shop.musicserver.cz
Pipes And Pints - Říkáme lidem, že být nácek je špatný

Pipes And Pints - Říkáme lidem, že být nácek je špatný

Vydáno: 17.02.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Česko-američtí Pipes And Pints výrazně vybočují z šedého průměru domácí punkrocké scény. Vloni na podzim vydali debutovou desku a to hned u dvou zahraničních vydavatelství. O hudbě, ale také o neonacismu jsme si povídali se zakládajícím členem Vojtou Kalinou.

Pipes And Pints, Praha, Vagón, 31.10.2009
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Jsme na začátku nového roku. Když se ohlédneš zpátky, co ten uplynulý pro Pipes And Pints přinesl?

Loňský rok přinesl v podstatě všechno, co jsme si stanovili a předsevzali. Na druhou stranu nutno říct, že nás to stálo víc úsilí, než jsme původně předpokládali. A to je dobře, jsou to všechno ohromný zkušenosti.

Loni na podzim jste vydali debutovou desku. Jaké jsou na ní odezvy?

Reakce na "Until We Die" jsou vesměs pozitivní. U většiny recenzí se držíme v horní polovině hodnocení. Musím říct, že kolikrát jsme překvapeni nad množstvím pozitivních ohlasů. Někdy nás to až uvádí do rozpaků. Například když nás recenzenti vyzdvihují nad jiné kapely.

Desku jste vydali v zahraničí, čemuž předcházelo upsání se německému a americkému vydavatelství. Jak k tomu došlo?

Nenazýval bych to upsáním, protože jsme pořád svoji. Jednoduše jsme dvěma firmám dali licence na svoji práci. Nahrávky stále zůstávají naším vlastnictvím. Tyhle dva labely mají práva na šíření naší tvorby a to ještě jen na omezenou dobu. Je to spíš forma spolupráce. Američtí Unrepentant Records si nás našli sami, ostatně spolupracovali už na našem EP. V Evropě to už tak jednoduché nebylo, hledali jsme trochu déle a komunikovali jsme s několika firmami. Nakonec jsme se domluvili s německým Wolverine Records, což byla z našeho pohledu jednoznačně dobrá volba. Sascha Wolf, jediný majitel a provozovatel, ví, co dělá a dělá to skvěle. V jeho seznamu nejsme jedni z mnoha, ale figurujeme tam jako ti, kterým věnuje veškerou pozornost.

Co si od nové spolupráce slibujete?

Slibujeme si od toho, co už to vlastně přineslo. Počítám, že v průběhu února zveřejníme na našich stránkách recenze na naše nové album, které vyšly v zahraničí. To je ostatně zásluha labelů. Recenze na "Until We Die" vyšly ve všech důležitých fanzinech. Taková publicita sebou samozřejmě přináší nabídky na koncerty. Lidé, které jsme v minulosti kontaktovali, jestli nechtějí uspořádat náš koncert, se teď ozývají sami. Prodej desek není kdovíjaký, ale kdo dneska prodává desky, že ano? To hlavní, co od všeho očekáváme, jsou koncerty. Což se zatím daří. V Evropě tedy určitě. Když se podíváš na náš seznam koncertů, je jich tam požehnaně. Co se týče Ameriky, tam se jisté úspěchy také objevují. Dostali jsme se do Top Ten na Shite'n'Onions a Top 20 na PaddyRock.com, což jsou prestižní servery zaměřené na folkpunk a punkrock. Na základě toho dostáváme další a další nabídky na koncertování. To ovšem neznamená, že chceme usnout na vavřínech. Už teď pracujeme na nových písničkách.

Pipes And Pints...

Pipes & Pints
... vznikli zhruba před dvěma lety. Svůj první koncert, ještě v docela jiné sestavě, odehráli na strahovské Sedmičce. Do svého svižného punkrocku zapojují zvuk skotských dud, čímž se výrazně odlišují od jiných žánrově blízkých kapel. Stylově je lze zařadit po bok Dropkick Murphys nebo klasiků z Irska The Pogues. Od začátku svojí existence se Pipes And Pints angažují pod hlavičkou Good Night White Pride proti projevům rasismu, neonacismu a xenofobii. Vloni v říjnu vydali debutovou desku "Until We Die" u německého vydavatelství Wolverine Records a amerického Unrepentant Records.

Pakliže by vám firma zajistila turné po Evropě nebo dokonce po Americe, znamenalo by to týdny, možná měsíce na cestách. Jste na to připraveni?

Na takovou situaci se připravujeme celou dobu a v průběhu času se v tom spíš už jenom utvrzujeme. Dokonce se dá říct, že to je nepsaná smluvní podmínka kapely. Všichni chceme jezdit, všichni souhlasili, i když jsme si nic navzájem samozřejmě nepodepsali. Úkol labelu je propagovat naši tvorbu a můj zase díky tomu nahánět koncerty. Chci jich sehnat co nejvíc. Jsem přesvědčený, že kdyby se podařilo sehnat třeba dvě stě koncertů za rok, tak prostě jedeme. Vysadit můžeme za deset let. Teď jsme mladý, máme tu možnost, tak proč ji nevyužít?

Dovedeš si představit reakci vašeho okolí? Počítají vaši kámoši nebo holky s tím, že kdybyste vyjeli na turné třeba po Americe, že vás třeba několik měsíců neuvidí?

Co se mě týče, svoje okolí na to připravuju už od začátku. Ostatně už teď tím všichni trpí. Kamarády nevídám tak často, jak bych si představoval, u rodiny platí to samé. Pevně ale věřím, že nám to všichni přejí a po návratu s námi půjdou zapařit a poslechnou si naše historky z cest.

Pocházíte ze scény, která si vyloženě zakládá na přístupu Do It Yourself. Setkali jste se odtud s nějakými negativními reakcemi?

Že by někdo přišel osobně a měl výhrady k tomu, jak to vedeme, to se stalo zatím jenom jednou. Vyloženě negativní reakce se objevují snad jenom na internetu. Problém je, že si spousta lidí neuvědomuje, že všechno, co děláme a s kým spolupracujeme, je stále v myšlence DIY. Vydavatelství, fanziny, potažmo lidé, kteří se v tom angažují, před lety žili ve squatech. Postupem času se ale vypracovali a dneska jsou jinde než třeba před deseti lety. Ovšem pořád mají kořeny v DIY scéně. Není to o tom, že ve chvíli, kdy máme na desce čárový kódy, jsme automaticky otroky nějaké nadnárodní korporace.

Čistě hypoteticky, kdyby se vám ozvala velká firma, šli byste do toho?

Záleželo by, o jakou firmu by se jednalo a co by nabídla. Nemůžu říct, že ne. Ovšem samozřejmě záleží, čemu říkáš velká firma. Kdyby se nám ozvali z Hellcat, neváháme ani minutu. Kdyby za námi přišli z Warnerů, tak to určitě bude na větší debatu.

Pipes And Pints, Praha, Vagón, 31.10.2009
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Často hrajete na akcích v rámci hnutí Good Night White Pride. Proč?

Good Night White Pride je pro nás stěžejní antifašistická myšlenka. Je to skvělý nástroj všech, kteří mají co do činění nejenom s kulturou. Touhle známkou můžeme všichni, a teď nemluvím pouze o Pips And Pints, dát najevo, že sem náckové nepatří. Na celé myšlence je skvělé to, že se za ni můžou postavit ať už pankáči, apolitičtí skinheadi nebo třeba naši rodiče. Nikdo z nich se nemusí bát nařčení z radikalismu. Je to vyjádření rozumné myšlenky, rozumného názoru. Neonacismus, rasismus nebo xenofobie jsou zkrátka špatné. A to je ten důvod, proč je tak rádi podporujeme. Moc dobře si uvědomujeme, že nebezpečí rozmachu neonacismu pořád je. Vždyť je tady například Dělnická strana.

Proč myslíš, že neonacismus a rasismus jsou teď tolik na vzestupu?

Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Nemyslím, že je vyloženě na vzestupu. Dnešní ultrapravičáci na to spíš jdou chytřeji než v minulosti. Dříve to byli skinheadi v kanadách a bombrech, kteří mlátili skejťáky. Dneska jsou to studenti vysokých škol, kteří dokonce zakládají politické strany. Tím se snaží svoje názory před veřejností legalizovat. Osobně jsem velice zvědavý, jak dopadne soud s Dělnickou stranou. Její případný zákaz by mohl být precedent. Na jeho základě by pak třeba bylo možné napadnout legitimitu KSČM, což by bylo jedině dobře.

Myslíš, že coby kapela můžete na daném stavu věcí něco změnit?

Na naše koncerty chodí především mladí lidé. To je úrodná půda pro to, abychom jim řekli, že být nácek je špatný. Je tady globální věk a jestli se nedokážeme bavit se všemi Araby, cikány a Židy, tak tady nepřežijeme. Stejně tak na nás chodí starší lidé a těm můžeme říct, že když si vaše ratolest v pokoji vyvěsí prapor s hákovým křížem, je třeba ji profackovat, dokud je čas. Určitě chceme lidi kolem sebe inspirovat tak, jak nejlépe dovedeme.

V tomhle směru jste poměrně angažovaní. Lze o Pipes And Pints říct, že to je politická kapela?

Určitě politická kapela nejsme. Když budu mluvit za sebe, tak vyloženě o politice ani zpívat nechci. Třeba "Fight The Fight" je skladba proti fašismu, což pro mě není ani tak politika jako spíš sociální postoj. Nicméně díky potencionální popularitě se můžeme jaksi bokem vyjádřit k nějakému politickému jevu a zaujmout k němu určitý postoj. Zastávám ten názor, že do muziky politiku motat nechci, ale vyjádřit se k ní, proč ne?

NÁZORY
  • Gr8 (lívanec, 17.02.2010 20:30) Reagovat

    Musim říct že PaP mají dvě obrovský výhody ... hrajou originální hudbu ...a to nejen kvůli těm důdům a druhá výhoda je že jejich koncerty jsou hrozně moc živelný. Co jsem byl v rokycanech na nich tak Syco během hraní šel na hajzl ukop mísu a na podiu hrál a seděl na míse ... jeden s kytaristů měl prkno na krku .. zkrátka to byla totální divočina ... kdybych mohl muziku PaP obodovat dal bych 10 z 10ti
    Co se týče těch nácků tak určitě souhlasim že lidi jsou chytřejší, ale hlavně ta mládež se tim hodně snadlo nechá ztrhnout ... a často zcela bezdůvodně, jenom proto že to jeden uvidí v televizi a ostatí se přidaj

    • Re: Gr8 (autor, 19.02.2010 12:15) Reagovat

      včera jsem s Mikem mluvil. říkál, že ten záchod neukopnul, že už to tak bylo:-) jinak díky za koment

      • Re: Gr8 (lívanec, 19.02.2010 13:16) Reagovat

        I tak to bylo skvělý ... tedka jsem na vás byl v Plzni v Lampě a taky totální divočina ... koukal jsem na to z balkonu a nerozeznával jsem hlediště od podia :D


  • ohlas (Rr, 17.02.2013 14:41) Reagovat

    Ahoj,dobrá hudba a hlavně to máte vyrovnaný v hlavě.Přejí mnoho
    úspěchů.Rr

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Shane MacGowan, frontman The Pogues (30.11.2023 14:50)
- Naživo: Rock For Churchill jel na výlet a vzal s sebou euforické MYDY i Vypsanou fiXu (30.08.2020 21:19)
- Fotogalerie: Churchill řádil na Výstavišti (30.08.2020 20:23)
- "Pojďme si navzájem pomoci," vyzývá projekt IntermeSOS. Umělci v něm nabízejí své pracovní síly (02.04.2020 16:20)
- Naživo: Pipes And Pints v Roxy pokřtili druhou etapu své kariéry (18.10.2019 21:29)
- Fotogalerie: Křest nové desky Pipes And Pints zachycený objektivem (17.10.2019 11:16)
- Video: Pipes And Pints zpívají v klipu "A Million Times More" všem statečným srdcím (16.10.2019 17:45)
- Recenze: Pipes And Pints na "The Second Chapter" nevyměkli. Jsou stále punkoví, ale trochu jinak (06.10.2019 10:00)
- Rozhovory: Pipes And Pints - Nemá cenu kopírovat něco, co tu bylo (13.09.2019 09:00)
- Fotogalerie: Foo Fighters, Twenty One Pilots a další aneb závěrečný den Szigetu v obrazech (15.08.2019 16:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu