shop.musicserver.cz
Eros Ramazzotti, Yuri da Cunha, O2 Arena, Praha, 17.11.2009

Symbolický koncert nestárnoucího Itala

Vydáno: 18.11.2009 20:06 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Před dvaceti lety byla italská hudba jednou z mála zahraničních, která se u nás oficiálně hrála. Je tedy svým způsobem symbolické, když v den dvacátého výročí sametové revoluce zahrál v Praze Eros Ramazzotti, stálice apeninské, respektive světové hudební scény. A to vůbec poprvé v jeho kariéře.

Live: Eros Ramazzotti

support: Yuri da Cunha
místo: O2 Arena, Praha
datum: 17. listopadu 2009
Setlist (bez záruky): Appunti e note, Dove c’e’ musica, Un attimo di pace, Quanto amore sei, Stella gemella, Terra promessa, Una storia importante, Adesso tu, Se bastasse una canzone, Bucaneve, Un’emozione per sempre, I Belong To You (Il ritmo della passione), Musica è, Favola, L’Aurora/Sta passando novembre./L’Orizzonte, Le cose che ho visto, L’ombra del gigante, Fuoco nel fuoco, Cose della vita, Più bella cosa, Questo immenso show
přídavky: Parla con me, Non possiamo chiudere gli occhi

Yuri da Cunha
© flickr.com
Ještě ale než nastoupil na scénu sympatický Ital, kvůli kterému přišlo do vysočanské haly především publikum v dámském složení, občas za doprovodu svých protějšků, dostal prostor na pódiu angolský zpěvák Yuri da Cunha, který si s sebou přivedl celou "fotbalovou jedenáctku" - tedy velmi početný ansámbl včetně dvou tanečnic. Předvedl pestrou hudební směs sahající od world music, přes jazz a rock až k brazilské sambě, která publikum rozdělila na ty, kteří podobnému stylu holdují, a samozřejmě na ty, kteří celé vystoupení brali pouze jako nutné "zpestření" před hlavní hvězdou. Skoro to i vypadalo, že druhá měla lehce navrch.

Pak se ale už čekalo na Erose Ramazzottiho. Snad každý měl dost času studovat scénu, které vévodila stěna z osmi obrovských kontejnerů poskládaných ve dvou sloupcích nad sebou. Devátý pak byl zavěšený na lanech před touto stěnou. Úderem tři čtvrtě na devět se rozblikaly majáky, jako kdyby měla Ellen Ripley zopakovat boj s královnou vetřelců, a devátý kontejner začal sestupovat dolů. Po jeho otevření se v útrobách objevil Eros Ramazzotti za psacím stolem a tímto velmi originálním intrem odstartovala dvouhodinová show.

Eros Ramazzotti Live 2009
© contactmusic.com
Jejím hlavním aktérem byl pochopitelně Ramazzotti a sekundovala mu právě ona stěna z kontejnerů. Po první písničce se totiž sloupce rozjely do stran a ve vzniklé mezeře se odhalila obří promítací stěna, která plně nahradila obvyklé, ale zde chybějící promítací plátna po stranách pódia. Kontejnery po stranách se pak různě natáčely, přibližovaly a zase oddalovaly, chvílemi byly další promítací plochou a dokonce se v nich objevila i jedna ze tří vokalistek. Když k tomuto přidáte skvělé nasvícení, velmi povedené animace a koláže nebo třeba imitace horkovzdušných balónů vznášející se nad pódiem, šlo v případě vizuální stránky koncertu jen těžko skrývat nadšení.

A hudební nebyla vůbec horší. Na Ramazzottim je zkrátka znát, že se po světových pódiích pohybuje čtvrt století a taky to, že je v nejlepších letech. Celý koncert odzpíval bez sebemenšího zaváhání, jako by to bylo na CD. Málokdo ale může srovnávat pražský koncert s jeho předchozími turné. Nepočítaje vystoupení na předávání cen hudební akademie, mohli jsme jeho koncert vidět poprvé. Kdo by čekal italskou primadonu, byl by nejspíš velmi překvapený. Obzvlášť, když vzal do ruky elektrickou kytaru a během několika písniček se doprovázel jako lídr rockové kapely. Když pak přidal i několik sól, získal si i převážnou část pánského publika.

Eros Ramazzotti Live 2009
© contactmusic.com
Naopak dámská si přišla na své při akustickém setu, který Eros Ramazzotti zpíval pouze za doprovodu klavíru, jedné z vokalistek a velmi intimního osvětlení. Právě v tento okamžik se stala taková zvláštní věc. Eros se během celého koncertu snažil obecenstvo rozezpívat, ale v tom dost těžce narazil. Konkrétně na překážku jménem italština, kterou publikum moc neovládalo. Nicméně, když se spustil "L'Aurora", tak se mu jedinkrát povedlo. Je to s podivem. Po čas koncertu zpíval daleko větší hity, ale refrén téhle písničky byl jediný, který celá hala zanotovala jako jeden muž.

Eros Ramazzotti přijel tímto koncertem propagovat poslední album "Ali e radici" a jemu tedy byl přizpůsobený i setlist koncertu. Dokonce do té míry, že poslední tři písničky včetně dvou přídavků pocházely z tohoto alba. Jinak samozřejmě zazněly všechny podstatné hity jako "Fuoco nel fuoco", "Più bella cosa", "Se bastasse una canzone" nebo "I Belong To You", kde Anastaciu výborně zastoupily postupně všechny tři vokalistky. Kdo pak čekal podobné vystoupení i v "Cosse della vita", nedočkal se. Ta zazněla v původní sólové verzi. Jediným chybějícím hitem tak byla devět let stará "Per me per sempre".

Eros Ramazzotti Live 2009
© contactmusic.com
Eros Ramazzotti v Praze ukázal, že jeho trvalá popularita není náhodná. Ačkoli u nás neprodává tolik desek a rádia už zdaleka nehrají tolik jeho písničky, téměř zaplněná a nadšená O2 Arena potvrdila, že z těchto aspektů nelze nic vyvozovat. Snad každý navíc musel obdivovat, jakým stylem odolává Ramazzotti zubu času. Možná má trošku světlejší vlasy, ale jinak vypadá stále stejně a na pódiu působí velmi energicky a chvílemi jako náctiletý kluk, který provokuje fanynky. Přitom se ukázal i jako vnímavý člověk, který ví, kde hraje a co se tam odehrává. Hned dvakrát během koncertu se na obrovské promítací stěně rozzářil nápis: Ať žije svoboda a demokracie. Tím si mě osobně v den dvacátého, respektive sedmdesátiletého výročí 17. listopadu získal definitivně.

NÁZORY
  • ozvucenie (edu, 19.11.2009 15:25) Reagovat

    Bol to dobrý koncert až na to ozvučenie, sedel som v sektore 102 a vokalistky som iba videl, sem tam počul, tiež Ramazzotti mohol byť počuť lepšie.

    • Re: ozvucenie (Tomáš Parkan - autor, 19.11.2009 15:59) Reagovat

      Musím říct, že zvuk už v poslední době nekomentuju. Z jednoho prostého důvodu. Co místo, to jiný dojem. Zatímco lidi v případě Toma Jonese zvuk chválili, já bych ho považoval za průměrný, ale seděl jsem na horním ochozu. V případě Ramazzottiho bych naopak já z plochy chválil, zatímco vy jej haníte. Zvuk v těchto halách je hodně ošidná záležitost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)
- Naživo: Eros Ramazzotti usedlé publikum rozhýbal až v samotném finále (07.03.2023 18:30)
- Fotogalerie: Eros Ramazzoti v O2 areně potěšil všechny své příznivce (07.03.2023 09:27)
- Do Prahy opět míří Eros Ramazzotti (11.02.2023 15:09)
- Naživo: Anastacia je zpěvačka ze staré školy, Prahu si podmanila okamžitě (03.12.2022 17:21)
- Fotogalerie: Anastaciin koncert zachycený objektivem fotoaparátu (03.12.2022 13:11)
- Anastacia přijede do Prahy se svým I'm Outta Lockdown turné (23.11.2021 18:42)
- Naživo: Eros Ramazzotti počtvrté rozsvítil Prahu (24.10.2019 09:02)
- Nové desky 47/2018 - od Vesny přes Take That po Erose Ramazzottiho (27.11.2018 07:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu