shop.musicserver.cz

2010: Rok tygra. Rok internetu?

Vydáno: 30.12.2009 12:40 v sekci Na okraj - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Podle čínského horoskopu se na přelomu ledna a února rozloučíme s buvolem a přehoupneme se do znamení tygra. Pro hudbu to pravděpodobně bude znamenat definitivní čáru za zažitými konvencemi a přesun do nových lovišť - na internet. Šťastnou cestu.

U2
© facebook interpreta
Rok 2009 uzavírá nejen další hudební dekádu, ale dost možná dělá také tečku za současnou podobou hudebního průmyslu. Konečně? Kamenné obchody s hudbou už to mají v podstatě za sebou, protože nákup / stažení je jednodušší a pohodlnější, cédéčkům začíná zvonit umíráček, protože do iPodu je nenacpete a protože hudební fetišismus se začíná skloňovat podle vzoru vinyl. A tištěné časopisy zavírají krám, protože si samy na sebe nedokáží vydělat už ani jako promo nástroj pro velké labely. Vrchol všeho? Na koncert U2 v Los Angeles nemuseli fanoušci ze šestnácti zemí světa letět letadlem, ale stačila jim podpora Flash a magická formulka abraka-dabra you-tube-dot-com. Hudba směřuje na internet. Konečně.


U2 At The Pasadena Rose Bowl: U2ube Trailer

Nejde o žádné převratné novinky, ale důležité je, že se konečně zapojila velká jména šoubyznysu. Kromě již zmiňovaných živých U2 připočtěte tradiční předpremiéry většiny významných desek na MySpace.com a jiných hudebních serverech, premiéru videoklipu Coldplay "Strawberry Swing" nikoli na MTV, ale na Babelgumu a ohraný zaplať kolik chceš trik z dílny Radiohead, který inspiroval mnohé další (u nás např. fiXa, Wohnouti). Nikdo už neřeší, že Radiohead nebyli první, že byli připraveni celou akci okamžitě zrušit, pokud se vše zvrhne ve stahování zdarma. Důležité je, že to byli oni, kdo to udělal. Ačkoli by to bylo hezké, tak šance, že svět změní hloupý Honza, je prostě nižší než šance, že se to povede prvnímu prezidentovi tmavé pleti v nejvlivnější zemi světa.

Madonna, přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009
© madonna.com
Výsledek? Interpretům najednou nestačí jen vydávat alba, ale musí hrát. A to nejen v Americe, Japonsku, Německu a na britských ostrovech, ale je nutné přijet i do České republiky. Ideálním příkladem je Madonna, která utekla od Warner Music k Live Nation. A v Praze se ukázala podruhé za tři roky. Obrovský boom zažívají také festivaly. Ostravské barvy se vyprodaly, Rock For People nabídl line-up snů pro mainstreamově zaměřené posluchače, na druhé straně se mílovými kroky osobitě a sympaticky profilují festivaly Sperm a Stimul. A nesmíme zapomínat na probouzení hudebních dinosaurů ze zimního spánku. I tady zůstává otázkou, na kolik je současná vlna reunionů způsobena steskem po hudbě, případně podlehnutím současným trendům a konečně chybějícími příjmy z prodeje nosičů.

O tom, že si současnou situaci začínají konečně uvědomovat i labely, svědčí jejich procitnutí z letargie a bezduchého lamentování. Pokud v roce 1994 zaspaly nástup formátu mp3 a nechaly si o pět let později natrhnout zadek od náctiletého studenta Shawna Fanninga a jeho Napsteru, tentokrát vsadily relativně včas na správného koně a s předstihem investovaly energii do streamovacího nástroje Spotify. Místo směšných a často neúspěšných soudních procesů s jedinci mezi miliony a ochranami, ať již fyzických, či elektronických médií, které jen stěžovaly život spotřebitelům, tak volí cestu soutěže o svůj kus trhu. I sem si však přinesly některé zlozvyky z minulosti, které jim mohou vše zkomplikovat.


Google Music Search Feature

Soupeři navíc nejsou bezzubí. Na podzim pustil ve spolupráci s MySpace.com, iLike a Lala svůj vyhledávací nástroj na pole streamingu Google, který navíc připojil provázanost se službami Pandora, imeem a Rhapsody, a vše se přiostřilo nedávnou změnou majitele již zmiňovaného serveru Lala.com. Do hry tak vstoupil třetí hráč - Apple. Společnost, která nejen disponuje největším a nejúspěšnějším obchodem s elektronickými hudebními formáty, ale také masově nejrozšířenějšími přenosnými přehrávači. LaLa, příslib webového rozhraní pro iTunes a značky iPod / iPhone, předznamenávají velké věci.

Především však tohle vše naznačuje, že právě tudy by se měla ubírat budoucnost hudebního průmyslu. Možná tak již v roce 2010 celá hudební mašinérie pochopí, že není důležité hudbu vlastnit, ale především poslouchat.

NÁZORY
  • Re: (Mychal, 30.12.2009 12:59) Reagovat

    "Cédéčkům začíná zvonit umíráček, protože hudební fetišismus se začíná skloňovat podle vzoru vinyl" - úžasná věta.

    • Re: (Kuba, 30.12.2009 18:38) Reagovat

      Opravdu velmi vyvedená (palec nahoru)

  • Hudba jako koníček (Billy, 30.12.2009 14:30) Reagovat

    Těžko říct, jestli skutečně fyzickým CD odzvonila hrana, ostatně o tom se mluví již několik let a osobně myslim, že CD ještě nějakou dobu vydrží. Já hudbu na CD a vinylech sbírám, je to můj koníček, nemám jediné přepálené CD (nepočítám ty do auta, ale ke každému mám originál) a popravdě si nedokážu představit konzumovat hudbu pouze v elektronicke podobě. Potřebuji k tomu krabičku, booklet, potištěné CD, cítit tu vůni. Stejně jako s knížkama, prostě knihy na počítači nebo přenosných zařízeních, to není nic pro mě. Asi jsem jeden z mála, ale u mně je opravdu potěšení navštívit obchod s hudbou a prohrabovat se v CDčkách a objevovat další a další alba, edice atd.
    Bylo by fajn, pokud by vydavatelé pochopily tento trend a nabízely jak nové kanály (t.j. pro lidi co hudbu opravdu jen konzumují a mají to jako kulisu), tak zároveň dělali něco víc pro fanoušky a sběratele, třeba v podobě různých speciálních edicí, výpravných bookletů atp...
    Ale je asi pravda, že stále více převládá generace lidí, kterým je fuk v jaké podobě a kvalitě hudbu mají a fyzické medium je jen obtěžuje. ..

    • Re: Hudba jako koníček (Petr, 30.12.2009 19:07) Reagovat

      Já jsem na tom stejně (bohužel mezi svými přáteli jsem za to považován trochu za exota;-)). Pocit přinesení si nového CD domů nemůže bezduché stažení mp3 nahradit + listování v povedeném bookletu. Všechna CD si přehrávám do svého mp3 přehrávače, abych měl co poslouchat "na cestách", ale doma zásadně pouštím z hmotného média. Je to takový rituál. Aktuálně jsem si všiml, že k nově vydaným deskám na LP jsou přidávány kódy ke stažaní desky z internetu - to se mi velmi líbí. Bohužel ale situace kolem prodejů CD je ovlivněna cenou (hlavně tedy v ČR), ale o tom byla již jiná diskuze

      • Re: Hudba jako koníček (Billy, 31.12.2009 08:01) Reagovat

        Výborně, takže nás takových exotů existuje více..ještě jsme nevymřeli :o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu