shop.musicserver.cz
Emilie Autumn - Morbidní lolita s barokními houslemi a krví

Emilie Autumn - Morbidní lolita s barokními houslemi a krví

Vydáno: 15.01.2010 05:00 v sekci Publicistika - Adam Eff | foto: myspace.com

Je mladá, krásná a výstřední. Na kontě má několik zdařilých nahrávek. Původem Američanka. Nadsazeně standardní popis každé druhé tuctové zpěvačky, hvězdičky, skladatelky či ameriknajdlovské popové cuchty... Emilie Autumn je ale jiné sorty. Z té podmanivé a nadprůměrné, narušené a afektované.

Emilie Autumn rychle

podobá se: Ayria, Hannah Fury, Helalyn Flowers, Angelspit, Rasputina
žánr: victoriandustrial, alternative, gothic elektronika, glamrock, metal pop, klasika
možná známá z: vokály a housle na "America's Sweetheart" od Courtney Love a "The Future Embrace" Billyho Corgana; píseň "Organ Grinder" na evropském soundtracku "Saw III", remix "Dead Is The New Alive" na mezinárodním "Saw IV"
výběr z diskografie: CD: "On A Day" (vážná hudba), "Opheliac" (victoriandustrial), "Laced/Unlaced"(elektronika/klasika); EP: "4 O'Clock", double featured EP "Girls Just Wanna Have Fun & Bohemian Rhapsody", kniha: "The Asylum For Wayward Victorian Girls"

Emilie Autumn
© myspace.com
Ty, které nezasáhne hned, může zasáhnout později, někdy v budoucnosti. Zní to jako rutinní radarové klišé, nicméně symptomy zásahu hudbou Emilie Autumn se projevují ustavičným utvrzováním v onom osudovém a pokorném "ano" a "vím proč". Její dovednosti jsou neohraničitelné: hraje na housle a cemballo, zpívá, sama si všechno píše i produkuje a svépomocí vytváří i většinu bizarních oblečků pro sebe i své Bloody Crumpets. Není to málo, ale nejspíše ani dost, kreslí, maluje i ilustruje všechny své doprovodné vizuály, web si dělá sama a vydala i poezii ve formě audioknihy. Před Vánoci vyšla její první kniha "The Asylum For Wayward Victorian Girls". Tímto dnem prý její život literally začal. Kniha je ručně ilustrovaná, se zápisky a obrázky z jejího deníčku, která má předložit její vyšinutý svět, její zážitky a, jak sama říká, "depresivně veselé příhody" z pobytu v blázinci...

Její muzika těží z principů barokní hudby a kombinuje je s prvky melodického popu, tvrdšího rocku a zpátečnické, ale detaily přesycené electro hudby. Zní to morbidně, přesto: klasické cemballo, umělá sekce smyčců z plastového orchestru jako doprovod, živé i elektrické housle a violoncella jako sóla i odpovědi, základní klávesy znějící jako "polyfónní" zvonění staršího mobilu, vokály školeným mezzosopránovým zpěvem nebo téměř až deathmetalovým hrdelním growlem, rytmy plné štěrkání, cinkání a žgvrčivého kopání, znějící jako by je udělal Patrick Wolf nebo Nine Inch Nails... Sebedestruktivní texty o nevěře a znásilňování, sebevraždách, burleskních příbězích i neužitečnosti umění, které jsou neuvěřitelně osobité a kruté, jsou brutálním odrazem pobytu v instituci pro choromyslné. Svým přinejmenším atypickým vývojem vytvořila svůj žánr, který nazvala "victoriandustrial".

Tvrzení o nedoceněné postavě umělce se opět paradoxně opakuje. Emilie Autumn, ta znamenitá houslistka, byla kdysi vyhozena z konzervatoře kvůli svému nevšednímu výzoru a bojkotování tradičních studijních povinností a interpretace klasické hudby. Zjednodušeně, měla červené vlasy, fixem pokreslený korzet a tvrdila, že klasika je klasikou i s elektrickými houslemi. Tento příběh se v drobnostech liší na wiki, na jejím webu i v zahraničních článcích, prezentuji proto verzi, kterou distribuovala Emilie Autumn osobně a kterou jsem slyšel na má ušiska. Bylo vyprodáno.

Emilie Autumn - Opheliac (2006)
© facebook interpreta
Další klasický příběh navazuje - nahrává ve svém domácím studiu, které nese jméno The Asylum (= útočiště, psychiatrická léčebna) a zakládá svůj label Traitor Records. Její první deska je pravděpodobně odrazem nedoceněnosti, prezentuje Emiliiny řemeslné schopnosti v roli houslistky. Nahrávka "On A Day" z roku 2000 je řízena melodiemi mistrů klasické hudby. Bachem, Corellim i Leclairem. Druhá deska s titulem "Enchant" vyšla v roce 2003 a dokládá první pokusy Emilie, jak vytvořit zajímavou a atypickou desku. První vydání této relativně zdařilé, divně popové a až nemístně irsky folkové desky obsahuje tajemnou hádanku, jejíž vyluštění je příslibem zajímavé výhry. Dosud nebyla rozluštěna. V roce 2006 vydala EP "Opheliac", které jí svou kvalitou, brutalitou, "victoriandustrialem" a větším úspěchem zaručilo vydání dvojdiskového alba stejného titulu a razantně větší slávu jejímu jménu, jež jí umožnila cestovat napříč kontinenty a oslovovat více a více posluchačů.

Její specifický žánr je jakousi magickou kombinací výsostného hudebna i marketingu. Osloví v řádech teenagery (burleskními a téměř nevhodně dráždivými výstupy s gangem obnažujících se žen), adolescenty (sorty emo i gothic), lehké metalisty (texty typu "Are you suffering I want to see your pain"), ale nenechme se mást, osloví i hudby znalé (kvalitami) i ty jí podobné, narušené (vystupňovaně depresivními naivitami a hloubavě sebekritickými texty).

V polovině února zavítá teatrální show Emilie Autumn podruhé do Prahy a poprvé do Bratislavy, v rámci nového turné The Asylum Tour: The Key. Nenechte si to ujít.

NÁZORY
  • Emilie Autumn - moje modla (Wiky, 26.01.2010 19:21) Reagovat

    Emilii jsem poznala někdy v roce 2006 u kamaráda doma, pustil mi jí jen tak mimochodem jako by se nechumelilo a já se do ní zamilovala na první poslech. Pro mé uši i oči je ona dokonalou osobou, bez níž si nedokážu představit svůj život. Byla jsem na jejím koncertě vloni v říjnu a už se moc těším na letošní, který bude za necelé tři týdny. Každý kdo obdivuje tuto divu je mou spřízněnou duší, protože ne každému se její styl líbí, ale mě uchvátila a uchvacuje neustále:)

    • Re: Emilie Autumn - moje modla (Pan tau, 01.02.2010 12:55) Reagovat

      Naprosto souhlasim!! Emilie je neuveritelne zajimava a inteligentni osoba, cela jeji image ma smysl, vyjadruje ji urcity postoj, ktery promita i do svych uzasnych textu a hudby, ktera nemusi byt vzdy nejjednodussi na poslech, ale je proste perfektni!

      • Re: Emilie Autumn - moje modla (Wiky, 01.02.2010 18:12) Reagovat

        Jojo přesně tak:) je fakt, že její texty jsem nepochopila hned a myslím, že to se povedo málokomu, ale když člověk zjistí o čem jsou, jsou dokonalé:)

  • Rozhovor s Emilií Autumn (Sirael, 10.02.2010 21:34) Reagovat

    Take ji miluji a dneska jsem na gothickem portale Sanctuary nasla tenhle cerstvy rozhovor s Emilii tak jsem se musela podelit se spriznenymi dusemi se kterymi se uvidime v sobotu :)

    www.sanctuary.cz/rozhovory/3494-rozhovor-s-emilii-autumn

    • Re: Rozhovor s Emilií Autumn (Wiky, 11.02.2010 11:43) Reagovat

      Samozřejmě, že uvidíme:-D mimo jiné nechceš dát sraz? Já tam jdu úplně sama, tak, že bych aspoň někoho znala:-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Patrick Wolf chystá sbírku rarit "The Circling Sky" (26.11.2023 15:21)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Video: "Nowhere Game" je nočním rituálem Patricka Wolfa (27.01.2023 08:33)
- Audio: Patrick Wolf se po deseti letech vrací. Singl "Enter The Day" láme ledy emocí (12.11.2022 16:51)
- Tuhle spolupráci nikdo nečekal: Halsey složila novou desku společně s Nine Inch Nails (29.06.2021 18:46)
- Song Exploder na Netflixu bude pokračovat s Nine Inch Nails, Duou Lipou či The Killers (27.10.2020 10:52)
- Zaprášenosti: Nine Inch Nails - The Downward Spiral (18.08.2020 08:00)
- Trent Reznor během karantény nezahálí. Pracuje na nových Nine Inch Nails (20.05.2020 19:33)
- NIN reagují na aktuální situaci "hodinami a hodinami" nových "Ghosts". Zdarma (27.03.2020 10:04)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu