shop.musicserver.cz
Epica - Použili jsme myšlenky lidí, kteří se dotkli smrti

Epica - Použili jsme myšlenky lidí, kteří se dotkli smrti

Vydáno: 26.10.2009 12:00 v sekci Rozhovory - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Metalová formace Epica vydala nové album "Design Your Universe" a podle dosavadních ohlasů je to prý něco jako "metalová svatba Therion a Andrewa Lloyda Webbera". Právě o novince a o dění v kapele jsme si povykládali se skladatelem a kytaristou skupiny Markem Jansenem.

Epica
© rudysphotos.com
Když jste informovali o myšlence, která se za novou deskou "Design Your Universe" skrývá, mnohé jste překvapili. Jak tě napadlo postavit symfometalové album na současných objevech kvantové fyziky?

Hodně jsem o této problematice četl a celkově mě vědecká témata velmi zajímají. To, co čtu, vidím a vnímám, se také odráží v nových skladbách, je to moje inspirace. Během posledních dvou měsíců jsem bohužel neměl čas cokoliv číst. Měli jsme spoustu práce s přípravou turné, poskytujeme rozhovory a o celý náš management se staráme sami. Je to spousta práce, ale také zábava. Naše turné teď ale začíná a beru si s sebou spoustu knížek. (smích)

Když tedy sbíráš inspiraci převážně touto cestou, docela by mě zajímalo, jakou knížku jsi četl při přípravách předchozího alba "Divine Conspiracy"? To se opírá o téma náboženství a jeho původu.

V tomto případě to nebylo ani tak žádnou knihou jako spíš mým vlastním uvážením. Myslím, že neexistuje jeden Bůh pro každé náboženství. Pokud Bůh existuje, je tu pro všechny. Nemyslím si, že bychom měli Boha vidět jako něco nebo někoho, kdo dělá náš svět lepším. To, co se kolem nás děje, tvoříme my sami a jenom my jsme schopní něco změnit. Podle mého názoru a mých znalostí jsme všichni nějakým způsobem propojeni a jsme to jen my, kdo dokáže z toho světa udělat ráj. Zatím se nám podařilo vytvořit monstrum a my s tím souhlasili.

Kdyby si tohle lidé uvědomili, vyřešila by se, a možná vůbec nenastala, spousta historických problémů, samozřejmě včetně válek.

Přesně tak, ale můžeme za to sami. Podle mě je většina válek jen důsledkem sobectví. Někteří chtějí více než ostatní, jeden náboženský proud chce smést ten druhý, a tak vznikají války. Někdo to musí zastavit, i když mnozí toto považují za utopii. Já tomu ale věřím a podle mě se k tomu přelomovému bodu blížíme.

Epica...

Epica, 5.11.2008, Masters Of Rock Café, Zlín
... je holandská metalová formace, která vznikla v roce 2003. Epiku po odchodu z kapely After Forever založil kytarista Mark Jansen, který je (až na pár výjimek) i dvorním skladatelem. Kapela v čele se zpěvačkou Simone Simons vydala čtyři řadové desky a ta poslední, megalomanská "Design Your Universe" dorazila do našich obchodů 19. října.

V jedné z vašich nových písních "Burn To A Cinder" jsi dokonce citoval projev současného amerického prezidenta. Jako bys tím dával najevo, že takový člověk je teď mezi námi...

Barrack Obama má skvělý potenciál a když byl zvolen, potěšilo mě to. Sdílíme stejné názory na spoustu věcí. Pro něj to ovšem musí být nesmírně těžké udělat tolik změn, protože je jich zapotřebí skutečně moc. Jeho zvolení je velkým krokem kupředu, minimálně oproti ostatním kandidátům jako John McCain nebo předchozímu prezidentovi Georgi Bushovi. Proto jsem použil i jeho řeč.

Tím se dostáváme k hlavnímu tématu vaší novinky - síla myšlenek a představ. Sám si teď řekl, máme v sobě sílu změnit svět. Myslíš, že i jednotlivci?

Člověk sám toho moc nezmůže, ta síla spočívá v lidech jako v celku. Nicméně právě z tohoto pohledu je jednotlivec nesmírně důležitý a jen díky němu může tento proces fungovat. Co do koncepční linky je v našich skladbách klíčová svoboda a vše s tím související, jako svoboda řeči a myšlení. Lidé jsou dnes velmi svazováni normami, pravidly a zákony. Na jednu stranu je potřeba lidi chránit, na druhou jim to trochu té svobody ubírá.

Vrcholem nové desky je bezesporu skladba "Kingdom Of Heaven". Nese v sobě asi největší sílu a co do výpravnosti zde dokonce vystupuje postava Boha.

Máš pravdu, je to hlavní bod nahrávky. Vše, na čem si deska zakládá, je v této písni několikanásobně silnější. V textu jsem také použil myšlenky lidí, kteří se takřka dotkli smrti. Na něčem podobném si staví i skladba "Unleashed", kterou otextovala zpěvačka Simone Simons. Je o tom, že člověk ne vždy stihne udělat věci, které chtěl, a pak toho lituje. "Kingdom Of Heaven" jsem věnoval své mamince, která je pro mě nesmírně důležitá. Proto si zaslouží, aby ta nejkrásnější skladba na albu patřila právě jí.

Epica - Design Your Universe
© facebook interpreta
Oproti tomu jsou na desce i jemnější skladby a do jedné z nich jste obsadili i vašeho hosta. Po Royi Khanovi z Kamelot jste oslovili Tonyho Kakka ze skupiny Sonata Arctica. Kdy se ve vás tento nápad zrodil?

Bylo to velmi spontánní rozhodnutí. Byli jsme společně se Sonatou na turné, které se po všech stránkách podařilo a bylo úspěšné. Častokrát jsme se sešli v zákulisí a bavili jsme se. Přiznám se, že až do té doby jsem o Sonatě pořádně nevěděl, slyšel jsem od někoho, že je to nějaký klon Stratovarius. (smích) Když jsme ale muzikanty ze Sonaty poznali blíže, napadlo nás přizvat Tonyho k nové desce. Oslovili jsme ho, on souhlasil a naráz jsme seděli v nahrávacím studiu a dělali na "White Waters".

Vašemu produkčnímu týmu opět vévodil Sascha Paeth. S tímto člověkem spolupracujete už od svých začátků, nechtěli jste zkusit něco jiného?

Ano, Sascha je s námi od té doby, co Epica existuje a navzájem se velmi dobře známe. Už se nijak nešokujeme a naše spolupráce je tím velmi usnadněná. Když něco potřebujeme, stačí jedno slovo a Sascha udělá, co je v danou chvíli potřeba. Pro naši kapelu je to skvělý producent. Tvoříme dohromady perfektní tým, daří se nám a já nechci a nemám důvod se ničeho z toho vzdát. Myslím, že se nám to vyplatilo - podařilo se vytvořit něco, co tu ještě nebylo.

Na "Design Your Universe" se také podílel nový kytarista Isaac Delahaye. Podařilo se mu přijít s nějakým novým nápadem, kterým by tě překvapil?

Připojil se k nám zhruba dva měsíce před tím, než jsme se odebrali do studia. V podstatě neměl ani šanci nijak přípravy nových písní ovlivnit. Velkým dílem ale zasáhl do kytarových partů, i když většina z nich byla už také hotová. Změnil pár věcí a podařilo se mu dostat kytary na vyšší úroveň. On sám je skvělý sólový kytarista a na desce to je slyšet, dostal prostor se předvést.

Takže v době, kdy jste nový materiál chystali, byl stále v kapele váš předchozí kytarista Ed Slujter. Poznamenal jeho odchod nějak nové album?

Když jsme na albu pracovali, neměli jsme ponětí, že chce Ed odejít. On je na naše poměry tak trochu pomalý skladatel a neměl čas na album nějak výrazně přispět. To byl ostatně jeden z důvodů, proč od nás odešel. Měl pocit, že ho už hraní nových skladeb, které v podstatě nenesou ani nic "jeho", nenaplňuje a nemá tu správnou motivaci. Jsme společně neustále v kontaktu, na posledních dvou koncertech s námi dokonce odehrál jednu píseň. Zůstali jsme dobrými přáteli. Bylo to dobré rozhodnutí, že se rozhodl odejít od kapely.

NÁZORY
  • Design your universe (Pan Tau, 26.10.2009 19:03) Reagovat

    Doufám, že bude i recenze, protože cd se mi moooooooooc líbí:-)

    • Re: Design your universe (PX, 14.12.2009 10:42) Reagovat

      Pochybuji, zde visí jen tuny mainstreamu, samé hrůzy; protěžovanými českými Tatabojs počínaje a zahraničním árenbíčkem + fakofhiphop konče. Tady Vám recenzi na Credle of Filth, Therion nebo Epicu nenapíší. Doporučuji stránky: metalopolis.net nebo www.innocence-music.com a konkrétně dobrárecenze tohoto alba je na http://tomassoukup.blog.idnes.cz/c/100067/Sam-sobe-Bohem-Epica-Design-Your-Universe-recenze.html

    • Re: Design your universe (Epicman, 24.04.2010 11:43) Reagovat

      Kingdom of Heaven je nejlepší song .Už se těším až Epica vydá něco nového!!!! :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Naživo: Velký pátek se v MeetFactory proměnil v oslavu melodického metalu (09.04.2023 18:21)
- Fotogalerie: Kamelot přivezli do Prahy nové album (08.04.2023 10:34)
- Fotogalerie: Apocalyptica a Epica v obrazech (25.03.2023 10:53)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Kamelot se na "The Awakening" poohlížejí po minulosti (20.03.2023 00:00)
- Apocalyptica a Epica už v pátek rozeznějí Brno (19.03.2023 13:04)
- Americká powermetalová skvadra Kamelot představí novinku "The Awakening" i Praze (17.03.2023 15:24)
- Video: Apocalyptica a Epica zvou na turné společnou verzí skladby "Rise Again" (20.12.2022 17:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu