V Cabrioletu Ivana Krale se jede pomalu a příjemně

13.04.2001 04:44 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Ivan Kral složil povedený písničkový soundtrack k českému filmu "Cabriolet".
8/10

Ivan Kral - Cabriolet

Skladby: On My Mind, I Have Changed, Feeling Good, Every Time, No Matter, What You Feel, Way Down, Saturday Night, Cry Sometime, Oh Yeah, Scratch, Come To Papa, Find Someone, Come On (bonus)
Celkový čas: 47:57
Dva týdny před vydáním desky "Cabriolet" vyšlo u Universalu dvojalbum "Best of Ivan Kral", jež je pomyslnou tečkou za spoluprací vydavatelského giganta a českoamerického hudebníka. Tuto informaci zde uvádím jen proto, že v případě "Cabrioletu" by se na výběr Kralových největších hitů věru dalo z čeho vybírat.

Od písní na soundtracku "Cabriolet" nečekejte nic třeskutého či nedejbože agresivního. S malými výjimkami se jedná o kolekci jemných až intimních skladeb, ještě subtilnějších než na Kralových řadovkách "Nostalgia" a "Clear Eyes/Prohlédnutí" (těmi výjimkami jsou přeci jen údernější "Saturday Night" a bonus "Come On"). Nevím, zda to byl úmysl kvůli filmu (i když vůbec není nutné mít na mysli, že se jedná o soundtrack, písničky jsou naprosto svébytné), nebo je to další pokračování Kralova hudebního putování směrem k osobnějším a niternějším písničkám. Tahle poloha mu totiž velmi sluší, navíc se zde mimořádně zdařilo spojit dohromady křehký obsah písní v Ivanově pěveckém projevu se stejně naladěným hudebním doprovodem. O co méně je tady bicích, o to více zazní klavír, v některých písních nejpodstatnější nástroj, na němž je založen pocit z celé skladby ("On My Mind", "What You Feel", "Come To Papa"). Prim ale hrají jemné souhry akustické kytary s náladotvornými tóny kytary elektrické (aliasovská "Feeling Good" či melancholická "Scratch") . To celé budiž bráno jako pochvala za výrazný hudební přínos Ivanova spoluhráče, kytaristy Eda Zawadzkeho, v jehož domácím studiu podstatná část nahrávky vznikla.

Pokud se budeme zabývat tak ošemetným kritériem, jako je případný hitový potenciál, jmenujme alespoň tři skladby - příjemně chytlavou "No Matter", již zmíněnou "Saturday Night" s velmi výrazným a povedeným kytarovým riffem a "Find Someone", která též byla vybrána jako pilotní píseň pro videoklip z filmu.

"Cabriolet" je výborná deska. Netroufám si ale odhadnout, jak se prosadí na současném českém hudebním trhu, který má poněkud jiné priority než posmutnělý hlas stárnoucího rockera, jemuž ke zpěvu hrají kytary měkké pastelové tóny. Snad si tento soundtrack najde své potěšené posluchače mezi diváky filmu.

Webové stránky Ivana Krale najdete zde.

Album: Ivan Kral - Cabriolet
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 47:57
Skladby: On My Mind, I Have Changed, Feeling Good, Every Time, No Matter, What You Feel, Way Down, Saturday Night, Cry Sometime, Oh Yeah, Scratch, Come To Papa, Find Someone, Come On (bonus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY