shop.musicserver.cz
Sonata Arctica, Delain, Winterborn, Masters Of Rock Café, Zlín, 13.11.2009

Finská sauna, vodka a Sonata Arctica

Vydáno: 15.11.2009 08:16 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Už dlouho před konáním pražského i zlínského koncertu metalové formace Sonata Arctica hlásili pořadatelé vyprodáno. Jen ve Zlíně vidělo kapelu a její předskokany Winterborn a Delain asi tisíc fanoušků. Jak se dovíte v našem reportu, odnesli si vskutku jedinečné zážitky.

Live:Sonata Arctica

support: Delain, Winterborn
místo: Masters Of Rock Café, Zlín,
datum: 13. listopadu 2009
Fotogalerie

Winterborn, Masters Of Rock Café, Zlín, 13.11.2009
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Jako ugrilovaná prasátka se grupa metaláků jen neochotně odebírala z hlavního sálu k šatně. Propocení od hlavy až k patě se oblékali a unavení z dvouhodinového hopsání, tleskání a zpívání se trousili z kavárny. "Ta cesta se mi vyplatila," prohodila jedna mánička ke svému souputníkovi. Ten odvětil: "Joo, to máš pravdu, na tuhle finskou saunu se bude dlouho vzpomínat..." Asi tak nějak ohodnotili sami fanoušci koncert jedné z nejpopulárnějších a nejkvalitnějších kapel současné metalové scény.

Celý večer ale tak dobrý nebyl. Hlavní chod jménem Sonata Arctica byl podle menu podáván až v deset večer. Do té doby zbývaly ještě dvě hodiny a dav si musel vystačit s finským heavymetalovým koktejlem Winterborn a holandským předkrmem Delain. Finové dostali naštěstí jen půl hodiny a pokud jste na jejich show nestihli dorazit, nemusíte litovat. Jak bývá u podobných a trochu nezkušených kapel zvykem, na desce zní jejich tvorba dobře, ale naživo tomu chybí trocha té chemie a drajvu. Nebylo divu, že většina posluchačů začala po několika odehráných skladbách korzovat kavárnou. Pohybu zatím nic nebránilo, neboť prostory klubu nebyla zdaleka zaplněné. To se ale za další hodinu říct nedalo.

Delain, Masters Of Rock Café, Zlín, 13.11.2009
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Další formaci Delain pořadatel charakterizoval jako "symphonic-metalovou kapelu s půvabnou rusovláskou v čele". Tomu není co vytknout - je pravda, že zrzka natřásající se na pódiu byla jedinou devizou téhle sebranky. Delain se dají charakterizovat jako věrná kopie všech dalších kapel, které přišly (a uspěly) s konceptem "kráska a zvíře". Co do projevu a tvorby předvedli duplikát svých krajanů z Epiky. Sem tam si něco vypůjčili i od Within Temptation a párkrát mi připomněli Xandrii. Nevím jak vy, ale já napodobeniny nesnáším. Hlavně ty špatné.

Už půl hodiny před vystoupením hlavní hvězdy byl v sálu těžký vzduch a slovu "klimatizace" se většina jen smála. A do toho vedra se zhasla světla a napěchovaný dav začal Sonatu Arcticu nedočkavě vítat. Fanoušci byli jako u vytržení, když zpěvák Tony Kakko nakráčel na scénu. Kdo ho viděl poprvé a živý projev kapely moc nezná, musel být překvapený.
Sonata Arctica, Masters Of Rock Café, Zlín, 13.11.2009
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
S křičícím davem se zdravil usměvavý chlapík v zelené košili, který je zároveň skvělý bavič, velmi příjemný a charismatický člověk a v neposlední řadě unikátní zpěvák.

Bez velkých okolků se společně s dalšími muzikanty pustil do intra nové desky "The Days Of Grays". Publikem projela tak obrovská vlna energie, jakou Čepkov už dlouho nezažil. Hudebníci namíchali playlist vskutku šibalsky. Mistrně zmixovali nové skladby se staršími. Nejen, že si fanoušci rádi zavzpomínali na kousky jako "In Black And White", "White Pearl & Black Ocean" nebo "Fullmoon", ale navíc tím muzikanti všechny přesvědčili o kvalitě nového materiálu. Někteří z posluchačů totiž považují nové album za příliš vyměklé. Takhle budou jistě souhlasit, že nové skladby jako "The Last Amazing Grays" a třeba "As If The World Wasn't Ending" jsou naopak pro kapelu velkým krokem kupředu. Navíc reakce užaslého obecenstva při prvních tónech právě jmenovaných písní daly najevo, že právě nová deska přitáhla na koncert velkou část posluchačů.

Sonata Arctica, Masters Of Rock Café, Zlín, 13.11.2009
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Po jedenácté se Sonata Arctica poprvé rozloučila s rozdováděným publikem, nicméně fanoušci si vydupali hodnotný přídavek a dostalo se i na finskou vodku. Po poctivě odehraných sto minutách, na které se bude skutečně dlouho vzpomínat, popřáli muzikanti svým věrným už naposled dobrou noc a slíbili, že zase přijedou. Na polovinu května příštího roku se totiž chystá poblíž Plzně metalový festival a právě tady se má objevit i finský kvintet. Skvělá šance nejen pro ty, kterým se nepoštěstilo se na oba vyprodané koncerty dostat.

NÁZORY
  • Delain (Kelly, 15.11.2009 08:46) Reagovat

    Trocu úsměvené hodnocení skupiny Delain..... slýchám každý den že skupiny, jak autorka sama píše "kráska a zvíře" jsou všechny stejné. A je vidět jak moc asi autorka tuto skupinu zná když jí připadá stejná jako ostatní.... no nic...ja na Delain rozhodně nedám dopustit....

    • Re: Delain (Tomáš K., 15.11.2009 10:49) Reagovat

      +1

  • Parádní koncert (Zdenda-foto, 15.11.2009 19:17) Reagovat

    Také bych si dovolil přidat můj pohled na zlínský koncert Sonáty.

    Winterborn mě nijak zvlášť nenadchli, zpěvák to místy moc nedával a celkově takové nezajímavé songy. Stav mého trička = stále suché, kyslíku dostatek.

    Přesně dle rozpisu (což oceňuji) poté nastoupili Delain. Opět pro mě celkem průměrná kapela s ženským vokálem, kterých po světě hraje opravdu hodně. Doposud jsem je neznal a ani včerejší koncert na tom velice nic nezmění. Taky mi přišlo, že si až moc pomáhali (half)playbackem. No, když už nic, aspoň se bylo na co dívat - i když kožený korzet a házení řepou vás zpívat nenaučí, že? Stav trička = stále suché, kyslíku o něco méně, ale stále v pohodě.

    Jakkoliv jsem nebyl nadšen z předkapel, tak hned první píseň Sonátky mě uvedla do varu a následující setlist jsem si maximálně užíval. Zpěv byl myslím výborně nazvučen, možná bych trochu ztlumil bicí a přidal klávesám (krom solíčka jsem je v některých písních marně hledal), ale jinak dojem z celkového zvuku byl velmi dobrý (což na Čepkově nebývá zvykem). Stav trička se brzy změnil na mokrý a ještě mokřejší, ke konci setu už se také obtížně dýchalo, ale asi jsem měl štěstí a stál pod jedním z těch pseudo-ventilátorů, protože vždycky když už téměr nebylo kde brát, odněkud připlul drobný závan kyslíku :-) Ale jinak teda pravá finská saunička :-)

    K setlistu nemám výhrad, přišlo mi to seskládané výborně, nové album mě nadchlo a kousky z něj naživo znějí úžasně, u starších, jako třeba Full Moon jsem zpíval jako blázen :D ... prostě bomba, nemělo to chybičku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Nové desky 5/2020 - od Green Day přes Sepulturu po Stone Temple Pilots (11.02.2020 07:13)
- Nové desky 37/2019 - od The Highwomen přes Milese Davise po Iggyho Popa (11.09.2019 06:56)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Sabaton vyprodali měsíc předem únorovou zastávku v pražském Foru Karlín (14.01.2015 08:42)
- Nové desky pro 44. týden (26.10.2014 08:23)
- Naživo: Severská metalová atmosféra v podání Sonaty Arcticy ovládla Prahu (02.05.2014 21:58)
- První květnový den ochladí Prahu seveřané Sonata Arctica (23.04.2014 11:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu