shop.musicserver.cz
The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 26.1.2010

Noc podivuhodných mandarínů

Vydáno: 27.01.2010 15:02 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Pokud se věrné publikum kultovních Plastiků vyznačuje délkou vlasů přesahující půl metru, nebyli návštěvníci pondělního koncertu právě členy nejtvrdšího jádra. Postarší pánové s ježky na hlavách ale nahrazovali chybějící vlasy nadšeným potleskem, to když Plastici v Akropoli křtili novinku "Maska za maskou".

Live: The Plastic People Of The Universe

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 26. ledna 2010
Fotogalerie

The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 26.1.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
The Plastic People Of The Universe jsou synonymem pro underground nejen v Česku, ale jak již bylo zmíněno v recenzi na aktuální desku, po celém světě. Vůbec první křest se uskutečnil před vyprodanou londýnskou Queen Elizabeth Hall a výsadou slyšet nový plastický repertoár v koncertním podání se konečně může pochlubit i Praha.

Velký sál Paláce Akropolis byl vyprodán již krátce po půl osmé a mezi návštěvníky koncertu šlo kromě češtiny zaslechnout i angličtinu, němčinu nebo třeba holandštinu. Plastická opera totiž dokáže zaujmout všechny uši světa a potvrdilo se to i tentokrát. Plastici při dvouhodinové show představili prakticky celou svou aktuální desku a zahráli i největší hity posledních čtyřiceti let - zazněly "Podivuhodný mandarín", "Kanárek" nebo závěrečný přídavek "Magické noci".

The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 26.1.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Bizarní složení publika způsobilo, že na Plastiky vyrazila větší část Akropole spíše ve stylu za kulturou, než se opravdu pobavit. Po každé písni obecenstvo nadšeně tleskalo, jenže během samotných songů uvízly stovky hlav v prostoru na stále stejném místě. Křest v Akropoli tak lze brát spíše jako společenskou událost, protože atmosféru, která pravidelně panuje při plastických výletech ve Vagonu, nemohl žižkovský koncert ohrozit. Úsměv na rtech ale vykouzlil pohled na publikum při bigbítové vypalovačce "Podivuhodný mandarín". Tehdy lidem scházely ty správné kroky z lekcí, které PPU vyučuje v podzemí - aneb absence na přednáškách se při zkoušce vždycky projeví.

The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 26.1.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Samotný křest proběhl nezvykle již v úvodu večera a obstarali jej věru vzácní hosté. Vladimír "Lábus" Drápal, hlava lounského vydavatelství Guerilla Records, které produkuje elitu tuzemského androše, a bývalý president a disident Václav Havel. Po krátkém intermezzu vystoupení PPU pokračovalo ve stejném duchu jako začalo, tedy představováním novinky "Maska za maskou".

Plastici měli většinu nových písní již zažitou, protože songy tvořily páteř setlistů mnoha předchozích vystoupení, snad i proto nebyl mezi starší a novější tvorbou výrazný rozdíl. Z aktuální desky naživo nejvíce vynikla Brabencova apokalyptická "Non stop Opera", neztratila se ale ani zasněná "Pojď", která spíše než Plastiky evokuje svou intimitou období Fiction. Zpěv Evy Turnové se ostatně může s pěveckou kvalitou Jitky Charvátové směle srovnávat a příjemně hřejí i samotná aranžmá písně, především pak violové mezihry Jirky Kabeše.

The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 26.1.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Když se ale ozvalo dlouhé táhlé echo Brabencova saxofonu, nastala teprve ta pravá jízda. A přestože se mezi jednotlivými písněmi Plastici omezili pouze na pokyny zvukařům, řekli toho během svého vystoupení nezvykle mnoho. Mluvil především Vratislav Brabenec, kterého lze po Mejlově smrti považovat za frontmana PPU. Jeho kazatelskému umu dokáže konkurovat snad Pavel Zajíček z DG 307 a dál už pouze Mistr Jan Hus. Brabenec si sice při hypnotickém kázání "Pod křížem zůstaly ženy" vypomohl nápovědou z papíru, přesto to kouzelnou atmosféru biblického podobenství nepoznamenalo.

Jediným narušitelem večera tak byl Joe Karafiát. Pěvecky mu sice "Magorův šém" vyšel fantasticky, u ostatních skladeb to však byl zpěv s hořkou příchutí na patře. Kostičku zázvoru pak vložila na jazyk odfláknutá "Moc jsem si neužil". Karafiát je sice muzikantský génius, jenže v pěveckém měřítku bude vždy srovnáván s Mejlou. A jak je v monoteistickém prostředí známo, bůh je jen jeden.

NÁZORY
  • odfláknutá "Moc jsem si neužil" (PetrP7, 28.01.2010 08:56) Reagovat

    No, chichichi, to je zajímavý, tuhle skladbu jsem si zrovna z celého výborného koncertu užil nadprůměrně;-)

  • Vagon 18.12. vs. Akropole 26.1. (Garfield, 29.01.2010 19:12) Reagovat

    Nebe a dudy!
    K prasknutí narvanej krcálek, kde viděli lidi co stáli maximálně tak tři metry od podia, (na co mají vzadu plátno?) O zvuku ve Vagoně není co psát, je slyšet kapelu. toť vše.
    Oproti tomu v Akropoli echa, hally a jiné vychytávky, které obohatily zvuk PPU. Po zvukové stránce prostě super (prostor a vybavení to hold dovolí). Snad jen ve Výpustku byl lepší.
    A zpěv toho kytarovýho mága Joa? Zpívá, no. A taky hraje, což mu jde moc dobře a to je dobře, jen ať mu tak hraje dál! Joe zpívá a tak to je.
    Já si ten koncert užil a moc!
    Díky Plastikům, Pepovi Klíčovi, Lábusovi a taky zvukaři!
    Dík.



  • Tygr v Praze (MK, 03.02.2010 06:13) Reagovat

    Myslim, pokud mne paměť neplete, že tam máte chybku - jako poslední (úplně) hráli skladbu "tygr v praze" (nejsem si jistej tim jménem, je to poslední track na desce). Chodím na ně do Vagonu vcelku často a tohle bylo uplně něco jinýho - byl jsem odrovnanej. Ale to jsem byl i 18.12. ve Vagonu - každopádně tyhle poslední dva pražský koncerty jsou ty nejlepší, na kterých jsem je zatim viděl. Je vidět, že i bez Mejly to dává sakra smysl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Video: Jitka Charvátová a Martin Pavlík spojili síly jako Mia Bohemia. Klip k songu "Wonder" je meditační modlitbou za přírodu (05.01.2022 16:52)
- Recenze: "Svobodná místa" jsou jedinečnou hudební koláží zhudebněných textů Pavla Zajíčka (27.07.2019 14:35)
- Fotogalerie: Skromný olomoucký festival Vlnobytí 2019 v obrazech (01.07.2019 10:02)
- Olomouckou Korunní pevnůstku rozezní Vlnobytí 2019 (09.06.2019 11:53)
- Rozhovory: Oceán - Naším kořením je hudba a láska (10.05.2019 09:00)
- Fotogalerie: Jasná Páka rozčeřila vody jinak statického druhého dne Čs. beat-festivalu (18.12.2018 10:52)
- Koncertem v žižkovské Akropoli dovrší Plastici oslavy padesáti let své existence (20.11.2018 15:50)
- Oceán vyráží na pátý díl turné Ve smíru. Setlist doplní o řadu rarit (20.10.2017 16:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu