shop.musicserver.cz
Krucipüsk, The Coolers, Roxy, Praha, 3.12.2009

Pekelná výheň strýčka Belzebuba

Vydáno: 04.12.2009 09:56 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Roxy se na čtvrteční večer proměnilo ve vstupní bránu do pekel, neb v něm zahrál sám strýček Belzebub, a to se svou družinou zvanou Krucipüsk. Prahou tak vůbec poprvé zaburácely tóny aktuální nahrávky "Amen", která navrátila zarostlého podještědského barda zpět na vrchol tuzemské rockové scény.

Live: Krucipüsk

support: The Coolers
místo: Roxy, Praha
datum: 3. prosince 2009

Krucipüsk, Praha, 26.10.2005 small d
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Pro svou tradiční předvánoční zastávku si letos Krucipüsk zvolil prostor v Roxy. Vrátil se tak na místo činu, neb před dvěma lety se ve stejném klubu také otevřely brány pekla. Hájíček tehdy metropoli představil nahrávku "Ahoj", tentokrát došlo na novou desku "Amen". Právě poslední alba pak tvořila páteř setlistu čtvrtečního představení.

Krucipüsk již dávno není okrajovou, alternativní kapelou, potvrdilo se to i tentokrát, protože Roxy bylo takřka vyprodané. Škoda jen, že samotný koncert začal už před devátou hodinou, což je na pekelné hrátky přece jen dost nekřesťanský čas. Navzdory tomu bylo publikum po celý koncert v pohybu, vytvořilo fantastickou atmosféru a vyhecovalo strýčka Belzebuba k jednomu z jeho nejlepších vystoupení.

Krucipüsk, Praha, 26.10.2005 small b
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Stále více zarostlý Tomáš Hájíček proměnil čtvrteční koncert v divadelní exhibici, v one-man show, při které mu zobaly z rukou stovky dočasných obyvatel Roxy. Bez zbytečných prodlev servíroval jednu píseň za druhou a když na pauzy přece jen došlo, výtečně je vyplňoval svými nenapodobitelnými mikropovídkami. Jak již bylo řečeno, celý koncertní setlist byl tvořen především průřezem z posledních dvou alb, zazněly ale i osvědčené starší tracky a samozřejmě došlo i na skladbu vůbec nejstarší, pocházející z debutové desky "Ratata" - "Brácho vem mě ven".

Z nového alba "Amen" zafungovala naživo nejvíce píseň "Zákon". Pro ilustraci se můžete podívat na video, které pochází z začátku listopadu z plzeňské Šeříkovky, kde celá šňůra Amen Tour 2009 začala.

Krucipusk, Benátská noc, Malá skála, 24.-26.7.2009
© LukᚠZmátlík / musicserver.cz
Fanoušci v prvních řadách měli "Amen" již dobře naposlouchaný a nové písně si náležitě užívali, zbytek Roxy ale přijal novinky bohužel poměrně chladně. Nejlepší odezvu naopak měly písně z předchozí desky "Ahoj", ať již stejnojmenný song nebo "Morski Pas", ke kterému nedávno vznikl opravdu nevšední videoklip. Právě "Morski Pas" se v koncertním provedení dočkal nových psychedelických aranžmá, což jinak nevýraznému songu jedině prospělo.

"No a teď by to chtělo jednu písničku na hrad!" vykřikl Hájíček a bylo jasné, že bude následovat politický protestsong "Hümnus" adresovaný českému prezidentovi. Zanedlouho zazněl i aktuální "Blábol" a nestárnoucí Hájíček dál teatrálně poskakoval po pódiu a jako správný perfekcionista dbal při každém svém gestu o jeho efektivnost.

Divadelní představení nabíralo postupem času na intenzitě a schizofrenní frontman Krucipüsku se nejprve rozzuřil doběla, aby následně celé Roxy uhranul svým nevinným kukučem. Vizuálně nejlépe mu pak sedla role sebe sama při písni "Kafe a cigára", kdy si jak již bývá zvykem zapálil a následně vyklidněně promlouval k publiku. Nad Roxy se tak začal vznášet pekelný dým.

Krucipusk, Benátská noc, Malá skála, 24.-26.7.2009
© LukᚠZmátlík / musicserver.cz
Výběr nových písní rozhodně dokázal, že Krucipüsk není za zenitem, ba naopak, je na vrcholu své tvorby a přestože na genialitu alba "Druide!" již jen stěží naváže, daří se mu tvořit víceméně nadprůměrné songy. Hájíček je navíc výborným hercem, který svůj um neprodává lacinou formou, ale mezi řádky.

Celý večer provázel jakýsi soubor písní o lásce, ať již té mezi lidmi - milostné, mateřské, sourozenecké nebo třeba té k přírodě. Hájíček pokaždé dokázal dokonale zhypnotizovat publikum a náležitě toho využít. Energie doslova přetékala z pódia mezi fanoušky, kteří ji libereckému souboru vraceli s ještě větší vervou. Při nesmrtelné diskotéce "Belzebub disco!" pak ovládl Roxy rozpálený bordel.

Závěr vystoupení byl ve znamení starších hardcorových písní. Hájíček nejprve rozkřičel publikum (s)prostým "Fuck you", aby následovalo "Musim do Mexika" a vůbec nejsilnější píseň celého večera "Sexy woodoo" z osm let starého alba "~4~".

Hájíček se před svým čtvrtečním vystoupením definitivně upsal ďáblu, jinak si totiž neumím vysvětlit, že i po letech dokázal tak příjemně překvapit nejen mě, ale i celé Roxy, které mu aplaudovalo ještě dlouho po skončení koncertu.

Resumé (+/-)

+ fantastická atmosféra v Roxy
+ kvalitní ozvučení
+ živé písně z aktuální desky "Amen"
+ Hájíčkův teátr

- sice precizní, ale poněkud statický projev zbytku kapely
- poměrně drahý merchandise
- závěrečná podprůměrná skladba "Jára"
- konec ve 22 hodin


NÁZORY
  • Co ta předkapela ? (Petr, 08.12.2009 15:44) Reagovat

    Celkově vzato mi přišel koncert poměrně slabý (na krucipusk), byl sem snad na všech koncertech v praze od křtu Ahoj v roxy a před tím nepravidelně. Koncerty měly šŤávu, Tomáš nepřehrával, vždy bylo výborné pogo (dobré ne brutální), nechyběly symboly jako pruhovaná trička starým zvykem fanoušků bylo také házet karty do poga (nevím odkud se zvyk vzal ale bylo to na 80% koncertů) a spolupráce s poblikem. Opravdu sem nepochopil výběr předkapely, co to mělo být ? Hip hop a "zpěvák" co se neustále chytal za koule?. Příjde mi, že Krucipusk, jakožto česká dvorní kapela HardCoru by neměla komerčnět (deska Amen mi přijde pseudofilosofická a oproti albu Druide a Ahoj slabá takzvaně bezxichtu). Důkazem toho byla tlupa namalovaných slečinek, které stáli na okraji kotle a byli děsně překvapené, když do nich někdo strčil nebo šlápnul na naleštěnou botku a dokonce do poga plivali.

    Prosba na krucipusk ? Fanoušků v řadách posluchačů mátě dost a dost, proč koncerty ztrácí šťávu (důkazem byl starej nářez Cirkus dneska nebude, kterou 3.12 v roxy zahráli těžce pod úrovní, bez nakopnutí a víc divadlo než hudba) a objevuje se na nich víc a víc pseudo drsňáků ? Vraťte se k tomu jak vás mají opravdoví fandové rádi a začněte zase pěkně od hruba (hlavně tomáš by se měl změnit k image "přerostlého skřeta", která mu tak seděla a se kterou nás tak bavil).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Fotogalerie: Krucipüsk rozpálil Ledárny (10.09.2021 10:49)
- Recenze: Krucipüsk zvou do "Country Hell" (25.11.2019 00:00)
- Naživo: Krucipüsku to šlape i s omlazenou sestavou (16.03.2018 10:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu