shop.musicserver.cz
Micachu And The Shapes, Pavilon M2, John La Tash, NoD, Praha, 20.10.2009

Česká zastávka nových popových Tvarů

Vydáno: 22.10.2009 12:30 v sekci Naživo - Luboš Svoboda | foto: facebook interpreta

Micachu And The Shapes. Micachu a Tvarníci. Uskupení, o kterém se ve světě hudební publicistiky hodně mluví. Mica Levi alias Micachu dokázala ve své hudbě využít to nejzajímavější, co se na indie scéně za poslední roky urodilo. V úterý v NoDu jsme měli jedinečnou příležitost vidět je ještě v malém sálu.

Pavilon M2
© Vojta Kolář
Když jsem čtvrt hodiny po oficiálním začátku koncertu kouřil před NoDem a netrpělivě čekal na fotografa, tak za mnou Jakub Hošek ještě lepil na dveře A4 s rozpisem koncertu. Vypadal celkem nervózně. Lidí zatím moc nepřišlo. Ale to se mělo brzy změnit. Koncert začínal folkařem Johnem La Tashem, pokračoval hradeckou legendou Pavilon M2 a Micachu samo sebou na závěr.

Když John La Tash začal hrát, tak ještě všichni tvrdli na baru, a to včetně mě. Čas byl ještě trochu zastavenej a vzhledem k tomu, že nikdo neproudil do sálu, tak ani mě nenapadlo zvednout se od piva. Zachytil jsem až poslední písničku, před kterou John absolvoval výživnou přestřelku se zvukařem:
"Míň hlasu a víc kytary."
"Ty vole, dyť u pultu nikdo není."
"Dobrý?"
"Ne!"

Po následné násilné výměně aktivních mikrofonů jsem si pomyslel, že v reportáži Johna překřtím na La Trashe. To nebyl zrovna nejlepší závěr večera pro folkaře. Což je škoda. Tenhle anglicky zpívající český písničkář si určitě pozornost zaslouží, i když není žádným nováčkem na scéně. Jeho technika hry na ozvučenou španělku je velkoryse dynamická, nebojí se pořádně vzít za struny ani je jemně hladit. Je tak trochu romantik i neurotickej slovní hračička, kterej si občas neodpustí nějaké to klišé, a jeho hlas je trochu víc "squeeky", než je pohodlný. Ale to k tomu patří. Příště.

Pavilon M2 je kapela, která zažívá comeback. Její počátky sahají do Hradce Králové roku 2003, po roce vydávají desku, koncertují, pak se rozpadají, prý kvůli tomu, že už v ČR hráli všude, kde chtěli, a bubeník jim odjel na stáž. Teď se dali znovu dohromady, v jiné sestavě s příslibem hudební progrese s novými lidmi. Přiznám se, že jsem v minulosti okolo Pavilon M2 spíš přešlapoval, než abych se s nima hudebně setkal. A zřejmě to bylo tím, že jsem je pořádně neslyšel naživo, vždycky to bylo někde, kde jsem byl kvůli jiné kapele a ostatní flákal. Ani jejich stará deska mě nezaujala, nic co bych nedokázal najít jinde. Ale když jsem je v úterý slyšel v NoDu, spadla mi čelist. Trefili se do mě. Syrový, pořádně dlouhý riffy, zachumlaný ve šmrdlu druhý kytary. Perfektní yorkovskej hlas. Ostatně poslechněte sami - mají záznam večera z NoDu na MySpace.com. Ten zvuk mi přijde možná lepší než na místě. Kdo to vůbec zvučil? Nějakej opilej ponocnej? Abych nezapomněl, jako host (myslím, že byl jenom host) Pavilonum jako "ruchař bubeník" asistoval Mon Insomnie, kterej bušil do kotle a činelu. A fakt mu to šlo. Mělo to říz. Akorát míň afektu a o pár čísel větší džíny a slušelo by mu to víc.

Micachu and the shapes
© Vojta Kolář
A konečně se na scéně objevila všemi očekávaná Mica Levi a její Tvary. Nebudu plýtvat místem dlouhým představováním slečny Levi, protože to se dočtete všude: 22 let, studuje skladbu v Londýně, napsala part pro Londýnskou filharmonii, s deskou jí pomáhal Matthew Herbert, produkuje hip hop, proslavil jí mixtape FILTHY FRIENDS, je trochu androgynní a má frackovskej křivej úsměv. Mou pozornost si Micachu And The Shapes vysloužili písní "Calculator". Kterou jsem slyšel z jednoho podcastu v dubnu letošního roku. A když nad tím přemýšlím, tak mě utáhli na vařený nudli. Dostali mě vykradeným riffem ze znělky pořadu "Pod pokličkou", zahraným na preparovanou dětskou kytaru, a infantilním semaforovským popěvkem "Drop your calculator (…) sooner or later." Ale právě to je to, co je na Micachu And The Shapes vzrušující. Mají krátké řízné písně, z výrazným hudebním nápadem, které neuvěřitelně odsýpají a je v nich spousta invence. Není to nic intelektuálního, texty jsou punkově upřímné, žádné velké metafory, banální asonance a jednoduché rýmy. Jejich síla je v tom, jak fungují jako celek s hudbou, která se tváří ledabyle, že je udělaná na koleně, ale je promyšlená, pečlivě zkomponovaná a vycizelovaná. Micachu hraje na vykastrovanou kytaru, nebo má pod strunama na krku karton, kterej jí tlumí struny. Jako v písničce "Lips". V tý zpívá: "Die, die, die, yours lips a big lie..." Celá skladba trvá minutu a půl. Totální punková úderka, za kterou by se nemusela stydět ani novozélandská kapela Die! Die! Die!, ale celá píseň je udělaná jako indiepopovej hit, skvělá kompozice, lo-fi efekty, hrátky s perkusema. Bubeník Marc Pell používá spousta naladěnejch kravskejch zvonů a různý hejblata. Naprosto moderní starej zvuk, pop novýho tisíciletí. Doufám.

Je to opravdu výrazná osobnost, a to jak hudebním talentem, tak zjevem. Na scénu Mica nastoupila s hlavou odbarvenou na blond (a moje chorobná mysl se uchechtla vlastní narážce na žlutého pokémona Picatchu). Mica vypadá trochu jako chlapeček pobledlý léčbou na leukemii, ale pak to rozbalí a o nějaké neduživosti nemůže být řeč. Je zážitek jí pozorovat. Má nezaměnitelnej hlas. Je nějakým zvláštním asexuálním způsobem sexy.

Micachu and the shapes
© Vojta Kolář
Taky jsem si na koncertě ověřil hypotézu, že srdcem kapely, tím, kdo tvoří zvuk, je multifunkční klávesistka Raisa Khan. Stál sem u kraje podia a tak jsem mohl koukat pod prsty. Má v Abletonu přednastavený smyčky a pluginy, všechny basy, synťáky, který ovládá přes midi klávesnici s polepenou klaviaturou barevnejma obdélníčkama. Dokonce vím, na který straně monitoru má appláckej ovládací panel, ale to už by byl moc bulvár. Velkej úspěch sklidil jejich internetovej hit "Golden Phone". Až teď jsem si uvědomil, o čem je ten text. Musel sem si to vygooglovat. Je o telefonu, kterej je na Golden Gate Bridge v San Franciscu. Je to linka zřízená speciálně pro sebevrahy. Poslední záchrana, kam můžeš zavolat, než skočíš.

Dohráli, dali jeden přídavek, pár piv a domu. O Mice Levi a jejích spoluhráčích ještě uslyšíme. Doufejme, že se druhá deska povede minimálně jako ta první.

NÁZORY
  • Zaznam PM2? (petr, 26.10.2009 20:39) Reagovat

    Jeste je na myspace PM2 ten zaznam? Nikde ho nevidim, tak nevim, jestli jsem jen slepej, nebo ho stahli.. To bych chtel zatracene slyset..

    • Re: Zaznam PM2? (Lubos Svoboda, 26.10.2009 21:55) Reagovat

      ahoj, tak oni uz to sundali, skoda...

      • Re: Zaznam PM2? (jenda, 02.11.2009 23:18) Reagovat

        on tam nikdy nebyl. ahoj

        • Re: Zaznam PM2? (Luboš Svoboda, 03.11.2009 01:15) Reagovat

          prece nejsem blazen :) bylo tam par tracku, ktery mely za nazvem 20.10. NOD...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Bažant Pohoda 2011 v obrazech (11.07.2011 23:22)
- Naživo: Viděl jsem Portishead! (11.07.2011 23:12)
- Festival Pohoda patří mezi elitní světové festivaly (28.05.2010 11:32)
- Festival Bažant Pohoda pokračuje čtrnáctým ročníkem (07.05.2010 09:58)
- Publicistika: Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (5 - 1) (12.03.2010 05:00)
- Ostrovní Micachu & The Shapes vystoupí v Praze (12.10.2009 12:16)
- Audio: MP3 Jukebox 30/2009 (30.09.2009 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 26/2009 - letní ohlédnutí (02.09.2009 05:00)
- Naživo: Vypnutý festival, hudba až na prvním místě (14.08.2009 08:56)
- Off Festival je rájem pro fanoušky alternativy (02.07.2009 14:35)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu