Zamořit škůdce - ano či ne?

22.03.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Máte-li rádi Korn či Linkin Park, pak by vás mohl debut kapely Papa Roach "Infest" uspokojit.
6/10

Papa Roach - Infest

Skladby: Infest, Last Resort, Broken Home, Dead Cell, Between Angels And Insects, Blood Brothers, Revenge, Snakes, Never Enough, Binge, Thrown Away

Kupte si album Papa Roach Infest za skvělých 499,- Kč na CD!

Celkový čas: 45:58

Papa Roach jsou další partička, která míchá rap s tvrdými kytarami, tedy z rodiny Korn, Limp Bizkit, či na MusicServeru nedávno recenzovaných Linkin Park. Ti mohou sloužit jako dobrý srovnávací materiál.

Mnoho z těchto kapel vlastně moc nerapuje, hiphopové vlivy jsou někdy docela potlačeny. Tady si rapu užijete až dost, protože vlastně všechy sloky jsou rapovány, pouze refrény jsou zpívány se snahou o melodii. Nutno hned říci, že se tato snaha docela daří, protože refrény jsou díky melodii docela zapamatovalné. Na rozdíl od již zmiňovaných Linkin' Park tahle kapela nepoužívá gramce nebo DJské fígle (kromě scratchů ve dvou skladbách), hlavní jsou kytary, jde tak spíš o rockovou kapelu.

Asi není pochyb o tom, že texty (podepsané kolektivně) vycházejí ze srdce členů kapely. Vyjadřují se ke všem možným společenským neduhům (pití, odcizení dětí kvůli technice, násilí, zbožštění peněz), i individuálním tématům (osamělost, funkčnost domova). Asi bych chtěl na tenhle typ muziky moc, ale místy působí texty trochu směšně, a to jak díky poněkud černobílému vidění, tak také proto, že jsou místy spíš určeny "nutností" rýmu a logika se trochu ztrácí ("vezmi své peníze, spal je jako asteroid"). A to pomíjím pro tenhle žánr asi povinné časté používání sprostých slov. Dost často se také vokalistovi rap prostě do pusy nevejde, takže srozumitelnost dostává na frak. Rodilí mluvčí s tím mít asi problém nebudou, je fakt, že u nás bude spíš rozhodovat muzika. Copak o to, šťavnatá je dost, celá deska se nese v duchu energetických skladeb, místy člověka napadne (neo)punk nebo grunge. Většinou kytara zní výrazně po celou dobu, místy sice dojde k odlehčení, ale sladby si jsou dost podobné. Zasmyčkovaná kytara v "Broken Home" nebo scratche v "Revenge" či "Snakes" přinesou trochu oživení, ale nestačí to. I jinak chytlavé refrény nevydrží déle než na jednu skladbu, vokál je až příliš jednotvárný (a ukřičený). Že však není vše ztraceno, ukazuje bonusová písnička schovaná v rámci poslední skladby, kdy se ukáže, že kapela umí ubrat z tlaku na pilu, odlehčená poloha trochu a la "papričky" nebo Faith No More se poslouchá dost příjemně.

Debut Papa Roach uspokojí hlavně fanoušky žánru, my ostatní si ještě počkáme na další desku.

CD k recenzi poskytla firma Universal.

Album: Papa Roach - Infest
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 45:58
Skladby: Infest, Last Resort, Broken


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY