shop.musicserver.cz

Lidi už nebaví číst o hudbě

Vydáno: 13.01.2010 21:10 v sekci Na okraj - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Hudební časopisy na tom jsou bídně. Asi každého napadne, že je to díky nástupu internetu, kde se nyní už dá dohledat cokoliv a hlavně zadarmo. V současné chvíli jistě svůj pohár benzínu do již tak ničivého požáru hudební publicistiky přilila i finanční krize.

Čtení
© facebook interpreta
Dojel na to Filter, který nevydržel i přesto, že měl za sebou silnou Mafru. Je evidentní, že to bylo kvůli poklesu prodeje a s tím spojené menší nabídce reklamy. Časopis Report se pořád drží zuby nehty, i když mu mnoho lidí prorokuje zánik prakticky již několik let (aby vydržel, spojil se s vydavatelem bezplatného tisku Grand Princ). Rock & Pop nadnášejí nad vodou "klasici". Sice prožil několik klinických smrtí, ale nyní se prodává především díky klasickému rocku. Nicméně náklad je samozřejmě oproti devadesátým létům doslova trapný. Až to máničky přestane bavit, zcela jistě se ze scény stáhne i on.

Stará škola celkově nedá na papír dopustit. Zatímco multižánrové časopisy třou nouzi s bídou, takový rock-metalový Spark je v pohodě. Vydavatel, pod nějž mimochodem spadá i výše zmíněný Rock & Pop a Spike, ho sice označil za "Nejprodávanější rockový magazín v ČR", nutno však podotknout, že desetitisíce k tomu potřeba opravdu nejsou. Kdo si ještě pořád chce číst o trendy hudbě i jinde než na monitoru, tak zřejmě kupuje Živel. Ale tam jsou prodeje zcela jistě odvislé od alternativy, kterou nabízí. Čili mimo žebříčky.

Pokud to jednoduše podtrhneme, tak music magazíny jsou buď pod drnem, nebo už se naklání nad díru. Pokud si jsem něčím jistý, tak tím, že žádný vydavatel není s leckdy směšnými prodejními čísly spokojen. Samotnou kvalitu proto teď hodnotit nehodlám.

Normálně smýšlející člověk si zřejmě řekne, že se zkrátka čte na netu, je to přirozený vývoj, takže o co jde? Jenže ona to je pravda jen zčásti. Třeba musicserver má průměrnou čtenost zhruba deset tisíc lidí denně a je z hudebních serverů největší. Počet návštěvníků sice roste, ale pomaleji, než by většina lidí očekávala. Na druhém místě je Muzikus.cz s necelými šesti tisíci a pak až hiphopový BBaRák se svými čtyřmi tisícovkami. Důvodů je několik: zčásti neochotou číst, ale také samotnou kvalitou serverů, které narážejí na limity amatérského, v lepším případě poloprofesionálního média.

Poslouchání
© facebook interpreta
Ta čísla nejsou velká. Podobné, ba možná horší, je to i ve světě filmovém. Lidi zkrátka už příliš nebaví číst něčí názory na umění. Internet vše zpřístupnil a NIKDO už se NIKDY nebude muset spoléhat na cizí názor, aby případně do něčeho investoval peníze. Každý má svoji přípojku k webové bráně, každý umí klikat myší, každý má svoji hlavu a každý si může během půlhoďky udělat názor na hudbu či film sám.

Z našeho pohledu je to možná smutné, ale z pohledu ostatních lidí je to výrazné plus. Arbitři vkusu si můžou políbit, já sám si dokáži říct, jestli se mi to líbí, nebo ne. A konec konců je to správně. Na druhou stranu tu publicistika vždy byla od toho, aby lidem pomohla se zorientovat. Čili by bylo logické, že kvůli obrovskému množství nových kapel bude čtenost růst. Zatím se tak neděje a bude proto zajímavé sledovat, jakým směrem se "psaní o hudbě" bude ubírat.

V minulém sloupku jste se dočetli větu "Není důležitě hudbu vlastnit, ale poslouchat." Já dnes jen dodám, že vlastně není důležité o hudbě ani číst. Je tu od toho, aby bavila, aby přinášela radost, emoce a případně spojovala. Buďme šťastní, že je pryč doba, kdy jsme si mohli tak maximálně představovat, jak co asi zní. Vždyť dnes jsou všechny brány otevřené tak, jak si všichni vždycky přáli. Jak se v nich zorientujeme, je naše věc. Melancholie stranou, doba se mění a nezná hranic.

NÁZORY
  • Tak to není.. (Pepa, 13.01.2010 21:38) Reagovat

    Hudba je pořád hudba,ale je moc skupin,co vládnou mladým.A ty pořádné,se stale drží ale alba vydávají už jednou za tři roky.kde je tá doba,kdy se houtně psalo o Guns´N´Roses,Aerosmith nebo Bon Jovi.. Tedkaje to samá hudby,co nemá štávu..Starší lidé co vyrustali na 90 letech,nemají už jaksi moc idolu.Člověk starne,dokonce i hudba starne.

    • Re: Tak to není.. (jaromir, 15.01.2010 08:58) Reagovat

      v dnesni dobe uz neni potreba mega idolu.ty jsou jenom na rejzovani prachu a vypada to ze to lidi konecne pochopili... prece neni nad to stat pod podiem metr od oblibene kapely(a ne 10) a pak s nema treba pokecat:0

      • Re: Tak to není.. (tonda, 15.01.2010 21:58) Reagovat

        to je přece naprostá blbost, lidi vždycky byli lační po nové hvězdě ,nové kapele a vždycky to tak bude. Kdysi to byli beatles, U2, nebo Guns dnes to jsou Killers, Artic Monkeys,Coldplay misto Britney přišla Shakira, u nás teď frčí Chodůr...atd...atd. Jasně, ty staré legendy jsou známější, protože holt ti noví reciklují ty staré, ale to neznamená, že vymizely hvězdy.

    • Re: Tak to není.. (Fáďos, 21.03.2010 22:31) Reagovat

      Mě je 17 roků. Upřímně, z mladých, nových kapel si moc nevyberu. Sedí mi 80. a 90. léta...hlavně Grunge. Mám trochu problém pochopit že se někomu líbí "to nové", i když jasně, každý má svůj vkus. Stejně postrádám v drtivé většině mladých kapel jiskru, emoce...není to ono, jako by to neladilo, rve mi to uši. Souhlas, staré dobré kapely se ještě drží, ale vážně to není ono. V mém hudebním obzoru má ty správné emoce většinou jen hudba od mladých dravých borců z doby Kurta Cobaina... Dobrým příkladem jsou třeba Pearl Jam... kde je doba "Vs." nebo "Ten" ? Něco takového nejsou dnešní mladíci schopni spáchat...teda většina.

  • .. (jozka cerny, 13.01.2010 22:47) Reagovat

    Ja osobne mam rad alternativnejsi zanry,elektroniku apod.,ale tezko muzu chtit po nekom at vydava takovy casopis-neuzivil by se a kupovat si treba takovy "multizanrovy" Report kvuli par clankum,ktere me opravdu zajimaji? to nestoji za to. ..takze ja jsem odkazany na internet.. a ctu a ctu a ctu.. Vice clanku,vice rozhovoru ..vice elektroniky:)dekuji:)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 34/2023 - od Burna Boye přes Alice Coopera po Ashnikko (30.08.2023 20:51)
- Nové desky pro 23. týden (02.06.2013 05:00)
- Na okraj: Podivný konec Reportu (31.01.2011 16:27)
- Vánoční titulka Reportu patří Nightwork (02.12.2010 13:14)
- Titulní straně nového Reportu vládne David Koller (05.11.2010 10:15)
- Obálku Reportu ovládl Kamil Střihavka (01.10.2010 12:33)
- Titulka zářijového Reportu patří Chinaski (31.08.2010 10:29)
- Titulce Reportu kraluje metalový veterán Ozzy Osbourne (01.07.2010 17:08)
- Titulka květnového Reportu nabízí Navigators (02.05.2010 12:04)
- Na titulce dubnového Reportu jsou AC/DC a Iron Man (05.04.2010 19:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu