shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 32/2009

Zaostřeno na podpultovky 32/2009

Vydáno: 17.09.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

V dalším vydání naší rubriky věnované podpultovým deskám ostříme na webový projekt Becka, v rámci kterého přehrál s přáteli debutovou desku The Velvet Underground. Dále na hladové Nory The Thing, vitalitou opilý projekt YACHT a po osmdesátkách vonící třetí desku dua Marsheaux.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Beck - Record Club: The Velvet Underground & Nico

Label: self-released
Datum vydání: červen - září 2009
Žánr: indie rock

Beck - Record Club: The Velvet Underground & Nico
© facebook interpreta
Kultovní podpultovka "The Velvet Underground & Nico" očima Becka, jeho lajv kapely, Nigela Godriche, Giovanniho Ribisiho a Islanďanky Thorunn Antonie Magnusdottir, která se na svět dostávala písničku po písničce díky klipům na Beckových oficiálních stránkách. Nahráno za jeden jediný den. Bez přípravy, spontánně. "Sunday Morning" v podání Record Clubu ztratila onen kýčovitý nádech, který k nedělním paprskům neodmyslitelně patří. Beckův hlas chutná spíše po rumu v ranním čaji než po jahodovém džemu, který v originále magicky rozmazává Lou Reed. Stejně tak "Femme Fatale" ztratila růžové střevíčky a je spíše čtvrtou bílou lajnu v hodině sjíždějící děvkou z ulice. Silnou stránkou coververzí jsou naopak psychedelická deliria v antihitových polohách The Velvet Underground. "Waiting For My Man" je ještě více rozladěná než v původní verzi, "Heroin" a "Venus In Furs" byste mohli podávat jako anti-antipsychotikum, "Run, Run, Run" utíká po klávesách s Lolou o život... A že je Nico jen jedna? Ano, ale v "All Tomorrow's Parties" zní Thorunn prostě zatraceně sexy. Obzvláště při jejím promrzlým přízvukem lámaném partieeeeez vám běhá mráz nejen po zádech, ale cítíte ho i v palci u nohy. Sedm a bod navrch za sympatický nápad.
Miroslav Böhm

PS: Vše najdete tady. A hlavně: už se rozjelo pokračování. Tentokrát si Beck vzal do parády Leonarda Cohena a ve studiu s ním byli například MGMT.

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: The Thing - Bag It!

Label: Smalltown Superjazz
Datum vydání:16.6.2009
Žánr: free jazz

The Thing - Bag It!
© facebook interpreta
The Thing se na čtyři dny zavřeli v chicagském studiu Stevea Albiniho, který je nejspíše celou dobu držel uvnitř bez jídla. Album "Bag It!" totiž ze všeho nejvíce připomíná hladovou bestii, která se snaží zakousnout se vám přímo do slabin. Norské trio The Thing v čele se saxofonistou Matsem Gustafssonem existuje už devět let a dříve hrálo třeba free-jazzové coververze Sonic Youth nebo PJ Harvey. Na "Bag It!" si ale vystřihli vysokooktanové verze oblíbených jazzmanů od Dukea Ellingtona až k titánovi improvizace Albertu Aylerovi, plus dvě vlastní kompozice. Je z toho pekelná bouře, které dominuje Gustafssonův samopal, ehm...pardon saxofon. "Snusvisan" je děsivý výbuch jazz-metalu, "Hot Doug" zní jako apokalyptický doom jazz a závěrečná "Angels" je naprosto poklidná, meditativní, než se v půlce zpoza rohu zjeví elektronické praskání a stáhne nás do kybernetického pekla. Není to takový nářez jako Zu (s nimiž vloni jeli společné turné), nakonec The Thing jsou více jazzmani než teroristé, ale pro fanoušky neortodoxního a syrového jazzu je jejich album jako dělané.
Karel Veselý

> Více: web
Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: YACHT - See Mystery Lights

Label: DFA
Datum vydání: 31.8.2009
Žánr: indie, electropop

YACHT - See Mystery Lights
© facebook interpreta
Říkají, že YACHT není kult, ale klidně by jím být mohl. YACHT je zcela fungující orgán všech oduševnělých, lehce naivních mladých lidí, kteří mají chuť a potřebu nahlížet na svět z té nejsvětlejší stránky a nabádat k tomu všechny ostatní. Jona Bechtolt a Claire L. Evans jsou velvyslanci manifestu za jiné, možná lepší zítřky. Tváří se u toho lehce teatrálně, možná až kýčovitě. Nevěří na nebe nebo peklo, ale na posmrtný život. James Muphy řekl, že když s nimi trávil čas, bylo to jako když ledový vánek profoukl jeho mysl. Idealistické poselství zabalené do jejich dance-popových melodií je kouzelné. Ani pořádně nevím, jestli to brát vážně, nebo ne. Při poslechu si nelze nevybavit Murphyho LCD Soundsystem, což beru jako plus - pro tentokrát. U jejich nové desky "See Mystery Lights" jde o tancování, u kterého se vyplatí o té skladbě uvažovat jako o sdělení. A věřte mi, jestli se DFA v poslední době něco vážně povedlo, byl to podpis YACHT. Intelektuální mejdan, který si užijete i bez elitářské sečtelosti.
Tomáš Bláha

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Marsheaux - Lumineux Noir

Label: Out Of Line
Datum vydání: 10.7.2009
Žánr: synth pop, electronica

Marsheaux - Lumineux Noir
© facebook interpreta
Máte rádi osmdesátkový zvuk? Propadli jste The Human League nebo Orchestral Manoeuvres In The Dark, případně jste lapeni do spirály společně s debutem La Roux? Potom byste mohli zbystřit svůj sluch nad třetí deskou dua Marsheaux "Lumineux Noir". Marianthi a Sophie pocházejí z Řecka a synthipop z jihu jsme tu snad ještě nikdy neměli. Tato dvojice úspěšně atakuje německou a severskou převahu v tomto stylu, jejich něžnější pojetí elektroniky snad i na první poslech chytne víc než současná tvorba Client. "Lumineux Noir" jasně vévodí singlovka "Breaktrough", která zcela jasně a bez kompromisů nejvíce evokuje závan La Roux. Není však osamocena, potencionálních hitovek je tu hned několik, za zmínku stojí "Radial Emotion", "Destroy Me", "It's Fine Now" (Gary Numan jak vystřihnutý) nebo třeba závěrečná "Sorrow". "Lumineux Noir" je překvapivé a snadno odhadnutelné zároveň, přesto se holky nezalekly velké konkurence a jde jim to. Jako ochutnávku si vyzkoušejte jejich videoklip k songu "Hanging On" z minulé placky "Peek A Boo".
Dan Hájek

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10



NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Video: PJ Harvey si do mysteriózního klipu "Seem an I" pozvala herečku Ruth Wilson. Ta ve snímku utíká z farmy (01.03.2024 15:57)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu