shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - říjen 2009

Měsíc v hip hopu - říjen 2009

Vydáno: 06.11.2009 05:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

První vydání, ve kterém nepatří Kanye West k hlavním tématům. Stáhl se do ústraní a v říjnu tak bylo nejvíce slyšet třeba o Gameovi, Jay-Z nebo DMX. Mezi videoklipy vyčnívá Snoop Dogg a překvapivě i Rick Ross, z kterého jinak máme srandu. Také se dočtete o mnoha nových projektech z domácí scény.

NOVINKY Z USA

The Game je zpět a Dr. Dre s ním
Snoop Dogg, Dr. Dre, The Game
© twitter.com/ihategame
Toto čekal asi málokdo. The Game je hrozný twitterovský spammer, ale tentokrát jeho zpráva opravdu stála za to. S přiloženou fotkou informoval, že se právě nachází ve studiu se Snoop Doggem a Dr. Drem. Připomeňme, že cesty Gamea a Dreho se rozešly někdy po jeho feudu s G-Unit, na předchozích albech "Doctor's Advocate" (které mu ale bylo věnované) a "LAX" se vůbec neobjevil. 16. února vychází Gameovi deska "The R.E.D. Album", tam však Dre asi také nebude. Session ve studiu se totiž týkala "Detoxu". Že bychom po dekádě prací na albu byli zase o něco blíže jeho vydání? Dvojici dal dohromady Snoop, který o tom pohovořil i v rádiu. "Detox" má podle něj být pro West Coast hip hop opravdový milník. Tak uvidíme.

Game - The R.E.D. Album
© facebook interpreta
Pokud přemýšlíte, proč je v The Game přeskrutnuté to The, tak zde máte vysvětlení - The Game se toho The vzdal a je nyní znám už jen jako Game. To reflektuje i cover desky. Červené album bude obsahovat produkce od Timbalanda, The Neptunes, Cool & Dre, Boi-1da, Just Blaze, Jim Jonsina nebo Polow da Dona, což samo o sobě slibuje slušný nářez. Komické je, jak Game hází na Twitter odkazy na jeho své čerstvě nahrané tracky na YouTube.com, které mu pak mažou (že by samo vydavatelství?). Ale třeba "Krazy" s Timbalandem a Gucci Manem zůstalo online. Pak tam hodí status "I MIGHT LEAK MY WHOLE ALBUM & START OVER TONITE & STILL GO TRIPLE PLATINUM ! DAMN, I'M DOPE." a je jasné, že mu sebejistota nechybí.

Nejnabušenější čtyři týdny roku 2009
Tak se nám to tady pěkně sešlo. Poslední dva listopadové týdny a první dva prosincové týdny slibují pořádný nášup hiphopových a r'n'b desek. Ponechám zcela bez komentáře (pozn.: jedná se o výběr, ne o vyčerpávající list všech releases)...
Rihanna - Rated R

Timbaland - Shock Value II

Snoop Dogg - Malice N Wonderland
16.11. 50 Cent - Before I Self Destruct
17.11. Rakim - The Seventh Seal
23.11. Lady GaGa – The Fame Monster
23.11. Birdman - Pricele$$
23.11. Shakira - She Wolf (US)
23.11. Rihanna - Rated R

07.12. Timbaland – Shock Value 2
08.12. Gucci Mane - The State vs. Radric Davis
08.12. Snoop Dogg - Malice N Wonderland
08.12. Clipse - Till The Casket Drops
08.12. Chamillionaire - Venom
15.12. Alicia Keys - The Element Of Freedom
15.12. Lil Wayne - Rebirth
15.12. Chris Brown - Graffiti

Co dělal Jay-Z v říjnu
Beanie Sigel + Jay-Z
© flickr.com/ryandombal
Reality show Jay-Z pokračuje, máme ho tady stále. Tentokrát skoro nechtěně, zdissil ho totiž Beanie Sigel. I když on měl vlastně za co. Beanie Sigel podepsal u Roc-A-Fella už v roce 1998 a vyšly mu dvě úspěšné desky, při jeho pobytu ve vězení v roce 2004 ale se ale rozloučili spoluzakladatelé labelu Damon Dash a Kareem Burke, ke kterým měl Sigel blíž, a do křesla ředitele usedl poslední ze tří zakladatelů Jay-Z. Další jeho deska pod Roc-A-Fella už neměla takové úspěchy jak předchozí a Sigel za to viní právě i svého nyní už bývalého bosse. V tracku "What You Talkin' Bout" si stěžuje na nedostatek proma nebo na to, že se Jay-Z neobjevoval v jeho singlech nebo si své singly vydával proti těm jeho. Skladba by možná ani nevyšla, kdyby nebyl finální podnět: tím bylo vyhození Sigela a jeho party z Jay-Zho koncertu policisty, které nechal nařídit. Prostě moc frustrace najednou. Přesto Beanie ujišťuje, že nejde o diss; že je zklamán, ale Jay-Zho nezatracuje. Pokud to snad někoho zajímá, jeho interview v rádiu na toto téma má 37 minut.

Nejdůležitějšími událostmi pro Jay-Zho samotného byly v říjnu určitě akce spojené s podporou singlu "Empire State Of Mind". Miláček publika a instantní hymna ani nepotřebovala moc proma, v žebříčcích stoupala sama od sebe, i když známé vystoupení na MTV VMA taky hodně pomohlo. 29. října vystoupili Jay-Z a Alicia Keys se skladbou živě při baseballovém zápase v New Yorku (HD video) a o den později vyšel očekávaný oficiální videoklip. O něm se dočtete v sólo článku. O Jay-Zm tu máme ještě jednu perličku: v rozhovoru pro anglický NME magazín oznámil, že ve skladbě "Girls, Girls, Girls" z alba "The Blueprint" patří vokály na pozadí Michaelu Jacksonovi. Zajímavé. A pokud ještě nevíte, co znamená symbol rukou, které Jay-Z často ukazuje, tak vysvětlení najdete v rozhovoru s anglickou novinářkou, která si při VMA myslela, že to ukazuje srdce na Beyoncé.

Kid Cudi s Lady GaGa a Shakirou
Kid Cudi + Lady Gaga
© facebook interpreta
Takhle se nadpisy psát nemají, to ani není věta. Nicméně pojďme si to rozvést. Kid Cudi má pletky s Lady GaGa kvůli turné, které jaksi "převzal" po Kanye Westovi. Po událostech minulého měsíce se Káně stáhl do ústraní a tím se zrušilo i jeho turné s Fame Kills od GaGa. To se nyní vzkřísilo do The Monster Ball Tour, které začíná v den vydání reedice alba "The Fame" s názvem "The Fame Monster". Kid Cudi tak dostane příležitost naživo předvést skladby z jeho výborného debutu.

Mimo jiné odmítl spekulace médií, že se jeho kamarád a kolega Kanye momentálně nachází v léčebně. Jedna novinka o Westovi se v říjnu objevila: byl zproštěn viny za napadení, vandalismus a krádež, kterých se měl dopustit při potyčce s fotografem na letišti minulý rok. Bez trestu však on a jeho tour manager Don Crowley nezůstali, budou si muset odpracovat 50 hodin veřejně prospěšných prací.

A co ten Kudi a Shakira? Když vyšel single Shakiry "Give It Up To Me" s featuringem Lil Waynea a produkcí od Timbalanda, psal jsem, že "podbízení se americkému publiku u ní aktuálně dosáhlo maximální úrovně". A zašlo to ještě dále, protože na americkou edici "She Wolf" si vybrala další Amíky. Právě Kid Cudi se objeví na remixu skladby "Did It Again" ze studia The Neptunes, jejíž původní verze už má i videoklip, Pitbull pak na remixu stejné skladby ve španělské verzi "Lo Hecho Está Hecho".

DMX a potyčka na koncertě
DMX
© facebook interpreta
DMX je pěkný čert, tentokrát ale za to skoro nemůže. Co se v Colorado Springs stalo? DMX tam měl vystoupit pro charitu, security ho ale nechtěla pustit dál. Údajně dorazil pozdě a už oznámili, že se vystoupení ruší. Údajně se ale také prodalo málo lístků, takže organizátoři neměli peníze na zaplacení, a proto se vystoupení stoplo. Když už byl ale DMX na místě , tak chtěl na scénu. Došlo k lehké výměně názorů mezi ochrankou, po které se DMX rozhodl dostat na stage, aby alespoň pozdravil fanoušky. V tom se na něj ale vrhla halda bezpečáků a do toho se přimotali i fanoušci a vznikla nemalá strkanice. Naštěstí se vše uklidnilo. Přežila i HD kamera, která pořídila videa na předchozích odkazech, takže mohla natočit i následnou DMXovu modlitbu.

Soulja Boy a jeho issues
Soulja Boy
© facebook interpreta
Soulja Boy si skoro ani nezaslouží být v naší prestižní rubrice, ale co, když už tu je dneska i ten Rick Ross. Soulja má devatenáct a je sakra bohatý. A je to černý rapper. To je smrtící kombinace pro někoho, kdo ještě není dospělý. V tomhle videu se můžete podívat, jak neumí řídit své Lamborghini a tak radši ukazuje jeho RC model z diamantů, který si může zavěsit i na krk. Na tomto videu se můžete podívat na další šperky a prachy v krabici od bot. Tak proč nezaplatil směšných deset tisíc dolarů svému bytnému za nájem? V jeho luxusním apartmá porušuje smlouvu i neustálými návštěvami a hlukem. A není to jeho jediný říjnový problém se zákonem: utekl totiž policistům, když je na něj a 40 dalších lidí někdo zavolal poté, co je viděl pohybovat se v opuštěném domě v Georgii. Možná by se na nic nepřišlo, kdyby si další den nepřišel zpět pro auto, které tam při útěku nechal. Účelem celé akce v opuštěném domě mělo být nejspíše natáčení videa. Pokud si chcete poslechnout poslední skladbu tohoto výlupka, tady je "Play Ball" produkované Boi-1da.

Lil Wayne má na krku další obvinění
Lil Wayne cake
© facebook interpreta
Dnešní vydání je jako krimi nástěnka. Co provedl pro změnu Lil Wayne? V roce 2007 ucítil newyorský policista z jeho tour busu marihuanu a našel tam zbraň, u které se podařilo díky DNA vzorkům určit, že patřila rapperovi. Právník však tato nařčení odmítá. Ortel vyřkne soud v únoru, Waynovi za pokus o držení zbraně hrozí až roční kriminál. Pokud náhodou zůstane volný, má ještě druhou šanci jít do basy: je zde ještě další prohledání busu, které proběhlo v roce 2008 v Arizoně a vyústilo v nález stovek gramů drog a zbraně. O osudu této kauzy se má rozhodnout v březnu. A aby toho nebylo málo, Lil Wayne a Birdman jsou jistým Thomasem Marascuillonim obviněni z toho, že použili jeho hlas na skladbách z dvou jejich alb a dožaduje se finanční kompenzace. A pokud jste Alec Baldwin a Kim Bassinger a máte dceru Ireland, co poslouchá Lil Waynea, můžete ji nechat na čtrnácté narozky udělat dort ve tvaru Weezyho hlavy.

Drobky z USA

Ultimate Death Row Box Set
• Death Row Records pomalu ožívá. Kdysi slavný label zastupující 2Paca, Snoop Dogga nebo Dr. Dre v novém tisíciletí pouze stagnoval, až ho jeho majitel a šéf Suge Knight musel nechat zbankrotovat (pozn.: Dr. Dre je s Knightem spoluzakladatel, vydal pod ním album "The Chronic", ale v roce 1996 odešel a zformoval Aftermath Entertainment). V lednu 2009 však Death Row koupila společnost WIDEawake a začala probírat materiál. V srpnu vyšlo "The Chronic: Re-Lit & From The Vault", což je reedice původní desky s remasterovaným zvukem, bonusovým CD a DVD s videoklipy, reklamami, fotkami nebo rozhovory. V říjnu pak přišla sbírka raritních skladeb Snoop Dogga pod názvem "The Death Row: The Lost Sessions, Vol. 1". Velkým lákadlem pak 24. listopadu bude koupě "Ultimate Death Row Box Setu", který na třech CD přináší to nejlepší z tvorby Death Row. Na rok 2010 pak noví majitelé labelu počítají s novými alby 2Paca a Lisy "Left Eye" Lopes. Ano, těch mrtvých.

Fat Joeovi nepomohla ani "publicita" od 50 Centa, jeho alba "J.O.S.E. 2" se za první týden neprodalo ani deset tisíc kusů.

• Na Akonově koncertě v Melbourne došlo k pořádné strkanici, kterou zraněním odneslo osmnáct lidí. V davu lidí totiž došlo k několika bitkám, které Akon svými slovy do mikrofonu uklidnil, i tak to ale byl docela zmatek.

Mr. Magic
• Ani toto vydání bohužel nebude ušetřeno o oznámení o úmrtí, na infarkt zemřel Mr. Magic, DJ a host pořadů o hip hopu. Pokud si chcete připomenout, jak mohlo vypadat mixování hudby v rádiích v 80. letech, ideálním řešením bude pustit si/stáhnout "Wildstyle Pirate Radio" z hry "Grand Theft Auto: Vice City", které Mr. Magic moderoval.

Diddy ztratil prsten v ceně půl milionu. Když při natáčení show házeli do davu pravé a falešné bankovky, omylem tam poslal i svůj šperk. Dosud se nenašel.

T-Pain je slušný provokatér, na australskou premiéru "This Is It" přišel s tričkem s nahou fotkou Diddyho přítelkyně Cassie.

Philant Johnson + T.I.
• Spravedlnosti bylo dosaženo v případu smrti přítele a osobního asistenta T.I. Philanta Johnsona. Vše nastartovala rvačka v klubu, když se návštěvníci, bratři Thomasové, nesmířili s tím, že nebyli vpuštění do VIP části, kterou zabral T.I. a spol. Ten pak se svou entourage odjel z klubu v dodávce. Padron Thomas ale dodávku s rapovou partičku dohonil a jeho bratr Hosea Thomas ji z okýnka vystřílel, čímž způsobil několik zranění a smrt Johnsona. Padron svědčil proti bratrovi a za zabití (= ne vraždu) může dostat až deset let v kriminále, ve kterém ale už stejně je za jiné delikty, incident se totiž stal už v roce 2006. Hosea dostal doživotí s možností prominutí v roce 2074. Téměř půlhodinovou výpověď T.I. můžete vidět zde.

Busta Rhymes byl za napadení z roku 2003 pokutován 75 tisíci dolary. Oběť, které dal Busta při pauze v koncertu do huby, od incidentu trpí nočními můrami a dalšími psychologickými následky. Pochopitelně.

• Rappeři sem tam zapomenou něco zaplatit, tentokrát má problém Ludacris. Firma, která ho právně zastupovala, požaduje šedesát tisíc dolarů za nezaplacené služby.

Beyoncé
• Objevila se informace, že Beyoncé není žádná skladatelka. Insider tvrdí, že všechny credits za psaní jejích skladeb náleží někomu jinému. Vydavatelství jednoduše původní autory vyplatilo, aby se vzdali autorství v prospěch Beyoncé. Jay-Zho diva tak možná nikdy nedržela pero v ruce. Ale tak zpívání a tančení jí docela jde, neměla by však předstírat, že je i autorkou písní.

• XXL Magazine v říjnu přinesl dva zajímavé články. Ten první se jmenuje "Foundation, Top 10 Hip-Hop Discoveries" a čím se zabývá, je jasné z názvu: objevy hip hopu. Nechybí bling-bling, mixtape, Auto-Tune nebo scratch. Ten druhý, "Shook Ones - Hip-Hop's Darkest Music Videos", vyšel před Halloweenem a obsahuje dvacítku nejtemnějších hiphopových videí. Nechybí "Fight Music" D12 nebo "Natural Born Killaz" Dr. Dre a Ice Cuba.

Nas
• K hiphopovému životu a k Afroameričanům tak nějak patří drsnější život. V Chicagu to došlo tak daleko, že rapper Nas napsal apel na své bratry. Dozvěděl se totiž o brutální smrti šestnáctiletého studenta Derriona Alberta, který se připletl do potyčky gangů (video + reportáž). Tři mladíci jsou obviněni z jeho vraždy. Nas napsal "Open Letter To Young Warriors In Chicago", kde odsuzuje takové chování. Troufám si však tvrdit, že jeho výzva počet úmrtí nesníží. Pohovořil si o ní i se CNN, kde například vysvětloval, že jeho texty o násilí pouze vycházejí z reality a určitě jej nemají glorifikovat.

NOVINKY Z ČESKA

Tragédie jménem Lávka aneb blog zklamaného fanouška/naštvaného novináře
H.P.T.N. Show, Klub Lávka, Praha, 30.10.2009
© Jiří Vyhnal / j5.cz
Takhle mě nějaká akce snad ještě nevytočila. S kolegou Bendou jsme šli na Lávku napsat report z H.P.T.N. Show DJe Mikea Trafika a jeho party z Bigg Boss. Extrémně jsem se těšil, "H.P.T.N." je velmi zábavná deska a naživo to muselo být fajné. No, muselo, kdybychom to ale vůbec viděli. Začneme popořádku. Lávka nezná slovo "předprodej". To má dva dopady. Ten první je vlastně kosmetický: návštěvnost se místo předprodeje dá odhadnout možná tak akorát z přihlášených hostů na Facebooku. Ten druhý je ale mnohem podstatnější: každý musí u vchodu máchat s prachama. Navíc vchod je jediný a chrání ho jeden sekuriťák, který v práci pije. V ruce má šrajtofli a inkasuje. Za ním je další mačo, který vás ohrabe, jestli nemáte pistoli. To by vše bylo jakžtakž zvládnutelné, kdyby ale na Lávku v pátek 30. listopadu nechtělo jít pár tisíc lidí (jen na Facebooku bylo 700 přihlášených a 1300 nerozhodnutých).

Ke klubu jsme se dostali v 11 hodin. Bylo totiž jasné, že když se otevírá v 10, tak klasicky live show nezačne dřív než o půlnoci. V životě mě ale nanapadlo, že se tam ani do půlnoci nedostanu. Když jsme tedy přišli, stoupli jsme si na konec řady, to bylo až u Karlových Lázní. Minule na 518+Toxxx show byla tak poloviční řada, trvalo to velmi dlouho, ale zvládlo se to. Tentokrát ne. Lávka zažila zácpu. Dovnitř to jaksi vůbec nešlo. Za tu hodinu se do klubu dostal asi takový počet lidí, že organizátoři se rozhodli pouštět tempem jednoho člověka za minutu. Proč se do klubu nepouštělo rychleji, je mi záhadou. Vysvětlení jsou dvě: (ironie) nechtěli mít větší tržby na baru nebo kvůli toho, že hosty nepočítali, se báli, že jim Lávka spadne do Vltavy (konec ironie).

Lávka vstup
© lavka-nights.cz
A myslíte si, že v očích sekuriťáka mají akreditovaní novináři nebo jiné osoby na guestlistu přednost? Kdeže, běžte zpátky mrznout do davu. Když jsme už byli na dokřik ke vstupu, trvalo ještě několik desítek minut, než jsme se dovnitř dostali. Přednost například dostala skupina deseti platících cizinců, kteří dokázali zblokovat i P.R.ku Bigg Bossu (i když to byl neznámý jazyk, slova znějící jako "bloka" a "blondyne" byla zřetelná) a následně zmizel guestlist. Naštěstí nás zachránil někdo z týmu vystupujících, který dokázal najít seznam hostů a pustil nás dovnitř.

To už však byla značná část vystoupení za námi a velmi mě mrzí, že jsem tak přišel o možná poslední možnost slyšet naživo "GastroTour" nebo "Všechno co je fajn se smí". Do reportu se pak ani nedostalo, že tam vystoupil Matěj Ruppert, jeho (určitě skvělé) hostovačky jsme jednoduše minuli. Do koncertní nálady jsem se nakonec dostal, kolega Lukáš už méně, nedostatky našel i na koncertě samotném. Celou tragédii ještě umocňuje několik věcí. Bylo například násilí od bouchačů po vyvedení jedněch hostů z klubu nutné? Ať už udělali cokoliv. Proč sekuriťáci nepouštěli ani ven, pokud jste neodcházeli nadobro? Jaký člověk navrhoval interiér? Neznám nějakou původní dispozici, ale hlavní ulička široká dva metry je totální úlet. Jde se z ní ven, k šatnám, k záchodům i do všech částí klubu a nedá se v ní hnout. Nebo samotné vybavení klubu, kontrast moderních prvků a materiálů a kýčovitých antických a jiných blbostí je zlý. A aby to nebylo málo, za pivo si účtují šedesát korun. Koncert v zapráskaném sálu je skvělý, ale za těchto okolních podmínek? Říkám NE velkým koncertům na Lávce.

Tři projekty, co stojí za zmínku
Protože nám říjnové drobky z Česka naboptnaly do obřích rozměrů, dovolil jsem si z nich vybrat tři a trochu je rozvést. Dozvíte se tak o interpretech, které možná ještě neznáte.

Dew Town Dogz - Therapy
Z moravských Rosic pocházejí Dew Town Dogz (DJ Kukiz, Reotinec, Ethan, Retea) a brzy jim vychází mixtape "Therapy". Musím říct, že první singl "Morava nespí" mě velmi zaujal. Produkoval ho 2step-UK Garage-grime-elektro producent Sukowach a nasázel tam hodně šílené zvuky, připomíná mi to Davida Guettu a v refrénu Timbalandovo "Ayo Technology". Sukowach se postaral i o megamix ze skladeb. Na mixtape láká i povedené promo.

K-4 - Le Ciel et l'enfer / Nebe a peklo
K-4, tak si říká český rapper, který žije v Brně. Protože ale strávil hodně času ve Francii a Belgii, tak rapuje francouzsky, což jej unikátně odlišuje od zbytku domácí produkce. 22. října mu vyšlo debutové album "Le Ciel et l'enfer / Nebe a peklo", na kterém se podílelo mnoho producentů, namátkou Kenny Rough a Fosco Alma. Předchozí promotrack "La cage/Klec" s Larou303 a Ryesem jsem nějak zasklil, nyní je venku singl "Quand ça marche/Když to šlape", kde hostuje Jay Diesel, David Steel a Tom Malar - ještě s jednou další skladbou a ukázkami celé desky je ke stažení na oficiálních stránkách. Tam si album můžete za příjemných 120 Kč i objednat, na co láká i trailer.

Oliver Lowe & Ondřej Žatkuliak - Tenkrát/Lidi jsou zvláštní
Nezávislý label Everydays se pořádně rozjel. Předně pod nimi vyšlo nové album Dezrechts "Kosty jsou vrženy" (pěkný spot), z kterého je nově ke stažení druhý singl "Příběh F.P.". Dále dostaly hned tři skladby z instrumentálního alba "Whimsy beats" (volně ke stažení) video podobu, ke zhlédnutí na oficiální stránce=MySpace.com labelu. A posledním free materiálem je dvojsingle "Tenkrát/Lidi jsou zvláštní" dvojice Oliver Lowe & Ondřej Žatkuliak - plzeňský rapper (ex Divokej západ) a pražský producent chystají společné album.

Drobky z Česka a Slovenska

eMeReS - Ľadová Princezna
"This is another eMeReS production", můžete slýchat na začátcích několika českých nebo slovenských tracků. Producent eMeRes si tuto hlášku do svých skladeb rád vkládá, proč taky ne, dělají to Polow, Danja a další. Po mnoha výborných spoluprácích na cizích deskách se rozhodl pro vlastní producentské album. Název zvolil vtipně "Mount Emerest" a míří s ním na prosincový termín. Zatím si můžete stáhnout singl "Ľadová Princezna" se Supou a Gregem Delcorem, kde mu pomohl s bubny a basou ještě DTonate (bubny i basa). Na desce se má objevit obrovské množství hostů, nebude chybět James Cole, LA4, Indy, H16, Nironic, Jay Diesel nebo Tafrob.

Tragikomix - MDMA mixtape
Tragikomix, to je rapper Tesla a producent Sven, ze Žiliny posílají "MDMA Mixtape". Než se rozhodnete kliknout na jméno nahrávky (odvozené od zkratky vzorce pro extázi) pro její okamžitě stažení, můžete si o ní udělat obrázek díky videoteaseru.

• Společná deska Hi-Defa a DJ Wiche "Human Writes" byla posunuta na 4. prosinec, Tomík si mezitím hrál s Adobe a vytvořil dva pěkné spoty: první na podkladu "I'm Comin' Home", druhý s "In My Life".

• Prvním singlem z připravované desky Lary303 "Revolution" je skladba "Step Ahead", kde hostuje Nironic a kterou produkoval Paulie Garand z BPM. Je k poslechu na jejím Bandzone.cz.

Tafrob - Sup
• Brněnský Tafrob po debutu "Není co ztratit" přichází s albem "Sup". Největší porci produkce má na svědomí Dup-X (ex Naše věc) a DTonate, z hostů se můžete těšit například na Jaye Diesela nebo Otecka z H16.

• Efko z PIO Squad si zarapoval na tracku "Reprezent" hardcore-rap-metalové kapely Straight z jeho města Jihlavy. A také pracuje se Zverinou na projektu "Promiskuito".

Zverina natáčí videoklip na skladbu "Mám rád" s Hugo Toxxxem z jeho posledního alba "Zvierací inštinkt". Byl spatřen v Praze oblečený jako bezdomovec.

Kaidžas - Klokočino
• Nitranský Kaidžas má hotovo, deska "Klokočino" vychází 9. listopadu. V srpnu jste se mohli podívat na videosingl, nyní je znám celý tracklist. Za produkcí jsou eMeReS, Grimaso, Billy Hollywood, Abe a Buro, mezi hosty na mikrofónu nečekejte žádná hvězdná jména. Ukázky skladeb jsou zde.

Bene je jednoznačně nejaktivnější člověk na česko-slovenské scéně. V té záplavě hudebních projektů se už téměř ztrácím. Díky novému formátu Podpultovek se dočkáte recenzí i na tyto nemainstreamové desky, včetně třeba nejnovějšího "Live @ GUnaGU" QuasiTria, kde Bene vystupuje společně s Mariánem Jaslovským a Rolandem Kánikem.

• A pokud máte zájem, aby se zde objevila zmínka o vašem projektu, neváhejte napsat.

Zajímavé koncerty na obzoru

14.11. - Orikoule + Vec a Zverina v SaSaZu (info)
16.11. - Dizzie Rascal v Lucerna Music Baru (info)
19.11. - Flo Rida v brněnském Bobycentru (info)
21.11. - PIO Squad a Moja Reč + Matt Moerdock na Lávce (info)
27.11. - James Cole jako Kapitán Láska + Orion, Vladimir 518 a Hugo Toxxx v Retru (info)
3.12. - Army Of The Pharaohs v Lucerna Music Baru (info)
4.12. - Rytmus + Kontrafakt a Orion křtí "Krále" v SaSaZu (info), turné s 30 zastávkami už začalo (info)
2.4.2010 - Method Man (zase?!) v Praze s zvláštním režimem: mejdan bude all inclusive (dáš vstup, pak neplatíš už konzumace) za 1200 Kč (info).

VIDEOKLIPY


Pokud video nefunguje, klikněte zde.
Snoop Dogg feat. The-Dream - Gangsta Luv
Předchozí informace o příští desce Snoop Dogga byly mylné, "Malice N Wonderland" bude mít nakonec hned šestnáct stop a bude tam i minule představený "That's Tha Homie", o kterém už víme, že pochází od Timbalanda a Danji. Prvním singlem je "Gangsta Luv" s The-Dreamem, který dostal stylové a vtipné videjko.

Rick Ross feat. Robin Thicke - Lay Back
O Rick Rossovi mluvím zásadně v ironii, tentokrát si ale zaslouží výjimku. Po tunách hnoje, co na nás stačil v posledních měsících navalit, se přivalil s trackem "Lay Back", který naprosto skvěle okořeňuje Robin Thicke a stylový Miami klip celkový dojem ještě zlepšuje. Tleskám! A se svými kámoši z Triple C's vyprodukoval čtyři další videa: "Erryday", "Trickn Off", "Duffle Bag" a "Solemnly Swear".

Masta Ace & Edo. G - Little Young
Masta Ace i Edo. G už jsou veteráni hip hopu a jsou stále ve hře. Ze společného alba "Arts & Entertainment" pochází "Little Young", kde si dělají srandu z armády rapperů s "Lil" před jménem. Na video ze zákulisí se můžete podívat zde a venku je i další videoklip "Ei8ht Is Enough", který je točený na jediný záběr.

Lil Jon feat. Kee - Give It All U Got
Ou, tak i crunkový Lil Jon nechce být pozadu a ukutil track zcela dle aktuálních trendů moderního mainstreamového hip hopu, tedy jakýsi dance-elektro. Ale hlavní je, že "Give It All U Got" produkované RedOnem baví. Celá deska "Crunk Rock" vychází na konci listopadu a jedná se o jeho sólo debut, předchozí alba nahrál vždy s The East Side Boyz.

Queen Latifah feat. Missy Elliott - Fast Car
Když už chceme alespoň jedno z videí věnovat ženským interpretům, šlo z října sáhnout maximálně po téhle písničce o autech od herečky/r'n'b zpěvačky Queen Latifah. Počínání kamarádky ve Fordu Mustangu sleduje i Missy Elliott. Skladba nezní špatně, protože ji produkovali šikovní Cool & Dre, stejně jako celé její srpnové album "Persona" (kromě jedné výjimky).

Kardinal Offishall - Clear
Floorfiller! Že by "Clear" byl songem, který na parket přitáhne lidi tak jako třeba předchozí "Dangerous" a "Beautiful", které si Kardinal Offishall dal s Akonem? Uvidíme. Zatím ani nevíme, kdy celá deska "Mr. International" vyjde. Připomeňme, že Kardinal není Američan, nýbrž Kanaďan, a na poslední desce hojně využil producenta Boi-1da, který se proslavil hlavně spolupráci s Drakem, všichni tři jsou z Toronta.

Chris Brown feat. Swizz Beatz & Lil Wayne - I Can Transform Ya
Poprvé píšeme o Chrisi Brownovi i v souvislosti s jeho hudbou. Na polovinu prosince připravuje třetí album "Graffiti" a s dostatečným předstihem vypustil singl "I Can Transform Ya", kde mu pomáhají Lil Wayne a Swizz Beatz, který se ujal i produkce. A video inspirované Transformery je povedené.

Flo Rida - Touch Me
Flo Ridova deska "R.O.O.T.S. má třináct stop a "Touch Me" se stalo již sedmou, která se dočkala i videa. Tentokrát nejspíše nejde o oficiální mezinárodní singl. Jedná se vlastně o reklamu na sexuální seznamku. Videoklip na začátku slibuje i zápletku, s první slečnou na scéně ale smysluplnost mizí a přichází smyslnost. Flo Rida se musel při natáčení velmi bavit.

Killer Mike feat. Big Kuntry King - I'mma Fool Wit It
Když už jsme se rozjeli, proč nepokračovat v explicitních videoklipech. Killer Mikea můžete znát hlavně z featuringů Outkastům (např. "The Whole World"), kteří stejně jako on pocházejí z Atlanty. V srpnu mu vyšlo dvojcédé "Underground Atlanta", z kterého pochází tento úderný videosingl. Další desku, "I Pledge Allegiance To The Grind III", vydá pod T.I.ovým Grand Hustle a možná pod novým pseudonymem Mike Bigga.

Vstylez feat. Phat Kat, Royce da 5′9'', Elzhi & Big Pooh - Clash Of The Titans
Pět raperů z Detroitu se sešlo na tracku "Clash Of The Titans". Všemu velí neznámý Vstylez, který si skladbu umístí na svou připravovanou desku "Masterpiece Theatre". Phat Kat příliš slavný není, zbytek však můžete znát díky kolaboracím s DJ Wichem: se Slum Village, odkud je Elzhi, udělal "Get Live", Big Pooh tvoří s Phontem duo Little Brother a ti se objevili na "Give It Up" a Royce da 5′9'' zarapoval na "Give Up Your Guns".

Psali jsme o hip hopu a r'n'b

Tři recenze aneb ticho před bouří, která na konci listopadu a začátku prosince přivane Rihannu, 50 Centa, Snoop Dogga nebo Timbalanda (viz přehled nahoře). Novinek bylo ale tolik, že audio/video i díky nové sekci video jukebox dáváme sólo.

ČLÁNKY
DJ Mike Trafik + hosté, Klub Lávka, Praha, 30.10.2009 report
Kool & The Gang, SaSaZu, Praha, 28.10.2009 report
Kool & The Gang, SaSaZu, Praha, 28.10.2009 fotogalerie

RECENZE
Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx II
James Cole - James Cole je Kapitán Láska
Shakira - She Wolf

AUDIO/VIDEO
Podívejte se na "Empire State Of Mind" Jay-Zho a Alicie Keys
Podívejte se na "Vlasteneckou" Hudáka a Beneho
Podívejte se na "Dirtee Cash" Dizzeeho Rascala
Podívejte se na "Doesn't Mean Anything" Alicie Keys
Živě: Lady GaGa (AOL)
Poslechněte si "Russian Roulette" Rihanny
Poslechněte si "Give It Up To Me" Shakiry a Lil Waynea
Podívejte se na "Meet Me Halfway" Black Eyed Peas
Podívejte se na "Chill" BPM
Podívejte se na "Co tak najednou?" Kapitána Lásky
Podívejte se na "Fight For This Love" Cheryl Cole

NOVINKY
Flo Rida vystoupí v listopadu v Brně
Mike Trafik na Lávce zahraje "H.P.T.N." i s hosty
Chris Brown prozradil termín vydání dlouho očekávané desky
Alicia Keys odsunula vydání novinky o dva týdny
Dara Rolins přiveze do SaSaZu tanečníky, orchestr a spoustu hostů
Rytmus nahrál skladbu s DJem Premierem
R. Kelly vydá v prosinci bezejmennou novinku
Wyclef Jean sepíše své paměti
Lady GaGa požádala o remixy novinky projekt Bimbo Jones
Koncert Kool & The Gang v SaSaZu klepe na dveře
David Guetta si na nový singl přizval Estelle
Seal přivítal do rodiny dceru
Slash si na sólovku přizval i Nicole Scherzinger
Lady GaGa vydá "The Fame Monster" ve dvou verzích
Whitney Houston ohlásila na příští rok velké evropské turné
Dr. Dre opět odsunul vydání nového alba
Devendra Banhart přizval na novinku GZA z Wu Tang Clan
Janet Jackson bude po čase opět rekapitulovat
Legenda funku a jazzu Kool & The Gang vystoupí v SaSaZu
Adam Yauch z Beastie Boys doufá, že rakovinu porazil
Eminemova druhá "Relapse" je hotová
Reedice debutu Lady GaGa přinese osm novinek
Jay-Z chce spolupracovat s Liamem Gallagherem
Usher změnil název šesté řadovky
N-Dubz nahrávali s Garym Barlowem
Vladimir 518 a Hugo Toxxx vystoupí na Lávce
James Cole je Kapitán Láska

BONUSY

LipDub - I Gotta Feeling
LipDub se říká videům, kde na puštěnou písničku akorát otevíráte pusu. Když je těch pus ale 172, tak by to mohlo být i zajímavé. Megahit "I Gotta Feeling" Black Eyed Peas takhle ztvárnili studenti L'Université du Québec à Montréal a jedná se o povedené a na přípravu hodně náročné dílko. Pěkný začátek semestru.


Ve 2:16 frontman Kuko dělá Rytmuse.
Horkýže Slíže - Trápný vietor živě
Horkýže Slíže v měsíci v hip hopu? Ale ano, slovenští vtipálci už dávno nehrají jen punk-rock nebo metal, ale pořádně fušují do práce i rapperům. Z nejnovějšího alba "54 dole hlavou" pochází "Trápný vietor", který stejně jako legendární "R'n'b Soul" je postavený na umělých beatech. Text se týká prdíků a na jeho výborné živé podání se můžete teď podívat.

Tvorba coveru "Malice N Wonderland" Snoop Dogga
Minule jste se mohli kouknout, jak se vytvářel obal "The Blueprint 3", v říjnu vyšlo video o tom, jak umělci Estevan Oriol (primárně fotograf) a Mister Cartoon (primárně tatér) složitě vyrábějí obal Snoop Doggovy nové desky.

DJ Hero reklama s Jay-Zm a Eminemem
Po úspěchu "Guitar Hero" se Activision rozhodli pro simulaci DJe. Díky hře "DJ Hero" tak můžete být jako DJ Wich nebo DJ Premier. Úkolem je co nejlépe namíchat dvě písničky. Speciální edice s odlišným designem turntablu a dalšími bonusy je věnována Jay-Zmu a Eminemovi. Krátké zákulisní video.

Rap gone wrong
Marpo je prý král metafor, Indy přirovnání používá taky často, někdy je ale používání "jako" a "než" trochu záludné. Na komediálním videu se můžete podívat, že někdy to "like" a "than" prostě nesedí. "My dick is more popular than president Bush"

ANKETA
Jaký je nejlepší pražský klub pro hiphopové koncerty?










Podívat se na výsledky


NÁZORY
  • Game a Dr. Dre (novass, 06.11.2009 14:54) Reagovat

    Nakonec to spíš vypadá, že Dre na R.E.D. bude. Game to psal na twitteru :-)

    • Re: Game a Dr. Dre (Doupik, 06.11.2009 15:07) Reagovat

      (autor článku) Jak koukám, tak asi fakt jo, viz třeba "Goin back in wit Dre tomorrow to finish my album". Ten Game ten Twitter tak zasírá, že už je to těžké sledovat. Btw, psal jsem to dřív, kdy se to ještě nevědělo, těsně před vydáním jsem akorát opravil 8.12. na 16.2., co tam psal. A jinak článek se líbil :-)?

      • Re: Game a Dr. Dre (novass, 06.11.2009 16:07) Reagovat

        Jo, je to celkem dobrý shrnutí toho co se stalo v říjnu. :) Akorát s tím Waynem, on se k tomu držení zbraně přiznal, takže do vězení půjde, teď jenom záleží na tom kdy. A Game ten twitter nezasírá tak moc, má tam tak 3-4 tweety denně a jeden z nich je většinou jenom R.E.D. :) největší spammeři jsou snad Diddy, Slim Thug, Willy Northpole (teda aspoň z těch co sleduju :)

  • super článek (b-real, 08.11.2009 12:16) Reagovat

    opět chválím, díky za novinky. zase mi bude trvat týden než se ke všemu prokoušu a všechno poslechu a vyberu nový favority :-) jinak toho soulja boy jsem sám nikdy nechápal, ale má (nebo lidi okolo něj) občas dobrý hudební nápady.. tak snad někdy dostane rozum.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Five Finger Death Punch v klipu "This Is The Way" na chvíli vzkřísili předávkovaného rappera DMX (09.04.2024 17:23)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Akon zavítá v květnu do pražského Fora Karlín (06.02.2024 10:11)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu