shop.musicserver.cz
(Někdy) lepší než originál: Coldplay

(Někdy) lepší než originál: Coldplay

Vydáno: 29.09.2009 05:00 v sekci Publicistika - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Ve druhém díle pátrání na YouTube.com po coververzích slavných hitů dáme šanci interpretům, kteří svůj hlas a tvář propůjčili některé z písní Coldplay. Našel se někdo z pětice, kdo v hudebním ringu Coldplay knokautoval a song přetavil v lepší věc, než je samotný originál?

Lezou vám některé písně už krkem? Nebo se vám prostě tak nelíbí, že jen když slyšíte jejich úvodní tón, vypínáte rádio? Dejte jim novou šanci v naší nové rubrice. Zalovíme pro vás na YouTube.com a vybereme pro nejlepší předělávky známých hitů. A vězte, že někdy opravdu bývají lepší než originál.

Coldplay
© last.fm
Kolem Coldplay se před nedávnem čeřily vody ohledně jejich údajného plagiátorství. O autorství k písni "Viva la Vida" se hlásil pomalu kde kdo. Ať už rozsudky v kauze budou znít jakkoli, nikdo si megahit nebude už spojovat s nikým jiným než právě s Coldplay. Proto dnešní díl věnujeme interpretům, kteří se naopak u Coldplay nechali inspirovat a vzali si do parády některou z jejich písní.

My vám opět nabízíme pět nejvydařenějších. Největší zastoupení mají v našem výběru songy z druhé desky "A Rush Of Blood To The Head". Naopak ostrouhala nahrávka "X&Y", jejíž hity umělci na své nástroje drnkat zrovna nechtěli. Pro bonus jsme museli sáhnout tentokrát až na Dálný východ, kde vyrostla Martinova velká konkurence...


Cover 1: NATASHA BEDINGFIELD - The Scientist

Natasha Bedingfield
"The Scientist" přezpívalo hodně interpretů, ale k věčné škodě většina z nich se snažila napodobit falzet Chrise Martina, a tak polovině z nich píseň spíše zlomila vaz, než aby do ní vnesli něco nového. Jako jediné se to povedlo krajance Coldplay Natashi Bedingfield. Svého času lebedící píseň na desátém místě britské hitparády se v Natashině podání objevila i na desce k pořadu Radio 1's Live Lounge.


Cover 2: PENDULUM - Violet Hill

Pendulum
Na stejné kompilaci jako Natasha, ale s pořadovým číslem tři se skvěli i Pendulum. Ti přezpívali "Violet Hill" předposlední červencový den loňského roku na britské stanici Radio 1. Pilotní singl ze zásadní desky "Viva la Vida Or Death And All His Friends", který to dopracoval třeba v Kanadě na šesté místo a u nás na čtrnácté, přepracovali Pendulum do elektro drum’n’bassové podoby a sklidili za ni velmi pozitivní reakce. Jelikož vystoupení britsko-australské šestice nikdo nezaznamenal na kamerové zařízení, musíte si vystačit pouze se zvukovým materiálem.


Cover 3: RED HOT CHILI PIPERS - Clocks

Red Hot Chili Pipers
Pod názvem Red Hot Chili Pipers by kde komu na mysl přišla revivalová podoba kalifornských Red Hot Chili Peppers, ale chyba lávky! Kapelu tvoří osm maníků hrajících na dudy, kytaru, klávesy a bicí, kteří si za své povolání vybrali předělávat známé písně. Neunikala jim ani Grammy ověnčená "Clocks", která pro změnu nejvíce frčela v zemi větrných mlýnů, dřeváků a sýrů. Podle videí na YouTube.com stojí živá vystoupení skotských dudáků opravdu za to, ostatně Coldplay nejsou jediní, koho interpretují, z jejich měchů se linou i tóny Queen nebo Status Quo.


Cover 4: LADY GAGA - Viva la Vida

Lady GaGa
Song "Viva la Vida" je trnem v oku zejména Joe Satrianimu, který by rád za ni vykasíroval nějaký dukát, protože si zkrátka myslí, že se čtveřice Britů nechala více než inspirovat. A kdo že si píseň roku 2008 vzal do parády? Slečna, kterou jsem minule poslala na pranýř, tak ať to taky vrátí s úroky. Její sytý hlas si pohrál s megahitem, který předělala tak, že by tam snad ani Satriani nenašel svou melodii. Lady GaGa s písní vystoupila nečekaně v pořadu Radio 1 Live Lounge letos na začátku léta.


Cover 5: JEM - In My Place

Jem
Díky písni "In My Place" se Coldplay postavili na vítězný piedestal při udílení Grammy v roce 2003 a zamávali do kamery s pozlaceným gramofonkem. Velšanka Jem se ještě po červeném koberci při slavnostním udílení neprošla, ale co není, může být. Nyní po prodejním propadáku svého druhého alba střádá plány i na třetí desku a jedny z předzvěstí novinkových písní jsou i coververze. Nedávno natočila remake "Yellow", ale její verze "In My Place" mě baví víc.


Bonus: ZHENG JUN -流星

Zheng Jun
Ptáte se, co znamenají ty dva domečky? To je prosím čínsky “žlutá”. Nebo měla by být. Protože takhle totiž čínský rocker Zheng Jun, jak ho definuje Wikipedie, nazval svou coververzi hitu "Yellow". Tak co říkáte na čínského Chrise Martina?


NÁZORY
  • ortopilot (kuba a., 29.09.2009 07:58) Reagovat

    coldplay mu moc nesedej, ale kooks, a.monkeys apod. ano :)
    a KOL - use somebody se urcite v teto rubrice brzo objevi :) www.youtube.com/watch?v=k_x5oLpmiJk&feature=related

  • PS22 - Viva la Vida.. (Flp, 29.09.2009 17:26) Reagovat

    www.youtube.com/watch?v=A8YL-3XkEbc

  • Zase povedený článek (Michaela, 29.09.2009 20:48) Reagovat

    Zase se podařilo vybrat skvělé covery, i když u Lady GaGa bych spíš brečela, Viva la Vida si to nezasloužila. Za to Natashin The Scientist je opravdu skvělý, vzala to pěkně po svém z toho dobrého konce.

  • .... (spoOky, 30.09.2009 18:32) Reagovat

    paradoxně se mi nejvíc líbil cover Lady Gaga i když u jejích písniček mám obyvkle silné nutkání se jít vyzvracet .... Bedingfield otřesná, ta partička co dělala Violet Hill si s tak skvělou skladbou vůbec neporadila a skotští dudáci příjemně překvapili ovšem po poslechu mi v uších nesnesitelně a nepříjěmně hučelo ... hodně mi sedl ten číňan s yellow a vůbec nevadí že mu nerozumim ani jedno slovo ... hezkej článek a na příští výběr coverů zkuste třeba Oasis nebo Radiohead :))

    • Re: .... (mandella, 08.10.2009 20:31) Reagovat

      Tak Violet Hill od Pendulum je mnohem lepší než originál...poslouchám to od té doby, co jsem to poprvé slyšela v přímém přenosu na Radio 1 a nemůžu si pomoct, ale baví mě to mnohem víc než původní verze.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Mistr elektrické kytary Joe Satriani předvede své umění i v Praze (28.03.2023 10:45)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu