shop.musicserver.cz
Dizzee Rascal - Jsem Bruce Lee hip hopu

Dizzee Rascal - Jsem Bruce Lee hip hopu

Vydáno: 13.11.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Zapomeňte na undergroundovou senzaci, britský grime rapper Dizzee Rascal vybojoval za poslední rok hned tři britské hity číslo jedna a vystřelil do pozice největší současné hvězdy na ostrovech. V pondělí se představí v pražském Lucerna Music Baru a tak nám telefonicky odpověděl na pár otázek.

Dizzee Rascal
© myspace.com/dizzeerascal
Před třemi lety jsi v Praze dělal předskokana Red Hot Chili Peppers. Pamatuješ si na koncert? Co se od té doby změnilo?

Pamatuju si na to velmi bídně, nicméně to turné s Peppers bylo hodně těžké. Předkapely to obyčejně nemají lehký a každý večer proti mě stál dav fanoušků Peppers. Byla to ale skvělá zkušenost. Ptal seš, co se změnilo? Prodal jsem kupu desek a procestoval celej svět. Takže dost.

Jsi momentálně největší hvězda britské urban music a některé média tě dokonce popisují jako první mužskou megahvězdu britského popu černé pleti. Necítíš závist?

Jestli někdo závidí, tak jsou to sprostí bastardi. Nezajímá mě to. Pro mě je důležitý, že se lidem líbí moje muzika, a to je nejpodstatnější.

Tvůj úspěch otevřel cestu spoustě kolegů z grime scény na čelo popových žebříčků. Nepřijde ti, že mnozí z nich se zpronevěřili kořenům své hudby? Nic takovýho jako zpronevěření se kořenům neexistuje. Dělám hudbu pro lidi a nezajímají mě věci jako kořeny nebo underground. Nepřemýšlím nad tím, důležitý je abys sám věřil tomu, co děláš. Pak přijde úspěch nebo uznání. O nic jinýho se nestarám.

Svoje poslední album sis vydal na svém vlastním labelu Dirtee Stank. Proč ses vydal vlastní cestou?

Po třech albech u XL mě vypršela smlouva a čekal jsem na nabídky. Jenomže nepřišly žádné rozumné, a tak jsme si s kámošem Cagem řekli, že zkusíme znovu oživit můj starý label. Dirtee Stank nevznikl teď, existoval od pradávna. Už můj první singl "I Luv U" vyšel na dubplate s logem Dirtee Stank.

Dizzee Rascal...

Dizzee Rascal
...nastartoval svoji kariéru jako první velká hvězda britského undergroundového stylu grime. Za album "Boy In The Corner" dostal v roce 2004 prestižní Mercury Prize, vždy ale po vzoru zámořských rapperů pošilhával po žebříčkovém úspěchu. Ten se konečně dostavil loni, kdy společný track s Calvinem Harrisem "Dance Wiv Me" strávil měsíc na čele britského žebříčku. Letos přidal Dizzee Rascal ještě dva další zářezy - "Bonkers" s Armandem Van Heldenem a "Holiday". Všechny jsou k nalezení na aktuálním albu "Tongue N Cheek".

Nevěřil jsi žádnému velkému labelu?

Předně jsem absolutně věřil v hudbu, kterou jsem dělal, a nechtěl jsem si to od nikoho pokazit. A v bodě, ve kterém jsem se tehdy nacházel, to dávalo smysl, protože nikdo nevěřil, že se můžu dostat na vrchol. Teď když jsem na vlastním labelu a dokázal jsem, co jsem dokázal, je to jako splněný sen.

Stíháš sledovat věci, které se momentálně dějí v londýnském undergoundu?

Snažím se, jak to jen jde. Nakonec na Dirtee Stank vydávají i dvě partičky, které jsou pořád hluboko v podzemí - Smurfie Syco a Newham Generals. Dubstep mám hodně rád a když jdu ven pařit, tak poslouchám UK funky.

Dizzee Rascal
© myspace.com/dizzeerascal
Za oceánem se momentálně hodně míchá rap s taneční hudbou, což mi přijde jako velmi britské. Myslíš, že ve Státech někdy pochopí grime?

Předně - miluju americký hip hop už od dětství. Vyrostl jsem s rappery, jako byli 2pac, Project Pat nebo UGK. Řekl bych, že Amíci moc dobře chápou grime, ta hudba zase není tak odlišná od jejich hip hopu. Jediný problém je v tom, že jim média necpou grime před zobák, takže o něm nic neví.

Jak to vypadá s tvými dalšími pokusy uspět za oceánem? Vyjde "Tongue N Cheek" v USA?

Samozřejmě. Máme velký plány. Rok 2009 byl pro mě o tom, že nejdříve udělám velkou díru do žebříčků doma, v Británii; což se mi povedlo. Příští rok nastane čas dobýt Ameriku.

Často sám sebe popisuješ jako Bruce Leeho hip hopu. I tomu trvalo chvíli než se prosadil v Americe...

Bruce je můj idol. Byl absolutní mistr svého umění a já se snažím udělat to stejné s hudbou. Hudba je pro mě všechno, je to moje bojové umění a já chci ovládnout všechny různé styly.

V Americe skoro přesně před rokem zvolili za prezidenta Baracka Obamu. Myslíš, že jednoho dne přijde i někdo takový v Británii?

Že Barack Obama zvítězil, bylo skoro neskutečné. Věřím, že jednoho dne se něco stane i tady. Jen to bude chtít tu pravou osobu, která by to dokázala.

Když Obama vyhrál, byl jsi hostem v pořadu Newsnight na BBC a řekl jsi, že Obama by nikdy nevyhrál bez hip hopu. Myslíš, že hip hop může v našem světě změnit věci k lepšímu?

Muzika vždycky dokázala poukázat na skutečné problémy lidí a díky týhle neuvěřitelný moci má nekonečné možnosti. A hip hop to dokáže více než kterýkoliv jiný hudební styl.

NÁZORY
  • ... (Stardust, 13.11.2009 09:37) Reagovat

    Rascala si na koncertě RHCP vybavuju moc dobře.... akorát nevim, co byl větší průser - jestli Rascal nebo samotnej koncert RHCP :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Dizzee Rascal a Calvin Harris vás v "Hype" dozajista roztančí (14.07.2016 14:53)
- Video: Dizzee Rascal - Love This Town (ft. Teddy Sky) (21.10.2013 17:48)
- Nové desky pro 40. týden (29.09.2013 05:00)
- Publicistika: Třicet nejžhavějších jmen letošního léta (18.07.2013 13:00)
- Dizzee Rascal zveřejnil podrobnosti o své páté desce (17.06.2013 16:49)
- Video: Dizzee Rascal ft. Robbie Williams - Goin' Crazy (04.06.2013 15:45)
- Robbie Williams hostuje v novém singlu Dizzeeho Rascala (10.05.2013 09:35)
- Publicistika: Měsíc v hip hopu - srpen 2012 (18.09.2012 11:00)
- Video: DJ Muggs feat. Dizzee Rascal & Bambu - Snap Ya Neck Back (09.03.2012 18:36)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu