Návrat do země muže zázraků

09.02.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mohla to být koncertní událost minulého roku, osud to však chtěl jinak. Nemusíte být jeho fanouškem, přesto každého jeho smrt nějak ovlivnila. Snímek "This Is It" je tak ohlédnutím za vším, co byl Michael Jackson. Na nic víc si nehraje a v bonusové výbavě DVD se dozvíte mnoho zajímavostí a slov uznání.
8/10

Michael Jackson - This Is It

Skladby: Michael Jackson's This Is It; bonusové dokumenty: Staging The Return: The Adventure Begins, Staging The Return: Beyond The Show, The Gloved One, Memories Of Michael, Auditions: Searching For The World's Best Dancers, Theatrical Trailer
Vydáno: 25.1.2009
Celkový čas: asi 189 minut
Vydavatel: Bontonfilm
Michael Jackson byl perfekcionista, jehož koncerty byly vždy megalomanská podívaná, mělo tomu tak být i v jeho koncertní rozlučce. Pravidelně se dával dohromady s lidmi, na které se mohl spolehnout; byli to většinou jeho dlouholetí spolupracovníci. Pro padesátku vyprodaných show v Londýně v rámci turné "This Is It" se obklopil neméně talentovanými hudebníky, doprovodnými vokalisty a tanečníky. Poslední zmíněná skupinka ve většině případů byla o více jak dvě generace mladší než on a do nácviků přinášela novou energii, pohled na věc, která zpětně nabíjela a ovlivňovala i Michaela. Ten dokázal svým přístupem všechny vyburcovat k nejlepším výkonům a každičký detail musel být pečlivě nazkoušen. Co vše nabízí snímek "This Is It", jsme již přiblížili v našem pohledu na tento dokument.

Mnohem více však odhalují přiložené bonusy. Nakouknete tak do hloubky příprav jednotlivých choreografií, natáčení projekcí a nechybí ani pohled na vznik kostýmů pro Michaela (tomuto se výhradně věnuje patnáctiminutovka "The Gloved One"). Dominantou, která zabrala asi nejvíce času, byly projekce za masivního použití technologie 3D. Ty měly návštěvníky v maximální míře vtáhnout do děje (a byla v kontrastu se sólo výstupy Jacksona). Pro tento účel byly vybrané písně "They Don't Care About Us" (armáda vojáků), "Smooth Criminal " (gangsterské téma s využití starých filmových záběrů a nově dotočenými sekvencemi), přepracovaný hororový klip "Thriller" nebo ekologický hymnus "Earth Song" (s oním výjezdem buldozeru na pódium). Svou úlohu tyto projekce měly hrát i v úvodu nebo v úplném závěru (odletu Jacksona ze scény v poutavé "Man In The Mirror") chystané velké podívané. "Memories Of Michael" je spíše poctou jednotlivých členů teamu a jejich vnímání odkazu Michaela Jacksona. Nemalou pozornost si pak zaslouží snímek věnující se konkurzu vybírající jedenáctku tanečníků, kteří pro něj byli vždy pravou rukou během celého koncertu.

Co přináší druhý disk speciální edice?

Bonusový kotouč přináší další více než hodinu dokumentů a obsáhlou kolekci fotografií, které byly pořízeny během zkoušek a přípravy promo materiálů. První tři snímky se detailněji věnují kapele, vokalistům a tanečníkům. Každý z nich je představen a je s ním pořízen i krátký rozhovor. Nejpoutavější je však sledovat dancers, kteří se ve většině případů učili Michaelovy choreografie před zrcadlem nebo před televizními obrazovkami a přidali k nim svůj pohled na věc. Chvilkami to bere až dech, co ze sebe dokázali dostat a předvést, aby získali vysněné místo vedle Jacksona. Je pak zajímavé sledovat, jak se vzájemné působení mezi tanečníky a Michaelem přenášelo do výsledných tanečních kreací pro show. Posledním střípkem do mozaiky je pak "Dancing Machine", tedy souhrn kreativity muže, který přišel s moonwalkem a dalšími prvky, vlastním tanečním jazykem a řečí těla; improvizace skládal z jakéhokoliv podmětu, který zahlédl okolo sebe.

Jediným zklamáním je, že zvukový formát filmu je jen v Dolby Digital 5.1, jiná alternativa není (bonusy jsou ve stereu). Na Blu-Ray disku je zvuk ve formátu Dolby TrueHD, je tedy otázkou, zda se někde mimo naši republiku objeví i DTS nebo ne. Ze všech pořízených záznamů by se dal určitě výsledný mix udělat lépe, během sledování si několikrát všimnete chyb (i když decentních), zkreslení a nedotažené práce s efekty. Titulková výbava je velmi bohatá, a to i na bonusovém disku, včetně češtiny. Obraz je udělán v rámci možností a použité techniky, v kategorii dokumentů je však dobrý.

"Michael Jackson's This Is It" je tak plně funkčním přiblížením, jak měl vypadat jeho návrat na koncertní pódia se vší parádou a nadčasovostí, která mu byla tak blízká. Kenny Ortega odvedl poctivou práci, kdy se svým teamem vybral ze stovek hodin materiálu to nejlepší. Poselství a hudba Michaela Jacksona zůstává, během závěrečné "Man In The Mirror" nezůstane jedno oko suché.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY