shop.musicserver.cz
Scissorhands - Demáč byl jedním z důvodů našeho zániku

Scissorhands - Demáč byl jedním z důvodů našeho zániku

Vydáno: 30.04.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Přestože Scissorhands existovali jen necelé tři roky, zanechali na tuzemské kytarové scéně nesmazatelnou stopu. Letos na jaře navíc vyšel post mortem jejich debut "Super Tuzex Bros.". Podle haters jsou Scissz jen přeceňovanou mediální bublinou, ortodoxní fans naopak dodnes nedají na Tvzexe & spol. dopustit.

Scissorhands
© Adriana K.H.
Tvzexi, nezamrzelo tě po vydání desky "Super Tuzex Bros.", že je existence Scissorhands už nějakých osmnáct měsíců pasé?

Ne. Vzhledem k tomu, že jsme se na zániku Scissorz dohodli všichni společně už před léty, tak jsem nad tím teď s nějakou nostalgií vůbec nerozmýšlel.

Proč se první a zároveň poslední album Scissz jmenuje stejně jako tvůj vedlejší projekt, tedy "Super Tuzex Bros."?

Hledej v tom úmysl. Chtěl jsem, aby ta deska zapadala do koncepce toho, čím se aktuálně zabývám. Do budoucna bych se chtěl Super Tuzex Bros. věnovat s mnohem větší vervou a vydání "Super Tuzex Bros." je vlastně výzvou, aby fanoušci Scissorhands zpozorněli, že se něco děje. Měl jsem samozřejmě v zásobě několik dalších názvů pro debut SH, ale tenhle byl nejjednodušší, automatický a hlavně se za nic neschovává. Nemá přece smysl vymejšlet nějakej hrozně skrytej odkaz.

Jaké ambice mají Super Tuzex Bros., mám tedy na mysli tvou kapelu?

Velký. Mám dost hotového materiálu. Až budu mít vedle hraní se Sunshine více volného času, chtěl bych z něj vybrat to opravdu nejlepší a vydat vlastní EP. Ten výběr bude celkem složitej, o čemž jsem se přesvědčil nedávno, kdy jsem z padesáti dodělanejch, rozdělanejch a nedodělanejch demáčů vybral asi jen pět věcí, se kterými jsem aspoň částečně spokojenej. Na ty vybraný tracky bych se chtěl teď zaměřit a ještě je co nejvíc vylepšit. Všechno ale záleží na tom, co mi čas dovolí.

Scissorhands

Scissorhands
... vydali letos na jaře, osmnáct měsíců od svého zániku, debut "Super Tuzex Bros.". Kapela byla založena v roce 2005 v Plzni. V dobách své největší slávy vystupovalo trio ve složení Tvzex, Vadim a Austin. Poté, co se Vadim rozhodl v průběhu roku 2008 prodat svou bicí soupravu, se kapela rozpadla, protože za něj na post bubeníka nedokázala najít adekvátní náhradu.

Scissorhands
© Adriana K.H.
Mezi ortodoxními fans se často objevují komparace debutu Scissorhands s původní demo nahrávkou.

Moje původní představa byla taková, že na debutu nesmí být jediná věc z dema. Chtěl jsem se vyhnout přesně tomu, co se dneska děje. Nebaví mě věčně poslouchat srovnávání a názory typu: "Demo bylo lepší." Demo bylo první, ale bylo jiný než oficiální deska. Ono ale souvisí všechno se vším. Dalo by se říct, že demo nahrávka byla jedním z důvodů našeho zániku. V době před naším rozchodem jsem měl připravených dost nových věcí, byl to materiál se zcela odlišnou náladou i soundem. Jenže, jak říkám, bylo to úplně jinde než původní tvorba Scissorz, což se ukázalo jako problém.

Odkud pocházejí písně, které se objevily na debutu? Mylně jsem žil v domnění, že právě jen z demo nahrávek, protože mi přijdou z větší části dost povědomé.

Část pochází z demo nahrávky a songy, který jsou na desce a nebyly na demu, jsme hráli na koncertech. Je tedy dost pravděpodobný, že je člověk má v hlavě kdesi uložené a neseznamuje se s nimi poprvé. Vesměs všechno, co nebylo na demu a naopak se objevuje na debutové nahrávce, je novější než materiál z demáče. Některý písně jsem ale už tehdy uveřejnil na svých různých profilech na webu, takže i odtud je mohou fanoušci znát.

Sunshine a ti druzí

Zatímco frontman Tvzex se po rozpadu Scissorhands stal fámulem Kaye Buriánka u Sunshine, ostatní členové kapely pokračují ve svých hudebních kariérách mimo hlavní proud. Podobně jako Tvzex vyměnil u Sunz kytaru za baskytaru, rozhodl se pro výměnu nástroje i bývalý bubeník Scissorz, Vadim. Ten dnes hraje na kytaru v kapele This Night Draws The End. Jediný Austin se drží svého a podobně jako v dobách Scissorz vládne kytarovým strunám, tentokráte ovšem v sestavě No Good OK.

Scissorhands
© Adriana K.H.
Jaký rozdíl je hrát v Scissz na kytaru a u Sunz na baskytaru?

Určitě je rozdíl mezi hraním na kytaru a na basu. Paradoxně mi ale ty odlišnosti hodně dávaj' a získal jsem díky tomu přechodu dost zkušeností. Basa mě začíná čím dál tím víc bavit a pomáhá mi to i při hraní na kytaru. I když jsem teď oficiálně basák, hraju v poslední době na kytaru víc než kdy dřív. Pro mě je další rozdíl v tom, že u Sunshine nejsem frontman. Chtěl jsem si taky jednou zkusit vidět chod kapely z jiný strany. Než jsem přišel k Sunz, tak jsem byl v předchozích projektech vždycky ten hlavní činitel, ten co stojí uprostřed. Chtěl jsem z vlastní zvědavosti zjistit, jaký to je bejt v kapele na docela jiný pozici. Když si vzpomenu, že když jsem s hraním začínal a přemýšlel, na co bych vlastně chtěl jednou v budoucnu hrát, tak jsem vždycky chtěl bejt basák. No a to se mi teď díky Sunshine splnilo.

S Kayem pořádáš dnes již kultovní Bounce! Bounce! parties. Co pro tebe tyto večírky znamenají?

Na Bounce! Bounce! mě baví to, že můžeme společně s Karlem pustit to, co nás baví. Občas sice někoho tím, co pouštíme, překvapíme, ale jde o to nepřemýšlet a zařádit si.

Jaký jsou ohlasy na tento projekt?

Původně bylo Bounce! Bounce! jen v pražském Chapeau Rouge, ale postupně se rozšířilo i mimo Prahu. Někdy hrajeme po koncertě Sunz jako afterparty, jindy jedeme s B! B! samostatně. Právě teď nás čeká taková pěkná série B! B! akcí. Nazýváme to micro B! B! Tour. Lidi to podle nadšených reakcí baví, tak doufám, že jim to nadšení ještě nějaký čas vydrží, protože nás to taky baví.

NÁZORY
  • austin (j., 30.04.2010 06:11) Reagovat

    ... hral na bass v SH, ne na kytaru.

  • scissors.. (Utero, 30.04.2010 15:39) Reagovat

    Díky za výbornej rozhovor, škoda, že nebyl delší..

  • *** (lateralus, 02.05.2010 13:42) Reagovat

    Desku jsem si koupil na koncerte Sunshine ve Strakonicich a posloucham ji porad dokola.. Diky za ni..

  • uff. (dan, 05.05.2010 13:09) Reagovat

    Fakt prima čeština. Zjevně tady někdo umí. "haters", "Scissz" "fans".... Vlastně mě nepřekvapuje, že někteří "papíroví" novináři považují ty internetové za "póvl"... Být na jejich místě, asi bych si to po přečtení tohoto textu myslel taky. Mám tip: což tak příště použít k oslovení muzikanta výraz "voe"? To taky dnes používají skoro všichni...

    • Re: uff. (Lukáš Benda, 05.05.2010 13:15) Reagovat

      Dobrej nápad... voe?!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fléda si k patnáctinám nadělí těžkotonážní oslavy z jiného světa (21.12.2015 16:13)
- Audio: Tuzexův Smrtislav pustil ven další tři skvělé songy (14.02.2015 11:28)
- Naživo: Lednový BOUNCE! BOUNCE! opět přinesl porci pořádné hudby (03.02.2015 09:33)
- Lednové vydání BOUNCE! BOUNCE! nabídne křest debutu animální dvojice Lo/ve, rozvazbené At Bona Fide a mnoho dalších (27.01.2015 13:47)
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)
- Sunshine chystají v Lucerna Music intenzivní retro pohled bez sentimentu (27.03.2013 07:01)
- Přijďte ZDARMA oslavit narozeniny MTV za účasti hvězd z EMAs! (19.11.2012 16:53)
- Video: Sunshine - Poltergeist (02.09.2012 15:58)
- Video: Sunshine - NFNY (17.07.2012 17:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu