shop.musicserver.cz
Aneta Langerová - Jsem

Aneta Langerová už má co říct

Vydáno: 09.11.2009 14:00 v sekci Recenze - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Přiznejte se: čekali jste od Anety Langerové po poslední desce "Dotyk" ještě něco? Zdálo se, že fenomén vítězky první řady Česko hledá SuperStar pomalu odplouvá a kouzlo vyprchává. To by ale Aneta nesměla přijít s třetím albem "Jsem". Je totiž vynikající.

8/10

Aneta Langerová - Jsem

Vydáno: 9.11.2009
Celkový čas: 46:46

Skladby: V bezvětří, Jsem, Amor, Jedináček, Pokušení, Už víš, Motýl, Stačilo říct, Dokola, Den, Vzpomínka

Vydavatel: Sony Music

Vyhrát SuperStar, to vlastně není žádná výhra. Vydáte první desku, chvíli se o vás píše… ale potom? Pokud neumíte napsat písničku, jste nahraní. V přeneseném významu, protože další album nenatočíte. To je i důvod, proč kromě rodačky z Říčan všichni vítězové téhle soutěže pohořeli. Aneta vše postavila na svém hlasu a charismatu a na třetí desce "Jsem" se obklopila týmem lidí, který jí opravdu, ale opravdu sedl. Zatímco předchozí "Dotyk" byl zmatený a představoval Anetu jako sice zdatnou interpretku, ale podprůměrnou autorku, což se pokoušel zachraňovat producent Jan P. Muchow, na novince je z Anety skvělá zpěvačka, svébytná skladatelka a dokonce textařka. Zapomeňte na tuctové texty jako "Podzim" nebo pseudobásnickou "Malou mořskou vílu". Texty na "Jsem", které Aneta částečně napsala sama, jsou opravdu vkusné.

Neopakuje se v nich padesát základních stejných slov, schovávají si pointu na závěr a mají v sobě kus neotřelého básnictví, což se nedá říct o většině české i světové produkce. Velkým dílem k tomu přispěl Filip Horáček z Prohrála v kartách, který napsal skvělý text k singlu "V bezvětří". Vyrovnané konstatování, že "z kopců se jednou musí domů" doprovází životní pravdy "každý dveře se musí otevřít" a "vítr v sobě nosí bezvětří". A pak, že to nejde. Dočkali bychom se toho ale na "Dotyku"?

Třetí Anetino album je především týmová práce, což z desky přímo dýchá. Kromě výborných textů jsou tu netuctové harmonie, které napsala Aneta sama, Filip Horáček, producent Martin Ledvina a po jedné také Michal Hrůza, Tomáš Klus a Oskar Petr. Nutno podotknout, že všichni ze sebe vydali nadprůměr. Hrůzovo "Stačilo říct" je jednoduché jako facka, ale o to efektivnější. Tomáš Klus s titulní skladbou "Jsem" zase překročil svůj stín a napsal asi nejlepší písničku. Snad jenom "Jedináček" Oskara Petra je obtížně čitelný. Důležité však je, že producent Ledvina pracoval se skladbami v rukavičkách. Aranže jsou vkusné a vždy odpovídají atmosféře songu. V "Pokušení" hřmí kytary, ve "V Bezvětří" jsou zase výborně vytaženy a zvýrazněny bicí.

Vše korunuje Anetin sametový hlas, který jí může tiše závidět i svatovítská katedrála. Když je potřeba, nese formu dalšího hudebního nástroje, jindy hraje prim. V obou případech je ve své roli prvotřídní a potvrzuje, že Aneta Langerová jako snad opravdu jediná ze SuperStar nezapadla právem.

Vyhrát SuperStar, to není žádná výhra. Vyhrajete tehdy, když máte charisma a tým lidí, který funguje a o který se můžete opřít. Teprve pak vznikne klenot typu "Jsem", který je šlapající spolupráce důkazem. Aneta natočila svoji nejlepší desku. A velice příjemným zjištěním je fakt, že má co říct.

NÁZORY
  • texty (Honza, 09.11.2009 14:35) Reagovat

    Rozhodně nesouhlasím s tím, že by Aneta na Dotyku textařsky neměla co říci...viz. Jiný sen, Hledám, mířin, netuším..

    • Re: texty (ichtyl, 09.11.2009 16:20) Reagovat

      Ty seš ale ichtyl! :-D Hledám, mířím, netuším je zrovna ukázkový blábol! :-/ Text o tom, že neví, o čem má psát, může považovat za povedený opravdu jenom ichtyosaurus.

      • Re: texty (David, 10.11.2009 23:42) Reagovat

        Co si to dovolujes takhle bezdůvodně urážet?? I kdybys měl pravdu, tvá netolerance mluví za vše. Ichtyl jsi tak maximálně ty.

      • Re: texty (táńa, 13.11.2009 13:53) Reagovat

        Sorry, ale "hledám, mířím, netuším" mi fakt přijde o všem jiném, než o tom, že že autorka "neví, o čem má psát" ...

    • Re: texty (chocobo, 09.11.2009 17:03) Reagovat

      pod tohle se podepisu - taky si myslim, ze texty na Dotyku byly skvele. Kazdej na to ma asi jinej nazor. A zatim se mi tedy vic libi Dotyk, protoze ta deska me svym zpusobem hrozne zasahla, prisla mi netuctova a treba takovej Podzim povazuju za Anety nejlepsi pisnicku.

      Ale urcite tomuhle albu dam sanci a je mozne, ze objevim to kouzlo, ktere objevil i recenzent. Btw, dotyk dostal 7/10, ale v recenzi na Jsem o nem pisete tak, jako by nebylo hodne ani 3/10, coz me trochu zarazi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Rozhovory: Tereza Balonová - U svých písní mám ráda dobrou špínu (13.09.2023 08:00)
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu