shop.musicserver.cz
Krucipüsk - Amen

Svatá kniha kybernetické generace

Vydáno: 03.12.2009 12:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Krucipüsk vydal na začátku listopadu své osmé řadové album, tentokráte s názvem "Amen". Zásadní změnou oproti předchozím počinům je frontmanova zklidněnost. Hájíček totiž křičí už jen tam, kde je toho opravdu třeba, zbytek jeho projevu se mění v recitaci, která už nezpůsobuje manické stavy, spíše deprese.

8/10

Krucipüsk - Amen

Vydáno: 1.11.2009
Celkový čas: 44:10

Skladby: Mámo, Blábol, Shake Baby, Biomasa, Dědova víra, Ostrov, Zákon, Kafe a cigára, Krupicová kaše, Pro lidi, Jára

Vydavatel: vlastní náklad

Pokud trpíte bipolární afektivní poruchou, zvanou dříve též maniodepresivní psychóza, díky "Amenu" jste nalezli kvalitního sparing partnera pro fáze manické i depresivní. Náhlá změna nálad je totiž symbolem nové nahrávky Krucipüsku.

V úvodní skladbě "Mámo" si Hájíček stěžuje na beznadějnost současnosti, což je prvním z mnoha podobenství, která se na desce "Amen" objevují. Nový počin Krucipüsku je totiž nadmíru aktuálním albem, odrážejícím soudobé problémy společnosti. Pokud bylo "Druide!" před čtyřmi lety zpovědí ryze syrovou a do jisté míry soukromou, kdy se Hájíček nebál odtajnit posluchačům všechny své démony, následující "Ahoj" působilo v tomto ohledu jako zklamání. Opravdovost a uvěřitelnost se z tvorby Krucipüsku totiž v období předchozí desky vytratila, jednoduše scházela upřímnost.

Právě ta je ale největší devizou aktuálního alba. V úvodní písni Hájíčkovi bez okolků uvěříte, že si vypůjčil Ozzyho slova "Mama I'm Coming Home" jako upřímnou výpověď umělce, ne jako předem vypočítaný kalkul. Stejně tak "Biomasa" se Hájíčkovi hodila spíše jako idea konzumu než jako reakce na Kateřinu Jacques.

Prakticky každý z textů by si zasloužil hlubší analýzu, neb je v nich skryta jakási kyberpunková Svatá kniha kosmické generace. Krucipüsk se od počátku profiloval jako sociálně-politické seskupení, po čase však metafory odhodil a vsadil na upřímnost projevu. Na "Ahoj" se objevil "Hümnus", dosti nevybíravě kritizující Václava Klause, ve stejném duchu vznikl na nové desce "Blábol", jenž tvrdě tepá a odsuzuje tuzemskou politickou elitu.

Krucipüsk je ale tradičně nejsilnější ve svých nostalgických náladách. Tato kategorie písní je na "Amenu" zastoupena hned třikrát - "Shake Baby", "Dědova víra" a "Kafe a cigára". Právě tyto až patetické songy poukazují na vyklidněnost frontmana. Zatímco dříve by při podobných motivech thrashově křepčil, dnes neváhá apaticky šeptat a také teatrálně zpívat.

V Podještědské říši snad ještě nikdy nevznikl tak infantilní název písně, jako je tomu v případě "Krupicové kaše". Zavrhnout ji kvůli jménu by ovšem bylo omylem. Tato kritika postmoderní generace je totiž poeticky vytříbeným, hudebně silným a takřka geniálním songem. Perfekcionista Hájíček si tentokráte bere na paškál obézní děti, sedící od rána do noci u sociálních sítí, stejně tak jejich rodiče, které je "elektrikou kojí a do sítě pak děťátko zapojí". Pokud jste na tuzemské scéně marně hledali kyberpunkové texty, v případě Hájíčkovy sbírky "Amen" jste se dočkali.

Písně "Ostrov" a "Zákon" jsou pak typickou součástí repertoáru Krucipüsku a díky své živelnosti dávají vzpomenout na starší období liberecké party. Závěrečné dva songy "Pro lidi" a "Jára" ale varovně zvedají ukazováček, neb jsou ukazatelem jisté senilnosti. Na předchozích deskách patřily balady "Ce'st la mort" a "Éo-Éo" k tomu nejsilnějšímu, co alba nabídla, tentokráte však Hájíčkovi v baladě "Pro lidi" dochází dech. A závěrečného "Járu" si mohl Krucipüsk také odpustit, je v něm přítomna notná dávka naivity a prvoplánového smýšlení.

"Amen" jako celek působí neskutečně kompaktně a po "Druide!" se jedná bezesporu o druhý nejkvalitnější počin kapely, která v minulosti proslula především častou obměnou členstva. Chemie Krucipüsku ale funguje na "Amenu" bezchybně a po hudební i textové stránce patří toto album k vrcholům tuzemské produkce. Amen.

NÁZORY
  • guit (Rudla, 03.12.2009 16:08) Reagovat

    a je taky namístě ocenit Jarmutovy vyhrávky

  • hudebne horsi (guest, 03.12.2009 21:24) Reagovat

    Narozdil od autora nevnimam tolik texty, hlavne hudbu. Tahle nahravka Druidovi nesaha ani po kotniky - Hajickova sila je v te dynamice, spouste polohach. Na tyhle desce ma skoro celou dobu jeden vyraz, az to nudi. No a Jara, to je absolutni propadak, to se mi nelibilo ani na zivo a to je co rict.

    Pokud jde o koncertni material, tak mi tahle deska prijde hodne slaba :(

  • s recenzí vícemnéně souhlas... (eagle-eye, 04.12.2009 11:21) Reagovat

    napsaná je celkem výstižně na druhou stranu, ten kvalitativní rozdíl mezi Druide a ostatními alby Krucipusk je markantni. Jasne,a si je to druha nejlepsi deska Krucipusku, ale na Druide to nema ani omylem.

  • Nuda (Ozzy, 04.12.2009 17:37) Reagovat

    Nemůžu si pomoct, ale ta deska je prostě slabá, spoustu songů nudí fakt i na koncíku. Deska se trochu rozjede až po Shake Baby (3. v pořadí).
    Výborný jsou pouze 2 songy - "Zákon", což je taková klasická Hájíčkova nasranost a potom "Pro lidi", kde oceňuju zajímavej zvuk i atmosféru. Zbytek je jenom více-méně vata. A co mě fakt maximálně irituje jsou songy "Jára" a "Blábol" - to je fakt blábol.

    Prostě Rypar je pro Hájíčka nenahraditelnou ztrátou a i když se na AHOJ objevilo pár hodně silnejch věcí, tak si troufám říct, že tohle je to nejhorší co Krucipüsk udělal..... :(

    • Re: Nuda (Petr Bláha, 04.12.2009 18:41) Reagovat

      Jarmut je taky kvalitní kytarista, takže bych Ryparův odchod jako takovou ztrátu neviděl. Spíš mi trochu vadí, že Hájíček z kapely dělá one man show. Krucipüsk nikdy nestál na nějaké kytarové ekvilibristice, ale na šlapavé rytmice. Z téhle pozice nechápu, proč je ve výsledném mixu tak málo basy, když jí obsluhuje absolutní špička ve svém oboru - Marek Haruštiak. Ten měl dostat více prostoru.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Fotogalerie: Krucipüsk rozpálil Ledárny (10.09.2021 10:49)
- Recenze: Krucipüsk zvou do "Country Hell" (25.11.2019 00:00)
- Naživo: Krucipüsku to šlape i s omlazenou sestavou (16.03.2018 10:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu