shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - leden 2010

Měsíc v hip hopu - leden 2010

Vydáno: 11.02.2010 05:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Měsíc v hip hopu pokračuje i v roce 2010. Leden rozhodně nepřinesl pouze Grammy, dočtete se také o nových deskách Ludacrise nebo Cypress Hill, zvláštním rave-rapu z jižní Afriky, připravovaných projektech DJe Wiche a nesmí chybět také ty nejzajímavější videoklipy, tentokrát s mnoha zástupci z Česka.

NOVINKY Z USA

Beyoncé
© WireImage.com
Kdo posbíral Grammy v hip hopu a r'n'b?
Nemáte pocit, že někteří umělci mají u akademií předplatné? Někteří herci se můžou snažit 40 let a Oscara nedostanou, zato jeden režisér dostane ocenění za každý film. U Grammy to nevidím jinak. Narážím tím na Beyoncé, která i za své třetí album vyfasovala cenu za nejlepší r'n'b počin. Že by měl Jay-Z takový vliv? Beyoncé má minimálně deset opravdu skvělých písniček, ale stejně jí její talent nevěřím a oceňuju spíše její tým producentů a skladatelů. A Shakira stejně umí tančit více sexy.

No, takže Beyoncé dominovala 52. udílení cen s celkem šesti soškami. Pět v kategorii r'n'b, ta šestá pak patřila "Single Ladies (Put A Ring On It)" za celkově nejlepší skladbu uplynulého roku. Na desce "I Am… Sasha Fierce" jsou dle mého názoru lepší singly a hlavně proti svobodným dámám byl nominován třeba výborný "Poker Face" Lady GaGa, nicméně výsledek už nezměníme. Lady GaGa alespoň vyhrávala v dance kategoriích, cenu si odnesl "Poker Face" jako singl i celá deska "The Fame".

Lady GaGa
© bossip.com
Kategorii celkové album roku bez restrikce žánru nevyhrála ani Beyoncé, ani Lady GaGa, ani Black Eyed Peas, nýbrž Taylor Swift. Black Eyed Peas ale také nemusí smutnět, v popové kategorii deska "The E.N.D." vyhrála a "I Gotta Feeling" bylo zvoleno nejlepší písničkou, "Boom Boom Pow" pak ještě bylo vyhlášeno nejlepším videoklipem (všech žánrů). V r'n'b kromě Beyoncé dominovalo pak ještě jedno jméno: Maxwell. Soulový muzikant si odnesl cenu za nejlepší album ("BLACKsummer's Night") a mužský výkon.

A co ten náš rap? Eminem s předplatným sebral ocenění za nejlepší rapové album pro "Relapse". Předchozí "Encore" je tak jediná jeho deska, která Grammy nedostala. Tento rok to ale měl Eminem i přes diskutabilní kvality "Relapse" jednoduché: do nominace se s ním dostali Common, Flo Rida, Mos Def a Q-Tip. Né, že by tito vydali špatné desky, trochu si ale myslím, že porotci slyšeli akorát tak "Right Round" a tím to haslo. Kanye West (druhý rapper s předplatným) si tento rok dal oraz, takže měl Eminem cestu volnou.

Drake, Eminem, Lil Wayne
© bossip.com
Nejlepší rapovou skladbou dua nebo skupiny se pak stalo "Crack A Bottle", kde Eminemovi pomáhá Dr. Dre a 50 Cent. V minulé prosincové rekapitulaci jsem psal, že tahle pecka si úspěch zaslouží, tak vida. Zbytek kategorie byl v režii Jay-Zho. Album "The Blueprint 3" se sice ani nedostalo do nominace, ale singly si ceny rozebraly. "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)" je nejlepší rapový sólo počin, "Run This Town" pak nejlepší kolaborace i celkově nejlepší track. Za featuring si tak dvě ceny odnášejí i Kanye West a Rihanna. Akademie naposlouchává a nominuje skladby asi pomaleji, dočkáme se tak ocenění "Empire State Of Mind" třeba až příští rok? Pokud si chcete prohlídnout všechny nominace a výherce, zamiřte třeba na Wiki.

Podívejte se na skvělý moment Grammy: vystoupení Lil Waynea, Eminema, Drakea a Travise Barkera (bubeník Blink-182, často remixuje rapové skladby přidáním svých bicích) s "Drop The World" a "Forever". Omluvte stream z italské televize, ale verze od americké CBS je nesmyslně zcenzurovaná i při slovech, které nemají se sprostotou nebo násilím cokoliv společného, přitom interpreti samotní všechny nadávky vynechali.


Ludacris - Battle Of The Sexes
© facebook interpreta
Ludacris a jeho pohlaví
Víte, jaký je nejúspěšnější jižanský rapper? Ano, já vím, že umíte číst nadpis, je to opravdu Ludacris. V roce 2000 mu vyšlo první album a od té doby jich prodal po světě 25 milionů. Nyní zde máme první rok nové dekády a jeho sedmé album "Battle Of The Sexes" (teď už nadpis určitě chápete, pohlaví podle vzoru "stavení" má stejný tvar jednotného i množného čísla). To mělo původně vyjít jako společný projekt s rapperkou Shawnnou (připomeňme jejich #1 hit "Stand Up"), ta však loni opustila jeho label Disturbing Tha Peace a album tak zůstalo jen pro Crise. Téma perspektiv obou pohlaví však zůstalo, jako hosty si pozval jak ženy, Nicki Minaj, Monicu, Lil Kim, Eve, Trinu, Ciaru, tak chlapy, Ne-Ya, Trey Songze, Flo Ridu, Pliese a Pharrella Williamse. Deska vyjde v březnu a uvidíme, jestli dokáže navázat na milionové prodeje prvních pěti alb, to poslední "Theater Of The Mind" z roku 2008 totiž přes příznivou kritiku příliš úspěšné nebylo. Zatím to vychází první singlu, "How Low" je v USA už šesté. Tak dáme video, ne?


Cypress Hill
© cypresshillblog.blogspot.com
Nová deska Cypress Hill vyjde pod znovuzrozeným labelem
Priority Records oslavuje letos 25 let od založení. Toto vydavatelství stálo za jmény jako N.W.A., Snoop Dogg, Ice Cube nebo Jay-Z. EMI část společnosti roku 1996 koupila a od roku 1998 bylo v jeho 100% vlastnictví, až do roku 2001 však label fungoval nezávisle. Poté přešel pod Capital Records a do roku 2004 postupně přestal fungovat. EMI ho však nyní znovu oživilo a kreativním ředitelem se stal Snoop Dogg. Jeho nová deska "Malice N Wonderland" tak vyšla už pod Priority. Cypress Hill byli po ukončení kontraktu se Sony/Columbia bez vydavatele a právě oni jsou nejnovějším přírůstkem do soupisky labelu. Album "Rise Up" jim vyjde už v dubnu a bude to celých šest let po posledním "Till Death Do Us Part". Mezi hosty budou Mike Shinoda, DJ Premier, Ill Bill, Everlast, Evidence, Young De a další. Na oficiálních stránkách si můžete stáhnout první singl "It Ain't Nothin'" a podívat na trailer k videoklipu.


NOVINKY Z AFRIKY

Die Antwoord
© facebook interpreta
Netradiční rap z jižní Afriky
Projedete za měsíc stovky hiphopových videí, ale žádné nové, vám dosud neznámé jméno vás nezaujme - běžná praxe. V lednu jsem byl ale doslova osvícen projektem "Die Antwoord". Trojice Jihoafričanů se nebála být nevšední, svým rave hip hopem zaujali. Síla blogů a odkazů na sociálních sítích se pak naplno ukázala, když se z neznámé kapely stal malý internetový fenomén. Já jsem se poprvé o Die Antwoord (="odpověď") dozvěděl díky videu k "Enter The Ninja", které se objevilo na jedné stránce s rozličnými klipy. Než se vrátím ke kapele, prosím, zhlédněte video také:

Mazec je myslím ideálně vystihující slovo. Ať už je to fistulový refrén zvláštní bloncky, nezvyklý rap vyhublého bělocha, černobílé stěny a oblečení nebo scary mutant, video vás prostě dostane.

Die Antwoord
© facebook interpreta
Takže na vysvětlenou: leader skupiny, ten bílý MC, je Ninja, futuristická holčina si říká Yo-Landi Vi$$er, a DJ a producent, který ve videu ani není, vystupuje pod pseudonymem Hi-Tek. Ninja se vlastním jménem jmenuje Watkin Tudor Jones Jr. a má za sebou už několik weird-rapových projektů, včetně toho s Yolandi Visser (vlastní jméno zpěvačky) s názvem Max Normal.TV. Die Antwoord se zformovali v roce 2009 a díky "objevení internetem" mají našlápnuto k zajímavé kariéře. Ze dne na den jim začaly přicházet nabídky na vystoupení za tisíce dolarů. Svou energii z Kapského města však taky brzo ukážou i Evropě, kde na duben plánují několik koncertů, a později i USA. Jejich celou desku "$O$" si můžete poslechnou na skvělé oficiální stránce. Ta mimochodem nevydržela enormní nápor návštěvníků a musela být přesunuta na americký server. Na YouTube.com se pak můžete podívat na další úžasné video s názvem "Zef Side" na track "Beat Boy". Cestu poznání o kapele můžete zakončit zhlédnutím netradičního interview.

A teď, kdo je ta prapodivná kreatura v prvním videu? Leon Botha, jeden z nejstarších žijících lidí postižených progerií, zrychleným stárnutím. Pro Die Antwoord dělá takového hypemana/DJe, sám se věnuje hlavně umění - malování. Zájemce odkážu na website, Flickr a MySpace.


Drobky z USA - balení pro velké jedlíky

Kid Cudi
Kid Cudi v seriálu
Myslíte, že má Scott Mescudi mimo hudebního i herecký talent? Kid Cudiho můžete nově vidět v seriálu HBO "How To Make It In America". Komediální seriál sleduje snažení dvou dvacátníků v New Yorku, jejich cestu za americkým snem. Cudi pak hraje jejich známého, shodou okolností úspěšného zpěváka. Premiéra prvního dílu proběhne už brzy, zatím se můžete podívat na trailer, kde se Cudi objeví na 156 milisekund. K seriálu také vyšel mixtape, více informací nabízí blog Kanye Westa. Chcete ještě jeden tip? Vygooglujte si "Highs N Lows", nově vydaný Cudiho track o dobrých a špatných momentech se skvělým textem ("I be high, but my lows keep a nigga humble"). Produkci obstaral Dot Da Genius (též "Day N Nite") a nasamploval tam "Lay Lady Lay" Boba Dylana.

Method Man, Raekwon, Ghostface
Method Man, Raekwon a Ghostface Killah s albem v březnu
Fanoušci Wu-Tang Clan si zakřížkují 9. březen, v ten den totiž vychází kolaborační deska "Three The Hard Way". Původně byla plánovaná na prosinec pod jménem "The Wu-Massacre". Trojice pak ještě neohlásila, pod jakým pseudonymem album vydají, návrhy mohli posílat i fanoušci. Raekwon by nejradši crew říkal "Bastard Swordsmen". Raekwon pak na rok 2010 chystá ještě dvě sólo desky, nástupce "Only Built 4 Cuban Linx… Pt. II", výherce několika anket o nejlepší loňskou desku.

9th Wonder
9th Wonder bude vyučovat na univerzitě
Producent 9th Wonder, který dělal pro Jay-Zho, Mary J. Blige nebo Little Brother, bude pomáhat na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně. Připojí se k jednomu z profesorů k vyučování předmětu "Samplování soulu", kde budou studenti zkoumat původ černé hudby.

Předsevzetí hvězd na rok 2010
Magazín VIBE dal do kupy seznam předsevzetí na rok 2010, které hvězdy publikovali po Twitterech a různých rozhovorech. Článek si můžete přečíst zde. Rihanna chce přestat s nakupováním a pozdním vstáváním, Game chce překonat v prodejích 50tyho a Melody, členka Pussycat Dolls, "chce jet do Dubaje nebo něco podobně coolovýho."

Lloyd Banks
Lloyd Banks zmlátil promotéra
Oblíbená černá kronika nesmí chybět (a toto je teprve začátek). Tentokrát ujely nervy Lloydu Banksovi a jeho třem kumpánům. Nebyli spokojeni s diváky na kanadském koncertě, tak si podali promotéra. Vystoupení ale mělo velké zpoždění a bylo krátké, nespokojenost audience tak nebyla bezdůvodná. Bezdůvodné ale bylo toto nepěkné napadení. Čtveřice se bude ze svých činů brzy zodpovídat u soudu. Lloyd se jinak do americké vlasti dostal až po zaplacení kauce padesáti tisíc dolarů.

Jay-Z
3x Jay-Z
Jay-Z a Beyoncé se stali nejvýdělečnějším Hollywoodským párem. Časopis Forbes spočítal, že si za rok vydělali 122 milionů dolarů, z toho 87 si připsala Beyoncé. Která si teď mimochodem dala krátkou pauzu od nahrávání. Tipuju, že se budou snažit o malého Jay-Zíčka.
Jay-Z prohrál v Anglii při s majitelem restaurace “Rockafella" Terry Millerem. Od roku 2006 se s podnikatelem soudil o to, že pojmenování paratizuje na názvu Jay-Zho labelu Roc-A-Fella. Soud ale ochrannou známku Millerovi uznal.
V listopadu dostali dva návštěvníci Jay-Zho klubu 40/40 v Atlantic City na budku od sekuriťáků, poté, co nechtěli opustit klub na jejich bezdůvodný příkaz. Všichni vyhazovači dostali padáka, jejich oběti však útok ženou až k soudu.

Alicia Keys
Alicia Keys zfilmuje skladbu s Beyoncé
Z desky "The Element Of Freedom" Alicii Keys na první poslech vyčnívá jedna radio-friendly skladba: "Put It In A Love Song" s Beyoncé. Naštěstí si toho všiml i management a rozhodl se z ní udělat videosingle. Slečny ho natočily v Brazílii a už se na něj moc těšíme, že?

Usherovi ukradli drahé šperky i písničky
Usher šel v Atlantě nakoupit na Vánoce, mezitím mu ale z jeho auta ukradli desítky tisíc dolarů v hotovosti, šperky v hodnotě milionu dolarů a také počítač s písněmi. To naštve.

Rasco - Global Threat
Rasco v tracku s Royce da 5'9''
Rasco z Cali Agents už několik let kutí album "Global Threat" a vypadá to, že v únoru už definitivně vyjde. Jednou za skladeb bude "Who's The Enemy", na kterou si pozval Royce da 5'9''. Ten je nyní členem Slaughterhouse, a tak se Rasco na kolegu přišel podívat i na pražský koncert. Na jeho MySpace si můžete poslechnout jak společný track, tak i další ukázky z desky.

Mystikal
Mystikal po šesti letech venku z vězení
Šest let je hodně dlouhá doba, pamatujete si ještě na rappera Mystikala? Jen v USA prodal 5 milionů desek, ta z roku 2000 "Let's Get Ready" dokonce vedla prodejní žebříček. Určitě budete znát Ludacrisovo "Move Bitch", na kterém se objevuje. V roce 2002 ale přinutil se svými kumpány kadeřnici k sexuálnímu styku a to v právním státě dovolené není. Soud mu připočítal i případy vydírání a vyšlo mu to na těch šest let. V lochu prý měl hodně času pro napsání nového materiálu, tak třeba o něm ještě uslyšíme. Pokud budete 16. února v New Orleans, můžete si zajít na festival Mardi Grass, kde jako rodák vystoupí.

Despicable Me
Pharrell Williams složí hudbu pro animák
Už v červenci Pharrell Williams natočil pro animák "Despicable Me" titulní píseň, nyní to vypadá, že spolu s velkými skladatelskými jmény Hansem Zimmerem a Heitorem Pereirou složí hudbu pro celý film. Budeme zvědaví v červenci.

Bývalý promotér Clipse odsouzen k za obchodování z drogami
Bývalý promotér Clipse Anthony “Geezy” Gonzales si posedí 32 let za mřížemi. To mu nejspíš bude stačit k uvědomění si, že z drogama se neobchoduje. Tuny marihuany, kilogramy kokainu, desítky případů rvaček a přestřelek - takto vypadal provoz jeho miamského klubu "Encore". Žádné encore (=přídavek) ale už nebude, šup do basy.

Soulja Boy
Soulja Boy s roční podmínkou
V říjnu (toto ale ty Měsíce v hip hopu letí, zdálo se mi to jak minulý měsíc) jsme informovali o tom, že Soulja Boy byl zadržen poté, co v opuštěném domě točil video s dalšími desítkami lidí. V USA se soudy s nikým nemažou a mladý rapper za to teď dostal dvanáctiměsíční podmíněný trest. Pokuta naštěstí byla jen tisíc dolarů, i když víme, že by měl na splacení flastru o několik řádů vyššího.

Bow Wow
Bow Wow na Nový rok řídil opilý
Lil Bow Bow už není Lil, takže si může i cucnout alkoholu. Na Silvestra to je běžné, kdo by se mu divil. Méně běžné pro normálního člověka je hned po tom řídit. A ještě hloupejší je o tom tweetovat. Bow Wow totiž na svůj Twitter na Nový rok publikoval zprávu, že je s parťáky Akonem a Chrisem Brownem v Miami a řídí nadraný ("tipsy s fuck") Lamborghini. Má jediné štěstí, že policie jeho DUI (driving under influence, oblíbený přestupek v USA) nezdokumentovala.

Bishop Lamont
Bishop Lamont opustil Aftermath
Dr. Dre poznal Bishopa Lamonta při natáčení Gameova klipu "Dreams" a brzy na to ho vzal pod svůj label Aftermath. Od té doby Bishop natáčel debut "The Reformation", který ale ne a ne vyjít. Bishopovi asi došla trpělivost a na Dreho se vykašlal, aby neměla deska stejně hrozný osud jako jeho "Detox". Nově patří pod EMI/Warner Music a album má vyjít tento rok. Nejspíše ale nebude obsahovat již nahrané nebo plánované tracky pod Aftermath - mezi producenty měli původně figurovat Dr. Dre, DJ Khalil, DJ Premier nebo Scott Storch a mezi hosty Eminem a 50 Cent. Bishop si ale odnesl sedm stovek masterů, takže uvidíme.

Big Bear - Doin Thangs
Dvacet nejhorších hiphopových obalů
CDčka neprodává jen hudba, prodeje ovlivní i videoklipy nebo právě například obaly. Server Heavy.com vytvořil galerii dvaceti těch úplně nejhorších hiphopových coverů. Jejich autoři můžou být rádi, že nosiče vůbec vystavili v krámě. Mezi veledíly figurují i velká jména jako Common nebo Ghostface Killah.

Beanie Sigel a Freeway na společné desce
Beanie Sigel a Freeway mají společnou minulost v Roc-A-Fella Records, na kterou navážou kolaboračním albem "The Roc Boys". Deska vyjde v únoru a na třinácti skladbách se objeví i takový DMX.

Shawty Redd
Producent Young Jeezyho vraždil
Shawty Redd, který produkoval několik tracků pro Young Jeezyho, ale také například "Sexual Eruption" pro Snoop Dogga, pravděpodobně zamíří za mříže. Na Nový rok údajně zastřelil po hádce jednoho muže před svým domem. Soud začíná v únoru. Za dvě stě tisíc dolarů si pak dovolil luxus v podobě kotníkového sledovacího zařízení, aby nemusel trávit dny ve vazbě, ale aspoň doma.

NOVINKY Z ČESKA

DJ Wich
© facebook interpreta
Wich, Máňa, nebesa, kris kros
Víte, proč se DJ Wich nakonec neobjevil na koncertě své oblíbené kapely Slaughterhouse? Zasekl se ve studiu při práci. Tomáš prostě nelení. Na co se od něj tedy v roce 2010 můžeme těšit? Je toho až šíleně moc.

Hudby udělá těmto jménům: PSH, Ego, Indy, LA4, Ektor, Čistychov, Moja Reč, Vec, Promiskuito (Efko a Zverina), Dramatikz, Dara Rolins, El Suvereno, Dena, Rasco, Vinnie Paz, K-Otix, Sokol, Emdee a Nironic.

Všechna jména doufám znáte, ne? Možná nebudete vědět dvě jména: Vinnie Paz je člen Jedi Mind Tricks a Army Of The Pharaohs, K-Otix je pak dvojice Houstounských rapperů, kteří zpívali "Time is Now" na Wichově stejnojmenné šest let staré desce. DJ Wich také dostal unikátní příležitost složit pro EA Sports promotrack pro "NHL 2010". Hra sice vyšla už na podzim, reklama ale míří na olympijský hokejový turnaj. Na skladbě se objeví i Vec, Zverina a Indy.

DJ Wich se také stále více věnuje filmování a editování videa, čehož si všiml i Rytmus, který ho oslovil k natočení videoklipu na "Musíš mať nádej". Natáčení brzy proběhne v Praze a okolí. Vypadá to tedy, že tento rok nebude vydání Měsíce v hip hopu, kde by se nezmínil nějaký nově vyšlý projekt s Wichem.

Pozvánky na akce

17.2. - Dew Town Dogz v pražském Klubu 007 Strahov (info)
18.2. - M.O.P. (USA) + Rytmus v pražském Klubu Lávka (info)
4.3. - Anti Pop Consortium (USA) v pražském Divadle Archa (info)
5.3. - 50 Cent (USA) v Tesla Areně v Praze (info)
6.3. - Gambrz Reprs + Oliver Lowe + MC Gey + Brejchus v pražském klubu Matrix (info)
11.3 - Swollen Members (KAN) - Battleaxe Boombox v pražském Lucerna Music Baru (info)
2.4. - Method Man (USA) v pražském klubu SaSaZu (info)
9.4. - Ying Yang Twins (USA) v podzemních garážích pražského Kongresového centra (infokanál není)
9.4. - Nironic v brněnské Flédě, jedna ze zastávek I Am Music Tour 2010 (info)
20.4 - La Coka Nostra (USA) - Boombox You Can Trust v pražském Lucerna Music Baru (info)
4.5. - Clipse (USA) - Hell Hath No Boombox v pražském Lucerna Music Baru (info)
16.5. - Black Eyed Peas (USA) v pražské O2 areně (info)
24.6. - Dead Prez (USA) - It's Bigger Than Boombox v pražském Lucerna Music Baru (info)

Únorové nové desky
V únoru nám vycházejí tři zajímavé české desky, pojďme se na ně podívat:

Marat Lucas - Soudný den
Marat Lucas - Soudný den
Pražská dvojka Marat Lucas do svého alba vložila všechny své úspory a hlavně moc práce a díky hodným serverům jako musicserver.cz teď o jejich úsilí ví celá republika. Ocenit je můžete jedinou možnost cestou: koupí alba na této stránce nebo mailu. Deska nabízí zajímavá témata a originální produkce, na featuringu jsou Vladimir 518, Hugo Toxxx, Michadelik a Ivanhoe. Ukázky alba si stáhnětě zde, nejnovější promotrack "Chcete bejt top?" pak zde.
Tracklist: Intro, Soudný den, Byls tam taky feat. Vladimir 518, Chcete bejt top?, Kamery, Divný místo, Pacmani, Doba temna, Kde si ty feat. Hugo Toxxx, Balaton feat. Ivanhoe, Show musí pokračovat, All In feat. Michadelik, Outro

IdeaFatte - Doma
IdeaFatte - Doma
Od IdeaFatte jsme se loni nedočkali žádné nové desky, rok 2010 nám to ale má plně vynahradit. Více se dozvíte ve skvělém druhém podcastu Pojďlhát. Na začátek února pak připadlo vydání desky "Doma". A podle prvního singlu "Bude hůř" a nově i druhého "Fanklub" to vypadá, že nejen booklet bude perfektní. Deska se bude křtít v domacím prostředí zlínského klubu Golem za účasti Indy & Wich. Objednávejte ji na TyNikdy shopu.
Tracklist: Nic s tím nenaděláš, Bude hůř, Doma, Vážím si, Můj producent, Písmenky, Generace nula, Kalhoty bez rukávů, Fanklub, Než přijdu domů, Největší lež, Viděl jsem feat. Paulie Garand & Ryes

SOUTĚŽ

Sledujte do konce února hlavní stránku musicserver.cz a zasoutěžte si o 3CDčka IdeaFatte - Doma.

eMeReS - Mount Emerest
eMeReS - Mount Emerest
eMeReS si minulý rok kutil producentské album a v únoru nám ho label Blind Deaf naservíruje. Seznam hostů je tak obrovský, že vás odkážu na tracklist. Až se dokoukáte na pěkný obal alba, můžete si stáhnout ukázky tracků a také singl "Pod kontrolou" s LA4. V něm se LA4 stejně jako v posledním "Sedim na větvi" obecně trefuje do kritiků.
Tracklist: Intro feat. DTonate, Neznamená feat. Momo, Mount Everest feat. Majk Spirit, Radikal, Kaidžas, Opak, Stopercent & DNA, Až budeš sama feat. PIO Squad, Pej mej feat. Michadelik, Koule One feat. James Cole, Nechci být tvůj idol feat. Tafrob, Nebuď hlupák feat. H16, Vidím feat. Ektor, Johny Honkong feat. Strapo 11. Hicmaker feat. Indy, Pod kontrolou feat. LA4, Antiparty feat. Dramatikz, Chtěl jsem říct feat. Jay Diesel & David Steel, Ľadová princezna feat. Supa, Greg Delcore & DTonate, Welcome to the club feat. Nironic, Neni ste na to stavaní feat. Kaidžas & Svetový Hlas

Drobky z Česka a Slovenska

Lucas Skunkwalker - 2010 teaser
Lucas Skunkwalker z DIXXX připravuje album
Roku 2005 vyšel projekt Jamese Colea, Hugo Toxxxe, Rista Sokolovskiho a Lucase Skunkwalkera "DIXXX". Tvrdý minimalistický electro hip hop byl těžce stravitelný pro mainstream, našel si ale mnoho fanoušků. Ti se teď budou těšit na březen, protože Lucas Skunkwalker pod Bigg Bossem vydá sólové album "2010". Na něm se objeví několik hostů, kromě Jamese a Huga také Sixin nebo Nironic. Více informací včetně ukázek má na svém Facebooku.

Karaoke Tundra - Natural Selection Vol. 3
Karaoke Tundra s novým materiálem
O slovensko-ukrajinském producentovi Karaoke Tundrovi bylo poslední dobou slyšet hlavně ve spojení s Peťo Tázokem nebo remixy Vecovy desky, tato newsa je o jeho vlastním albu "Natural Selection Vol. 3". Jedná se zvukově zběsilý mash-up tracků interpretů jako Kaidžas, Dara Rolins, Sporto, Major Lazer nebo Wu-Tang Clan. Šestadvacetiminutovou koncepční šílenost nabízí volně ke stažení nebo poslechu.

Bacil - SuperB
Bacil z Drvivé Menšiny přináší EPčko
"SuperB" je název nového devítitrackového EP od člena slovenské Drvivé Menšiny, Bacila. Na obalu má limuzínu od Škodovky, co je vevnitř? Produkce od Abeho, G-Boda nebo Derycka a hosté Vladis či DNA. EPčko si můžete stáhnout z jeho stránek, pokud upřednostňujete fyzické nosiče, na stejném místě je mailová adresa pro objednávky za pět těžkých slovenských eurodukátů.

Berezin - In Mix We Trust
Mixtape Berezina z P13
Ruského rappera Berezina asi není třeba představovat, v Česku jej můžete znát hlavně díky spolupracím s členy Bigg Bossu. V lednu dal s DJem Andrew Wildem dokupy zajímavý mixtape "In Mix We Trust" mapující jeho dosavadní několikaletou tvorbu. Na třiceti stopách tak najdete i známé tracky "Paranoja" s Orionem, "P-style" s LA4 nebo "Etoj nočju" s Čistychovem.

Mai - Intromi2sion
PIO Squad nahráli track se španělskou rapperkou
Loni se PIO Squad a DJ Enemy vydali do Barcelony, aby tam pofellili s MC Mai a přitom nahráli i track. Jmenuje se "Superparada" a vyšel na jejím albu "Intromi2sion", na které láká tento promoklip. Zvláštní skladbu si poslechnětě na YouTube, více infa nabízí její MySpace.

Fullcontact - Original
Fullcontact vysílají rap z Ještědu
Většinu napadne první rapová asociace s Libercem partička BPM. Nebo to taky může být Fullcontact crew. Skupina je pěticí: rappeři Seck a D4rk, producent Lee, DJ Sakul a beatboxer Lagy. Nahrávají a koncertují od roku 2004, v roce 2007 vydali desku "Po tmě se špatně hledá", která je volně ke stažení na jejich stránkách. Poslední dva roky se pak převážně věnovali nahrávání dalšího alba, které vyšlo právě v lednu 2010. Jmenuje se "Original" a obsahuje 15 tracků. Desku si můžete za dvě stovky objednat také na stránkách, k rozhodnutí vám určitě pomůžou tři videosingly.

Dramatikz - Výsledok doby
Dramatikz a klip s Vladimirem 518
Dramatikz na jaře 2009 vydali desku "Výsledok doby", ke které byl už v předstihu natočen videoklip ke skladbě "Nečudujem sa". Kluci si řekli, že jeden není dost a rozhodli se pro zfilmování tracku "Sex v meste", kde hostuje Vladimir 518. Ten se v klubovém klipu také objeví. Premiéra má proběhnout v březnu. Skladba se jinak v PSH remixu objevila na Trafikově H-P-T-N/">"HPTN".

VIDEOKLIPY

Usher - Hey Daddy (Daddy's Home)
Usherovo album "Raymond V Raymond" nakonec vychází až poslední březnový týden, už nyní se ale můžeme podívat na první oficiální videoklip. Byl natočen na chytlavou skladbu "Hey Daddy "Daddy's Home" produkovanou The Runners. Videoverze neobsahuje sloku od Pliese, naopak obsahuje francouzskou modelku a herečku Noemie Lenoir.

Timbaland feat. Katy Perry - If We Ever Meet Again
Skladba s Katy Perry podle slov Timbalanda vznikla tak, že chtěl udělat něco tak chytlavého jako "I Gotta Feeling" Black Eyed Peas. Myslím, že se mu to povedlo jen částečně. Podívejte se na videoklip s krimi nádechem a posuďte sami.

Akon feat. Keri Hilson - Oh Africa
Okolo této skladby je zmatek. Vyšla v době charit pro Haiti, nejspíše je ale nahrána na podporu afrických dětí. A objevují se v ní fotbalová tématika i hráči, ale s mistrovstvím světa nemá nic společného. Pokud se vám dvojice interpretů líbí, tak vyšlo i video ke skvělému "Change Me" z desky Keri, kde hostoval naopak Akon.

Wyclef Jean feat. Mavado - Hold On
Wyclef Jean jako Haiťan dělá pro svou domovinu pomocí své charitativní organizace Yéle Haiti Foundation co může, jednou z cest je i videoklip. Doufejme, že peníze půjdou opravdu na Haiti a né někam jinam, jak ukázalo prapodivné účetnictví nadace.

Swollen Members feat. Tre Nyce - Porn Star (18+)
Swollen Members nás brzy navštíví (viz infobox výše), tak proč se nepodívat na nejnovější video z aktuální desky "Armed To The Teeth". Je trochu nepřístupné, tak pozor, mladí kšiltovkáři! Track produkoval Rob The Viking, stálý člen skupiny. Pokud hledáte další nepřístupnosti, tak prosím: "I Wanna Fuck" od Necra.

Gil Scott-Heron - Me And The Devil
Gil Scott-Heron je básník a soul/jazz/bluesový muzikant, který svým vokálním stylem ovlivnil mimo jiné i vznik hip hopu. Šedesátiletý rodák z Chicaga právě vydal novou desku, kterou uvolnil celou k poslechu, videoklip vás pak rozhodně zaujme.

IdeaFatte - Doma
Pojem "doma" pro Ideu-Pepka a DJe Fattea znamená především jejich rodný Zlín, kde bydlí i dnes. Novou desku IdeaFatte natočili také tam a i pilotní videosingl vám moravské město představí. Režii a střih má na svědomí Paulie Garand.

BPM - Horizonty
S videosinglem "Chill" BPM jsme se často setkávali na Óčku a Evropě 2, možná v takové frekvenci, jaké žádný jiný hiphopový projekt nedosáhl. Prosím ale, aby následující singl "Horizonty" takto neuspěl. Nuda a zlá kýčovitý lyrika (zdravím Izma z boombapu, s kterým překvapivě souhlasím).

Zverina - Mám rád feat. Hugo Toxxx
Zverina si ze Slovenska dosmičil akordeón, z chleba si zrobil butky a se šlohnutým nákupním vozíkem se šel jako bezdomovec procházet po Praze. Huá, to je správně prdlé video. Grimasovu skladbu pak zakončuje Hugo Toxxx s pořádnými parohy.

Hi-Def & DJ Wich - I'm Comin' Home
Minule nás DJ Wich navnadil teaserem, v lednu pak přišlo plnohodnotné video k nejlepšímu tracku z "Human Writes", "I'm Comin' Home". Hi-Def se v něm prochází po Praze a míří za svou milou. Mně se ta atmosféra líbí, jak vám?

Poznámka: Posledně jsem si pochvaloval, že jsem všechno dokázal odstreamovat z YouTube, tentokrát opět přišlo zklamání. Timbalandovo nové video na jeho kanále ani po 3 týdnech není, Wyclefův a Usherův klip taky tak. Vtip pak je, že na Usherově kanálu zamknutém pro ČR je velký odkaz na druhý kanál pro mezinárodní návštěvníky: tam dokonce nový klip je, ale žádné video ani tam nejde. To mi je záhada. Používání jiných serverů bychom se ale stejně nevyhli: lehce erotické klipy (viz Swollen Members) by na YT být nesměly.Co se nevlezlo aneb to nejlepší ze zbylých 156 hiphopových video měsíce ledna:
Clipse - Freedom
E-40 - The Server
Rakim feat. Maino - Walk These Streets
Black Deniro - From The Streets
+ další videa viz níže jako sólo články

Psali jsme o hip hopu a r'n'b

V lednu jsme tu měli docela hodně recenzí, já jsem se rozplýval nad DJem Wichem a Hi-Defem, Lukáš Benda si vzal na paškál tři slovenské výtvory poslední doby. Navštívili jsme dvě Boombox parties a k prosincovému vydání Měsíce v hip hopu rekapitulující rok 2009 vyšla i anketa mezi interprety. Novinek zahrnující hiphopové a r'n'b zpěváky pak bylo vyloženě hafo. V únoru nám konečně vyjde Lil Wayne a čekají nás další hiphopové mejdany.

ČLÁNKY
Slaughterhouse, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2010 report
Slaughterhouse, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2010 fotogalerie
Adam Tensta + Eboi, Lucerna Music Bar, Praha, 21.1.2010 report
Adam Tensta + Eboi, Lucerna Music Bar, Praha, 21.1.2010 fotogalerie
Hip hop v roce 2009 očima rapperů a DJů

RECENZE
Vec - Funkčné remixy
Kaidžas - Klokočino
Hi-Def & DJ Wich - Human
Justin Bieber - My World
Janet Jackson - The Best
Leona Lewis - Echo
Foolk - Lush Hour EP
Peťo Tázok & Karaoke Tundra - Neuveriteľne smutný album

AUDIO/VIDEO
Alexandra Burke - Broken Heels
Stáhněte si píseň "Pikola" WWW
Podívejte se na "Wear My Kiss" Sugababes
Keri Hilson - I Like
Gabriella Cilmi - On A Mission
Lil Wayne - On Fire

NOVINKY
Andělské remixy Mariah Carey vyjdou koncem března
Beyoncé si odnesla šest sošek Grammy
Předzvěstí nové desky Jennifer Lopez je taneční pecka
Hiphopová superskupina Slaughterhouse vystoupí v Praze
Christina Aguilera posouvá novou desku na duben
Vladimir 518 a Sifon vystoupí v Národním divadle
Ke$ha se na novém singlu spojí s 3OH!3
MGMT na novince inspirovali Lady GaGa a Kanye West
Craig David se vrací s pátou řadovkou
Očekávané album Dr. Dre vyjde nejdříve v příštím roce
Black Eyed Peas přivezou do Prahy svou energickou show
Nový singl Davida Guetty bude plný vzpomínek
Wu-Tang Clan připravili kompilaci nevydaného materiálu
Kat DeLuna má hotovo. Druhé album bude v dubnu
Debut Whitney Houston oslaví pětadvacetiny reedicí
Švédský hiphopový objev Adam Tensta vystoupí v Praze
Beyoncé si chce dopřát půlroční pauzu
WWW roztančí sekyry i v Praze
Rihanna natočí video k "Rude Boy" již tento týden
M.I.A. se s novým albem přiřítí již na jaře
V Praze zahrají Lushlife i Peťo Tázok
Sedmé album Sugababes má obal, tracklist i další singl
Akon připravil album pro stadiony
Třetí album Lady GaGa vyjde ještě letos
The Pussycat Dolls se pustily do natáčení
Nová deska Christiny Aguilery vyjde v březnu
Kanye West začal s přípravou nové desky
Rihanna chystá na červen knihu
Usher odsunul vydání chystané desky na únor
Nové album Kelis bude hodně taneční
Koncert Alicie Keys bude možné zhlédnout on-line
Chystá se biografický snímek o Aaliyah

BONUSY

Video z natáčení "Kam mám jít?"
Skvělý track s Vladimirem 518 a Hugo Toxxxem z Trafikova "HPTN" vznikl na podporu Fondu ohrožených dětí. O povedeném videoklipu jsme psali zde, nyní se můžete podívat na krátké video ze zákulísí natáčení.

I'm On A Phone
Pamatujete si na článek o aplikaci "I Am T-Pain" pro iPhone? Tvůrci tohoto AutoTune kodéru vyhlásili soutěž o nejlepší předělávku hitu T-Paina a The Lonely Island "I'm On A Boat" a tady je jeho výherce.

Mini Daddy (Adriansito) - El Niño Mas Bonito
Toto video ukazuje následky velkého pojídání burrita a nepřetržitého poslouchání Daddy Yankeeho. Osmileté bičiz jsou kouzelné.

Lil Srappy a podivné české kluby
Lil Scrappy byl v interview tazán na to, jestli byl někdy v nějakém klubu, kde se pařilo jako nikde jinde. Okamžitě si vzpomněl na Prahu (v únoru 2009 tam měl koncert), kde se v jednom klubu děly šílené věci. Vysvětlení ve videu.

Rytmusovky
Jednohubky s Rytmusem: na autogramiády s cikány vlevo, s Tinou zpívající na héliu, při projížďce v Rolls Royce.
A právě jsme u konce mého 8. vydání rubriky, počet napsaných znaků za tu dobu už přesáhl 180 tisíc. Příště snad nezapomenu na Módní okénko...

NÁZORY
  • .. (S..., 12.02.2010 17:54) Reagovat

    Barker je prostě genius. Schválně si poslechněte jeho předělávku 3 AM od Slima ..

  • Die Antwoord - KONEČNĚ! (Milan, 12.02.2010 22:17) Reagovat

    Po osmi letech aktivní konzumace hip-hopu se mi žánr totalně vyprazdnil. Hip Hop Is Dead! Kde je nějaký nový Pharrell, Dre, Timbaland? Po dvou letech Die Antwoord - konečně něco invenčního! Jinak článek určitě vyčerpávající.

    • Re: Die Antwoord - KONEČNĚ! (Salamandrus, 13.02.2010 12:46) Reagovat

      Na jejich webu www.dieantwoord.com/ se da zadarmo streamovat cely album. Mullety forever!

    • Re: Die Antwoord - KONEČNĚ! (Dan, 17.02.2010 00:49) Reagovat

      "...I AM YOUR BUTTERFLY..."

      Hip-hop jsem nikdy moc neposlouchal - až na výjimky v útlém mládí (Chaozz -> smějte se, jak chcete, pak trochu Penery). V poslední době WWW (protože to je zkrátka jinej "level"!) a párkrát sólovku Vladimira 518. Nikdy jsem neholdoval US kecálkům, který rapujou o těžkým životě v ghettu s karátama na krku, protože mi to prostě nic neříká! Ale beru to, každej ať si poslouchá, co chce, pokud to necpe druhýmu!

      Ale k věci... tahle partička z JAR mě uzemnila. Asi v tom hraje role i přesycenost z USA gangsta-muscle-mothafuckin'-bitch-(dosaďte libovolnou nadávku)-hiphopu a náklonnost k nekonformnímu přístupu k hudbě. Pár týdnů zpátky jsem objevil klip "Enter the Ninja" a musím konstatovat, že mi to hraje v hlavě furt.

      Zkrátka tuhle bandu mám v merku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Die Antwoord přijedou v dubnu 2024 do Prahy (21.11.2023 17:03)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu