shop.musicserver.cz
Vypsaná fiXa - Klenot

Běžné album kapely v kocovině

Vydáno: 16.09.2009 12:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Genialita Márdího textů se pozvolna vytrácí, stejně tak originalita fiXího projevu. Milionové album natáčené v Londýně rozhodně nesplnilo očekávání, která do něj byla vkládána. "Klenot" je v měřítku tuzemské scény ale stále nadprůměrným počinem. V diskografii Vypsané fiXy však spadá pod položku průměr.

7/10

Vypsaná fiXa - Klenot

Vydáno: 9.9.2009
Celkový čas: 39:09

Skladby: Naše nebe, Holka s lebkou, Suprkino, Psychokuna, Sci-fi povídka, Panenka Chou Chou, Velká láska, Okresní knihovna, Sirény, Klenot, Závod, Duchové

Vydavatel: San Piego Records

Navázat na předchozí fenomenální album jednoduše nebylo ve fiXích silách. Mohl vzniknout "Fenomén 2", ale stejně tak "Běžné album kapely v kocovině". "Klenot" se pokusil spojit obojí a způsobil jediné - i sebevětší fiXí škarohlídi musí nyní zpětně docenit kvality "Fenoménu". Nová deska z něj sice vychází, jenže navazuje jen na jeho slepé vývojové větve. Progrese a invence se rozpouští pod přílivem patosu, recyklace a především nejasných a nevýrazných textů.

Po stažení instantního balíčku z portálu t-music si lze povšimnout prvního nedostatku - přidat k písním i jednotlivé texty je bezesporu skvělý nápad, zvláště když zpěvy na "Klenotu" často zanikají ve zmatečné zvukové kouli, jenže forma oněch textů? Celému souboru by mnohem víc slušel pdf formát a jednotný font. Malichernost? Jenže právě tyto maličkosti činí z lokální kapely výjimečnou extratřídu. FiXa na novém albu není ani třída a k extratřídě má stejně daleko jako Ýmo Mihaj k věčnému štěstí.

Úvodní píseň "Naše nebe" působí jako výkřik do tmy. Nic neříkající křičení se stejně hloupým, patetickým textem, jako je tomu u "Suprkina" nebo "Sci-fi povídky". Márdího silná stránka se rázem stala slabinou. Pokud se dá srovnat "Naše nebe" s úvodní fenomenální "Ruzyní", schází nám jedna výrazná deviza - energie. Ukřičenost a syrovost nezaručují živelnost a již startovací píseň dává znát, že "Klenot" se spíše než s "Fenoménem" může kvalitativně srovnávat s nízko-rozpočtovou "Krásou nesmírnou".

V rychlejších úderovkách typu "Sirén" se um Vypsané fiXy dávno neskrývá. Pryč jsou doby "Čápa" nebo "Lunaparku". FiXa se na novém albu snaží recyklovat nápady ze svých prvních desek, jenže tento návrat k minulosti vytváří absolutně nevýraznou směsici nenápadných a beznápadných melodií, připomínajících svou vyčpělostí nejapné pokusy gympláckých kapel. Jaký by byl "Klenot", kdyby se točil v tuzemských podmínkách? Dovolím si tvrdit, že stejný jako je tomu nyní. FiXa na polovině písní absolutně nevyužila potenciál britského studia. Cirkus kolem "Klenotu" zajistily PR články a natěšenost fanoušků, kteří finální produkt tak i tak podpoří, jenže opravdová kvalita zůstala před vchodem do vyhlášeného londýnského studia Kore.

Na "Klenot" lze nahlížet ale i z druhé strany. FiXa se touto deskou dostala na úroveň typické české mainstreamové kapely. Vydala se po stejné cestě jako UDG, Lety Mimo nebo Wohnout. Právě tyto projekty vyprodukovaly během letoška nosiče, jež by mohly být klidně o více než polovinu stopáže osekány, aby zmizela pověstná univerzální hnědá omáčka a zůstala přítomna jen šťavnatost. Takových šest kusů pravé svíčkové je na "Klenotu" patrných. Pilotní singl "Holka s lebkou" je hitovka, která věrohodně reflektuje aktuální hudební trendy mezi kytarovkami. Produkce zkušeného dua Neuwerth - Muchow je patrná, stejně tak lehce dekadentní sound, který posouvá nápady z "Fenoménu" do nové dimenze. "Psychokuna" pak obsahuje zvláštní motiv smíchu, který je natolik směšný, až okouzlí. Jako celek volně navazuje na předchozí desku, jenže na rozdíl od stavů endogenní deprese činí aktuální album prozářeným "Klenotem" s tisíci pozoruhodnými pozitivními vibracemi, prskajícími výsledek Mejnovy bassové onanie přímo do mozku posluchače.

Vypsaná fiXa se v některých písních převlékla do role vypravěčů mikropříběhů a pokud byly dosud postavičky ze San Piega zahaleny metaforickou mlhou, odkrývají se nyní v celé své kráse. Příběh o "Velké lásce" je originální a slogan: "Velká láska není zbytečná" by se měl zapsat do hliněných destiček pro další generace kurtizán. O jedné takové vypráví "Klenot" a slečna Eskortová je oblečena v latexovém, svůdném oblečku. Márdího rap je sexy a track plný nápadů. Právě příběh o nevybroušeném "Klenotu" by mohl dost dobře zafungovat jako další singl. Celým "Klenotem" pak prostupují dva zdánlivě nenápadné songy - nekonečná "Okresní knihovna" a krasosmutnění "Závod". "Okresní knihovna" je typ písně, kterou lze ocenit až po několikátém poslechu. Depresivní nálady v současnosti fiXe sluší daleko více než punkové úderovky. A ty melodie! Ty nápady! Oba zmíněné výtvory jsou sentimentální, ale brilantně propracované, což v nich zanechává půvabnou nostalgii, kterou lze hravě aplikovat na melodramata z vlastní minulosti a s fiXou se tak plně ztotožnit.

"Klenot" jako celek je na první poslech absolutně nestravitelný, na sedmý již nezapáchá a na dvaatřicátý docela chutná. Síla zvyku je prevít. FiXa "Klenotem" zklamala, ale stejně zůstává i nadále tou děvou, o které (s kterou) se dá po nocích tak krásně snít...

NÁZORY
  • odfláklá recenze (martin, 16.09.2009 12:17) Reagovat

    Recenze úplně k ničemu, to si autor mohl ušetřit čas. Ale asi tomu moc nerozumí, tak se nedá nic dělat. Napadá mě jedno pořekadlo o koze a petrželi. Jestli si chce někdo přečíst recenzi tohoto alba nechť zabrousí na IDNES sekce kultura.

    • Re: odfláklá recenze (Doupik, 16.09.2009 13:49) Reagovat

      Pan Vedral je dle mého názoru v recenzích často mimo (prostě máme jiný subjektivný pohled na hudební díla) a i tentokrát mám jiný názor než on, takže s recenzí Lukáše Bendy souhlasím.

      • Re: odfláklá recenze (Martin, 16.09.2009 15:45) Reagovat

        Mě jde o to, že někdo něco stvoří,dá si na tom záležet, vloží do toho nemalou částku peněz( ikdyž o ty jde až v druhé řadě ) a nějakému nafouklému novináři to pak nestojí ani za poslech! Já ty hudební "recenze" radši nečtu. O albu a především jeho vynikajícím zvuku(ikdyž zatím jen z mp3) to nevypovídá vůbec nic(ani vedralova ani tahle "recenze". Je mi to líto i za Fixu.

    • Re: odfláklá recenze (rockandpop, 16.09.2009 17:42) Reagovat

      Na rozdíl od Vedrala a jeho odfláklé recenze na idnesu (máte z ní tak ten pocit, že fiXu objevil až díky Holce s lebkou?) jsem právě dočetl jednu z vůbec nejlepších recenzí poslední doby. Klobouk dolů před Bendou i Musicserverem! Jdou proti proudu, fiXa si možná koupila studio v Londýně, ale hlas lidu si Klenotem zdaleka nekoupí. Respekt.

      • Re: odfláklá recenze (karel nyč, 16.09.2009 20:57) Reagovat

        Pane Bendo alias rockandpope, zřejmě toho málo pamatujete a nečetl jste jeho recenzi na desku Bestiálně šťastní, kterou dost strhal a je na ní i odkaz v nadpisu recenze na Klenot. Musicserver, jde opravdu proti proudu -úroveň přispěvatelů jde stále dolů a dolů a dolů, myslím, že už kutají pod povrchem!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Video: UDG fanouškům radí vypadnout "Někam ven". Pomáhá jim herec Kryštof Bartoš (17.06.2023 08:55)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu