shop.musicserver.cz
Britney Spears - The Singles Collection

Nostalgické vzpomínání s Britney Spears

Vydáno: 02.12.2009 05:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Britney nezapomněla, že je na scéně už přes deset let, proto přichystala pro fanoušky kolekci svých singlů. Bohužel ale zapomněla, že její kariéru nemají na svědomí jen poslední dvě alba, a svou rekapitulací na "The Singles Collection" nás o hodně písní připravila. Škoda.

6/10

Britney Spears - The Singles Collection

Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 64:39

Skladby: 3, ...Baby One More Time, (You Drive Me) Crazy, Born To Make You Happy, Oops!... I Did It Again, Stronger, I'm A Slave 4 U, I'm Not A Girl, Not Yet A Woman, Boys (feat. Pharrell Williams), Me Against The Music (feat. Madonna), Toxic, Everytime, Gimme More, Piece Of Me, Womanizer, Circus, If U Seek Amy, Radar

Vydavatel: Sony Music

Přiznávám, i když se studem, že Britney Spears je moje nejoblíbenější zpěvačka. Mám od ní všechny desky i DVD a knihy. Prostě láska na první poslech. Byla mustrem mého dospívání, idol, ke kterému jsem nekriticky vzhlížela a obdivovala všechno: styl oblékání, účesy i hudbu, která byla sice jednodušší, ale pro svou cílovou skupinu byla dokonalá. Britney z roku 1999 nebyla ani zlomek té megahvězdy, kterou je nyní. Bulvár se o ni nezajímal, její koncerty se odehrávaly spíše v klubech než v arénách a navíc je zpívala alespoň na halfplayback. Z debutové desky vydala pět singlů. Na kolekci ale na svoje začátky vzpomíná skromně třemi hitovkami, a to s eponymní "...Baby One More Time", což je hit i s deseti křížky na čele, skotačivou "(You Drive Me) Crazy", která pro změnu v originální verzi vůbec nezní tak skvěle jako v singlovém Stop Remixu, a "Born To Make You Happy", která byla a je mou nejoblíbenější písní z alba. Uslintaná "From The Bottom Of My Broken Heart" stejně nevyšla celosvětově a možná nikomu nechybí, ale absence pomalé a možná i trochu dětinské "Sometimes" mě mrzí, protože tohle byla Britney v roce 1999. Malé, naivní kuřátko, kterému byla stylizace do sexy dračice na hony vzdálená.

O rok později v roce 2000 vydala zpěvačka bleskově další desku "Oops!... I Did It Again". Tehdy mimochodem začala se všemi těmi trapnými povídačkami o své panenské bláně, přitom se ve videoklipu k eponymním singlu, který je kopírkou úspěšného "...Baby One More Time" vlnila v rudém latexovém obleku. Ale jen tak na okraj, já jsem jí to všechno strašně žrala. I další singl "Lucky", který se na kolekci také neobjevuje. A to je škoda, protože i když nebyl textově žádná duševní strava, byl to poslední singl, který Britney stylizoval do věku, ve kterém se právě nacházela. Od dalšího, byť skvělého hitu "Stronger" už to byla v klipech vždycky jen sexy póza, snaha o co nejtitěrnější oblečení a ztráta uvěřitelnosti. Začalo paběrkování v americkém singlovém žebříčku, které trvalo tři roky.

Na vině byla především třetí deska nesoucí zpěvaččino jméno. Ačkoli brala v USA potřetí v řadě první místo, prodeje se z dvaceti milionů splaskly sotva na polovinu. Britney tehdy avizovala album úplně jiné než dvě předešlá. Jiný byl však jen pilotní singl "I’m A Slave 4 U", který byl tehdy natolik progresivní a vzdálený žvýkačkovém popu, který zpěvačka dosud dělala, že si na svou stranu naklání i kritiky. Z řady vyčnívá ještě spolupráce s Pharrellem Williamsem v písni "Boys", která se ale setkala s ještě větším nepochopením z posluchačské strany než pilotní singl. Zbytek desky je víceméně popová vata o třídu horší než na předchůdcích. Britney možná zněla sexy, vzdychala a pěla roztoužené balady, ale písně byly tak přecukrované a obsahovaly více patosu než filmy "Titanic", "Gladiátor" a "Armageddon" dohromady.

S dalším albem "In The Zone" z roku 2003 vyjela Briney ze zajetých kolejí. K čertu poslala severského Maxe Martina a spřáhla se třeba s Mobym nebo R. Kellym. Palce nahoru a ovací ve stoje se dočkala konečně i na udílení cen Grammy, kde byl její electro hit "Toxic" cenou ověnčen. Rozpaky sice vzbuzoval duet s Madonnou "Me Against The Music", ale pořád je to Madonna a pořád je to Britney a díky polibku na Video Music Awards svůj erotický nádech píseň neztratila ani po šesti letech. Ve zcela jiném světle se Britney ukázala v baladě "Everytime": žádné slepené klišé, ale ta nejčistší romantika. Všechny tři singly se zaslouženě roztáčejí v přehrávačích i na "The Singles Collection".

Bonusy

Opravdu škodou je, že naše verze "The Singles Collection" je jen chudý příbuzný. V angloamerickém světě obsahuje jen standardní verze kromě hudebního nosiče i DVD placku s videoklipy ke všem vybraným písním z kolekce. Tahle varianta se u nás prodává jen jako limitovaná. K dostání je u nás ale deluxe balík se všemi singly na deskách od "...Baby One More Time" až po "3".

O rok později si Britney vzala dovolenou, rozhodla se vdát, založit rodinu, a tak po pěti letech kariéry a čtyřech deskách vydala album "Greatest Hits: My Prerogative". Se kterým pořád v hlavě bohužel současnou kolekci srovnávám. Proč? Britney na ní zařadila kromě dvou všechny své dosavadní singly. A navíc přidala tři nové písně a desku remixů. Současná kolekce, která rekapituluje dekádu, je ušitá na míru posluchačům, co Britney objevili s deskami "Blackout" a "Circus". Protože z těchto dvou alb poslala do prachu jen jednu píseň, kdežto z dřívější její diskografie vyšlo vniveč rovnou deset songů.

Na vině je možná nová éra, jak fanoušci nazývají vývoj její kariéry po všech těch porodech, rozvodech a skandálech. Deska "Blackout" dostala celkem příznačný název. Britney Spears se v ní ještě více odklonila od sladkého popíčku a rozhodla se ventilovat svoje frustrace, nazvala se na desce děvkou, dělala si srandu z paparazziů a nazpívala o sobě ironickou píseň. Všechny tři singly vrátily Britney na medailový piedestal. Fanoušci zpěvačku ocenili slušnými prodeji, kritici zase pár cenami. Songy "Gimme More" a "Piece Of Me" dostaly na kolekci zelenou, píseň "Break The Ice" i přes oblibu u kritiků u samotné Britney nepochodila.

Naopak největší žně zažily písně z cirkusové desky. Všechny čtyři singly, ať už mužům spílající "Womanizer", "Circus", blackoutovský "Radar", se kterým Britney šla proti proudu času, nebo vulgaritu maskující song "If U Seek Amy", si své místečko na kolekci urvaly. Jako bonus byl na kompilaci zařazen electro-popový nářez "3", který pro Britney napsal Max Martin, frajer, který se podílel právě na prvních třech albech.

Nyní po lehkém nastínění Britneyiny kariéry koukám na "The Singles Collection" jako na celek, na kterém mi pořád něco schází. Ano, schází mi těch jedenáct singlů, ze kterých minimálně devět mohlo mít na kolekci místo jisté. Jenže zafungoval marketing: mnoho lidí poznalo tvorbu Britney až s poledními dvěma deskami a většině z nich je nějaká píseň "Don’t Let Me Be The Last to Know" nebo "Overprotected" u hýždí. To by ale nemělo být zpěvačce samotné, protože tohle není kolekce singlů, ale jenom výběr lehce nastiňující začátky a silně dotahující posledními roky. Takže příště by se slušelo brát všechny desky stejným metrem.

NÁZORY
  • 6/10 (Aleš, 02.12.2009 13:53) Reagovat

    :-D :-D :-D

  • Vynechane pisne!!! (marek, 02.12.2009 14:58) Reagovat

    Promin ale kdyz pises jaka ses fanynka tak by ses mela vic snazit pri psani recenze.Ach jo tento server uz si to DEFINITIVNE podelal...souhlasim s tim vynechanim....taky me to poprve nastvalo , ze vynechala pisne jako Lucky, Overprotected atd ....... ALE to ma duvod...

    Na klasickou verzi, kterou recenzujete, dala jen ty nejvetsi hity....proste pisnicky, ktery byli hity po celym svete......Sice nevim jestli to takhle bylo i s Born to make you happy...ale asi jo...

    Naopak pro ty fanousky jako jsi ty (recenzistka) udelala ultimate fan box, proste pro fanousky, kteri ji maji radi od zacatku, i pisne, ktere nebyly takovymi hity, tak jsou tam...vsechny....bez vyjimky...a jeste vsechny videa....Takze proste asi tak. Ano ma tam hodne pisni z NOVE ERY, ale to je tim ze vsechny pisne z nove ery byly hity...teda az na Break the ice, proto ho tam nedala, vidis...logicke.....a zaroven promyslene.....fanousci britney si koupi fan box a ,,zbytek,, bude stacit normalni aspon kazda pisen ktera se bude linout z cd mu bude povedoma prootze to jsou hity a o to de..aby nekdo kdose o britney driv moc nezajimal se nenudil u cd nejakyma songama co nezna...tohle sou proste nejvetsi hity.....

    • Re: Vynechane pisne!!! (Katka Guziurová, autor, 02.12.2009 15:16) Reagovat

      Milý Marku,

      měla bych tě předem upozornit, že recenze je subjektivní názor, takže se mé šesti bodové hodnocení nemusí shodovat s tvou představou. Já jsem recenzovala standardní verzi, kterou mám k dispozici od vydavatelství a ta je, jak říkám slabá. Viditelně si asi také fanouškem nových alb, protože bys věděl, že Born To Make You Happy bylo na prvním místě v Británii, Overprotected mělo nominaci na cenu Grammy a třeba také scházející My Prerogative bylo svého na druhém místě nejlepších písní v Evropě.

      Také se durdím, když někdo sepsuje mého milovaného interpreta, ale když se ti to líbí a jsi s tím spokojen. Enjoy. Přesto si nemůžu odpustit napsat, že pokud si to u tebe musicserver touhle recenzí "podělal" jak píšeš, tak je to dětinské, promiň.

  • Recenze (x, 03.12.2009 13:15) Reagovat

    Myslím si, že recenze by neměli psát fanoušci. Tato recenze je toho důkazem. Recenze je zbytečně dlouhá a je tam plno faktů, které zajímají pouze fanoušky a ne obyčejné čtenáře.

    • Re: Recenze (Jaj, 03.12.2009 16:09) Reagovat

      a čemu to jako vadí? u výběrovky by se snad měla sepsat její kariéra

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Fanoušci zavolali na Britney Spears policii. Zpěvačka si totiž zrušila instagramový účet (30.01.2023 16:23)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Audio: Pharrell Williams a Travis Scott potřetí spolu. "Down in Atlanta" se chlubí pohodovým beatem (26.11.2022 13:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu