shop.musicserver.cz
Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (20 - 11)

Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (20 - 11)

Vydáno: 26.02.2010 05:00 v sekci Publicistika - Katka Šebestová a Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Je jen jedna věc, na které kritici ujíždí více než na škatulkování - žebříčky. My jsme aktuálně připravili jeden, který vám v několika dílech shrne sto nejlepších desek uplynulého desetiletí. A přihodíme shrnutí nejdůležitějších událostí jednotlivých let. Pokračujeme rokem 2008 a druhou desítkou.

The White Stripes
© nme.com
Máme za sebou další hudební dekádu. Deset let, co opět změnilo svět. Pokud konec osmdesátých let přinesl sametovou revoluci, pád Berlínské zdi a krach komunistického svazu, což mělo za následek, že devadesátá léta byla jedním velkým mejdanem, oslavou svobody a míru (byť výjimky se našly), začátek jednadvacátého století nám mediálně objevil nepřítele nového - terorismus. A tahle trpká pachuť ovlivnila výrazně i hudbu. Ať už tématicky (do Bushovy politiky se opřeli i Radiohead), nebo obsahově (americká verze debutu The Strokes neobsahovala písničku zesměšňující newyorské policisty, protože se to prostě po 9/11 nehodilo). Příkladů je samozřejmě bezpočet.

Přesto se ale uplynulých deset let vyznačuje především tím, že nic nevykračuje z řady. Ano, konzumní mašinérie objevila ještě jednodušší cestu k penězům než boybandy a do popředí se dostaly talentové (ne)pěvecké soutěže typu Česko hledá SuperStar, MTV zase jednou ovládlo r'n'b a zažili jsme boom reunionů i exhumaci osmdesátkového electropopu, ale vše se tak nějak vzájemně vyvažovalo. Nejvýraznější změnou tak je fakt, že se hudba stěhuje na internet - od mp3jek a streamování hudby či videoklipů až po hudební publicistiku.

Patrick Wolf
© Nick Thornton Jones & Warren du Preez
Snad i proto je náš žebříček stovky nejoblíbenějších alb uplynulé dekády tak rozmanitý a pokrývá téměř kompletní populární scénu. (Až na metal, ale to už se snad dávno ví, že kritici prostě metal nespolknou a budou ho ignorovat. I když je jako hudební styl nesmrtelný…) Cílem našeho žebříčku není sdělení tak to bylo a jen my máme pravdu, ale seznámení čtenářů s naším pohledem na uplynulé desetiletí. Odráží se v něm nejen náš hudební (ne)vkus, ale i naše zapomnětlivost a všechny osobní úchylky. Vždyť jak jinak si vykládat to, že v něm najdete úlety typu The Teenagers?

V rámci jednotlivých žebříčků shrneme postupně i jednotlivé roky. Připomeneme si, co zásadního se v nich událo, kdo na výročních ceremoniálech za co děkoval a která alba mizela z pultů (respektive vytěžovala servery iTunes) nejvíce. Pokračujeme druhou desítkou a těšit se můžete na Björk, Joannu Newsom, Justice, Radiohead nebo The White Stripes.


100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

20. místo: Radiohead - In Rainbows

Průměrná známka: 8.615

Radiohead - In Rainbows
Datum vydání: 10.10.2007
Produkce: Nigel Godrich
Prodeje: 500 tisíc US, 100 tisíc UK

Radiohead jsou tu od toho, aby byli revoluční. To o nich lze říct již od doby, kdy se skličujícím opusem "OK Computer" vymezili proti britpopu a vše následně potvrdili geniálním kvazi-nonsesem "Kid A". A ač by se dalo očekávat, že tato pozice bude pro Thoma Yorkea a spol. trochu svazující, nejenže se s tím zatím dokázali vždy dokonale popasovat, ale ono se navíc zdá, že jim to neuvěřitelně sedí. "In Rainbows" je v tomto ohledu hudebně asi nejmenším smykem, ale stalo se albem, které by mohlo oslovit i ty, kteří Radiohead až do roku 2009 pokládali za snobské intelektuály, kteří se chtějí za každou cenu odlišit, se zaslepenými fans jako větrem v zádech. Je nejotevřenější a nejvřelejší deskou v diskografii kapely a každý si ho mohl oficiálně stáhnout i zadarmo.
-- Miroslav Böhm


Radiohead - Nude

"Revolucí už Radiohead udělali dost, takže mají nárok na evoluci. I tu zvládají s bravurou, máte-li náladu na zklidnění, na kompaktnost, tak 'In Rainbows' je hodně dobrá volba."

Ondřej Pravda, makrorecenze


19. místo: Patrick Wolf - Lycantrophy

Průměrná známka: 8.625

Patrick Wolf - Lycanthropy
Datum vydání: 28.7.2003
Produkce: Patrick Wolf
Prodeje: ?

V šestnácti již měl své první malé nahrávací studio a na svůj debut "Lycanthropy" poskládal materiál, který vznikal osm let. Otisklo se zde snad vše od detailů jeho neobvyklého dětství, přes dospívání a konče u rozmáchle eklektické romantiky "Paris". Převážně si vystačil s notebookem a nechybí pro něj typická nástrojová pestrost - většinu si Patrick Wolf natočil sám. Více nepotřeboval a ihned se kapituloval mezi nejnadějnější písničkáře této doby. "Lycanthropy" ukázalo ve velkém jeho ztřeštěný svět, který je však paradoxně plně uvěřitelný. Je tu popová chytlavost ("A Boy Like Me"), kterou v kontrastu střídá několik elektronických šoků ze snů puberťáka. Jeho nadání a potenciál stále roste a svým způsobem může být symbolem generace, která hledá svou identitu a odvahu k vyhrabání se ze zapadlé šedi.
-- Dan Hájek

<

Patrick Wolf - Demolition

"Vše může svádět k tomu, abyste Wolfa soudili podle jeho věku, ale vůči textaři s takovou odvahou by šlo o medvědí službu."

Dan Lett, Pitchfork


18. místo: Björk - Vespertine

Průměrná známka: 8.636

Björk - Vespertine
Datum vydání: 27.8.2001
Produkce: Björk, Thomas Knak, Martin Console, Marius de Vries
Prodeje: 60 tisíc UK

Spanilá jízda lemovaná stále lepšími alby, kterou žánrově dlouhodobě nezařaditelná Islanďanka Björk předvedla v devadesátých letech, o moc nezpomalila ani na čtvrté "Vespertine". Oproti skvostné symbióze smyčců a elektroniky "Homogenic" došlo k posunu v důrazu na detail - s hromadou drobných efektů a beatů intenzivně vypomohli experimentální mistři Matmos. Andělskému a křehkému vyznění přispěly bez vážných kolizí s kýčem sbory, smyčce i harfová tremola Zeeny Parkins, mrazivou slupku prorážely niterné texty jako v případě "Pagan Poetry" s fantastickým videoklipem. Kdyby druhá půlka nabídla krom zvukového mistrovství víc silnějších skladeb než jen závěrečnou ódu na radost "Unison", možná by nešlo jen o nejdelikátnější, ale i vůbec nejdokonalejší zářez v celé blyštivé diskografii Björk.
-- Karel Zich


Björk - Hidden Place

"Vespertine vás na nějakou dobu pohltí a je to jako ponor do mrazivé vody zamrzlého horského jezera. Nejprve si musíte prosekat cestu pod hladinu a pak už jen plujete pod ledem a ztrácíte cit v těle. Bon voyage!"

Lukáš Beldik, hlavní recenze


BYLO NEBYLO V ROCE 2008

Michael Jackson - Thriller 25 (Zombie Cover)
Nejprodávanější album všech dob, Jacksonův "Thriller" oslavil pětadvacetiny. Management připravil k výročí speciální edici, která kromě kultovních hitů obsahovala songy i v novém kabátu, na kterých se vyřádil will.i.am, Akon a jiní.

• Dívčí formace Danity Kane se zapsala do hitparádových análů. Se svou druhou plackou se v prvním týdnu prodeje prodrala na první místo amerického žebříčku, čímž se staly první dívčí kapelou, která s prvními dvěma alby obsadila v Americe No.1. • Dařilo se i Madonně. Její aktuální počin "Hard Candy" se také podíval na číslo jedna, a z Madonny byla rázem druhá nejúspěšnější zpěvačka v počtu prvních míst hned za Barbarou Streisand.

Lil Wayne po třech letech prolomil magickou hranici jednoho milionu prodaných desek v jednom týdnu. Bylo to sice jen o nějakých pět set kopií, ale i to se počítá. Stejný úspěch se naposledy povedl v roce 2005 50 Centovi.

Madonna
A opět se podíváme za Madonnou. Ta si za rok 2008 pěkně nahrabala. Turné nazvané Sticky & Sweet Tour, na které vyjela 23. srpna a obsahovalo čtyřiaosmdesát zastávek, je se 408 miliony dolarů nejvýdělečnější šňůrou zpěvačky.

• Po čtrnácti letech odpočinku je tady i jedno zmrtvýchvstání v podobě boybandu New Kids On The Block, který byl inspirací třeba pro naše Lunetic. Jejich comebacková deska sice nebyla kdovíjaké terno, ale prodeje měla více než dobré - takže návrat se povedl.

Queen vydali po sedmnácti letech novou desku. Bez Freddieho hlasu samozřejmě, toho zastoupil Paul Rodgers. Z alba měli radost především fanoušci, kritici už tolik shovívavosti neměli.

Travis Barker, bubeník Blink-182, a muzikant Adam Goldstein přežili letecké neštěstí, při kterém zemřeli čtyři lidé. Druhý jmenovaný ale svou druhou šanci do života neuchopil za správný konec a za pár měsíců zemřel na předávkování drogami.

Lady GaGa
V roce 2008 vydal současný fenomén jménem Lady GaGa svůj debutový počin "The Fame". Ač to zní skoro neuvěřitelně, tehdy singly "Just Dance" a "Poker Face" žádnou díru do světa nedělaly. Konkrétně debutový hit "Just Dance" vyšel už první dubnový týden roku 2008, ale úspěch přišel až v lednu 2009, tedy po devíti měsících.


17. místo: Burial - Untrue

Průměrná známka: 8.667

Burial - Untrue
Datum vydání: 5.11.2007
Produkce: Burial
Prodeje: ?

Undergroundový fenomén dubstep během poslední dekády vyrostl v dominantní klubový sound. K jeho dobru lze přičíst, že málokdo si dnes troufne definovat, co to vlastně dubstep je - tak proměnlivá je tato scéna. Druhé album tehdy ještě anonymního producenta jménem Burial dokázalo eliminovat mačistické tendence, po vzoru raného acid house naroubovalo na kovové beaty ženské vokály (Christina Aguilera, Beyoncé i Aaliyah jsou ale zmutované k nepoznání) a jako šlehačku přidalo zádumčivou atmosféru míchající zkázu a naději. Jako kdyby si ji Burial vypůjčil z britského katastrofického filmu "Potomci lidí", kde v soundtracku zaznělo několik dubstepových tracků. "Untrue" podobně jako Goldieho "Timeless" před dvanácti lety přesvědčilo posluchače, že klubový producenti umí udělat i desku pro sluchátka. "Archangel" a "Ghost Hardware" jsou kryptické kusy nabité emocemi, zatímco ambientní skladby jako "Endorphin" nebo "In McDonalds" ukazují, že Burial je skutečný mistr ve vytváření nálad evokujících cestu prázdnou ulicí ve tři hodiny ráno.
-- Karel Veselý


Burial - Untrue

"Album, na kterém hudba vstupuje do středu jeviště bez rozptylování či vedlejších efektů, na kterém nikdy nemáte nutkání přeskočit na další skladbu, protože všechny patří k sobě, jako část většího celku."

Jason Birchmeier, AllMusic


16. místo: Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz

Průměrná známka: 8.700

Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
Datum vydání: 9.3.2009
Produkce: Nick Launay, Dave Sitek
Prodeje: 100 tisíc UK

Původně folkové duo se vyvinulo v art-punkové monstrum - i tak by se dal charakterizovat bouřlivý vývoj kolem charismatické Karen O a jejích přisluhovačů. YYYs jsou stále ve vývoji, ten nejaktuálnější spočívá v ujíždění na synťácích - i to je bouřlivá nahrávka "It's Blitz", která je suverénně nejlepším počinem celé dekády v kategorii alternativního popu. Přestože Yeah Yeah Yeahs čerpají z atmosféry osmdesátých let, zůstávají bezkonkurenčně originální. Stejná charakteristika pak platí i na pilotní singl "Zero", jenž se zabydlel v tančírnách celého světa. Z celého alba pak srší energičnost a inspirativnost, paradoxně ale celá deska vznikala po etapách, mezi kterými YYYs sbírali dle vlastních slov právě energii a inspiraci. "It's Blitz" je sdělení, které vás buď roztančí, nebo si z jeho naléhavosti sednete na prdel.
-- Lukáš Benda


Yeah Yeah Yeahs - Zero

"Pokud bylo největším omylem roku 2006 to, že album 'Show Your Bones' nevystřelilo Yeah Yeah Yeahs mezi absolutní celebrity americké hudební scény, pak 'It's Blitz!' je v tomto ohledu šach mat do tří singlů."

Miroslav Böhm, hlavní recenze


15. místo: The White Stripes - Elephant

Průměrná známka: 8.714

The White Stripes - Elephant
Datum vydání: 1.4.2003
Produkce: Jack White, Liam Watson
Prodeje: 1 milion US, 600 tisíc UK

Během nulté dekády se zrodilo dost skutečných hudebních lahůdek. A jednou z nejšťavnatějších jsou bezesporu The White Stripes. Jejich hudební cítění odkazuje hodně zpátky, ke garážovému a syrovému zvuku, blues, starému poctivému rocku. Přesto funguje i dnes dokonale a zní aktuálně. Navíc - i když jsou WS svým způsobem alternativní kapelou, díky svému charismatu a stylu se dokázali zalíbit nemalému množství posluchačů. White Stripes, to jsou chytlavé nápady, naplno podaný přímý a jasný názor bez oklik. Svět viděný skrz červeno-černo-bílé brýle. A také "Elephant". Čtvrté studiové album a vrcholná nahrávka Jacka a Meg Whiteových s fantastickým otvírákem "Seven Nation Army" nebo křehkou, Meg zpívanou záležitostí "In The Cold, Cold Night". Svou zálibu v retro zvuku umocnil Jack při nahrávání desky použitím starých analogových mašinek. A tak je z "Elephant" cítit opravdovost a autenticita jedné z vlajkových desek desetiletí.
-- Honza Průša


The White Stripes - Seven Nation Army

"Na 'Elephant' předkládají The White Stripes dokonale vykrystalizovanou podobu toho, co již ukázali na předchozích deskách. Jejich písně stojí na pevných blues-rock'n'rollových základech a jsou ořezány do maximální syrovosti."

Tomáš Fridrich, hlavní recenze


14. místo: Arcade Fire - Funeral

Průměrná známka: 8.727

Arcade Fire - Funeral
Datum vydání: 14.9.2004
Produkce: Arcade Fire
Prodeje: 300 tisíc UK

Kanadští Arcade Fire jsou typ nezařaditelné kapely. Jsou zcela nadčasoví tím, jak zvysoka kašlou na trendy, jsou záhadní a desky jsou výhradně a kompletně v jejich režii. Zcela multiinstrumentální členové si mezi sebou přehazují akustické nástroje a jejich nahrávky jsou tak vyšperkované lahůdkami, jako je harfa, mandolína nebo třeba zvuk lesního rohu. Tvorbu a nahrávání skladeb na debutové album ovlivnilo hned devět úmrtí mezi rodinnými příslušníky a přáteli kapely, tedy devět pohřbů, které byly přímou inspirací pro samotný název "Funeral". Depresi a frustraci tu ale budete hledat marně. Naproti tomu je na ploše deseti písní servírovaný stesk a smutek zachumlaný v naději, vrcholící v závěrečné smuteční "In The Backseat", připomínající Björk. Přesto nebo právě proto vrchol alba.
-- Dominika Jiroušková


Arcade Fire - Neighborhood #3 (Power Out)

"Album říká vše, co o smrtelnosti říct jde. V deseti skladbách."

Jesus Chingley, Drowned In Sound


HUDEBNÍ TRHÁKY ROKU 2008

Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
Charlesem Dickensem inspirovaná deska Coldplay si bez větších překvapení podmanila celý svět. Kromě vysokých prodejů byla kapela obdarována i Grammy pro nejlepší rockové album. Ve Vancouveru natočená deska australských AC/DC, na kterou se čekalo osm let, dobyla jen v prvním týdnu v devětadvaceti zemích number one. Po sedmi dnech prodejů se navíc součty zastavily na neuvěřitelném čísle jeden milion sedm set šedesát dva tisíc. Celkově za rok 2008 to stačilo na druhé místo. Třetí je soundtrack k filmu Mamma Mia, založeném na hitech slavné čtveřice ABBA.

Nejprodávanější alba za rok 2008:
Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
AC/DC - Black Ice
• OST - Mamma Mia
Duffy - Rockferry
Metallica - Death Magnetic


Duffy - Rockeferry
Británii si podmanila svým nakřáplým hlasem Velšanka Duffy. Za desku "Rockferry" si odnesla i Grammy v kategorii o nejlepší popové album a časopis Rolling Stone ji zařadil na třicátou příčku ve výčtu nejlepších počinů roku 2008. Vzácná shoda nastala první prosincový týden ve všech obchodech s hudbou. Hned dva interpreti pojmenovali svou nejnovější nahrávku "Circus", Britney Spears a Take That. Popová zpěvačka s deskou zabodovala, ale ne jako britský boyband, který se během pouhých čtyř prodejních týdnů prodral na druhou pozici nejprodávanějších alb Británie. Čtyři desky potřebovali Kings Of Leon na to, aby je hudební dramaturgové brali v potaz. Výborné singly podpořily i vynikající prodeje samotného LP.

Nejprodávanější alba ve Velké Británii za rok 2008:
Duffy - Rockferry
Take That - The Circus
Kings Of Leon - Only By The Night
Leona Lewis - Spirit
Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends


Lil Wayne - Tha Carter III
Údajně nejočekávanější album roku 2008 způsobilo v USA pořádnou prodejní vichřici. Placka Lila Waynea unikla na internet ještě dlouho předtím než samotná deska vyšla, přesto prodeje byly strhující - jen za jeden týden se počinu "Tha Carter III" prodalo v USA přes milion kusů, což se naposledy povedlo tři roky zpátky 50 Centovi. Druzí byli Coldplay, jejichž "Viva La Vida Or Death And All His Friends" je vůbec nejstahovanějším albem všech dob. Výborně si vedla i mladičká country zpěvačka Taylor Swift, ta vydala desku "Fearless" až koncem roku 2008 přesto se prodrala mezi nejprodávanější. K dnešnímu dni zmizelo z pultů přes jedenáct milionů kopií, což zaslouží obrovské uznání.

Nejprodávanější alba v USA za rok 2008:
Lil Wayne - Tha Carter III
Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
Taylor Swift - Fearless
Kid Rock - Rock N Roll Jesus
AC/DC - Black Ice


Coldplay - Viva La Vida
"Viva La Vida" je nejúspěšnějším singlem v kariéře Coldplay. Alespoň čísla to tak říkají. Šestý nejstahovanější singl všech dob nese název podle malby Fridy Kahlo, který dostal zlatý punc během jednapadesátého udílení Grammy v kategorii nejlepší song. Údajně nejromantičtější píseň, alespoň tak si to odhlasovali čtenáři jednoho britského plátku. V roce 2007 zažívala s hitem "Bleeding Love" Leona Lewis žně v Británii, v roce 2008 ronili krokodýli slzy zejména Američané. Dojemné je i třetí místo. Baladická píseň v podání Chrise Browna a zejména vítězky šesté série American Idol Jordin Sparks slavila úspěchy především v Evropě, kde se dostali v evropském žebříčku až na třetí místo. Což je od dob Kelly Clarkson a jejího jímavého "Because Of You" druhé nejvyšší umístění, jakého účastník amerických hudebních soutěží kdy dosáhl.

Nejprodávanější singly za rok 2008:
Coldplay - Viva La Vida
Leona Lewis - Bleeding Love
• Jordin Sparsk (feat. Chris Brown) - No Air
OneRepublic - Stop And Stare
Rihanna - Disturbia


Alexandra Burke - Hallelujah
Vítězové X Factoru si první polívčíčku přihřívají na slávě jiných. Teda spíš na jejich úspěšných dílech. V roce 2008 to odnesl Leonard Cohen a jeho "Hallelujah", které přezpívala vítězka páté série Alexandra Burke. Její verze je mimo jiné i pátým nejúspěšnějším singlem dekády ve Velké Británii. X Factor parazituje i na čísle dvě. Pro charitu nahraná společná píseň finalistů "Hero", což je pro změnu remake hitu Mariah Carey. Na třetím místě oslavujeme vlastní tvorbu! Aneb konečně tam není nic přezpívaného. Je tam na Grammy nominovaný hit od Duffy "Mercy".

Nejprodávanější singly ve Velké Británii za rok 2008:
Alexandra Burke - Hallelujah
• X Factor Finalists - Hero
Duffy - Mercy
Katy Perry - I Kissed A Girl
Nickelback - Rockstar


Flo Rida - Low
Debutový singl a hned úspěch jako kráva. Řeč je o Flo Ridovi a jeho songu "Low". Americký žebříček Billboard má dokonce hit na třetím místě v rekapitulaci nejúspěšnějších songů celé dekády. Druhá je Leona Lewis s písní "Bleeding Love", kterou jí napsal frontman OneRepublic Ryan Tedder s mladičkým, tehdy dvacetiletým zpěvákem Jesse McCartneym. Třetí je Alicia Keys se singlem "No One," který vyšel už v září 2007. Píseň byla nejhranější za celý rok v amerických rádiích a navíc byla korunována dvěma Grammy.

Nejprodávanější singly v USA za rok 2008:
Flo Rida (feat. T-Pain) - Low
Leona Lewis - Bleeding Love
Alicia Keys - No One
Lil Wayne (feat. Static Major) - Lollipop
Timbaland (feat. OneRepublic) - Apologize


13. místo: Joanna Newsom - Ys

Průměrná známka: 8.750

Joanna Newsom - YS
Datum vydání: 6.11.2006
Produkce: Joanna Newsom, Van Dyke Parks
Prodeje: ?

Joanna Newsom vypadá na promofotkách k albu "YS" jako elfská královna a není to náhoda. Freak folkový žánr, který v polovině dekády pomáhala definovat svým albem "The Milk-Eyed Mender", chtěl obrátit pozornost od přetechnizovaného světa zpět ke kořenům americké kultury - do lesů, v nichž sídlí mýty. "YS" je logickým rozvedením této myšlenky, ambiciózní album poskládané z dlouhých a bohatě aranžovaných písní, v nichž Joanna doprovázená svojí harfou vypráví minstrelské příběhy z bájného města Ys utopeného v moři. Newsom album naplánovala do posledního detailu, až skoro hrozilo, že se ambiciózní projekt udusí vlastní důležitostí. Nestalo se - orchestrální aranže Van Dyke Parkse, producentský dohled Steve Albiniho a Jima O'Rourkeho i hostující vokály Billa Callahana jen zapadají do celkové koncepce desky. Každá z pěti skladeb by si zasloužila oslavné trylky - z sedmnáctiminutové "Only Skin" vás bude mrazit a závěrečná minimalistická balada "Cosmia" v refrénu vybuchuje v erupcích emocí. Na jeden rychlý poslech to není, "YS" je třeba vychutnávat pozorným poslechem.
-- Karel Veselý


Joanna Newsom - Emily

"Je to jasný a nádherný obraz, do kterého můžete vejít; kouzelné okno do jiného světa, ve kterém se rád ztratím, navždy."

John Brainlove, Drowned In Sound


12. místo: Justice - †

Průměrná známka: 8.750

Justice - †
Datum vydání: 11.6.2007
Produkce: Gaspard Augé, Xavier de Rosnay
Prodeje: ?

Elektronické duo Gaspard Augé a Xavier de Rosnay si nejdříve hodně dlouho pohrávalo pouze s remixy kolegů muzikantů, ale když už se dokopali ke své autorského desce, tak to stálo za to. "†" je brutálním albem se zvukem, který je schopný vám prorazit blánu reproduktoru. Aktuální taneční zvuk, mnoho zvukových clon a opravdu chytlavé melodie, co jsou cítit těmi nejzvrhlejšími párty. Justice tak trochu obrátili scénu vzhůru nohama, když přišli s něčím, co nabouralo celkový kontext elektronických kapel po roku 2000. Vrátili se do devadesátek a přidali svůj obrovský smysl pro neprostupné syntezátorové plochy. Album se velmi rychle stalo fenoménem a první singl "D.A.N.C.E." ničil nejen francouzské taneční parkety. Šuškanda o tom, že "†" musíš slyšet, byla jako lavina. Z "Waters Of Nazareth" a "Tthhee Ppaarrttyy" se stali další obrovské hity a rázem se začala šířit i jejich pověst. Tu ostatně věrně zachytilo DVD z turné nazvané "A Cross The Universe", které se hemží obskurnostmi, perverzí a sálá z něj pot tanečních parketů. Justice zosobnili pojem "rock star" v taneční hudbě. A stačili jim k tomu dvě jednoduché věci: absolutní anarchie a tanec.
-- Tomáš Tenkrát


Justice - Dance

"Od okamžiku, kdy jsem poprvé slyšel 'We Are Your Friends', mi byli Justice sympatičtí. A jsem rád, že mě nezklamali ani na dlouhohrající desce. Kamenem do mě, jestli se mýlím, ale kromě 'OK Cowboy' Vitalic tu už dlouho nebylo mainstreamové taneční album, které by se dalo poslouchat od začátku do konce."

Karel Veselý, hlavní recenze


11. místo: Radiohead - Kid A

Průměrná známka: 8.786

Radiohead - Kid A
Datum vydání: 2.10.2000
Produkce: Nigel Godrich, Radiohead
Prodeje: 1 milion US, 300 tisíc UK

"Kid A" je bez debaty nejen jedno z nejdůležitějších alb posledního desetiletí, ale vůbec celé éry populární hudby. A ač se stalo již zvykem, že zásadní alba mění hudební scénu a svým autorům do pěti let nadělují bezpočet plagiátorů a následovatelů, v tomto případě bylo vše jinak. Radiohead dokázali zvednout natolik výjimečný a nenapodobitelný transparent, že změnili jen sami sebe a na nabubřelý odkaz si v podstatě nikdo ani netroufl. Zdánlivě bezkoncepční deska dokonale popisuje dobu, vystihuje vše, co Radiohead nakousli už na "OK Computer", jen to obléká do minimalistického electro kabátu - strach z budoucnosti, odcizení, ztrátu soukromí a bezradnost s tím cokoli udělat, protože vás celý systém jen mele směrem dopředu, bez šance vystoupit. Pokud lze poslední dekádu označit za zpátečnickou, protože jejím nejvýznačnějším znakem je snaha oživovat trendy minulosti, "Kid A" je mílovým krokem vpřed. Jedna z mála aktuálních desek poslední dekády.
-- Miroslav Böhm


Radiohead - Optimistic

"Radiohead se na na nové desce 'Kid A' pustili do křížku s elektronikou a z tohoto souboje vycházejí jako vítězové. Smícháním umělých rytmů a emocí dospěli k hudební symbióze budoucnosti. Slyšet 'Idioteque' a zemřít aneb císař je mrtev, ať žije císař..."

Lukáš Beldik, hlavní recenze


HONOROVÁNI V ROCE 2008

Amy Winehouse
Jubilejní padesátý ročník udílení cen Grammy měl jednu velkou vítězku: Amy Winehouse. Ta vyhrála pět sošek Grammy, čímž se zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako nejúspěšnější britská zpěvačka. Ceremoniálu se ale nezúčastnila, protože nedostala víza. Za vším můžeme hledat její drogové a alkoholové excesy, které už naštěstí pominuly.

• Nahrávka roku: Amy Winehouse - Rehab
• Album roku: Herbie Hancock - River: The Joni Letters
• Song roku: Amy Winehouse - Rehab
• Objev roku: Amy Winehouse
• Nejlepší popové album: Amy Winehouse - Back To Black
• Nejlepší R&B album: Ne-Yo - Because Of You
• Nejlepší rapové album: Kanye West - Graduation
• Nejlepší rockové album: Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace


Britney Spears
Večer Britney Spears. Tak nejčastěji byly označován večer udílení MTV Video Music Awards z roku 2008. Britney celý večer zahájila a ještě si odnesla nejvíce sošek. Zpěvačka si tak napravila reputaci z minulého roku, kdy si na cenách trhla hroznou ostudu. Mimochodem MTV se po roce opět vrátila k udílení cen v jednotlivých žánrech.

• Videoklip roku: Britney Spears - Piece Of Me
• Nejlepší mužský videoklip: Chris Brown - With You
• Nejlepší ženský videoklip: Britney Spears - Piece Of Me
• Nejlepší videoklip nováčka: Tokio Hotel - Ready, Set, Go
• Nejlepší popový videoklip: Britney Spears - Piece Of Me
• Nejlepší rockový videoklip: Linkin Park - Shadow Of The Day
• Nejlepší hiphopový videoklip: Lil Wayne (feat. Static Major) - Lollipop


Paul McCartney
Brit Awards slavily rekordní sledovanost a daly tak na frak všem pochybovačům, kteří donekonečna opakovali, že o show už nikdo nemá zájem. Cenu za přínos pro hudbu si odnesl Sir Paul McCartney, který během večera zapěl i pět svých šlágrů.

• Britské album roku: Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare
• Britský nováček roku: Mika
• Britská zpěvačka roku: Kate Nash
• Britská skupina roku: Arctic Monkeys
• Britský zpěvák roku: Mark Ronson
• Britský singl roku: Take That - Shine
• Cena za přínos pro hudbu: Paul McCartney


Elbow - The Seldom Seen Kid
Manchesterský kvintet Elbow vypálil svou čtvrtou řadovkou "The Seldom Seen Kid" rybník třeba Adele, Burial nebo opěvovaným Radiohead. Kapela z Mercury Prize neskrývala radost a člen Guy Garvey řekl, že získat Mercury Prize bylo to nejlepší, co se jim povedlo. Mimochodem hit "One Day Like This" si půjčila BBC pro olympijské hry v Pekingu jako svůj hudební podkres.

100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

NÁZORY
  • asi tak půl na půl... (eagle-eye, 26.02.2010 06:24) Reagovat

    ten Patrik Wolf, to má být snad vtip ne? i když jsem ho tak nějak očekával, že se tu objeví, ale takhle vysoko? :-( stejně tak jsem čekal kanadskýho Divokýha Billa...:-)) obě desky Radiohead jsou tu samozřejmě zcela oprávněně, možná mohli být v první desině stejně jako White Stripes... no nic, každopádně Blur (Think Tank) a hlavně Queens of Stone Age (Songs for the Deaf) jsou stále ve hře... jo a souhlas s It´s Blitz, od Yeah Yeah Yeahs se mi líbí taktéž více než každopádně výtečný debut...;-)

    • Re: asi tak půl na půl... (Aima, 27.02.2010 21:58) Reagovat

      Jestli myslíš oslovením "kanadský Divokej Bill" Arcade Fire, tak běž do kuchyně, namaž si rohlík s paštikou, najez se, obleč si bundu, bež ven a až pojede první kamion, tak pod něj skoč a rozsračkuj si mozek..

      • Re: asi tak půl na půl... (Martin, 27.02.2010 22:30) Reagovat

        Škoda toho kamionu

      • Re: asi tak půl na půl... (eagle-eye, 01.03.2010 09:29) Reagovat

        a přece se někdo chytnul. ;-)

  • Justice...? (eagle-eye, 26.02.2010 06:26) Reagovat

    myslím si, že Daft Punk jsou např. lepší, D.A.N.C.E. je určitě pecka, ale to je asi tak vše...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Tohle bude "Hyperdrama"! Justice v dubnu vydají čtvrtou řadovku, v pilotní ochutnávce hostují Tame Impala (30.01.2024 16:14)
- Patrick Wolf chystá sbírku rarit "The Circling Sky" (26.11.2023 15:21)
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu