pochybuju. Pak se třeba můžou všichni ukňákat po koncertu Kaiser Chiefs, že tam byla houby atmosféra, když devadesát procent obecenstva mělo v hlavě myšlenku: "Zahrajte 'Ruby', ať už můžu na pivko". A tak se ptám: Opravdu se vám líbí, že o tom, co se bude hrát, rozhoduje část národa, která má o tom, co frčí ve světě, nejmenší páru?

4. ROCK JE HUDBA PRO VIDLÁKY

A přesně tihle výtečníci z davu, kteří každý měsíc zvedají telefon pro stokorunu, která je stejně nespasí, odhlasovali, že rock je v rádiích minoritním žánrem. Navrch k té šlamastyce, většina naší populace si při vyslovení slova rock vybaví některou z našich předních pivních formací. Jenže to je moc kruté. Vždyť rock má tolik podob a lacině řečeno, tolik krásných podob. Za poslední roky náš éter reagoval jenom na Linkin Park, Green Day a už zmíněné "Human" od The Killers, "Ruby" od Kaiser Chiefs a poměrně překvapivě se loni dařilo i Mando Diao s "Dance With Somebody". Přitom z komerčního hlediska je na scéně takové množství kapel, které by mohly atakovat nejhranější hity v Česku, ale prostě smůla.

Jenom tak namátkou zašátrám v hlavě, co třeba The Hives, Yeah Yeah Yeahs anebo Kings Of Leon?! To si pak někdo může ukroutit hlavu, jak nějací zarostlí nýmandi na Grammy porazili Lady GaGa a Black Eyed Peas v nejprestižnější kategorii Nahrávka roku. Já se směju, já "Use Somebody" znám a znám všechny jejich čtyři desky a singly. A víte, k čemu mi to tady v Česku je? K ničemu, protože dokud rádia nezačnou brát rock jako žánr rovný dancu, hip hopu a r'n'b, tak si tady slastí budu nad nejnovějšími nahrávkami různých kapel chrochtat skoro sama. A pak člověk napíše na něco recenzi, dá tomu devět punktů a v komentářích napíše rozlícený fanoušek Cascady, že obyčejné super hudbě dáme čtyři a indie sračce devět. Jenže s prominutím, pro takového posluchače budou indie i Queen.

5. NELAĎTE, KLIKEJTE!

A tak se ptám čistě ze zvědavosti. Jsou mezi námi tací, kteří poslouchají pouze české rádio? Pokud ano, zkuste přeladit. Nikoli kotoučkem na tom velkém obdélníku, co oprašujete na poličce, ale brouzdejte na netu, nalaďte si jedním kliknutím třeba nějaké švýcarské rádio. Můžete si vybrat i podle žánrů, bez keců, bez reklam, čistě hudba. Hudba, která jdu ruku v ruce s časem, kde můžete slyšet zastoupeny všechny styly, kdo ví, co se vám bude ve finále nakonec líbit. Vyzkoušejte si to! Nebo si předplaťte na měsíc za nějakých devadesát kaček last.fm. Zklamání nehrozí. Garantuju! Nebo zná snad někdo z vás opravdu kvalitní mainstreamové české rádio? Já se totiž už nějaký čas sžívám s názorem, že česká rádia prostě nedokáží reagovat na aktuální světový mainstream. Vytahují sice z něho rádoby best of, ale často až v čase, kdy se modrá planeta vlní už na něco úplně jiného.

A jaký je váš důvod, proč jste na rádia zanevřeli? Co nebo kdo vám v našich rádiích chybí? Anebo žádný z těchto důvodů vám nepříide dost dostačující na to, abyste přestali mačkat na krabici ON?

NÁZORY
  • radio (Flora, 03.05.2010 08:30) Reagovat

    vadí mi pseudo "rock" rádia, která pouštějí sice super hity ale když dojde na kytarové solo tak song utnou. něco jako stairway to heaven ale bez sola. to nikdo nechce poslouchat. řeči typu, že hrajou bez reklam, ale když z 1h mluví 20 minut o tom, že bez reklam tak to ne. kdyby byla dostupná služba, která je hodně rozšířená v USA - Sirius satellite radio, která se sice platí ale reklamy tam opravdu nejsou tak už jí mam zaplacenou.

    • Re: radio (A.L.I., 18.05.2010 12:55) Reagovat

      Screamer radio-vse vyresi za vas-stovky radii z celeho sveta,staci si jen vybrat:)

  • Víte Katko, já (toman, 03.05.2010 09:02) Reagovat

    si myslím, že pláčete na špatným hrobě ve smyslu Má tenhle článek někomu co říct? Ono se to totiž už dávno proselektovalo a tak teď ti, co se zajímají o hudbu, aktuální, si umí pustit rádio z last.fm, grooveshark, nebo stahují podcasty. A u českých rádií zůstali ti, kterým to vyhovuje. Babičky a tety, úřednice a děcka na intrech. Pochybuju, že někdo z nich to zapíná s brekem, že by se rád posunul ve svém vkusu dál. A česi na to mají propozice, to jejich ukotvení v minulosti, béčkovém popu a zatvrdlosti, že nejlepší je to, o čem nám moderátor řekne, že je nejlepší.

    • Re: Víte Katko, já (adam, 03.05.2010 12:41) Reagovat

      Clanek je naprosto pravdivy, v tom se shodnem, ale co zbyva lidem jako ja? Delame s chlapama na stavbe a tam si nemuzeme pustit ani mp3 prehravac s reprakama-zaprvy nam ho hned nekdo ukradne, nebo se brzo znici. Takovy radio je proti tomu perfektne odolnej stroj. Odeslo nam zatim jen jedno, to kdyz na nej kdosi hodil kladivo (ani obycejny delnici nechtej poslouchat Vizitku od Skvoru). Jen chci, abyste si uvedomil, ze zdaleka ne vsichni posluchaci muzou presedlat a bezmyslenkovite berou to, co se jim podstrkuje.

    • Re: Víte Katko, já (jungleoid, 12.05.2010 08:49) Reagovat

      Přesně, souhlasím.Hudební fajnšmekři už si dávno lahůdky našli na net rádiích. Lidé co to mají jen jako kulisu dál poslouchají pozemní rádia, která opravdu nestojí za nic.Osobně poslouchám rádia pouze na netu a klasické rádio slyším akorát v práci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu