Výkřik do tmy

07.12.2009 12:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Je vám přes třicet. Jste hiphopová crew, která definuje pojem český hip hop. Máte vydané dvě desky, hostovali jste na dalších x albech jiných interpretů. Před vydáním třetí nahrávky se rozhodnete udělat čáru za svou minulostí. Z iPodu tak vyberete 17 tracků, které vy i každý z vašeho okolí znáte...
5/10

PSH - Zpátky do dnů (Best Of)

Skladby: H.P.T.N., Parket feat. Čistychov, Praha RMX feat. LA4, Túžím RMX feat. Dara, Zatím díky, Nenechám si vzít svůj klid, Wolfův revír feat. James Cole, Tréning, Smíchov - Újezd feat. Hugo Toxxx, 1985, Peneřina těžká dřina, Afterparty, Tak a teď, Du dolů feat. Kateřina Winterová, Rok PSH, Společný zájmy feat. Čistychov, Jižák RMX
Vydáno: 24.11.2009
Celkový čas: 75:30
Vydavatel: Bigg Boss
"Keď poslúchaš český hip hop, tak PSH poznáš, pretože to nie je okrajová kapela a keď ťa tento žáner nezaujíma, tak máš v piči celú ich výberovku," prohlásil můj kamarád a já se mu rozhodl z principu oponovat: "Ta bestofka není určena pro ortodoxní hopery, ale pro širší publikum, které se chce s PSH teprve seznámit." Chabý argument, že? Upřímně, kdo se chce s Penery teprve seznámit, nejspíše posledních deset let neprožil v Česku.

Peneři strýčka Homeboye vydávají v příštím kalendářním roce své třetí studiové album a čekání na něj se rozhodli fanouškům zkrátit výběrem z dosavadní tvorby. Resumé neobsahuje všechny důležité tracky, což ostatně nebylo ani jeho primárním cílem, neobsahuje však ani track s nejvyšší prioritou, který dal celému albu název. Neumím si logicky odůvodnit, proč není na desce "Zpátky do dnů" přítomen nostalgický, ale do jisté míry stále aktuální stejnojmenný track.

"Zpátky do dnů" je tak pouze výběrem z výběru toho opravdu nejlepšího. Aby se na desce objevily všechny zdařilé písně PSH, muselo by vyjít buď 2CD, nebo reedice "Repertoáru".

Bestofka je pro fanoušky vždy jakási výhra ve věrnostním programu, jenže v případě PSH je to Pyrrhovo vítězství. Kdyby raději triumvirát Orion, Vladimir518 a DJ Mike Trafik uvolnil nikdy nevydané tracky, udělal nosič plný rarit, na desku si pozval nějaké hosty nebo alespoň původní písně přezpíval do nových aranžmá... Nic z toho se bohužel nestalo.

Peneři jen náhodně vybrali několik skladeb ze svých dvou studiových nahrávek a navrch přidali pár osvědčených tracků odjinud. A přitom stačilo tak málo - použít Oriho a Vláďovo sólovky, dvě alba PSH, výběr "H.P.T.N.", přizvat Huga, Kouli a třeba i Andrého s Máňou. Natáčet, kalit, bavit se... Bestofka "Zpátky do dnů" je sušší než sušina v ústech deset minut po odpalu třetího jointu.

Materiál z "Repertoáru" samozřejmě funguje i po létech, písně z "Rap'n'Rollu" nikdy pořádně fungovat nezačaly a zázrak se nekoná ani nyní. Důvěrně známé remixy "Prahy" a "Jižáku" patří k vrcholům tvorby PSH, "Nenechám si vzít svůj klid" a "Smíchov - Újezd" z "Gorily vs. Architekt" působí jako příjemné zpestření a nepřekonatelná intimní zpověď "Du dolu" je patrně vůbec nejzdařilejším trackem v historii tuzemské scény. Jenže víc toho album ve finále nenabízí. A na jazyk se tak vkrádá otázka, zda-li je česká hiphopová scéna opravdu tak prázdná, když nemá na výběrovce své nejlepší kapely co nabídnout. Nezbývá než doufat, že se PSH pouze šetří před vydáním nové studiovky, protože "Zpátky do dnů" je prachobyčejným výkřikem do tmy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY