Souboj novinek v USA vyhrál John Mayer, 50 Cent propadl

26.11.2009 16:26 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Americký albový žebříček má nového vládce, s přesvědčivým náskokem se jím stal John Mayer. Novinky Norah Jones a 50 Centa debutovaly v první pětce. V singlech si vedení udržel Jay-Z s "Empire State Of Mind", odvážný skok na stříbrnou pozici předvedla Lady Gaga s "Bad Romance".
Jay-Z - Empire State Of Mind
© facebook interpreta
Druhým týdnem vede singlový žebříček "Empire State Of Mind" Jay-Zho, který ale už začíná být i přes svou nespornou kvalitu značně ohraný. Možná ho v blízké době přeskočí "Bad Romance" Lady GaGa. Písnička je to dle kritiků slabá, posluchačům to ale nevadí a už se dostala na druhé místo po předchozí jedenáctce. Žebříček digitálního prodeje dokonce vede. Lady GaGa je v singlové Top 10 hned dvakrát, "Paparazzi" se stále drží, nyní mu patří osmička, takže posun o jednu pozici výše.

I další místa se pouze lehce popřeházely, stále tu máme Owl City, Jasona Derülo, Iyaze, Britney Spears a Jaye Seana. Překvapivý krok nahoru učinil "Sexy Bitch", největší diskotékový hit po tom, co "I Gotta Feeling" už všem zevšednilo. V rádiích a televizi ji spíše znáte jako cenzurovanou "Sexy Chick". Guettova píseň s hostujícím Akonem se dostala na sedmičku. Potlesk zaslouží Ke$ha, která svůj první singl "Tik Tok" má už na pětce. I když je nutné říct že první vlastní singl, hostovala třeba ve Flo Ridově "Right Round", který žebříčku dominoval na jaře, v jeho klipu se ale neukázala, Flo Rida sáhl po jakési černošce. To v klipu k "Tik Tok" už samozřejmě je a její přehnané artikulování s ordinérním ukazováním jazyku asi zabodovalo.

Nejlepší desítku opustili countryoví Lady Antebellum a popová Miley Cyrus. Rihannina "Russian Roulette" dále padá, její postup za poslední měsíc je 75=>9=>16=>19. Druhý singl "Hard" s Young Jeezym tento týden debutoval na osmdesátce. Nejvýše postavenou novinkou bylo ale "Half Of My Heart" Johna Mayera na 25. místě. Mezi zajímavé posuny lze zařadit "Happy", první singl z nové desky "Echo" Leony Lewis, který se z 59. pozice přesunul na 31, a "Live Like We're Dying" Krise Allena, kterému patří 41. místo po minulé sedmdesátce. O všech si přečtete ještě v albovém žebříčku.

    Top 10 - singly:
  1. Jay-Z feat. Alicia Keys - Empire State Of Mind
  2. Lady GaGa - Bad Romance
  3. Owl City - Fireflies
  4. Jason Derülo - Whatcha Say
  5. Ke$ha - Tik Tok
  6. Iyaz - Replay
  7. David Guetta feat. Akon - Sexy Bitch
  8. Lady GaGa - Paparazzi (Remixes)
  9. Britney Spears - 3
  10. Jay Sean feat. Lil Wayne - Down

John Mayer - Battle Studies
© facebook interpreta
Oproti singlovému žebříčku je ten albový mnohem více turbulentní. Tento týden prodělal slušnou rošádu a ve výsledku na prvních deseti pozicích je hned polovina novinek. Ta úplně nejvýše postavená je "Battle Studies" Johna Mayera, s 286 tisíci prodanými kusy pop-rock-bluesového alba bezpečně obsadil číslo jedna. Je to jeho druhý zlatý debut, zopakoval si úspěch alba "Heavier Things" z roku 2003, následující "Continuum" (2006) dosáhlo na dvojku. Obě alba dosáhly prodeje šílených tří milionů kusů, stále ale nepřekonaly jeho první desku "Room For Squares" (2001), které se prodalo ještě dvakrát více.

Na dvojce je Andrea Bocelli, který prodal oproti minulému týdnu o 40% více CDček "My Christmas". Vánoce se prostě blíží. Krásnou hudbou pro vánoční atmosféru by mohla být i "The Fall" Norah Jones. Bronzová medaile je sice její nejhorší debut, ale určitě není tak zklamaná jako 50 Cent. "Before I Self Destruct" se sto šedesáti tisíci je až na pětce. Bylo však také očekáváno, že 50 Cent zázračný první týden mít nebude, doba "Get Rich Or Die Tryin'" a "The Massacre" už je dávno pryč. Jeho trampotám s albem a příčinám neúspěchu se více budeme věnovat v Měsíci v hip hopu.

Newyorského rappera přeskočili ještě křesťanští rockeři Casting Crowns s čtvrtou deskou "Until The Whole World Hears", ze které můžete znát stejnojmenný singl. A i na šestce je novinka, "My World" Justina Biebera. Patnáctiletého klučinu objevili na YouTube.com a o pár měsíců později už válcuje žebříčky s teenagerským popem/r'n'b. Zbytek Top 10 už znáte. Kris Allen na jedenáctce je pak letošní výherce American Idol. Pro Čecha je jméno možná těžké rozklíčovat: jedná se o muže.

U nových desek zůstaneme, protože se jich urodilo opravdu hodně. Na třináctce skončila Leona Lewis s "Echo". Debut "Spirit" ale před dvěma lety bral hned první místo. Kolem dvacítky pak máme Paula McCartneyho ("Good Evening New York"), OneRepublic ("Waking Up") a Janet Jackson ("#1's").

Jeden zajímavý fakt jsme zjistili z čísla 19: Bon Jovi je fanouškovská kapela a nikdo jiný ji neposlouchá. Propad "The Circle" z minulého zlata to dokazuje. Příští týden budeme mít několik silných novinek. O vítězi je nejspíše už rozhodnuto, očekává se, že "I Dreamed A Dream" Susan Boyle se prodá přes půl milionu kusů. Musí tak překonat Rihannino "Rated R", "The Fame Monster" Lady GaGa a nebo "She Wolf" Shakiry.

    Top 10 - alba:
  1. John Mayer - Battle Studies
  2. Andrea Bocelli - My Christmas
  3. Norah Jones - The Fall
  4. Casting Crowns - Until The Whole World Hears
  5. 50 Cent - Before I Self Destruct
  6. Justin Bieber - My World
  7. Michael Jackson - This Is It
  8. Různí - New Moon (OST)
  9. Carrie Underwood - Play On
  10. Taylor Swift - Fearless

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY