shop.musicserver.cz
SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010

SuperKoncert, co nebyl až tak super

Vydáno: 17.01.2010 17:47 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jedno přísloví říká, že člověk nevstoupí dvakrát do téže řeky. U SuperStar to platí. Je to pět a půl roku, co poprvé a také naposled finalisté uspořádali dva velké koncerty v tehdejší Sazka Aréně. Od té doby nic. Až česko-slovenská mutace soutěže mohla zopakovat něco podobného. Ale nepovedlo se.

Live: SuperKoncert 2010

vystupující: Thomas Puskailer, Nikoleta Balogová, Paulína Ištvancová, Martkéta Konvičková, Leona Šenková, Ben Cristovao, Denis Lacho, Monika Bagárová, Jan Bendig, Dominika Stará, Miroslav Šmajda, Martin Chodúr
místo: O2 Arena, Praha
datum: 16.1.2010
Fotogalerie

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Asi největší rozdíl byl zároveň i tím nejviditelnějším. Zatímco před léty se SuperStars podařilo naplnit naši největší halu hned dvakrát, tentokrát sotva z poloviny. Ochozy byly sice velmi slušně našlapané, dokonce bylo nutno pro sedící diváky otevřít i horní patro, ale plocha doslova zela prázdnotou; přesněji řečeno - do jedné třetiny se mačkali ti nejzapálenější, a pak už pusto prázdno. Atmosféra tím ale neutrpěla. Člověk se mohl cítit jako na natáčení SuperStar - vřískot takřka kdykoli. Produkce koncertu byla zhruba srovnatelná, snad jen s tím rozdílem, že pro tentokrát se show obešla bez jednoho z nejvýkonnějších laserů speciálně dovezeného kvůli této akci a celková výprava pak byla založená na velké ploše projekčních stěn kolem celého pódia.

Koncert měl jednoduchý jízdní řád - intro v podobě akustické "Príbeh nekončí", moderátor Leoš Mareš a potom už defilé všech dvanácti finalistů od prvních vypadlých až k vítězi, kteří odzpívali po jedné písničce. Po malém intermezzu v podobě komického výstupu Bena Cristovao s Martinem Chodúrem, který jsme mohli sledovat na YouTube.com, se celé kolečko zopakovalo ještě jednou. Finalisté pochopitelně zpívali jen písničky, které zazněly v soutěži. Kdo by ale čekal něco jiného, musel být neskutečný utopista.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Díky tomu, že natáčení Česko Slovenské SuperStar probíhalo v Bratislavě, mohli ti, kteří se nechtěli účastnit uvřeštěných autogramiád v nákupních centrech, poprvé vidět celou Top 12 naživo, což přináší řadu srovnání. A pokud budeme hledat, i drobná překvapení a zklamání. Kupříkladu takový Thomas Puskailer. Ten zrovna nespadá ani do jedné kolonky. I na pódiu O2 Areny byl naprosto průměrným finalistou, který zaujal snad jen tím, že zahrál i na kytaru. To Nikoleta Balogová patřila k těm největším překvápkům. Její hlas je sice zvláštní, od uhrančivých nízkých poloh až k téměř nesnesitelným výškám, ale dokázala s ním doslova naplnit celou halu. Jako by byl přímo stvořený pro takovéhle prostory.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Paulína Ištvancová určitě nezpívá tak dobře jako její kolegyně, ale zato se ukázalo, že má vynikající pohyb po jevišti a dokáže navázat kontakt s publikem, což se naopak nedařilo Markétě Konvičkové. Pod její taktovkou se lidem do zpěvu "Umbrelly" moc nechtělo. Leona Šenková pak na scéně působila stejně jako v soutěži. Těžký buldozer s výborným hlasem a chováním ruské jeřábnice. U Bena Cristovao bylo úplně jedno, jak a jestli vůbec zpívá, důležité pro drtivou převahu sotva náctiletých slečen bylo, že vůbec přišel. A když skočil salto, byla většina z nich v sedmém nebi.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Naopak hudebně zajímavé bylo vystoupení dvou následujících. Denis Lacho sice zapadá do bezedné popové škatulky, ale po poslechu live se vůbec nedivím, že z něj byl Pavol Habera tak nadšený a označil ho za nejlepšího Slováka v soutěži. Jeho uvolněný hlasový projev a přirozenost na pódiu by mohl za nějaký čas oběma zemím přinést velmi dobrého popového zpěváka. Pokud ho tedy nepotká osud Zdeňka Drdy. Vyzdvihovaná i zatracovaná Monika Bagárová ze sebe v O2 Areně zcela setřásla finálovou deku a ukázala, že její předčasné pasování na favoritku nebylo neopodstatněné. Tahle mlaďounká zpěvačka nejenže výborně zazpívala, ale na scéně vyzařovala i neskutečné charisma. Vzhledem k jejímu věku se ale velmi obávám toho, aby nedopadla jako většina ostatních.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Největší zklamání přišla paradoxně (nebo možná očekávatelně) od těch, co skončili nejvýše. Jan Bendig se na SuperKoncertu prezentoval jako takové péro z gauče. Pódium ho bylo plné, fanynky mohly zešílet, ale nedokážu si představit, že bych na jeho koncertě vydržel víc než čtvrt hodiny. Najednou totiž člověk zjistí, že mu vadí jeho pitvoření, způsob výslovnosti a tak dále. Do estrád super, koncert nebrat. U vystoupení Dominiky Staré si naopak člověk musel klást otázku, jak to, že to dotáhla tak daleko. Asi to bude tou komplexností. I když... Ve chvíli, kdy spustila "Je suis malade" a celou halou se na pokyn Mareše rozsvítily mobily, mělo to něco do sebe.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Králem večera měl být Martin Chodúr, ale nestalo se tak. Jestli někdo v hale doslova zapadl, byl to právě vítěz. Mohl zpívat jako bůh, ale jeho introvertní projev to spolehlivě utlumil. Věřím, že ve Velkém sále Lucerny nebo ve Smetanově síni Obecního domu či na CD to bude úplně jiné kafe, ale na pódiu, za které by se nemusela stydět i leckterá zahraniční hvězda, se i přes klarinetové sólo v "Paparazzi" tak nějak ztrácel. Roli krále tak na sebe s velkou chutí převzal Miro Šmajda. Přivezl si s sebou "Smoke On The Water" a "Welcome To The Jungle" a publikum, včetně svých doprovodů, bylo jeho. Škoda, že sláva SuperStar je tak pomíjivá. V klasickém rocku i grunge se dokonale vyžívá, pro halové koncerty se asi narodil a pro diváky by se rozdal - doslova a do písmene - pódium po druhé písničce opouštěl bez řetízků, bez pásku a bez trička. Všechno naházel do publika.

SuperKoncert, O2 Arena, Praha, 16.1.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ono heslo o stejné řece ale naplnili především sami účinkující. Ne že by první SuperKoncert byl nějakým hudebním zážitkem, stále je to jen a jen epilog za reality show, ale před těmi pěti lety byli finalisté tak nějak skromnější a přirozenější, ačkoli v souvislosti se SuperStar to může být velmi zavádějící. Tahle parta dvanácti zpěváků oproti Anetě a spol., kteří byli z popularity pořád ještě vyplašení, působili až na výjimky až příliš sebevědomě a hvězdně na to, že v podstatě doposud nic nedokázali, čehož důkazem byla i poloprázdná plocha před nimi.

Přeci ale jen se něco za těch pět let nezměnilo. Stejně jako tehdy se i tentokrát po poslední písničce, kterou byla i zde na playback zpívaná "Príbeh nekončí", poměrně velká část publika zvedla, nevšímala si stále postávajících muzikantů na pódiu a setmělou halou odcházela, aniž by čekala nějaký přídavek.

NÁZORY
  • katastrofalni clanek (Lukáš Frank, 17.01.2010 22:12) Reagovat

    Na koncerte jsem byl taky i presto, ze nejsem pubertalni fanynka a musim rict, ze cela dvanactka si to naramne uzivala, zpivali krasne a o tom, ze neco neslo Markete Konvickove vubec slyset nechci...a poloprazdno? Myslim si, ze 10 000 je dobry na to, ze to jsou patnactilety decka, ktery se pul roku objevovali v televizi...Fakt nechapu co jste slysel, ale vase hodnoceni koncertu mi neprijde dobre...

    • Re: katastrofalni clanek (tony, 18.01.2010 08:08) Reagovat

      Právě proto, že se objevovali půl roku v televizi, tak je návštěva 8 500 docela málo. Za půl roku bude většina finalistů ráda, když na ně přijde 10% z tohoto počtu.
      Na koncertě jsem nebyl, takže nebudu posuzovat jestli byl dobrý nebo špatný. Ale je pravda, že když se člověk podívá na fotky, tak v publiku vidí z 95% -náctileté holky.
      Tohle bylo spíš než koncert jen takové rozloučení za superstar. Za půl roku se ukáže, kdo jak na tom je. Bez pomoci Novy a známých hitů.

      • Re: katastrofalni clanek (Lukáš Frank, 18.01.2010 09:58) Reagovat

        ja si myslim, ze to je vcelku vysoka navstevnost, stal jsem asi metr od podia a kdyz jsem se podival po stranach a kolem sebe(mam 190cm, takze jsem 13tilety fanynky v pohode prehlidl) prislo mi ze je lidi dost...zajimalo by me kolik lidi bylo na superkoncerte v roce 2004 a pak na superkoncerte druhe rady superstar...a mylsim si, ze pro patnactilety decka, ktery jeste nic nedokazaly je to velkej dav...ja doufam, ze aspon polovina uchyti, natoci desku a budou aspon z casti tak uspesni jako Aneta Langerova a Peter Cmorik...ale jinak s clankem porad nesouhlasim:D

        • Re: katastrofalni clanek (Tomáš Parkan - autor, 18.01.2010 10:23) Reagovat

          První SuperKoncert byl vyprodaný, takže bylo nutné přidat ještě jeden termín. Druhý SuperKoncert byl naopak pro nezájem zrušený. Takže asi tak na vysvětlenou. Letos bylo sice před pódiem celkem našlapáno, ale od zvukaře, který byl cca v polovině haly bylo úplně prázdno. Tam už nestáli ani rodiče.

          • Re: katastrofalni clanek (Lukáš FRANK, 18.01.2010 12:59) Reagovat

            podle vaseho hodnoceni by ten koncert dostal tak 0%, respektive to byl totalni propadak, protoze ve clanku jsem nenasel ani jednu pozitivni vetu...chce to opravdu byt trosku objektivni...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Video: Martin Král' a Martin Chodúr svou Shakespearem inspirovanou "Půlnoční sonátou" pohladí duši i uši (11.10.2022 14:23)
- Naživo: Velký hlas vzdal "Poctu velkým hlasům". Martin Chodúr zazářil na budějovických Múzách na vodě (09.07.2022 16:58)
- Audio: Martin Chodúr ve smutném songu "Kyjev" soucítí s dětmi trpícími kvůli válce (04.03.2022 09:47)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Naživo: Martin Chodúr v pražské Malostranské besedě přesvědčivě provedl světem "Tisíce a jedné noci" (14.11.2021 13:55)
- Recenze: Na albu "Tisíc a jedna noc" rozkvétá autorský talent Martina Chodúra naplno (03.11.2021 08:00)
- Rozhovory: Martin Chodúr - Umělec často neví, co vlastně vytvořil. Dává pouze návod, jak myšlenky číst (29.10.2021 13:15)
- Nové desky 39/2021 - od Brandi Carlile přes Asking Alexandria po Ministry (06.10.2021 13:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu