shop.musicserver.cz
Slyšeno v předstihu: Flying Lotus - Cosmogramma

Slyšeno v předstihu: Flying Lotus - Cosmogramma

Vydáno: 29.03.2010 05:00 v sekci Novinky - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta
Flying Lotus - Cosmogramma
© facebook interpreta
Pár poslechů "Cosmogrammy" stačilo k tomu, aby bylo více než jasné, že si Steve Beckett a spol. ve Warpu na začátku května budou opět mnout ruce. Ostatně od roku 2007 si při každém jeho releasu můžou chlapácky plácat po ramenou a mumlat něco o tom, jak dobře udělali, že to s ním podepsali.

Už jeho první dlouhohrající deska na Warpu "Los Angeles" byl skvost, kterej by fajnšmekrům mezi tím nejlepším vůbec chybět neměl. "Myslím, že jsem takové přemostění určité mezery. Do své hudby míchám elementy jak z ambientu, tak z hip hopu a pokouším se tyto dva světy spojit. Nemyslím, že by byly odlišné, pro mě to je všechno hlavně o basách," řekl k tomu Steve Ellison. Album, na kterém hiphopová abstrakce narážela do jazzových tapet, a těžko uchopitelné (rozuměj divné) melodie se staly předmětem nekonečného zkoumání.

Ellison tvrdí, že "když sním, první věc, co chci udělat, je létat kolem světa a vidět ho z různě odlišných perspektiv. Létání je taky jediná schopnost, kterou bych chtěl coby superhrdina mít." Odtud jeho pseudonym Flying Lotus. Komiksový hrdina. Výjimečný umělec. Trend-setter a vizionářka Mary Anne Hobbs o něm říká, že to je Jimi Hendrix naší doby. A ona ví, proč to říká. Svoji posedlost létáním projektoval i na své album "Los Angeles". Vzal lidi za ruku na kinematografický přelet nad kalifornskou metropolí. "Celé to je o zamilovaných dopisech a nenávistných mailech. Život v L.A. je série rozporů, které vás obklopují, a já chtěl na to album nacpat jak ty dobré věci, tak i ty špatné."

Flying Lotus
© Flying Lotus
Na kinematografické nebo chcete-li kinematoskopické přelety nás FlyLo bere i na svém nejnovějším počinu "Cosmogramma". Ale jak už název napovídá, bude to rozhodně na vyšším levelu než jen nad Los Angeles. A věřte nebo ne, nejspíš i kvalitativně. A to nic nemění na faktu, že má "Cosmogramma" přístupnější momenty než "L.A.", například skladba "Do The Astral Plane" je s trochou nadsázky rádiovej kus.

Úvod alba jako by volně navazoval na jeho předchozí sérii EP ("1x3", "2x3", "3x3"), která vyšla jako takový epilog k jeho warpáckýmu debutu. "Clock Catcher" začíná zběsilým tempem roztodivných wonky zvuků, ale tak jako do následující "Pickled!" i sem prosakuje výrazně jazz-bassový motiv nebo zasněná harfa. Pro toho, kdo zná jeho essential mix pro BBC z roku 2008 a už tam ho uhranulo úvodní smyčcové & harfové sólo, mam dobrou zprávu - na "Cosmogramma" se s tímhle úkazem budete potkávat častěji.

A víc než kdykoliv předtím ve vzduchu zavoní prapůvod slovíčka "dokonalost". Jeho hiphopově abstraktní plochy totiž vedle těchto harf a smyčců fungují v neuvěřitelně ideální koherenci. FlyLo na své novince spolupracuje s mnohem větším ansáblem hostů, než tomu bylo minule. Ať už to je bassový zabiják Thundercat, harfová virtuoska Rebekah Raff, smyčcový čáryfuk Miguel Atwood-Ferguson nebo dvojice vokálních hostů Laura Darlingot (ta dáma, co tak zasněně pobrukuje "Auntie's Lock/Infinitium" v závěrečné sklabbě na "Los Angeles") nebo tak senzačně proklamovaný Thom Yorke, jehož přítomnost určitě potěší, ale naštěstí to není to nejlepší, co zde můžete potkat.

Flying Lotus
© warp
Tak jako předchozí deska je i "Cosmogramma" poctou Ellisonově tetě Alici Coltrane (jazzová skladatelka, pianistka, harfistka). Možná proto zde spolupracuje se svým bratrancem, jazzovým saxofonistou Ravi Coltrane a možná proto zní tahle deska víc jazzy než kdykoliv předtím. Další rozdíl oproti "Los Angeles" je ve vzdušnosti, jemnosti, čistotě a takovýmu tomu pocitu, že všechno není jen hnus a špína. "Cosmogramma" je vesmírná opera, která zní asi tak, jak by vypadal film, na kterém by spolupracoval Terry Gilliam, Tim Burton a David Lynch dohromady. Pozdně noční meziplanetární přelet je neuvěřitelně krásnej a ve všech pozitivech divnej. Když si tohle album poslechnete a pak si na Flying Lotusovo twitteru přečtete, že "Cosmogrammu" nemáte stahovat, ale kupovat, protože on už dal věcí k volnému stažení dost a za tímhle byla spousta práce, uvěříte mu a dáte za pravdu. "Cosmogramma" je další z desek, které vám připomenou, proč má smysl je ještě kupovat a vlastnit. A potom je zkoumat a donekonečna se ukájet jejich precizností. Steven Ellison prostě opět dokazuje, proč je pro naši dobu takovým přínosem.

Album "Cosmogramma" si budete moct koupit od 3. května a bude mít následující tracklist: Clock Catcher, Pickled!, Nose Art, Intro//A Cosmic Drama, Zodiac Shit, Computer Face//Pure Being, And The World Laughs With You (ft. Thom Yorke), Arkestry, Mmmhmm (ft.Thundercat), Do The Astral Plane, Satelllliiiiiteee, German Haircut, Recoiled, Dance Of The Pseudo Nymph, Drips//Auntie's Harp, Table Tennis (ft. Laura Darlington), Galaxy In Janaki.

NÁZORY
  • Uh (daalbarizer, 29.03.2010 12:12) Reagovat

    No snad to nebude zklamani, ostatne FlyLo me nezklamal jeste nikdy, at uz svymi vecmi, produkci (doporucuju vynikajici album Gonjasufiho (hostoval na Los Angeles) A Sufi and a Killer, vyslo prednedavnem na Warpu a Lotus se na nem podilel) nebo kolaboracemi (EP Whole Wide World s Declaimem, vynikajici vec...). Jenom teda obrovska skoda, ze se ho sem PORAD jeste nepovedlo nikomu dotahnout.

    • Re: Uh (Bláha, 29.03.2010 12:35) Reagovat

      jop, o Gonjasufim sem tu kdysi psal radar a jinak souhlasim, to album je pecka. Jinak co se Brainfeederu týče, musim doporučit Dr. Strangeloopa o kterým bych měl v brzké době taky napsat, vydal 17minutovej track jako jedno EP a je to bomba

  • leak (Salamandrus, 29.03.2010 18:20) Reagovat

    Ten leak je prý dost možná fake, aspoň z části.

    • Re: leak (Bláha, 29.03.2010 21:59) Reagovat

      no pár leaků mě rukama prošlo, ale tohle vypadá jako Ellisonovo práce, už jen tim, že ty dosud známe skladby, které unikly už dříve jako promo jsou zde ve větší kvalitě a hlavně celé (tj. delší než v tom promu ), navíc právě tahle verze ze všech blogů tak rychle mizí

      • Re: leak (salamandrus, 29.03.2010 22:48) Reagovat

        uznávám, že na fake to zní až příliš profesionálně. mě trochu mate stopáž prvních pár tracků, každopádně minimálně ty ověřený z proma stojí za to. jo a z brainfeeder crew si doporučuju hlídat Lorna, vydá album v květnu a z ukázek zní fantasticky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Smile se podělili o plnohodnotnou studiovou verzi písně "Bending Hectic" (21.06.2023 17:16)
- Fotogalerie: Koncert The Smile ve fotografiích (20.05.2022 08:43)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- Video: The Smile vydali k písni "Thin Thing" surreálný animovaný videoklip (12.05.2022 14:25)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: "Pana-vision" od The Smile se postaralo o finále seriálu "Peaky Blinders" (05.04.2022 17:31)
- Video: "Skrting On The Surface" od The Smile je temným žalozpěvem (18.03.2022 14:01)
- Audio: Chmurná balada "5.17" je dalším soundtrackovým zářezem Thoma Yorka (14.03.2022 09:46)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu