Zaostřeno na podpultovky 33/2009

24.09.2009 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

Téměř patnáctiletá deska Camouflage, metaloví intelektuálové z Chevelle, redaktorka britské BBC Mary Anne Hobbs a Volcano Choir, společný projekt Justina Vernona (Bon Iver) a Collections Of Colonies Of Bees. Na to vše ostříme v dalším pokračování Podpultovek.
Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Camouflage - Spice Crackers

Label: Bureau-B
Datum vydání: 28.8.2009
Žánr: synthipop, electronica

Camouflage - Spice Crackers
© facebook interpreta
Album "Spice Crackers" vyšlo v roce 1995 a po několik posledních let bylo vesměs nesehnatelné. Camouflage však na něm jasně ukázali svůj cit pro vznik kompletně homogenního opusu. Singly "Bad News" (v originálu Moon Martin) a "X-Ray" byly jen manévrem k cestě napříč elektronikou, náznaky idm a rekurzí klávesových zvuků let sedmdesátých. Paradoxně to je zároveň jejich nejvíce experimentální dílo, na němž mají velký prostor i instrumentální kompozice (dech vyrazí skvostná "Ronda's Trigger"). Letošní reedice nabízí mnohé lahůdky, kromě remasteru a rozsáhlejšího bookletu nechybí napěchovaný bonusový disk. Za pozornost stojí i možnost dokoupit mp3 remixový balík ke zmíněným singlovkám. Druhý kotouč přináší spousty nevydaného materiálu, tomu vévodí různé alternativní verze a demo snímky z nahrávání. Nepřehlédnutelný je hlavně live jam skladby "Liberation (part 2)" a dále nechybí b-strany singlů z tohoto období. Camouflage (plus spolupracovníci) zde ukuchtili pestrou sešlost nápadů, kterou zakončili tripem napříč vesmírem, trefně pojmenovaným "Space Train".
Dan Hájek

CAMOUFLAGE - BAD NEWS

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Chevelle - Sci-fi Crimes

Label: Epic Records
Datum vydání: 31.8.2009
Žánr: post-grunge, alternative metal

Chevelle - Sci-fi Crimes
© facebook interpreta
Říká se o nich, že jsou to takoví metaloví intelektuálové. No, ono se tohle říká o kdekom, obvykle stačí vyplnit texty libovolným rozjímáním o depresích a nočních můrách. Jenže Chevelle jsou přeci jen jiní. Nová deska "Sci-fi Crimes" jim vrací étos, který na předešlých nahrávkách "Vena Sera" a "This Type Of Thinking" ztratili. Ukazuje je takové, jací se proslavili, tedy jako melancholické melodiky milující valivé riffy. Žádné zbytečně agresivní přemety, žádné pošilhávání po elektronických mašinkách. Prostě dvojka k "Wonder What"s Next", tedy albu, s nímž v roce 2003 prorazili. Ale dvojka důstojná. Někdy se o Chevelle píše, že to jsou přístupnější Tool a v některých ohledech ten příměr fakt sedí. Bratři Loefflerové milují kytarové plochy, jejich hudba vám nedodá moc optimismu, melodie mají skryté, ale po objevení hodně návykové - to platí hlavně o písních "Sleep Apnea", "Letters From A Theft" nebo singlu "Jars". Hlavní rozdíl mezi Tool a Chevelle je ale ten, že na "Sci-fi Crimes" nebudete potřebovat manuál. Stačí ho párkrát protočit nahlas a máte to.
Luboš Kreč

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Mary Anne Hobbs Presents Wild Angels

Label:Planet Mu
Datum vydání: 7.9.2009
Žánr: wonky, bass music, dubstep

Mary Anne Hobbs Presents Wild Angels
© facebook interpreta
Reportérka BBC 1 Mary Anne Hobbs z pořadu "Breezeblock" je už několik let dobrou sudičkou experimentálních elektronických scén. V posledních letech jí za zviditelnění vděčí dubstep a v posledním roce Mary zahrnula svojí mediálně vlivnou láskou scénu, které někdo říká wonky, jiný bass music a někdo další její existenci popírá úplně. "Wild Angels" je po "Warrior Dubz" z roku 2006 a loňské "Evangeline" třetí v řadě kompilací na Planet Mu, jež mapují současné výhonky klubové scény. Je to skvělý nápad, devatenáct zde obsažených tracků by nejspíše vyšlo na dubplates nebo vinylu a poslechlo by si je jen pár nadšenců. Ujeté syntezátorové efekty, rozvrzané rytmy a mohutné basové linky stylu wonky tak dost možná poprvé nachází cestu k lidem, kteří si kupují CDčka ve velkých obchodech. Dovedu si představit, že takovým lidem budou tracky jako Rustieho futuristický funk "Zig-Zag" nebo dekonstruované rytmy "Red And Yellow Toys" od Mono/poly připomínat taneční hudbu nějaké vzdálené planety. Někteří by se mohli chytit při osmibitovém remixu radioheadí "Videotape" od Darkstar. Právě tato skladba ale názorně ukazuje, kde má wonky scéna zatím největší mezery. Podivné zvuky z rozšlapaných Gameboyů jsou efektní, ale když se k nim nepřidá nějaký silný hudební nápad, vyznívá to celé jaksi naprázdno.
Karel Veselý


Wild Angels - trailer


Darkstar - Videotape

> Více: informace a ukázky na Planet Mu, MySpace.com Mary Anne Hobbs
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Volcano Choir - Unmap

Label: Jagjaguwar
Datum vydání: 22.9.2009
Žánr: ambient, alternative

Volcano Choir - Unmap
© facebook interpreta
Justin Vernon opět dokazuje, že Emma nebyla náhoda a že poloha Bon Iver není jediná, ve které dokáže vymrazit spokojené vrnění v zádech. Projekt Volcano Choir, ve kterém spojil síly s instrumentální post-rockovou (sort-of) kakofonií Collections Of Colonies Of Bees, v podstatě popírá to, na čem byla deska "For Emma, Forever Ago" založena - je nepísničkový. Jako by forma byla důležitější než obsah. Jenže na to musíte přes křivá zrcadla a atmosféru šlechtou protleskaných divadel. Musíte hledat obsah ve formě, protože tohle je Justin Vernon pro ty, co nepotřebují v hudbě vodit za ruku. Není to o počtu poslechů, ale o tom, kde, kdy a proč si tuhle desku pustíte. Vše z Emmy je totiž přítomno, jen roztříštěno na tisíc kousků, poskládáno do aperiodické mozaiky. Na první poslech těžko uchopitelné, ale až pochopíte...

PS: Ne, na "Island, Is" nezpívá Chris Martin. To je opravdu Justin Vernon.
Miroslav Böhm

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY