shop.musicserver.cz
Lady GaGa - The Fame Monster

Princezna. Ne! Carevna

Vydáno: 14.05.2010 05:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Kdyby žila život průměrné hollywoodské celebrity, tedy hodně boyfriendů, skandály, možná drogy, za chvíli by po ní neštěkl ani sousedův čokl. Ona se ale prezentuje jako šílenec se střízlivými názory. A samozřejmě zpívá první rádiovou pop ligu, kterou vede a hraje jen ona. Lady GaGa a "The Fame Monster".

8/10

Lady GaGa - The Fame Monster

Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 34:12

Skladby: Bad Romance, Alejandro, Monster, Speechless, Dance In The Dark, Telephone (feat. Beyoncé), So Happy I Could Die, Teeth

Vydavatel: Universal

Už ani nevzpomínám, kdy byl hudební svět tak rozpolcený. Jedna polovina ji miluje, druhá nenávidí. Klišé jako hrom, ale na místě. Možná kdyby se prezentovala stejně jako ostatní zpěvačky, nebyla by tolika lidem trnem v oku a pravděpodobně by nebyla ani tak úspěšná. Její styl, její hudba, její ego válcuje celý svět. Skoro by se slušelo říct, že máme náhradnici za Madonnu, ale tohle je taky kolovrátková věta. Tak co třeba napsat, že Lady GaGa je prostě v současnosti kapitánkou popové lodi, která má všechna esa pevně ve svých rukou?

Předem je třeba si ujasnit, že Stefani Germanotta nevymyslela pop a nevymyslela ani extravaganci. Píše a mluví se o ní jako o originálu, ale to ona není, protože téměř všechny nápady, výstřednosti i hudbu přebírá od těch, co byli úspěšní před ní. U někoho jiného by se to posuzovalo jako těžce neodpustitelný hřích, u Lady GaGa je to v pohodě. Protože to je ona, kdo konečně zaplnil popovou díru, která po tom, aby ji někdo zacelil, léta řvala jako siréna na poplach.

Zpěvačka ani deska nejsou žádné velké umění. Je to jen pop. Ale ten nejkvalitnější a nejblyštivější pop, jaký teď můžete dostat naservírovaný. Ber, nebo nech být. Miluj, nebo nenáviď. Téměř nic mezi tím. Ale doba tak káže. Mainstreamovým posluchačům se nechce poslouchat složité pětiminutové písně s textem na zamyšlení. Lidské mozečky lační po jednoduchých, zapamatovatelných melodiích, které si mohou broukat a v jejichž pozadí je možná nějaká vyšší myšlenka, neodkryta na první poslech. Tohle nabízí Lady GaGa. Oproti debutu "The Fame" je "The Fame Monster" čitelnější, možná i tím, že GaGa už není žádná novicka. Neslyším a nechci slyšet jména Gwen Stefani, Madonna a Britney Spears. Tohle je Lady GaGa, která zkrátka ráda loupe perníček ostatních.

A upřímně mi to ani nevadí. Přes občasné vykrádání sebe sama ("Monster") samplování George Michaela ("Dance In The Dark") nebo Ace Of Base ("Alejandro") mi celá deska přijde pořád svá, pořád poslouchatelná a na vyšší úrovni než všechny ostatní popové nahrávky za poslední dva roky.

"The Fame Monster" má sice jenom osm písniček, ale každá by mohla být z fleku singlem, který dobude hitparády po celém světě. Osm divadelních vystoupení, osm podob, kterými prezentuje důvtip, nápad, lstivost, hravost, veselost, sklíčenost, požitkářství a erotiku. A to je prosím všechno jejím dílem. Klobouk dolů. Malé pochybnosti mnou zmítaly při poslechu jediné balady "Speechless". Přišla mi laciná a hlas Lady GaGa jsem klasifikovala jako hlas barové štětky. Pardon za výraz. Ale vím, proč mi vadila. Není tam tolik toho patosu, nelepí, necukruje a nehraje asi jako jediná na rádiový efekt. Důvod proč milovat tuhle baladu je zpěvaččina vzletnost a rozohněnost, kterou rozluštíte až po několikátém poslechu.

Co na tom, že jsou to z devadesáti procent skotačivé písničky? Někdo na tom vyhoří, Lady GaGa na tom staví svou nesmrtelnost a za krátkou dobu hudební scéně se posouvá v hudební hierarchii hodně vysoko. Ale nechme královně její trůn, nesluší se ji shazovat z křesla, na které dřela několik desetiletí. Ani jí nepřisuzujme post princezny, protože tohle není pro současnou popovou revolucionářku dost lukrativní. Ať se o něj perou jiné, protože Lady GaGa rozvíjí novou pěveckou větev. Sama je v ní nejvýše a následovnice a učenkyně se jenom hrnou.

NÁZORY
  • eh (chocobo, 14.05.2010 10:39) Reagovat

    v ramci popu bych pridal jeste jeden bod nahoru - tedy 9/10, protoze neco tak vyrazneho a uceleneho uz tu dlouho nebylo.

    ale... ta recenze se mi teda moc nelibi :/ kdo tu desku neslysel, tak si ani neudela moc predstavu o tom, jaka je. v podstate se celou dobu rozebira, kdo je lady gaga a jake ma misto v popu. podle me by si zaslouzila neco trochu vic, nez tohle, neberte to osobne Katko, ale prijde mi, ze jste se trochu sekla a tech cliché je tam na me taky nejak moc.

    • Re: eh (Katka Guziurová, 14.05.2010 16:32) Reagovat

      A já se tak snažila :))

      • Re: eh (chocobo, 14.05.2010 20:14) Reagovat

        neberte me zas tak vazne, jen je pro me tahle deska hodne dulezita, tak sem se na recenzi hodne dlouho tesil :) vim, ze to neni lehke napsat neco, co se pak ma vystavit verejnosti. na hodnoceni sme se temer shodli, takze ve vysledku je to vlastne jedno :))

    • Re: eh (Muž, 17.05.2010 21:55) Reagovat

      V rámci popu bych řekl Florence a 5 bodů ubral, ale proti gustu...

  • Přínos recenze? (DJ Volder, 14.05.2010 17:36) Reagovat

    Krásně napsaná oslavná oda na Lady GAGA. Ne že by se mi to nelíbilo ale člověk, co album nezná se nic nedozví. Co takhle přidat pár informací o písních. Nemyslím tím jen informace o lehkém vykrádní minulé tvorby a o vysamplování pár hitů z hudební doby kamené. Recenze spíš vypadá jako velká snaha..ale o co?
    Lady GAGA sice není královna popu (zatím), takže by se chtěl člověk dočkat i názorů na její písně.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu