Jen, harmoniko, zaštěkej!

13.04.2010 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Osobitá písničkářka Radůza přichází s albem, které už dopředu bylo ohlašováno jako její prozatím nejintimnější zpověď. Kolekce sedmnácti skladeb se skrývá pod názvem "Miluju vás" a rozhodně nečekejte nějaké povrchní popěvky. Povrchně to vlastně ani Radůza neumí.
9/10

Radůza - Miluju vás

Skladby: Na sudá a na lichá, Prostři stůl, Rixum pix, Jako zázrakem spíš, Du du du, Ještě poseď, starej brachu, Až půjdu po úbočí, Ale že musím, Chci oplakat to dobře (Bunes), Čokoláda, Když zaduly žestě, Na Dříň, Ocelový břit, Už břízy zlátnou, Křídlovky, Do mandorly, Miluju vás
Vydáno: 15.3.2010
Celkový čas: 50:10
Vydavatel: Indies MG Records
Naprostá většina Radůziných písní na albu "Miluju vás" vypráví o putování navzdory nepřízni osudu, o cestě skrze protivenství a o hledání smyslu bolesti v životě. Texty vycházejí z prožitého a přežitého - okolnosti vzniku písní jsou důležité a není třeba zacházet do medicínských podrobností, protože tady nepíšeme o přiblblých hvězdách rautů, z jejichž vyměšování dělá bulvár událost významu málem galaktického. Zkrátka, když na vás sáhne smrt anebo naopak se znovu zrodíte v lásce a svých dětech, je o čem psát a zpívat.

Proto ty rodinné fotky v bookletu a slova o nezlomnosti. Proto ty drsné pochodové rytmy a naléhavý hlas. Radůza se nebojí použít velká slova a pracovat s výrazy, co se v písničkách zas tak moc neslýchávají, vrací význam soudruhovi, pocelu a pobratimovi a vulgarismus v tom verši, kde je, prostě má a musí být. Zajímavé, s jakou lehkostí zpěvačka skládá ta těžká slova do přirozeného a zpěvného celku.

Radůza se po vynikající předchozí desce "V salonu barokních dam" opět více přiklonila k zemitějšímu zvuku harmoniky a kytary na úkor klavíru, ale zpestřuje desku písněmi, co mají barevnější nástrojové obsazení nebo nálady, třeba ve valčíku "Když zaduly deště" nebo v cimbálové "Do mandorly". Tam, kde se pustí do latiny, se neuvěřitelně podobá Zuzaně Navarové, jak hlasem, tak skvělou prací s češtinou ("Prostři stůl", "Ocelový břit", "Čokoláda") a zcela neodolatelné jsou dvě ukolébavky "Jako zázrakem spíš" a "Na Dříň".

I na své nejnovější desce zůstává Radůza ojedinělým samorostem a dělá si věci po svém (mimochodem, "Miluju vás" vychází pod hlavičkou Radůza Records). Bez nějaké ironie přichází se srdcem na dlani a čistou duší. Jestli je vám teskno, trápíte se a přestáváte doufat, tahle deska vám pomůže prokopat se na světlo - víte, že minimálně jeden člověk vás miluje. A to není málo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY