shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Feed My Lion" Jitky Charvátové

Makrorecenze "Feed My Lion" Jitky Charvátové

Vydáno: 08.03.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Říká se, že "Feed My Lion" Jitky Charvátové přináší do Česka světově znějící pop. Může za to hlavně Armin Effenberger z podobně světově znějících Cartonnage, který debut ex-Skylinerky produkoval. Jestli světový zvuk přináší i světovou neotřelost, zjišťovala pětka redaktorů musicserveru v makrorecenzi.

Jitka Charvátová - Feed My Lion
© facebook interpreta
Od alternativy k popu. Cesta neobvyklá na hudební poměry nejen české. Jitka Charvátová se ale rozhodla vydat zrovna po ní. Od Fiction přes Skyline k sólovému debutu "Feed My Lion". Z výchozí stanice si vzala dravost, z přestupní energii a cit pro pop (sic!). V destinaci se pak spřáhla s partou z Cartonnage, a dala tak vzniknout desce, která je dle slov Honzy Baluška z hlavní recenze "tak dobrá a nečeská, až nevím, komu bych ji ze svých nehudebních známých a přátel pustil. Bohužel." Udělat takovou desku v Česku je podle něj dokonce - nebojme se to říct na plnou hubu - házení perly sviním. Kolem devítibodového hodnocení, které album v jeho článku dostalo, se točí i zbývající známky v makrorecenzi - pěkně se rozprostřely v celém vrchním spektru a v součtu daly lichotivou osmu.

Lukáš Benda - Světový zvuk z Vršovic (10/10)
Vztah k interpretce: Jitka je víla, jež očarovala nejednoho čaroděje. Včetně mě.

Hudba je v první řadě o emocích a debut Jitky Charvátové nabízí trip do panoptika lidské niternosti. Prostředky, které JI na sexy desce použila, jsou v našich zeměpisných šířkách stále poměrně vzácné - nadčasovost, hravost a světovost. "Feed My Lion" je experimentálním a zároveň existenciálním počinem, kterému dost dobře nemůže konkurovat nic, co se kdy na tuzemské scéně urodilo. Už při prvním poslechu zaujme čistota zvuku, promyšlenost zdánlivě jednoduchých aranží a tah na bránu celého repertoáru. Deska působí jako kompaktní celek, který nemá hluchého místa. Občas sice postraší až démonicky vyčištěný hlas hlavní protagonistky, většinu času ale pluje posluchač po vlnách přirozenosti. Nechci být přesto všechno špatným prorokem, ale obávám se, že se JI nikdy nepodaří oslovit davy, a zůstane tak i nadále jen spanilou vílou pro ztracené čaroděje a tématem pseudointelektuálních diskusí, zda její repertoár dosahuje kvalit brazilských CSS. Tak jako tak, "Feed My Lion" účel splnila. Minimálně Jitce a jejímu nejbližšímu okolí dokázala, že i v Česku může vyjít opravdu světová deska.

Petr Balada - U mě dobrý (9/10)
Vztah k interpretovi: Nerad bych byl podezírán ze stalkingu.

Počáteční nedůvěra odešla naštěstí ještě dříve, než stačila kulminovat. Strach z nápodoby se vypařil s druhou skladbou a obavy ze subkulturního pomrkávání rozehnala píseň třetí. Jitka Charvátová zkrátka vyrukovala s obecně přijatelným, v pozitivním slova smyslu komerčním albem, aniž by přitom sklouzávala do polohy podbízivosti či znuděné výjimečnosti. K nalezení jsou na něm překvapivé rádiové hity ("Real Life", "I'm That Girl"), zajímavé hudební okamžiky ("The Tiger", "Ego") i odlehčené stylové hrátky ("Loose That"). I díky tomu nezůstává při zpěvu uvězněná jen v jedné hlasové poloze. Velmi příjemnou barvu poodhalí například ve slokách v "Human Song". Naopak při "Isolated" se nelze ubránit vzpomínkám na chvílemi protivné refrény Skyline. Deska "Feed My Lion" je jako celek vydařeným kouskem. Dokazuje kvality nejen Jitky Charvátové, ale také Armina Effenbergera stojícího za produkcí. Společně se jim podařilo vytvořit sebejistou nahrávku řádně nabourávající sebedestruktivní stereotyp českého pop-rocku. Hurá!

Dan Hájek - JI jako české alter ego Robyn (8/10)
Vztah k interpretce: K Jitce Charvátové pěstuji kladný vztah od dob Fiction, Skyline období jsem ale drobet nepochopil.

Jitka Charvátová
© evropa2.cz
Je to tak, moc jsem nepobral upozaděnou pozici JI ve Skyline. Z dnešního pohledu to však vnímám jako předvoj současného stavu. "Feed My Lion" mi od prvního poslechu evokovalo propracovaný a chytlavý electro-pop, který před pár lety podstrčila Robyn (kopii "With Every Heartbeat" budete hledat zcela marně). Plně funkční melodie propletené současným pohledem na pop - nečekaně čerstvá to záležitost z domácích luhů a hájů. Je to příjemné překvapení, které s každým dalším poslechem odkrývá další roviny a struktury. "Real Life" je nakopávákem, které skvěle vtáhne do děje. Rovnováha ve střídání rychlých a pomalejších temp zabraňuje nudě a stereotypu. Cartonnage vyšlapali cestu k tomu, co teď do detailu (v mnoha rozměrech) rozvíjí a posouvá sama Jitka za pomoci jedné polovičky tohoto dua. "The Tiger" je již známou věcí z poslední desky Fiction "Noc a den" (pocta Mejlovi), přesto si své místo zaslouží, je to takový druhý pohled zpátky. Její debut se prostě povedl a snad se konečně podaří rozehnat ten usazený popový smrádeček českých zombies.

Petr Adámek - Chcete ji? Chtějte JI! (7/10)
Vztah k interpretce: To je ta holka, co zpívala ve Skyline?

Já a electro-pop? Bída. Ale jo, slyšel jsem, že něco takového teď za hranicemi docela frčí. Vlastně jsem si oblíbil poslední desku Robyn a kupodivu docela rychle. Zato téhle lady jsem přicházel na chuť pořádně dlouho. JI je totiž tak trochu potvůrka a rozhodně vám nedá nic zadarmo. Jen velmi těžko budete během tři čtvrtě hodinky hledat cokoliv jednotícího, a když už začnete mít pocit, že nahrávce přece jenom přicházíte na kloub, objeví se další a další nové dimenze. Zatímco v první polovině nahrávky skoro neopustíte taneční parket rozjetého mejdanu, ve druhé části se můžete zhoupnout třeba v rytmu valčíku ("Loose That"), konečně objevíte pořádnou silnou melodii v refrénu "Smile" a v úplném závěru vás pohltí potemnělá "Ego". "Feed The Lion" je svěží, moderní a velmi odvážná deska, pro škatulku electro-pop až příliš těsná a, jak již zmínil Honza Balušek v hlavní recenzi, pro tuzemské publikum nejspíš těžce stravitelná.

David Věžník - Chvalitebně udělaný, ale pořád mainstreamový disco-pop (6/10)
Vztah k interpretce: Veskrze kladný, i když na její barvu hlasu jsem si (tenkrát poprvé) v době "Urbanicy" musel zvykat trochu dýl.

Jitku Charvátovou mám rád. I když stála u prvopočátku popového uhnití Skyline. Byla svá, energická a zdravě sebevědomá. A je pořád. Směr, kterým se mohla po odchodu ze Skyline vydat, se tak nedal předpovědět. Mohla klidně dělat hudbu typu Gaia Mesiah. Vtip. Výsledek ale není o nic míň překvapivý. Spojení s čerstvým a relativně nedoceněným větrem Cartonnage ale nakonec úplně dobře nedopadlo. "Zní to, jako by někdo pěkně pokazil Goldfrapp," dalo se dokonce zaslechnout. Pravda je taková, že "Feed My Lion" zní na české poměry relativně dobře a neotřele, na ty světové ale nepřináší nic až tak zásadního, co by tady už tak dva roky zpátky nebylo. A nejhůř z toho vychází paradoxně sama zpěvačka. Respektive ten její v úvodu zmíněný vokál, který v kombinaci s polofikanou produkcí Armina Effenbergera zní skoro až podbízivě. Lascivně. A někdy ne úplně příjemně. Nejlepší z alba je asi pilot "Real Life" se sekaným devadesátkovým bridgem, zbytek je sice chvalitebně udělaný, ale pořád mainstreamový disco-pop.


Album: Jitka Charvátová - Feed My Lion
Průměrné hodnocení: 8/10
Celkový čas: 45:49
Skladby: Real Life, Deep Connection, Big Demoiselles, Human Song, Isolated, Feed My Lion, I'm That Girl, Likilikila, Loose That, Smile, The Tiger, Ego

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Video: Jitka Charvátová a Martin Pavlík spojili síly jako Mia Bohemia. Klip k songu "Wonder" je meditační modlitbou za přírodu (05.01.2022 16:52)
- Rozhovory: Oceán - Naším kořením je hudba a láska (10.05.2019 09:00)
- Oceán vyráží na pátý díl turné Ve smíru. Setlist doplní o řadu rarit (20.10.2017 16:25)
- Video: Oceán a Satisfvcktion vdechli "Ráchel" nový život (12.01.2017 16:55)
- Oceán představil obal i tracklist nové desky "Ve smíru" (29.04.2016 08:49)
- Audio: Oceán se s "Dantem" vrací ve velkém stylu (08.04.2016 12:45)
- Zpěvačka Jitka Charvátová se stala poprvé maminkou (07.02.2015 11:23)
- K(r)ávoviny: zvracení s Lady Gaga a koukání na Rytmusův pupík (16.03.2014 14:00)
- Hymnu mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově zazpívá Jitka Charvátová (13.03.2014 10:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu