shop.musicserver.cz

Spolehlivě uspávací metalová pohádka

Vydáno: 26.01.2010 05:00 v sekci Recenze - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Šestá deska finských epických metalistů chtěla být velkolepým počinem. Skočila však jako velkolepý neúspěch. Snové krajiny se vymalovat nepodařilo, zato do vaší vlastní říše snů vás album uondá spolehlivě. Tahle nezáživná pop-metalová konzerva neměla být nikdy otevřena.

3/10

Sonata Arctica - The Days Of Grays

Vydáno: 21.9.2009
Celkový čas: 59:27

Skladby: Everything Fades To Gray (Instrumental), Deathaura, The Last Amazing Grays, Flag In The Ground, Breathing, Zeroes, The Dead Skin, Juliet, No Dream Can Heal A Broken Heart, Af Is The World Wasn't Ending, The Truth Is Out There, Everything Fades To Gray (Full Version)

Vydavatel: Nuclear Blast

Spojení "odstíny šedi" používám docela rád k vystižení notně ponurých, ale zároveň nesmírně emotivních a nejednotvárných nahrávek post-metalové či sludgeové scény. Nejlepší vysvětlení, proč se slovo grays (starci nebo také nevýrazní lidé) objevuje v názvu nové desky rozmáchlých Finů Sonata Arctica, by svědčilo o značně sebemrskačském humoru kapely. Její velkolepě koncipovaný metalový muzikál totiž shazuje jeho naprostá nevýraznost a deska zaujme leda tím, jaký odstup, až odpor, dokáže vyvolat. A je to o to horší, že osudový příběh, v konceptu zachycený, si o silné emoce přímo říká.

Vrchní skladatel kapely Tony Kakko pokračuje v čerstvé tradici velkorysých, ale v banalitě zaobalených epických příběhů, které se na jedné straně snaží působit tajemně, zároveň však trpí nutkáním vše doříkávat. Deska kvůli tomu zcela postrádá překvapivost či napětí, slibné melodické nápady jsou zahrnuty dusivou hlínou meziher a jednotlivé části skladeb i celého alba spolu zoufale nekomunikují. Milostná i dobrodružná romantika tak vyznívá naprázdno, jediný silnější motiv nabídne hned ze začátku "Deathaura".

Sladkobolnost alba dospěla až k tomu, že ho fanoušci překřtili na "The Days Of Gays", nicméně přistoupíme-li na to, že je k takovému označení vedla častá baladičnost a procítěný mužský zpěv, musíme v protikladu ke zmíněnému posměšku uznat, že právě některé melodické nápady patří na albu k tomu nejlepšímu. Nejen silácké riffovačky, ale v zásadě veškeré agresivnější momenty jsou totiž z neznámých pohnutek kroceny do naprosté nevýraznosti, podobně jako jsou powermetalové motivy nesmyslně umírňovány symfonickými prvky. Ať už je to ale jakkoli, tahle deska potřebuje zoufale prokrvit.

Finsko možná produkuje největší metalové hvězdy ze všech severských zemí, kvalitativně je na tom nicméně nejhůře. Žánr zaseknutý ve stereotypu představuje i album "The Days Of Grays", na němž se zablokovala i soudnost autora, který vyprodukoval metalovou banalitu, u níž je těžké vybrat, zda víc irituje svou upachtěností nebo nabubřelostí.

Metaloví konzervativci, kteří se tak rádi vymezují vůči úspěšným mladým kapelám, jako jsou My Chemical Romance, by se před dalším odsudkem mohli zastavit, srovnat třeba "The Black Parade" s "The Days Of Grays". Celkem by mě zajímalo, s čím by přišli.

A že je to zručně zahrané a profesionálně odzpívané? Ano, za to dávám ty tři body.


NÁZORY
  • Naprosto zcestná recenze (sonatka, 26.01.2010 09:32) Reagovat

    autora, který absolutně nepochopil poslední desku Sonaty A., ani úžasný posun, který kapela ve své tvorbě udělala i za cenu určité ztráty. Album je jiné, než jsme byli u Sonaty zvyklí, ale to neznamená, že špatné, naopak svou snovou atmosférou dokáže posluchače naprosto vtáhnout a donutí ho přemýšlet. Pravdy, není to zrovna počin pro masy, ale o to lépe. To co pan Polák píše o finském metalu, ale již hraničí opravdu s nevědomostí a zaujatostí. A mimochodem, srovnávat nesrovnatelné nelze. Kvalita MCHR je oproti SA ubohá, jak po stránce tvůrčí, tak i skutečným umem, živým projevem a pod. Recenzi hodnotím 1 z 10 a to jen za to, že si pan autor alespoň přečetl název alba i skladeb.

    • Re: Naprosto zcestná recenze (Michal, 26.01.2010 11:38) Reagovat

      Naprosto souhlasím. Z této recenze mám dojem, že autor snad album pořádně ani neslyšel.

    • Re: Naprosto zcestná recenze (Zdenda, 26.01.2010 17:05) Reagovat

      Naprostý souhlas, tahle "recenze" je uplně mimo. To opravdu nemáte v redakci někoho, kdo by alespoň jedním uchem zavadil o žánr power/speed metal? To srovnání s My Chemical Romance je jen důkazem, že se autor v těchto vodách absolutně neorientuje a tak mu nezbylo, než kolem sebe jen bezmocně plácat vodu, resp. hovadiny.

      Tohle album je třeba naposlouchat, dát mu šanci a když člověk poslouchá pozorně, zjistí, že je to stále Sonata. Jistě, vydali se směrem k větší melodičnosti, jak ostatně naznačila na předchozím albu UNIA, ale že by album kvůli tomu bylo nudné? Právě naopak. A minimálně "Last amazing Grays" či "Flag in the Ground" jsou skladby, u kterých se rozhodně neusíná (v živém podání pařil celý kotel :-) )

      Milá redakce, dávejte prosím recenze lidem, kteří mají o daném patřičné znalosti, takto jde o naprosto zbytečný článek.

  • Souhlas s autorem (Shashek, 26.01.2010 10:58) Reagovat

    Proti Sonátě nic nemám, předchozí desky se mi docela líbí, ale novinka je fakt strašná nuda, poslouchal jsem to třikrát s tím, že se mi to třeba líbit začne, ale víc mě to začalo naopak iritovat. Načančanej super vyprodukovanej produkt bez pořádnýho nápadu, cajdák za cajdákem, otravující vsuvkující orchestrální pasáže ala nový Nightwish ( které tam slyším nejvíc, ale ty ač jdou taky do kopru, tak se to ještě docela dá ) a hrací hodina, která je v případě této nahrávky opravdu moc. Příště bych si nechal líbit zase nějaký ten speed, než toto.

  • více-méně souhlas (Mii, 26.01.2010 11:03) Reagovat

    Autor dost přehání, nemyslím že by Days Of Grays byla taková katastrofa, ovšem nuda to je. Kde jsou ty časy kdy jsem poslouchal např. Reckoning Night na sluchátkách, vyhledával opakovaně nejlepší momenty, sóla, vyhrávky na bicí, skvělý riffy... ale tohle? Tohle mě nezaujalo vůbec. Pustím, chvíli něco hraje, skončí a to je asi tak všechno. Dá se to poslouchat jako celek když od toho moc nečekáte, ovšem žádný výraznější momenty jsem nenašel. Days Of Grays je jednoznačně nejslabší deska v diskografii.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- My Chemical Romance vzdali hold zemřelému producentovi Dougu McKeanovi (31.07.2022 17:59)
- Naživo: My Chemical Romance v Praze útočili na nadčasovost (12.06.2022 10:00)
- Fotogalerie: Comeback My Chemical Romance v obrazech (12.06.2022 09:14)
- Audio: My Chemical Romance se vracejí. Šestiminutový opus "The Foundations Of Decay" otevírá novou kapitolu (14.05.2022 11:29)
- My Chemical Romance nakonec zahrají v O2 areně (05.05.2022 11:51)
- My Chemical Romance ruší koncerty v Rusku a na Ukrajině (08.03.2022 19:55)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- My Chemical Romance se do Prahy nevrátí ani letos (27.04.2021 10:14)
- My Chemical Romance zahrají v Evropě až v roce 2021 (02.05.2020 08:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu