shop.musicserver.cz
Michal Prokop a Framus Five, Divadlo Archa, Praha 20.12.2009

Dlouhý večírek na koleji Archa

Vydáno: 21.12.2009 21:45 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Xindl X, Bob a Bobek, Michal Prokop, ale hlavně oslavenec - textař Pavel Šrut. Toť aktéři nedělního představení v Divadle Archa, kam si našlo cestu více než jedenáct stovek fanoušků. Večírek tuzemského bigbítu byl šit vánoční nití, čemuž odpovídala uvolněná atmosféra, podpořena kvalitní produkcí.

Live: Michal Prokop a Framus Five

support: Luboš Pospíšil a 5P, Jiří "Slupka" Svěrák, Jaromír Hůla, Xindl X, Pavel Šrut
místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 20. prosince 2009

Michal Prokop & Framus Five, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Příští rok oslaví textař Pavel Šrut sedmdesáté narozeniny a právě k životnímu jubileu se rozhodl nestor tuzemského bigbítu Michal Prokop pogratulovat tím nejvkusnějším způsobem - uspořádáním koncertu na Šrutovu počest. Výjimečné vystoupení "Šrutoviny" ocenili i fanoušci, kteří v Divadle Archa při bezmála tříhodinovém představení vytvořili elektrizující atmosféru.

Šrut je pro Prokopa a celý Framus Five múzou a velice důležitou postavou. Jeho básně patří ve zhudebněné podobě k vůbec nejznámějším zářezům tohoto souboru. Je autorem kultovních kousků "Hospoda na věčnosti", "Nic ve zlým, nic v dobrým" nebo "Kolej Yesterday" a právě tyto písně tvořily páteř repertoáru večera.

Michal Prokop & Framus Five, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Kromě hudební produkce se na plátně promítala i projekce jiných Šrutových děl. Renesanční Šrut je také autorem literárního scénáře k večerníčku "Bob a Bobek" nebo k úsměvnému krátkému hororu o Péťu Fotkovi. Stěžejní pro hudební průmysl přesto zůstává ale jeho textařská výpověď.

Prvním z hostů, které Michal Prokop do Archy pozval, byl Luboš Pospíšil a jeho 5P. Vrcholem jejich čtyřpísňového vystoupení pak byla zhudebněná "Groteska" Pavla Šruta: "Vždyť A miluje B, která má oči hedvábné, jenomže A je ženatý a jeho žena C jezdí k D v pátek do chaty. Jenže B se C netýká, spíš myslí na E - medika, když se s A parkem vracejí, napadne ji, zda E nemá F přes noc na koleji. Jenže F Itala jménem G v menze potkala, G ale čeká dítě s H a navíc poznal CH, teď už mu chybí odvaha. Pak A, co má rád B, jde jednou na večeři s I, kde potká první lásku J, co rozvedla se s K, a je to smutná groteska."

Michal Prokop & Framus Five, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Nejpůsobivějším songem první části večera byla akustická verze "Staré písně", kdy Michal Prokop usedl za klavír (který byl bohužel nešikovně schován na samém okraji pódia) a dech beroucím způsobem odehrál pražskou baladu z desky "Kolej Yesterday" z orwellovského roku 1984.

Druhá část večera začala křtem Šrutovy aktuální básnické sbírky "Nejkrásnější bývají na útěku", jejíž ústředním motivem jsou milostná i nemilostná melodramata. Samotný křest byl vyšperkován Šrutovou přítomností, panáky tullamorky a nebývale inteligentními monology jednotlivých aktérů. Křtu se ujal houslista Honza Hrubý: "Jsem Jan a dneska i křtitel. Ať se stane, co se stane, tahle kniha se nikdy neobjeví v Levných knihách." Šrut přidal krátké moudro a za hlasitého potlesku se odporoučel z pódia: "Začal jsem psát texty, abych nemusel zpívat. Psát knihy jsem začal proto, abych nemusel mluvit."

Xindl X, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 12.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Když se na pódiu objevil Xindl X, ztělesnění mladé krve tuzemské poezie, dostavil se u konzervativního publika pocit strachu o narušení bigbítové hegemonie. Ten pocit se však vytratil hned s prvními slovy "Dysgrafika". Po něm následovala "Chemie" a "Hollywood". Publikum, tvořené především ze starší generace, se s Xindlem setkalo možná poprvé. Snad i proto následoval po jeho vystoupení vůbec nejdelší aplaus. Jedinou vadou Xindlových písní ale zůstává jejich neúnosná délka. Sdělení, které by se vešlo do standardních tří minut, má v jeho provedení dvojnásobnou stopáž.

Právě s délkou vystoupení měl v závěru problém i sám Michal Prokop. Při jeho poctě americkým bluesovým velikánům se totiž začal večer až zbytečně protahovat. Prokop sice při návratu do 60. let doslova exceloval, při čemž "Boom Boom" zvládl snad ještě lépe než John Lee Hooker, jenže publikum bylo po třech hodinách produkce nesoustředěné. Přestože je Prokop jedinečný zpěvák, nedokázal ovládnout svou touhu po improvizaci a závěrečný bluesový set se tak natáhl až na téměř hodinu čistého času.

Resumé (+/-)

+ příjemné prostředí Divadla Archa
+ krátké snímky, promítané během koncertu
+ originálně pojatý křest Šrutovy knihy
+ věčně usměvavý Pan umělec Prokop
+ vystoupení Xindla X
+ žánrová rozmanitost večera
- neustálé ladění perfekcionisty Jana Hrubého
- až příliš vyčerpávající délka představení


NÁZORY
  • Drobnost (PF, 30.12.2009 16:47) Reagovat

    Dobrý den, nevím, odkud jste sledoval Michala Prokopa u klavíru? (zřejmě od baru) Stará píseň vyzněla opravdu skvěle, J.Š.Svěrák jistě má radost, když to celé odehrál a odzpíval :-(


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Naživo: Luboš Pospíšil a 5P vyprodali Lucerna Music Bar aneb Křest, který stál za to! (12.10.2023 10:00)
- Fotogalerie: Luboš Pospíšil a 5P ve vyprodaném Lucerna Music Baru nejen křtili, ale hlavně rozdávali radost (10.10.2023 10:44)
- Luboš Pospíšil již příští pondělí v Lucerna Music Baru zavzpomíná na výročí svého debutu (03.10.2023 12:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu