Zázrak o Vánocích - RATM porazili X Factor

20.12.2009 21:49 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Rage Against The Machine porazili díky mohutné kampani odpůrců X Factoru současného vítěze soutěže Joea McElderryho a se svým sedmnáct let starým hitem "Killing In The Name" dobyli singlový žebříček. Magnát Simon Cowell musel zuřit.
Rage Against The Machine - Killing In The Name
© facebook interpreta
V rubrice Na okraj jsem nastínila celou kauzu roztrpčených fanoušků, kteří nechtěli popáté v řadě vidět na prvním místě vánočního žebříčku vítěze X Factoru. Tím nejnovějším je od minulé neděle osmnáctiletý klučina Joe McElderry. Jeho předělávka hitu "The Climb" od Miley Cyrus se v nejostřejším singlovém boji tohoto roku setkala s prověřenou klasikou od Rage Against The Machine "Killing In The Name". Souboj plnil celý týden přední stránky novin. Nejvíce se k němu vyjadřoval právě Joe McElderry, který song od RATM označil za hrozný, a Simon Cowell, otec soutěže X Factor, prosil posluchače, aby nechali mladého zpěváka si užít jeho vítězství a pomohli mu k číslu jedna. Kalifornští protivníci Rage Against The Machine se ozvali až v neděli těsně před vyhlášením výsledků, kdy konstatovali, že jestli prestižní vánoční žebříček opravdu vyhrají, uspořádají v Británii zdarma velký koncert. Takže už aby si hledali místo a termín...

Mimo centrum zájmu tak zůstávají další pozice. Na třetí místo padá minulá vítězka Lady GaGa, čtyřka je Peter Kay. Páté místo okupuje druhá nejvyšší novinka. Americká dvojice, která si říká 3OH!3, spřáhla síly s Katy Perry a stvořili píseň "Starstrukk", což je aktuální britské number five. Na šestku přece jenom vyšplhal Robbie Williams s novým králičím songem "You Know Me". Sedmičku týden před vydáním okupuje už Cheryl Cole s will.i.amem, kteří jsou příští týden žhaví kandidáti na první pozici. Desítku nejlepších pak doplňují Rihanna, Journey a Black Eyed Peas.

Do čtyřicítky se dále vměstnaly ještě čtyři novinky a jeden návrat. Čtrnácté místo patří vánočnímu songu George Michaela, který napsal se svým životním partnerem Davidem Austinem. Píseň "December Song (I Dreamed Of Christmas)" je po dvou letech další Michaelův zářez v britském žebříčku. Chvost nejlepší třicítky olizuje Leona Lewis s předělávkou hitu od Oasis "Stop Crying Your Heart Out", na své krajany ale zatím nemá, ti před sedmi lety s písní došplhali na číslo dvě. Pod náporem úspěchu coveru "The Climb" Joea McElderryho si stahovali a kupovali poslouchači i originál od Miley Cyrus. Protlačili ji až na jednatřicítku. Místo za ní jsou dětské příšerky The Muppets, které zapěly svou vtipnou verzi "Bohemian Rhapsody" od Queen. Na třicátém šestém místě si brousí drápky na přední umístění loňská vítězka X Factoru Alexandra Burke. Druhý singl z její desky "Overcome", nazvaný "Broken Heels" vyjde oficiálně až druhý lednový týden. Poslední novinku tohoto týdne mají na starosti Pet Shop Boys se svým vánočním EP nazvaným jednoduše "Christmas".

    Top 10 - singly:
  1. Rage Against The Machine - Killing In The Name (502,672 tis.)
  2. Joe McElderry - The Climb (450,838 tis.)
  3. Lady GaGa - Bad Romance (61,677 tis.)
  4. Peter Kay's Animated All Star Band - The Official Bbc Children In Need Medley (52,605 tis.)
  5. 3OH!3 feat. Katy Perry - Starstrukk (40,742 tis.)
  6. Robbie Williams - You Know Me (38,435 tis.)
  7. Cheryl Cole (feat. will.i.am) - 3 Words (36,232 tis.)
  8. Rihanna - Russian Roulette (34,094 tis.)
  9. Journey - Don't Stop Believin' (33,337 tis.)
  10. Black Eyed Peas - Meet Me Halfway (32,517 tis.)

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Susan Boyle - I Dreamed A Dream
© facebook interpreta
V albové hitparádě se žádné velké věci neděly. Nejvíce pod stromeček nakupovali Britové už po čtvrté v řadě Susan Boyle. Na dvojku vyšvihl své album Michael Bublé. Deska "Crazy Love" se dočká příští rok své reedice. Trojka jsou Black Eyed Peas. Na pátém místě je druhé album Lady GaGa "The Fame Monster", které bylo původně ohlášeno jako reedice debutové desky, následně vydavatelství změnilo záměr a deska měla vyjít jako EP, pár týdnů před vydáním Lady GaGa prozradila, že se jedná o regulérní druhou desku.

Do desítky nejlepších se vrátil opět Robbie Williams. Jeho nejnovějšího počinu "Reality Killed The Video Star" se prodalo v Británii už přes tři sta tisíc kopí. Na sedmičku z desítky vyšplhala kompilace největších hitů Snow Patrol. Osmička patří Irům Westlife, kteří před časem zazpívali i na udílení Nobelovy ceny míru. Mezi nejlepší se vrací i Leona Lewis, jejíž album přijali chladně jak kritici, tak fanoušci. Chvost top ten patří živáku Take That.

Do celé čtyřicítky se vměstnaly jen dvě novinky. Ta první je až na sedmnáctém místě, tam doskočila s novou deskou "The Element Of Freedom" Alicia Keys, což je za celou její kariéru nejhorší umístění v Británii. Až osmadvacítka patří živáku Paula McCartneyho, který pořídil letos v červenci v New Yorku.

    Top 10 - alba:
  1. Susan Boyle - I Dreamed A Dream
  2. Michael Bublé - Crazy Love
  3. Black Eyed Peas - The E.N.D.
  4. Lady GaGa - The Fame Monster
  5. JLS - JLS
  6. Robbie Williams - Reality Killed The Video Star
  7. Snow Patrol - Up To Now
  8. Westlife - Where We Are
  9. Leona Lewis - Echo
  10. Take That - The Greatest Day

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY