shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Jeviště" Kryštof

Makrorecenze "Jeviště" Kryštof

Vydáno: 18.02.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Havířovská parta Kryštof si za léta své existence takřka vybojovala pevné postavení na české hudební scéně. Dnes už pánové vědí, co chtějí i co si mohou dovolit, aby své místo udrželi. Z tohoto pohledu není názor na jejich novou desku "Jeviště" důležitý, my jsme ji ale i tak podrobili makrorecenzi.

Kryštof - Jeviště
© facebook interpreta
"Kryštof vydali své další nejlepší album," vtipkuje na téma "Jeviště" a pohled kapely na něj kritika. Ódy ostatně pěli Kryštof i v našem rozhovoru. Nahrávání desky probíhalo dle jejich slov překvapivě hladce, za hromadného souhlasu všech členů skupiny a finální výsledek prý přesně odpovídá původním představám. Tyto představy sedly do nálady i Tomáši Tenkrátovi, který je pak v hlavní recenzi vtělil do známky sedm. Toto hodnocení v makrorecenzi zopakoval jen jediný z pěti redaktorů, ostatní šli níže. Kapela ve zmíněném rozhovoru prozradila, že recenze čte. Richarde & spol., vězte tedy, že průměrnou známkou za "Jeviště" je 5,8 bodů.

Honza Průša - Ten Kryštof je na jevišti jako doma. Většinou (7/10)
Vztah ke kapele: Jsou mi sympatičtí. Baví mě na svých deskách. Ale naživo je nemůžu vystát.

Kryštof je skvělý herec. A na divadelní prkna patří. Hraje postaru, klasicky, ale své nové hry se snaží zasadit do kontextu doby. Když v "Molotovu" přechází shrbený a plný bolesti z místa na místo, nese si v sobě tíhu celého světa. Beze slov ji sbírá z absolutně soustředěného obecenstva. Kryštof je na vrcholu, podobně jako v kusu "Jeviště". S napětím visíte na jeho pohybech, gestech. Vzpomínáte na Třísku a "Krále Leara". Rozdílné místo a čas, ale pocity vyvolávají Jan i Kryštof podobné. Tomu druhému ale nejdou tragikomeparodie. "OstravSKA balada" měla ještě dlouho zrát v oblastních kulturácích - hrát ji na tomhle jevišti, vedle mnohem zásadnějších kousků, je šlápnutí vedle. Ještě horší ale je, když se Kryštof neztotožní s textem, nepochopí roli - shodou okolností tuctovou a mdlou. "DigiHrách" je v jeho provedení tím nejslabším kouskem sezóny, jeho derniéra jistě přijde po pár reprízách. Ale jindy, když potí krev, trpí, trápí se a brečí, brečíte s ním. Pro jeho opravdovost a charisma. Na "Jevišti" se letos hraje jedenáct her. A čtyři z nich jsou hitem sezóny. To jde, ne?

Petr Balada - Když přebývá pár slov (6/10)
Vztah ke kapele: Jednoznačně veřejnoprávní - oba vyvažujeme dobré špatným.

"Jeviště" je ukecané album. Vršení slov a souvětí se všemi těmi postmoderními narážkami tu zní najednou opotřebovaně. Kdysi přednost, tentokrát koule u nohy. Těžší o to víc, že táhne ke dnu i zajímavé hudební nápady. Nemají šanci vyniknout, jsou přebyté textem. Sevřené v intelektuálních kleštích. A tak některé skladby, nejen díky tomu, vysloveně nudí ("Stísněná"). Znějí utahaně, i když je z nich cítit snaha kapely ukázat trochu jinou tvář ("Ukolébavka"). Dojel na to zejména "Malý princ". Silný ve slokách, malátný v refrénu. Výsledkem je snad nejslabší singl v kariéře Kryštofa. Celá deska vůbec působí dojmem souborů B stran těch předešlých. Jistě, pořád to jsou v rámci domácího popu solidní kousky, ale vydávat je jako regulérní desku? Možná že "Jevištěm" nastal čas pro dvě věci: sólovku Richarda Krajča a tvůrčí pauzu Kryštofa. Frontman se vyřádí, ostatní naberou nové síly. Za pár let pak můžeme být bohatší o dvě mimořádné nahrávky. A "Jeviště" mezitím pozvolna pokryje prach.

Kristina Bílá - Rozporuplné představení lyrických velikánů (6/10)
Vztah ke kapele: Kryštof je pro mě srdcovka. A to už od "Magnetického pole".

Kryštof
© krystof.net
Páté studiové album může být pro kapelu se silně vybudovanou pozicí skutečný oříšek. Je velmi nepravděpodobné, že hudebníci přijdou s něčím, co by od nich fanoušci ještě neslyšeli. A tak v tvorbě Kryštofa inovace také nečekejte. Zatímco první půlka "Jeviště" se alespoň skutečně blýská v záři reflektorů a posluchače jemně unáší do předrubikonovských dob, ta druhá stojí za starou bačkoru. Nemluvě o tom, že jinak proslulé melancholické texty občas pokulhávají a přemíra výšek dělá z Krajča tu a tam ukvíleného herce. Utahaný "Molotov" si nezaslouží ani tři minuty životnosti, natožpak pět. "OstravSKA balada" nezapadá do kontextu celé desky a skladbu "DigiHrách" (jakousi alegorii na starší skladbu "PoHádkách") měla nahrát nějaká prvoplánová banda, jejíž rysy Kryštof nikdy nesplňoval. Vlnou chvály se oproti tomu může nechat zaplavit taneční píseň "Stísněná". Smutnější vyznění zasazené do veselých tónů vybízí alespoň ke třem protočení za sebou. Ostravští aktéři ze svého repertoáru tentokrát vyslali do světa snad nejtěžší kousek ke vstřebání. "Jeviště" nezatracujme, ale na cenu Alfreda Radoka to letos není...

Petr Bláha - Klidná herecká zábava (6/10)
Vztah ke kapele: V době debutu hodně nadšený, časem uvadající fanoušek.

Kryštof = Richard Krajčo, to je matematicky chybná, ale přesto správná rovnice. Zároveň vše spadá do množiny s názvem Dobrá kapela. Kvalitativní standard desek se potvrdil znovu, i když staromilecky neustále glorifikuji "Magnetické pole". Co naplat že se kapela snaží být moderní a textově si bere na paškál internetové nešvary a časožrouty? Útoky na sociální sítě jsou totiž jediným prvkem vývoje oproti předchozí desce. Ve zvuku kapely nic nového, textově je to pořád starý dobrý Krajčo. Skalního fanouška potěší, náhodného neurazí a ortodoxní posluchač rádia si jistě vyslechne "Sedmilháře" raději než postadolescentní výrostky křičící do světa svoje problémy s hledáním ženy a jiné éterové (nikoliv éterické) bludy. Tenhle song je zároveň i jediným prvoposlechovým hitem, který utkví v paměti. Ostatní příjemně propluje sluchovodem a nezanechá žádné škody. Je to zkrátka nic nepřinášející povedená deska pro nenáročného posluchače.

Václav Trávníček - Kryštof nabízí jen výprodej nápadů (4/10)
Vztah ke kapele: Skupina, které si vážím za všechny nahrávky před albem "Rubikon".

Nedávno jsem o novince skupiny Kryštof diskutoval na Facebooku. Stačilo napsat, že se mi deska nelíbí, a už se ozval fanoušek, který mi jinými slovy řekl, že jsem blbec. Údajně bychom si měli na nahrávce cenit, že se Krajčo & spol. inspirují aktuálními trendy v moderním popu a pohrávají si s progresivním zvukem. Nu dobrá. V "cyRáno" najdeme hodně elektroniky, takže se dá říci, že v jednom songu se Kryštof skutečně inspirují nějakým vývojem popu za posledních pět let. Ale dál slyšíme kytarové písničky, které jsme nejen u Kryštofa už mnohokrát slyšeli, plus jako bonus europopovou tragédii "Malý princ", o které snad ani netřeba diskutovat. Základní problém podle mne ale není v tom, jak je která písnička zprodukována, ale přímo ve skladbě samotné. Kryštof měli nejkreativnější období v době desek "V siločarách" a "Mikrokosmos", na novice nabízejí jen výprodej nápadů, které by na těchto nahrávkách uplatnění nenašly. Úbytkem invence trpí jak harmonická část, tak ta textová. Ruku na srdce: vážně vás zajímá, že: "Medvídek Pú má splín," nebo že: "Všechny saky si sbalily své paky?" Kryštof na "Jevišti" mluví jenom proto, aby mluvili. Upřímně přeji jim i sobě, aby chytili druhý dech.


Album: Kryštof - Jeviště
Průměrné hodnocení: 5,8/10
Celkový čas: 43:04
Skladby: Jeviště, cyRáno, DuDuDuu, Bůhvíkam, Sedmilhář, Stísněná, Ukolébavka, DigiHrách, Malý princ, Molotov, OstravSKA balada

NÁZORY
  • hleda se zena (dandy, 18.02.2010 05:19) Reagovat

    no. . . pane bláha osobně si myslím, že tak silnou píseň jako je hledá se žena od mandrage kryštof zatím ještě nenatočili :-)

    • Re: hleda se zena (jack11, 18.02.2010 14:34) Reagovat

      Naštěstí!!! Tak silnou blbost jako je tahle, jsem v eteru uz dlouho neslyšel...

      • Re: hleda se zena (Andy, 26.02.2010 08:07) Reagovat

        souhlasím:)

    • Re: hleda se zena (roman-antikryštoff, 30.07.2010 14:25) Reagovat

      hledá se žena...,stupidní ale aspoň něco,kapela Kryštof v čele
      s moravskym K.H.Máchou panem Krajčem,arogantím a sebejistým
      "umělcem" smutná realita dnešní doby,ale klobou dolů kam to
      s takovou sr....čkou v mediíích dotáhli...

  • super - kapela (nektar, 18.02.2010 11:41) Reagovat

    já si myslim že tady ty novináři sesunou uplně všechno, ať už jsou to kryštof, mandrage, fixa, sunshine, cokoli a jedno co hrají, když hrají = dělají něco špatně . . . . vždycky budou mít plnou tlamu keců jak to už není ono, jak je tohle blbý a tamto taky a jsou vlastně všichni uplný trotlové - já bych byl za to, aby musicserver vytvořil nějakou kapelu snů a ukázali všem jak se to má dělat :-) co pánové ??? :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Kryštof ponoukali k odhození studu. Liberecký kulturák na chvíli proměnili v "Halywůd" (21.03.2023 17:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu