shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar - Top 3, 13.12.2009

Dokonalý večer s Müllerem, unplugged a SuperStar

Vydáno: 14.12.2009 08:16 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Poslední kolo Česko Slovenské SuperStar před velkým finále bylo věnované konečně také slovenskému zpěvákovi - Richardu Müllerovi - a také unplugged. Nutno předem podotknout, že muselo hodně zamotat většině diváků hlavu. Nebyly tu špatné a dobré výkony, ale samé skvělé, výborné a úžasné.

Live: Česko Slovenská SuperStar

kolo: Top 3 - Unplugged & Richard Müller
datum: 13. prosince 2009
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Jako by už samotný úvod předznamenal kvalitu celého večera, když host předposledního finále Richard Müller předvedl svoji novou písničku "Už". S ním se na scéně navíc představil i smyčcový orchestr, který doprovázel soutěžící i po zbytek večera. Velmi příjemným momentem pak bylo i "Baroko" odzpívané devíti, již vypadlými finalisty. Člověk pak v některých momentech písničky litoval, že nemůže třeba v tomto kole slyšet toho či onoho. Nicméně i "Baroko" bylo pouhým dodatkem toho, co předváděli ještě soutěžící finalisté, a to takovým způsovem, až jsem si na konec kladl otázku, zda jsme nesledovali předčasné superfinále.

Boje otevřela Dominika Stará písničkou "Tlaková níž" a rozhodně svůj boj neodstartovala špatně. Možná v ní nebyla úplně perfektní pěvecky, ale co je daleko důležitější - ukázala přesně v pravý okamžik novou polohu svého projevu. Přestala se hnát do nějakých rozdrbaných výšek, zůstala celou písničku ve velmi klidné poloze, a to jí moc a moc slušelo.

Miro Šmajda se rozhodl následovat svoji krajanku s písničkou "Srdce jako kníže Rohan", a aby zvýšil svoje šance, vzal si na pomoc i kytaru. Na tu zahrál velmi dobře a zazpíval snad ještě líp. Jen mě už doslova irituje způsob jeho artikulace. Z toho soustavného zakulacování slabik a vykrucování pusy, když zpívá slovensky nebo česky, se už chvílemi osypávám. Škoda, že není schopný zpívat, jak mu zobák narostl.

Když Šmajda zaútočil kytarou, Martin Chodúr to zkusil s klarinetem a především hodně nečekanou volbou "Paparazzi" od Lady GaGa. O to větší překvapením bylo, jak výborně ji vysekl. Její naprosto odlišný styl dal dokonce zapomenout i na neustálé srovnávání s Tomem Jonesem a vyvrcholení na klarinet v rytmu charlestonu bylo přesně tím momentem překvapení, který Martin už tak zoufale potřeboval.

Druhým příspěvkem Miro Šmajdy do medailového klání byla druhá věc od Richarda Müllera "Nebude to ľahké". Přišlo mi trošilinku absurdní, když účastník pěvecké soutěže, za kterou lze SuperStar s trochou dobré vůle považovat, nechává za sebe chvílemi zpívat publikum, ale u tohoto zpěváka se už nemůžeme divit ničemu. Jinak ale lze i na toto jeho vystoupení napasovat předchozí hodnocení - artikulace znovu iritující, ale vše vedle toho výborné.

Vedle unplugged a Richarda Müllera by toto kolo mohlo mít ještě přídomek Michal Horáček a Petr Hapka. První z nich dodal snad všechny české texty a druhý dvě melodie. "Rozeznávám" byla z dílny obou a Martin Chodúr si v ní opět o něco zvýšil kredit. Nehledě na to, že ji zazpíval intonačně výborně, exceloval především takřka dokonalou dynamikou, která je v písničkách Hapky a Horáčka určující. Ubral, kde měl, a přitlačil, kdy to bylo potřeba. Netvrdím, že bude zpívat na dalším albu dvojice H&H, ale opět předvedl jeden ze svých výborných výkonů.

Nechat se zahanbit určitě nechtěla ani Dominika Stará s "Alone" skupiny Heart, kterou bude většina znát spíš od Celine Dion. Dominika měla ovšem tu výhodu, že nehodlala rodačku z Quebecu napodobovat. Pokud by se o to pokoušela, pravděpodobně by narazila. Stala se z ní opět ta osmdesátková zpěvačka a střihla si tu písničku tak nějak po svém, což jí prospělo. Dokonce si myslím, že v tomto případě ani nikomu nevadil ten její pilovitý ječák v horních polohách. Jako by to do té písničky patřilo.

Jednu z nejintimnějších podob Martina Chodúra si mohli diváci vychutnat v další Müllerově písničce "Cigaretka na dva ťahy". Je možná trošku škoda, že si nevzal klarinet spíš do tohoto šansonu, ale to by asi nebylo tak překvapující. Jinak ani tady nebylo co vytýkat a můžu už jen chválit a chválit a na to už mi docházejí superlativy.

Když jsem se dočetl, že Dominika Stará bude zpívat "Štěstí je krásná věc", docela jsem se o ni začal obávat. Úplně zbytečně. Ano, uštěpačný chlap by ji jistě zazpíval líp, ale Dominika s ní přesto přeskočila svůj stín. Dokázala si udržet na svůj věk až neskutečný odstup, na němž tahle písnička stojí, a zazpívala ji s úžasnou lehkostí a nadhledem. Za to, jakým způsobem se s ní tato mlaďounká zpěvačka vypořádala, před ní smekám.

Závěr soutěžní části padl na bedra Mirovi Šmajdovi a jeho podání "Dream On" Aerosmith bylo dokonalým zakončením dokonalého večera. Opět si z toho udělal svoji vlastní show, kde si ještě společně se dvěma členy smyčcového orchestru zahrál tak trochu na Apocalypticu a kde znovu přesně zúročil svůj rockerský potenciál. Narozdíl od minulého kola byly tentokrát i fistule naprosto na místě a v případě zpěvu v angličtině i odpadla před tím kritizovaná artikulace.

Na rovinu se přiznám, že tentokrát nejsem schopný stanovit nějaké pořadí, natož abych na někoho ukázal jako na kandidáta na vyřazení. Všechny výkony byly natolik skvělé a vyrovnané, že to snad ani nelze. Pro toto kolo to tedy nechávám čistě na divácích a ten, kdo v pondělí vypadne, může odcházet ze vztyčenou hlavou.

Jak to viděl Honza Průša

Po minulém kole, kdy bylo všechno špatně - ať už šlo o výběr tématu či zpracování aranží - se televize pochlapily a spolu se třemi finalisty připravili jednoznačně nejlepší kolo Česko Slovenské SuperStar.

Ten kontrast oproti minulému týdnu byl nejlépe vidět hned při prvním vystoupení Dominiky Staré. "Tlaková níž" je vůči "Dětem ráje" skutečná skladba (asi jako když krabicové víno srovnáte s nějakým minimálně výběrem z bobulí). V podání Dominiky tu najednou byl cit, napětí, pokora, touha i erotika. A i když Dara říkala "Přidej.", podle mě to byla perfektní interpretace ne zrovna snadné skladby a nebylo třeba cokoliv měnit. V "Alone" to Dominice také vyšlo. Jednak zlepšila angličtinu, a pak písničku, která mě sama o sobě příliš nebaví, podala opět výborně, zazpívala ji naplno a bez chyb. Jejím jediným šlápnutím vedle byla "Štěstí je krásná věc", kde strašně přehrávala, chyběla jí ta zhýralost a kromě zpěvu bylo všechno úplně špatně. Šlo spíš o takovou parodii a nepochopení celé skladby.

Miro Šmajda pořád roste. Na všem se snaží najít pozitivní stránku, bojuje a na pódiu se chová nejpřirozeněji ze všech. Vystoupení si užívá, je v pohodě. "Srdce jako kníže Rohan" odzpíval dobře, ale příšernou českoslovenštinou. "Nebude to ľahké" byla přesně o té pódiové přirozenosti. Věřil jsem mu každé slovo a měl pocit, jako by to byla jeho písnička, tak lehce a nenuceně ji podal. A svůj výkon snů předvedl v závěrečné "Dream On". To bylo to nejlepší, co v SuperStar ukázal. Naprosto profesionální a zároveň přirozený výkon, skvělý zpěv. Miro pobavil, zaujal a ještě si to sám užil.

Martin Chodúr začal překvapivě s "Paparazzi" od Lady GaGa a povedlo se mu z ní udělat fakt zajímavou písničku. Dokázal ji skvěle vygradovat, udržovat neustálé napětí, v refrénech to trošku stáhnout zpět, postupně a smyslně dávkovat dynamiku a připravit tak skladbu na skvělé klarinetové sólo, které nikdo nečekal, a závěrečný famózní refrén. V "Rozeznávám" výborně použil svůj plný a sytý hlas, dostal tam ten správný prožitek i přesnou dávku citu - vždy dokázal zjemnit tam, kde bylo právě třeba. Píseň mu výtečně sedla a ukázal se jako rozený šansoniér, jeho verze tak byla srovnatelná jak s tou Müllerovou, tak s aktuální Segradovou. Kámenem úrazu ale byla "Cigaretka na dva ťahy". Zezačátku totální průšvih. Martin se nemohl dostat do písničky, byl nepřesvědčivý, nedalo se mu věřit. Ale asi ve třetině se trochu vzchopil, uvolnil se a závěr už byl dobrý. Nicméně skladba mu vůbec nesedla.

Závěrečné hodnocení je zatraceně těžké. Všichni tři jsou překvapivě dobrými zpěváky a drobná selhání, která dnes přišla u Dominiky a Martina, byla jen nevhodnou volbou písničky. A tak to vezmu (vzhledem k tomu, že příště je finále) tak nějak spravedlivě za celou soutěž. S těžkým srdcem bych vyřadil Mira Šmajdu, i když byl dnes nejlepší.


NÁZORY
  • Chodúr zprznil písničku Paparazzi (DJ Volder, 14.12.2009 10:39) Reagovat

    Chodúr písničku od Lady Gaga vůbec nezvládl. Jeho verze mi přímo trhala uši. Za tohle by měl ze SuperStar vyletět.

    • Re: Chodúr zprznil písničku Paparazzi (honza, 14.12.2009 15:14) Reagovat

      Originál je pro mě naprosto neposlouchatelný, naopak Martin z toho udělal docela příjemnou věcičku, která mě i bavila...

    • Re: Chodúr zprznil písničku Paparazzi (Pavel, 14.12.2009 16:48) Reagovat

      TY budeš asi nějakej její fanatickej obdivovatel ne??

  • naopak (morrissey, 14.12.2009 13:19) Reagovat

    chodurova verze byla úžasná

  • ????? (Flórka, 14.12.2009 16:37) Reagovat

    Vás dva recenzenty bych chtěla mít doma, ale obávám se že byste mě iritovali - jinak ovšem proti registrovaným nic nemám.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)
- Video: Richard Müller a Emma Drobná spolu pohřbívají lásku (12.01.2023 12:20)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: Neodpisujme Richarda Müllera. Nový album "Čierna Labuť Biela Vrana" prekvapí aj poteší (18.10.2022 17:00)
- Recenze: "Boží mlýny melú, starci starnú" a Richard Müller je na albu "Hodina medzi psom a vlkom" stále v plné síle (23.10.2020 16:30)
- Richard Müller se na nové desce ocitne v hodině mezi psem a vlkem (11.10.2020 19:39)
- Album "33" Richarda Müllera vychází po letech na CD a LP (08.07.2020 17:51)
- Video: Richard Müller o sobě dává po letech vědět zpovědí "Anomália" (03.06.2020 15:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu