Noční věšení vinylů na festival Sperm

21.04.2010 11:39 - Vojtěch Kolář a Luboš Svoboda | foto: facebook interpreta

Po roce se vrací Sperm Festival, svátek aktuálního umění, hudby a vizuální kultury. Od 23. dubna do 25. dubna budete mít v MeetFactory možnost zažít několik desítek hudebních vystoupení, audioviuzálních představení, projekcí a workshopů. Letošní ročník je propagován rozvěšenými vinyly. Byli jsme jim na stopě!

Vyvěšování vinylů na festival Sperm

místo: Celá Praha
datum: 18. dubna 2010

Sperm Festival, který začíná už tento pátek, připravil na letošní ročník stylovou streetartovou kampaň. Po pražských kavárnách, sloupech a zákoutích se přes noc začaly zjevovat vinylové desky s logem festivalu. Žádné plakáty, žádné samolepky. Na Sperm vás lákají vinyly s maďarskou klasikou a agrárním rockem.

Vinyl je nejestetičtější hudební nosič. Každý by si ho nejradši vzal domů. Přehrál, pověsil nad postel. Je to kořist, ale taky se na něj hezky dívá na sloupu, když na náměstí v poledne svítí slunce. Je to vděčný polomrtvý médium pro šíření informací. Podle Michala Brennera, zástupce festivalu, je použití starých vinylů jako letáků také způsob, jak je revitalizovat. Vrátit do oběhu, upotřebit kousky, o něž nejspíš už nikdo neprojeví zájem. Kdo si koupí vinyl s výběrem vesnických dixielandových kapel anebo Turbo?

Nedílnou součástí tohoto způsobu propagace je noční pouliční spamování. U toho jsme nemohli chybět. Vyfasovali jsme oboustrannou lepenku, kovový podložky, balík plastových stahováků a pár desek. Instrukce: prostrčit, vrazit podložku, provlíct, zpátky, utáhnout. A šlo se.

Od Michala B., který roznáší desky pouze po kavárnách, jsem se také dozvěděl, že tyhle noční akce jsou čistě fanouškovská iniciativa. Festival nenese zodpovědnost, pokuty si platí každý sám a prý jich už pár bylo. Ani tuhle noc nebylo o vzrušení nouze - zásah bodygurdů jednoho známého politika z Mariánského náměstí, důchodci šplhající na lampu ve snaze zjistit, co to tam visí, a zlí barmani, kteří zakazují hostům brát jim jejich spermácké vinyly.

Na výsledek se můžete podívat ve fotogalerii, na program Spermu pak zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY