shop.musicserver.cz
Megadeth - Endgame

Rychle a tvrdě, ať má Hetfield vztek

Vydáno: 11.09.2009 12:00 v sekci Recenze - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Více jak čtvrt století uběhlo od chvíle, kdy byl Dave Mustaine vyhozen z Metalliky. Tehdy se zařekl, že postaví největší metalovou kapelu na světě. Zatímco jeho původní skupina vyprodukovala devět alb, aktivní kytarový mág se svými Megadeth pro nás připravil už dvanáctou nahrávku.

8/10

Megadeth - Endgame

Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 44:42

Skladby: Dialectic Chaos, This Day We Fight!, 44 Minutes, 1,320, Bite The Hand That Feeds, Bodies Left Behind, Endgame, The Hardest Part Of Letting Go... Sealed With A Kiss, Headcrusher, How The Story Ends, Nothing Left To Lose

Vydavatel: M.A.B. Records

Kvartet metalových brusičů vybrousil tentokráte desce jednoznačný punc osmdesátkových nářezů, což jsme vám naznačili i v našem Čerstvě staženo. Kytarista Glen Drover dal partě sbohem, aby se objevil u tvrďáků z Testament a jeho místo obsadil Chris Broderick. Ten přinesl něco zcela nového. Nejen že je to fenomenální kytarista, který snese srovnání jen s Marty Friedmanem, ale hlavně neochvějně třímá sedmistrunnou kytaru. To samozřejmě přináší mnohé výhody, ale hlavně ještě tvrdší zvuk. Žádná slayeřina to samozřejmě není, avšak oproti dřívějším deskám Mustainovy party je to příjemná změna. Srovnání s "Death Magnetic" se asi ubrání málokdo: "Endgame" z tohoto souboje vychází jako vítěz. Proto si nyní pojďme porovnat obě desky v některých bodech.

Koncept
Obě kapely se pokusily o návrat k osmdesátkám a zatímco "Endgame" je návratem pouze hudebním, tak Metallica na "Death Magnetic" snad až tupě kopíruje koncept svých nejlepších alb.

Zvuk
Moderní našlapaný sound Megadeth jasně válcuje podivnou, přebuzenou zvukovou kouli soků.

Hudba
Tak tady to je bod pro Metalliku, která, ačkoliv hudebnicky mnohem slabší, natočila přeci jen pestřejší album.

Obal
Dave Mustaine nevytasil maskota Rattleheada ze starých alb, ale přesto je na tom lépe než Hetfield a jeho parta s podivnou rakví.

Faktem je, že deska nepřináší z hlediska diskografie téhle formace zcela nic nového. Tahle kapela se propracovává jen k muzikantské dokonalosti, což je vidět na mnohých postupech obou kytaristů, kteří se baví šílenými sólovými běhy, jež zpříjemňují každý song. Tu je sólo jedno, támhle dvě, jinde třeba pět, Dave a Chris umí a nestydí se to dát najevo, takže intro "Dialectic Chaos" přerostlo v regulérní instrumentálku. V každém songu najdete pořádnou porci kytarové ekvilibristiky.

Textově je to opět typický Mustainův rukopis plný strachu, válek, smrti a politiky. Zejména "How The Story Ends" stojí minimálně za povšimnutí díky textu a osvěžující mezihře s klavírem. Stejně tak zaujme i "The Hardest Part Of Letting Go... Sealed With A Kiss", která nejspíše měla dát jméno celému albumu, protože je nazvaná přesně podle prvních nahrávek, tedy dlouhý název o dvou částech a třech tečkách. Tahle zpočátku ploužákovitá pecka se nese na zvláštní melodické vlně a určitě by jí seděla pozice singlu.

Thrashmetalovému triumvirátu tedy nyní vládnou Megadeth, kteří nepředvedli nijak revoluční, ale zato velice povedený počin. Rychlou a tvrdou desku podpořili brilantním zvukem a obešli se bez velkohubých prohlášení o novátorství, o návratu ke kořenům atd. Jen nahráli vyrovnané album plné technických fines a instrumentálních libůstek. A nezbývá než doufat, že Chris Broderick vydrží v kapele ještě hodně dlouho.

NÁZORY
  • Dave vrací ůder... (kennyzero, 13.09.2009 19:46) Reagovat

    po čertech vynikajicí deska...

    • Re: Dave vrací ůder... (Xardas, 14.09.2009 10:33) Reagovat

      Megadeth zbožňuju, ale tahle deska mě nezaujala: i když je Chris Broderick úžasný a originální hráč, tahle deska se od všech vydaných po památném "pr**eru" jménem Risk moc neliší.

  • masakry (dědek, 13.09.2009 23:25) Reagovat

    Masakry, Metla jev piči.

  • mega (Meresz, 19.09.2009 20:01) Reagovat

    nemám dosku ešte veľmi napočúvanú, ale určite je lepšia ako United Abominations a určite je lepšia ako posledná Metallica. Už pri zverejnení prvého singlu Head Crusher som tušil že sa bude jednať o pecku a pri prvom singli z Death Magnetic to vypadalo skôr na prúser. Novodobý Megadeth je určite lepší ako novodobá Metallica !


  • Skoda (Brano, 21.09.2009 17:50) Reagovat

    Tesil som sa na ten album straaasne moc,ale bohuzial nenaplnil moje ocakavanie. Pustil som si to cd s velky ocakavanim, ale jak zacalo tak aj skoncilo...skratka tazko sa mi to vyslovuje, ale priam nudilo. Ono totiz kvalitne technicky zvladnute nastroje nespravia dobry album. Ale toto neni pripad len tohto albumu. Mustain mohol spravit z United abomination a z Endgame jeden album a bolo by to zaujimavejsie, pretoze aj u United abomination bolo zaujimavych len par pesniciek a znytok...zase nuda. U mna tentokrat zvitazila Metallica pretoze co pesnicka to nieco ine... a o tom to ma byt. Taky moj nazor...Megadeth a Metallica rulesssssssss.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Megadeth nabídli Pardubicím jakostní thrash metal i energický průlet kariérou (19.08.2023 09:27)
- Fotogalerie: Megadeth v Pardubicích objektivem fotoaparátu (18.08.2023 11:07)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu