shop.musicserver.cz

Pavel Anděl - S videoklipem se v českých zemích zachází šíleně

Vydáno: 06.04.2001 05:00 v sekci Rozhovory - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Pavel Anděl není znám jen ze svého pořadu Noc s Andělem na České televizi, nedávno například moderoval předávání Cen akademie populární hudby. Náš rozhovor se ovšem točí převážně okolo zajímavé ankety o klip desetiletí, ale také o internetu.

Pavel Anděl
© czech-tv.cz
Po náročném víkendu (moderování předávání cen Akademie populární hudby a v neděli také charitativního večeru Imusic) jsme se sešli s Pavlem Andělem v jeho bytě na neurčitém místě v Praze (má to tam moc pěkný). Nebavili jsme se o jeho často kritizovaném moderování cen APH, ale hlavně o zajímavé anketě o český videoklip desetiletí.

Představ si člověka, který na televizi moc nekouká a v hudbě se orientuje spíše pomocí internetu. O Noci s Andělem a anketě o videoklip desetiletí něco slyšel, ale vůbec neví, oč jde...

Pokud je to takhle, je to pro takového člověka akce nebývalého rozsahu, protože pro člověka na internetu je to ideální způsob, jak se seznámit s produkcí českých videoklipů za posledních deset let. Na stránce www.czech-tv.cz/ckd, ckd jako český klip desetiletí, jsou totiž všechny tyto klipy zdigitalizovaný a jsou streamovaný, takže všech 1659 klipů, což je počet klipů, který se vyrobily v této republice od roku 1989 do konce roku 2000, je tu v celých verzích ke shlédnutí. A zároveň bude od konce března spuštěný server pro hlasování. Takže to je vlastně pro lidi přes internet full servis. Je samozřejmě i standardní cesta poštovním hlasovacím lístkem, který se objeví v různých periodicích a dá se hlasovat i přes smsky, přes mobilní telefony, protože každý klip má svůj kód. Je to hrozně jednoduché, nevyplňují se žádné názvy, jen kódy. Anketa vlastně vznikla proto, že máme pocit, že se s videoklipem v českých zemích zachází šíleně. Do roku 1989 tady byla koťata a po roce 1989 videoklipy. Že to vlastně nahradili, že v okamžiku, kdy je moderátor nebo dramaturg bezradný, tak si dáme klip. A tím pádem vlastně degradovali videoklip na přestávku. A já chci, aby si lidi uvědomili, že klip je malý film. Že pokud si s tím člověk dá práci, narve do toho strašný energie a nápadů, a když se to pak povede, je to nádhera. Je to nejkratší způsob, jak něco ztvárnit. a tím pádem i nejlepší způsob, jak vyzkoušet nějaký progresivní metody při natáčení. A my chceme ukázat, že český videoklipy jsou dobrý a že mezi nimi jsou i klenoty, které snesou minimálně evropské srovnání.

A co naopak člověk, který vůbec nemá přístup k internetu, kde může ten vidět třeba ukázky z videoklipů?

Ukázky běží od 24. února v Noci s Andělem v části Velká noční hudba, tam dáváme každou sobotu sto klipů v sestřižených verzích. Vyrábíme vlastně takové desetiminutové sestřihy, těch je tam pět, takže ukázky jsou po půlminutách. Budou se vysílat do 16. června a 17. června končí hlasování, takže je na to spousta času. A kromě toho, že bude spuštěn internetový server na hlasování, budou distribuovány i hlasovací lístky. Koncem března vyjdou v Lidových novinách a budou i ve všech prodejnách Bontonlandu, v Rolling Stoneu a budou i speciální hlasovací pohlednice po celé republice. Těch míst bude dost, ale myslím si, že tentokrát převáží hlasování po internetu a přes smsky.

Objevil jsi ty osobně mezi tou spoustou videoklipů nějaký klenot, který ti až donedávna zůstal utajen? Viděl jsi všechny ty klipy?

Viděl jsem jich daleko víc, protože je spousta videoklipů, o kterých jsme museli rozhodnout, jestli je do ankety zařadit, nebo ne. Ta definice českého videoklipu je vlastně hrozně jednoduchá, ale na druhou stranu jsme ji hledali asi tři měsíce. Tam je problém v tom, že třeba Oceán v dobách Československa točil a tvořil všechno na Slovensku u Opusu. A teď jsme nevěděli, jestli to je nebo není český, když práva jsou na Slovensku. Zároveň třeba Team a Habera točili u Tommü Records a to je tady a přitom to jsou Slováci a co s Müllerem, který je Slovák a zpívá česky. To byly věci, který se musely vychytat. Nakonec jsme tu definici stanovili na jednu větu, která vystihuje naprosto přesně to, co chceme. Český videoklip je klip, který je buď zpíván česky a nebo to zpívá Čech, nebo česká kapela. Tím pádem tam může být Richard Müller, který zpívá česky, i když je Slovák, a tím pádem tam můžou být i Cirkus Praha, i když Bradley Straton je amík a zpívá anglicky. Zároveň jsme stanovili videoklip jako samostatné umělecké dílo, které vzniklo za účelem vizualizace písničky. Tím pádem se do toho nevejdou prosté záznamy živých vystoupení. Kvůli tomu jsme museli všechny ty věci vidět, protože ze seznamu archívu v počítači nikdo nevěděl, jestli to je videoklip, nebo jen koncert. Všechny ty O 106, To znám, Country expresy, Porty, hitparády, Black pointy, Šedesátky, všechno jsme to museli nakoukat, abychom zjistili, jestli to je videoklip.

Kdo to vlastně vymyslel, kdo s tím přišel?

My děláme Velkou noční hudbu a Noc s Andělem s Markétou Turkovou, což je hudební publicistka, která mi vlastně zachránila život. Když jsem začínal dělat Noc s Andělem, dělal jsem to čtyři měsíce celé úplně sám. Sháněl hosty, psal si to a připravoval a sám dával dohromady Velkou noční hudbu. A po čtyřech měsících jsem myslel, že mě to zabije. Tak jsme se domluvili s Markétou, která tenkrát odcházela s Týdne, že mně s tím pomůže a dneska má na starosti veškerou muziku ve Velké noční a Malé ranní hudbě právě Markéta. A přišla s tím, jestli bychom neměli s těmi klipy něco dělat, protože jí také vytáčelo, jak se s tím zachází. A protože loni zrovna vypadl z Cen akademie populární hudby videoklip roku, tak jsme si řekli, že uděláme nějakou anketu. Markéta přišla, ať uděláme klip roku a já říkal ne, uděláme klip desetiletí a Markéta řekla: "...a budou tam všechny" a já říkám "...a všechny je odvysíláme". A pak jsme teprve začali zjišťovat, co to je za peklo. Protože jsme si řekli, že to nemůže být žánrová, ale nadžánrová anketa. Prostě country klipy, všechno co vzniklo. A dohledat je, to bylo největší peklo na světě. Protože firmy nemají vůbec v pořádku seznam všeho, co natočili. Takže nám vždycky přivezli horu kazet a prohrabte se tím. Další věc byla dohledat rok výroby, protože klipy jsou rozděleny nejen podle abecedy, ale hlavně podle roku výroby.

A máš mezi těmi klipy svého favorita, nebo to nechceš prozrazovat?

Víš co, to je strašně těžký. Já se děsím té šířky v tom smyslu, že klipy, který jsou dobrý, jako od Davida Síse, Tomáše Mašína nebo Zdeňka Suchého jsou pro stále stejné kapely. Takže třeba Lucie má spoustu krásných klipů, Buty, Dan Bárta a další. A tím pádem je nebezpečí, že v té šířce se jakoby hlasy pro tyto skupiny rozmělní do pěti, šesti klipů. Bojím se také toho, aby nezafungovala široká divácká obec jako třeba u Nedvědů. Ti mají třeba videoklip jen jeden a tím pádem budou všichni jejich fanoušci hlasovat pro něj. Já spoléhám na soudnost všech, protože ten klip je strašnej, že se ty lidi nezblázněj a nebudou hlasovat pro úplnej shit, i když to je jejich oblíbenec. Trošku proto jsme kromě diváckého hlasování udělali i odborné hlasování. Oslovili jsme bezmála tři sta lidí, kteří se motají kolem muziky a filmu, všechny držitele Českých lvů za střih, kameru a režii, kluky, kteří točí klipy, hudební publicisty, fotografy, výtvarníky a je to prostě hodně odborně zaměřený na obrázky. Budeme tedy předávat dvě ceny desetiletí, jedna bude divácká a jedna bude odborná.

Už víš, jak bude to předávání probíhat?

Pavel Anděl
© czech-tv.cz
V pátek 29. června by mělo proběhnout vyhlášení výsledků, záměrně neříkám slavnostní, protože jsme se rozhodli, že to je věc, která má českou muziku a videoklip dostat jakoby k lidem, takže to nebude formou umělci umělcům, ale uděláme veliký koncert. Ten koncert bude na Slávii, měli by hrát J.A.R., Kabáti, Buty a pokoušíme se oživit Stromboli. Vypadá to, že Kryšpín s Kašpárkovou přijedou a že by Stromboli hráli exkluzivně pro nás, a pak by sestava toho koncertu byla úplně úžasná. Vedle toho koncertu pojede přímý přenos v televizi. Koncert by měl začít v 18 hodin a přenos po 20. hodině na ČT1 (!), v pátek, takže docela ideální čas. A my chceme dokázat, že se s muzikou a s klipama v televizi má pracovat klipově. Takže bychom chtěli, aby přenos nesmrděl retrem osmdesátých let, jako většina televizní zábavy v poslední době. Chceme, aby ten přenos byl moderní a aby to dupalo. Studio budeme mít vybudované přímo v té hale, takže ucítíme, že za námi dusá Kabát, že tam je nějaká atmosféra a doufám, že lidi přijdou. Vejde se tam sedm tisíc lidí a mělo by být hodně rozumné vstupné. Budeme z toho vysílat hodinu a půl s tím, že se lidi z obrazovky dozví všechny výsledky, chtěli bychom získat i zahraniční celebrity, kteří začínali s videoklipy, než přešli na filmy a také lidi, kteří stáli u zrodu českého videoklipu. A bude jediný okamžik, kdy já z toho studia vletím do haly a tam vyhlásím v přímém přenosu ty hlavní dvě ceny.

Budeš mít do té doby ještě nějaké hosty spojené s touto akcí v Noci s Andělem?

Ne, protože si nechávám spoustu překvapení na ten přímý přenos. Můžu prozradit, že koncem března bude hostem Jirka Pecha, Matador z Brna. V dubnu pak třeba Tomáš Hanák, Blanka Šrůmová. Trošku muziky a trošku něčeho jiného, ale nechci to moc infiltrovat do té hlavní části Noci s Andělem, vždycky jenom říkám, že anketa běží.

Když se připravuješ na Noc s Andělem a hledáš věci o muzice, znáš MusicServer.cz?

Na MusicServer.cz jsem se párkrát byl podívat a už jsem ho využil co se týče informací. V okamžiku, kdy třeba připravujeme Velkou noční hudbu a potřebujeme si vytáhnout nějaké informace, tak je to hrozně cenný, protože encyklopedických informací a novinek moc není, takže skáču třeba i na allmusic.com nebo na rollingstone.com. Tam jsou informace dobrý a člověk se tam dozví spoustu informací o zahraničních muzikantech, ale o českých kapelách toho moc není, takže já jsem využil MusicServer.cz už často.

Máš tady doma internet?

Mmm... (upíjí vodu ze sklenice)

Jak moc surfuješ a jaké stránky nejčastěji navštěvuješ?

Já nejsem člověk, který si sedne a tři hodiny si surfuje. Protože já internet používám, a nechal jsem si ho kvůli tomu i nainstalovat, jako pracovní nástroj. Já ho používám z padesáti procent pro informace, z třiceti, čtyřiceti procent kvůli emailu a ten zbytek, to je, když mám čas, sednu si a koukám, co je nového, nebo vzpomínám, kdo mi doporučil nějaké stránky, tak si vezmu bloček, kam si je píšu a začnu koukat na adresy, které mě zajímají. Ale toho času, kdy používám internet na surfing a nějaký kraviny, je strašně málo.

Vybavíš si teď nějakou vyloženě vychytanou stránku?

J.A.R. mají skvělou stránku, Klempíř je fakt ďábel pekelnej. Já když jsem do toho kouknul na poprvé, vůbec jsem nechápal která bije. To je www.rap.cz a to jsem vůbec nepochopil, co tam jako píše, a tak jsem to hned zavřel. Ale když jsem měl víc času a chuť, tak jsem si to otevřel a začal jsem se tím prochroustávat. Člověk musí přijít na klíč, kterým to Klempíř píše, a pak to je královská zábava. Jednak si s tím vyhráli výtvarně a jednak jeho jazyk je na první kouknutí nerozluštitelný.

Stahuješ si muziku z internetu?

Člověče nestahuju a musím říct, že jsem rád, že klipy v rámci ankety o videoklip desetiletí tam jsou. My jsme se dlouho rozhodovali, jak tam ty klipy poslat, jestli v mpegu, aby si to lidi mohli stáhnout, nebo je streamovat. Nakonec to za nás rozhodly firmy a majitelé klipů, kteří řekli, že nám je poskytnou pro internet zadarmo, ale nesmí být ke stažení. A já tím pádem jsem byl postaven před problém najít streamovací server pro dost lidí, což jsou docela drahý věci (licencovaný) a našli jsme lidi, kteří nám to půjčí. Teď ještě řešíme, jak to uděláme s trafficem dat, protože to jsou řádově desítky milionů, který se platí Telecomu. A já jsem pochopil po mnoha letech, proč lidi nenávidí monopol Telecomu. Protože jedna věc je technologie, jedna věc jsou služby a jedna věc je páteřní síť, na kterou když jsi napíchlej, můžeš dělat, co chceš a pak ti přijde faktura za traffic a odchod. To jsou takový palby... Já jsem pochopil, že vůbec nejde o to, jestli platíš jako koncový uživatel 1,50,- nebo 2,60,-, to je úplně jedno. Protože my máme pro anketu špičkovou streamovací technologii a lidi, kteří nám to obhospodaří, ale oni a my jsme vystaveni tomu, že za to, že jsme lidem poskytli nějaký servis, zaplatíme Telecomu, a když se s nimi nějak rozumně nedohodneme, za ty čtyři měsíce to bude fakt stát desítky milionů a to nemám. Takže teď čekáme, jestli nám Telecom vyjde vstříc. Pokud ano, jsme v pohodě, pokud ne, celý to musíme zastavit a najít rychle jinou cestu, jak ty klipy k lidem dostat. Protože anketa má rozpočet tři, čtyři miliony a tohle by nám zlámalo vaz okamžitě. Navíc si myslím, že streamování je výhodný pro koncového uživatele, že nemusí čekat, až se klip načte, že si ho prostě pustí a hned hraje.

Já si myslím, že už o videoklipu desetiletí máme úplně všechno...

Není to všechno! Ještě je důležité, že ať už budete hlasovat jakkoliv, můžete vyhrát! Jednak slevy na cédéčka, těch je docela dost a na co jsem docela pyšný, je hlavní cena. Říkali jsme si - barák jim nedáme, to je blbý, auťák taky ne, to je ještě blbější, prachy, no to je fakt stupa, tak jsme se dohodli, že pět výherců dostane tolik cédéček dle vlastního výběru, kolik sami měří centimetrů. Takže když přijde dvoumetrovej frajer, dostane dvě stě cédéček a to už je slušnej komín. A to už je všechno.

Tak já ti díky za rozhovor.

Za málo, já děkuju.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První vítězka v Air Guitar se chystá do Oulu (18.08.2011 10:57)
- Mistrovství České republiky v Air Guitar vyhrála Veronika Mullerová (28.06.2011 08:13)
- Hnutí Duha otevírá letní kulturní sezónu festivalem Velká výzva (02.06.2011 18:53)
- Druhý ročník soutěže RGM Live Space odstartoval (17.02.2010 14:31)
- Kultovní "Noc s Andělem" nahradí dva čtrnáctideníky (30.11.2009 09:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu