shop.musicserver.cz
Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010

Zavřete oči, štíři odcházejí

Vydáno: 16.03.2010 16:00 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: Daniel Hlavac / musicserver.cz

Legendární Scorpions ohlásili odchod na odpočinek. Celosvětové turné, jímž se rozhodli podtrhnout své rozhodnutí, právě začalo a po dvou a půl letech zaválo hardrockové dinosaury před české publikum. Vystoupení doprovázelo mnoho nostalgických vzpomínek, na výraznější emoce však zůstalo skoupé.

Live: Scorpions

místo: O2 Arena, Praha
datum: 15. března 2010
Fotogalerie

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Pokud chtěli Scorpions skutečně odejít na vrcholu, jak tvrdí, mají nějakých patnáct, dvacet let zpoždění. Jejich skutečně produktivní léta skončila začátkem devadesátek a od té doby těží parta kolem zakládajícího zpěváka Klause Meineho a kytaristy Rudolfa Schenkera více z někdejší slávy než z úspěchu aktuálních desek. Bylo tedy otázkou času a vlastní soudnosti, kdy se k tomuto rozumnému kroku uchýlí. Když už ne na vrcholu, na úrovni to ještě štíři zvládli.

Zatímco se těch několik slavných kousků stále točí v rádiovém éteru bez známky procesu stárnutí, z původní generace fanoušků jsou dnes čtyřicátníci, padesátníci. Oproti ortodoxněji laděným příznivcům kapel typu AC/DC nebo Iron Maiden působili fanoušci Scorpions vždy o něco civilnější, tudíž věční rockeři (poznávací znamení: dlouhá kštice a ošoupaný křivák) byli v hledišti k vidění spíše výjimečně. Přibyli však zástupci mladé generace, již sice zlatá léta této formace nezažili, přesto si k legendě dokázali najít cestu.

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Ať omladina, nebo zkušení pardálové - na skladby z novinky "Sting In The Tail", jež má vyjít každým dnem, nebyl v hale nikdo zvědavý. Stejně tak málokdo ocenil písně z několika posledních desek. Nikdo ani nepřišel nic objevovat, naprostá většina obecenstva si zkrátka přišla poslechnout a připomenout známé pecky a nasát atmosféru starých časů. Ti samí fandové zaručeně přijdou i za deset let, až si třeba škorpíci střihnou ojedinělý vzpomínkový koncert. Obvykle se používá přirovnání: věrný jako pes. Dodal bych: věrný jako volič KSČM nebo věrný jako fanda starého hardrocku a heavy metalu.

Během dvou hodin se střídaly ostře nabité pasáže s těmi umírněnými. Rychlejší skladby působily příliš profesorsky (ostatně celé vystoupení až na výjimky postrádalo emoce) a zejména díky přepáleným výškám tahala kvílivá sóla za uši. Zvuk se tentokrát skutečně nepovedl. Mnohem lépe si vedly balady, konec konců hlavně těmi si Scorpions vyšlapali cestu k úspěchu. Ve speciálním akustickém setu s improvizovanou bicí sestavou postavenou jen těsně před diváky zazněly "Always Somewhere", "Send Me An Angel" a "Holiday" a v samém závěru bezkonkurenčně nejlepší "Still Loving You" a "Wind Of Change". Jenom škoda, že ani tyto klenoty nedokázaly diváky ve větší míře probudit. Chyběly ruce, zapalovače i silné hlasivky.

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Pokud jde o samotnou prezentaci, bylo vše v pořádku. Upnuté kožené kalhoty, flitrované hořejšky těsně obepínající poodhalené hrudníky a nevkusné sluneční brýle: dnešní mladá, vpřed hledící generace by se při pohledu na pódium jistojistě rozchechtala na celé kolo. "Co to mají proboha na sobě?" - "Klid, mladej, tohle se prostě tenkrát nosilo." - "A co ten vysokej uječenej vokál?" - "To už je klasika, stejně jako ty pohyby pánví, coby doplněk správného hardrockového kytaristy. Však ten tvůj všeličím propíchanej obličej a dready budou tvým dětem taky jednou k smíchu."

NÁZORY
  • uz bylo na case (asa, 16.03.2010 19:53) Reagovat

    Huraaaaaaa!!!!

  • Chudáci Škorpíci (Jan Kobr, 27.03.2010 18:36) Reagovat

    Opět jedna z recenzí na musicserveru, která tomu, kdo tam nebyl neřekne vůbec nic. Ono se totiž pozná "pane redaktore", že byste raději šel asi na Michala Davida, co ? Byl jsem přímo u podia a že by tam bylo nějak mrtvo, to jsem si teda nevšiml. Když se hraje nová píseň, která oficiálně ještě nevyšla, tak je asi pochopitelný, že nemůže vyvolat nadšení publika, protože jí nikdo nezná. Škorpioni maj sice trochu hlasitější koncerty, ale rozhodně mezi metalovými nebo rockovými skupinami nejsou výjimkou. Po dvou dnech vám odlehne a člověk je hlavně rád, že zažil něco, co má úroveň, narozdíl od vaší prezentace v této recenzi. Kapela má sama právo rozhodnout si, kdy chce skončit a to, že je stále žádáná potvrdilo jenom to, že původně měla být obsazena pouze polovina haly, nakonec se vyprodala téměř celá. Zajímavé na vaší recenzi dále je, že samotnému koncertu je věnován z celé recenze jeden odstavec, který by se dal v podstatě shrnout do reklamního spotu v rádiu. Jinými slovy: Nezapomeňte si vyndat vatu z uší před Wind of Change, pak můžete jít domu. A to už vůbec nemluvím o kritice oblečení a doplňků. Každej si může nosit co chce. ROCK JE PROSTĚ ZÁBAVA, SHOW. Bůh ví, jestli jste strachy neutek hned po první písni a zbytek koncertu někde neopsal nebo si nevymyslel. To že jste jaksi zapomněl na setlist tomu jenom napovídá.

  • Kde je ten setlist !!!!!!!!!!!!!! (Jan Kobr, 03.04.2010 10:04) Reagovat

    To, že pan redaktor zapomněl na setlist,napovídá sice tomu, že tam do konce nebyl, ale neznamená to, že my si ho nemůžeme připomenout:
    Sting In The Taïl, Make It Real, Loving You Sunday Morning, Is There Anybody There, The Zoo, Coast To Coast, Animal Magnetism, Pictured Life, We´ll Burn The Sky, Always Somewhere, Send Me An Angel, Holiday, Raised On Rock, The Good Die Young, Tease Me Please Me, 321, Blackout, He´s A Woman She´s a Man, Big City Nights, Stïll Loving You, Wind Of Change, Rock You Like a Hurricane.

    • Re: Kde je ten setlist !!!!!!!!!!!!!! (Jan Kobr, 18.04.2010 14:50) Reagovat

      A abych nezapomněl, a setlist byl kompletní, před tím, než začalo nedělní ráno, co mám tak rád ("Loving you Sunday Morning"), tak přišlo ještě pár zlých chlapů ("Bad Boys Running Wild").

  • Já bych chtěl být kritikem !!!!!!! (Jan Kobr, 03.04.2010 11:52) Reagovat

    A tak jsem se rozhodl, že vám napíšu svůj pohled na koncert Škorpíků ze Sazky. Pro mě osobně to bylo již druhé setkání s těmito německými klasiky. To první se uskutečnilo před třemi lety ve Varech. Pokud můžu srovnávat, tak zvukově to bylo nastejno. Ale o co jde. Neproslavil se rock náhodou závody v co nejhlasitější produkci koncertu? V Sazce jsem byl asi na deseti koncertech a nejlepší zvuk měli Queeni, vyváženost od začátku do konce, nejhorší zvuk měl Olympic při Trilogy Tour, jako kdyby někdo hrál dole na playback, do 4 patra nebylo slyšet skoro nic.

    Skupiny, který na tom byly zvukově podobně jako Škorpioni, byly Kiss a Motley Crüe.
    Setlist
    Co se týká setlistu, ten mě velmi mile překvapil.
    Stále sice nedošlo na " Another Piece Of Meat" a " Lovedrive", ale třeba se jich dočkáme na nějakém tom vzpomínkovém koncertu. Ten, kdo zná Škorpíky pouze podle Wind of Change a Still Loving You, musel být zklamán, to chápu. Ale osobně bych nikdy nešel na koncert skupiny, od které znám jenom jeden hit. A ať mi nikdo netvrdí, že Wind Of Change vyprodal Sazku. Češi prostě nejsou tak spontánní, nejradši seděj a poslouchaj, tím nemyslím samozřejmě všichni. Ale podobnou zkušenost mám i z koncertu Kissáků. Tam taky Paul Stanley neustále burcoval lidi, ať se odvážou, ale Čech je hold Čech. A jen tak mimochodem, už se zase těším, jak nám zase za dva měsíce napíšete " pane redaktore" o tom, jak úchylný dědek Simmons vyplazuje jazyk a obtloustlý Stanley řve na lidi, že jestli zůstanou sedět, tak budou mít pěkně tustý zadky.
    Ale abych neodbíhal od tématu jako pan redaktor. Vidíte, kritikem být je tak snadné.
    Setlisty varského a pražského koncertu se lišily téměř z 90%. Na mé nejoblíbenější devadesátky, jako Hit Between The Eyes nebo Alien Nation sice stále nedošlo, ale rozhodně byl pestřejší, než ten varský. A že se vám nedostávalo emocí?. Já jsem měl hroznou radost z toho, že vidím Škorpiony z deseti metrů, chtělo se mi brečet, když Klaus zpíval Wind of Change s naší vlajkou za zády a naštvanej, krom vaší recenze, jsem byl z toho, že se mi nepodařilo chytit ani paličku ani trsátko. Není to snad dost emocí na jeden " blbej" tříhodinovej koncert. Překvapilo mě, že Klaus, po hlasových problémech v osmdesátých letech, o kterých jsem si přečetl až v posledním Reportu, zvládl koncert velice dobře. Závidím mu, že má takovej hlas i po tak velkým počtu koncertů. Přeci jenom, osmdesátky tu byly před 30 lety. A nebojte se pane redaktore, ani já nejsem sklalní fanda, který by neunesl kritiku své oblíbené skupiny. Jenom mi prostě vadí, když se někdo naváží do takový blbosti jako jsou sluneční brýle. Sám trpím od narození oční vadou, takže dokážu dobře pochopit, že když vám svítí po dobu 40 let přímo do očí několik tisíc vatů, tak si chcete taky občas ulevit. Rozhodně to za nevkus nepovažuju. Variantu oční úlevy Škorpionů navíc podporuje fakt, že pořád je na očích neměli. Pokud mi nevěříte, mám v mobilu několik fotek, které to dokazují. A krom toho, každý si může nosit, co chce. Já bych
    měl spíš mindrák z toho, že až Škorpioni skončí, tak svět zase přijde o další skupinu, která uměla napsat úplně obyčejnou písničku a vkusně jí prezentovat, což dnešní přetechnizovaný svět, plný vyumělkovaných boybandů a " Hůůáááá, o bejby" zpěvaček, přeci jenom trochu postrádá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Scorpions zahrají v červenci v Pardubicích (12.12.2023 10:02)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu